Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Távolabbi öröklés?

drbjozsef #   2018.09.12. 18:50

Mit jelent a "felajánlottam" ? Csak szóban, vagy írásban is ? Van valami hivatalos okirat a felajánlásról?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Marie54 # e-mail 2018.09.12. 18:47

Tisztelt jogi doktor! Szertném megtudni mit tehetek van egy prblémám örököltem egy házrész szeretet nagy néném után akkor felajánlottam sógornőmnek egyharmadot az örökségemből sajnos most nem úgy áll a dolog hogy teljesítsem családi okok játszanak közbe mi modon cskarhatja ki belőlem az igéretet válaszát előre is köszönöm Marie54

dr.ed # e-mail 2018.09.11. 15:49

Kedves József!

Köszönöm szépen a segítséget!

Edina

drbjozsef #   2018.09.11. 15:43

Ha édesapád testvérei azért kaptak, mert örökösök (ezt persze még nem tudjuk, de elég valószínű), akkor az ő helyén biztosan Te is örökös kell legyél.

Ha tudod a nagypapád utolsó lakóhelyét, és a halálának a napját, akkor a MOKK oldalán meg tudod nézni ki az eljáró közjegyző (de meg is kérdezheted valamelyik nagybácsid/nagynénidtől, ki küldte az idézést). Megkeresed a telefonszámát, és felhívod, segíteni fognak.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

dr.ed # e-mail 2018.09.11. 15:40

Kedves József!

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Édesapám testvérei már kaptak értesítést a tárgyalásról, én azonban nem, aggódnom kellene emiatt? Ha nem kapok, hová fordulhatok, hogy rólam se feledkezzenek meg?

Köszönettel:
Edina

drbjozsef #   2018.09.11. 15:32

Ha nem volt egyenesági leszármazója, és nem volt házastársa elhunytakor, akkor igen, fogsz örökölni. Te az első parentéliába tartozol (az elhunyt szülőjének egyenes ági leszármazottja vagy), az ezekbe tartozó rokonokkal együtt örökölsz, a helyettesítési elv szerint.

Így azt, hogy mekkora részt, csak akkor lehetne kiszámolni, ha pontosan ismernénk az apai dédszüleid (mindkettő) leszármazási fáját, és hogy azok közül ki él.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

dr.ed # e-mail 2018.09.11. 15:04

Tisztelt Válaszolók!

Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi esetben én öröklök-e vagy sem.
Apai nagymamám testvére hunyt el nemrég, közelebbi élő hozzátartozó illetve leszármazott hiánya miatt az elhunyt testvéreinek gyerekei örökölnek, tehát az édesapám "generációja": testvérei, unokatestvérei. Édesapám korán elhunyt, helyette/utána öröklök én ebben a helyzetben?

Köszönettel:
Edina