Nem bejegyzett élettársi kapcsolat .

nduro # 2018.08.01. 20:50

Tisztelt jogi fórum !

Párommal 2001-óta voltunk együtt ! Ő és lánygyereke édesanyjuknál laktak egy panellakásban. Szemben velük eladóvá vált egy 52 négyzetméteres lakás akkoriban 9 millió ft.-ért. Páromnak volt 4,5 millió ft-ja az OTP-nél. Szerettünk volna felvenni kölcsönt , hogy megvegyük a lakást ,de nem kaptunk. Párom nagybátyja felajánlotta , hogy ő ad nekünk ennyi pénzt és kb. havi 90.000-el kellett visszaadni. Párom édesanyja fizetett havonta 50.000-et , hogy segítsen rajtunk , mi meg a fennmaradó 40.000-et . Kb. 4 év alatt vissza lett fizetve a kölcsön. Párom nagybátyja haszonélvezeti joga a mai napig rajta van a lakáson .Párom tavaly meghalt. Lánya örökölte a lakást és nekem ki kellett jelentkezni . Ezért kaptam 2 millió ft-ot .
16 év után kaptam utána özvegyi nyugdíjat. Kérdésem az lenne , hogy egy 20 milliós értékű lakásból , ha a lánya semmivel nem járult semmihez hozzá . Nekem milyen jogom jogaim lettek volna ?

Tisztelettel : nduro

ObudaFan # 2018.08.02. 13:22

Ő az édesanyja tulajdoni hányadát örökölte. Az édesanyja tulajdoni hányadára pedig az vonatkozik, hogy:

"Ha élettársi vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik, az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül."