Gyermekelhelyezés, magyar és külföldi lakcímmel


kaffer # 2018.10.08. 18:24

Kovács_Béla_Sándor

Az a véleményem, hogy aki ilyen provokatív és amatőr hozzászóláshoz a nevét és weboldalát adja (www.kbs-ugyved.hu), az vagy a kérdést nem olvasta el, vagy a szövegértelmezéssel van gondja. Ami egy jogásztól meglehetősen szokatlan. Továbbá kérem, ne tegeződjünk, én sem tettem.

ObudaFan
Tökéletesen kielégítő válasz, én ebből bőven tovább tudok keresni. Köszönöm.

ObudaFan # 2018.10.08. 18:19

A magyar bíróság fog mérlegelni, mert az Egyezmény alapján a gyermek tartózkodási helye szerinti bíróság jár el.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.08. 18:10

Az a véleményem, hogy ki akarod provokálni, hogy valaki neked tetsző véleményt nyilvánítson. De az hazudna, bármilyen szívesen elhinnéd is.

kaffer # 2018.10.08. 18:05

Pontosabban véleményeket továbbra sem. Köszönöm!

ObudaFan hozzászólása egyelőre elég kiindulópontnak.

kaffer # 2018.10.08. 18:04

Ok, találtam a neten erről bővebb leírást. Köszönöm a haszno hozzászólást!

Azonban továbbá is várok ezzel kapcsolatos tapasztalatokat, véleményeket.

kaffer # 2018.10.08. 17:50

Köszönöm! Ha jól értem, a magyar hatóságok / bíróság ebben az esetben nem kompetens, egy nemzetközi egyezmény alapján (Hágai Egyezmény) a gyermek nem élhet Magyarországon, annak ellenére, hogy hivatalos – bejelentett – lakcímmel rendelkezik. Az ilyen ügyekben is mérlegelni kell, az hol történik meg?

ObudaFan # 2018.10.08. 17:45

A Hágai Egyezmény alapján gyors eljárásban elrendelik a gyermek visszavitelét. Meglehetősen kevés kivétel van ez alól és nagyon rossznak kell lennie az ottani körülményeknek ahhoz, hogy ne így legyen.

kaffer # 2018.10.08. 17:30

Tiszteletem!

Próbálom röviden leírni a tényeket, mindenféle felesleges információ nélkül.

Több, mint tíz éve külföldön élek (Európai Unión kívül), ugyanazzal a külföldi nővel, gyermekem édesanyjával. Másfél éve, a szülés után (mondjuk úgy, hogy kalsszikusan) a kapcsolat megromlott, véleményem szerint rajtam kívűl álló okok miatt. Azóta (is) próbálom magam az eredeti tervekhez tartani, miszerint a gyermek megszületése után 2 éven belül feladjuk az itteni életünket (ház, munka,stb.), és Európába költözünk. Ezt nem a szülés után találtuk ki, már évekkel ezelőtt átbeszéltük.

Nos, azóta a dolgok megváltoztak, folyamatos fenyegetettségben élek, nem csak a gyermekemtől veszik el a lehetőséget, hogy egy biztonságos országban élhessen, tanulhasson, de ezzel együtt engem is arra kényszerítenek, hogy itt éljek tovább, mivel – érthető okokből – a gyermekem nélkül nem költözök haza. Borzalmas presszíót érzek.

Mióta a gyermekem megszületett, nem jártunk otthon, családom közül még senki sem ismeri őt személyesen. Tudom, ezek emocionális, vagy elvi kérdések, jog szempontjából teljesen irreleváns. Mégis fontosnak tartom megemlíteni.

Számomra már kiderült, ezt itt, helyben kell megoldanom, a helyi törvényeket figyelembe véve. Azonban teljesen nyilvánvaló, hogy külföldi férfiként az esélyem egyenlő a nullával, itt ingatlan sincs a tulajdonomban – otthon igen. Az a tény sem nyugtat meg, hogy a világ egyik legkorruptabb országáról beszélünk.

És a kérdés.
A gyermek szempontjából nincs jó megoldás. Van rossz, és rosszabb. Ezerszer átgondoltam a lehetőségeket, de arra jutottam, hogy itt nem nőhet fel, kifejezetten veszélyes országban élünk. Nem megoldás, és főleg NEM végső, ha valahogy sikerül hazalátogatni a gyerekemmel, hogy megismerje a családját, de a visszaúton előfordulhat, hogy lekésem a repülőt. Gondolom azonnal elindul egy nemzetközi jogi procedúra, ebben az esetben mire számíthatok? Mi az első lépés? Mennyi ideig tart? Mik a kilátások? Egy magyar bíróságon könnyebben érvelnék a közbiztonság mellett, itt az emberrablás is mindennapos.

Fontos! A gyermekem magyarországi címmel is rendelkezik, otthon ugyanolyan jogokkal, mint itt. Másfél éves, nem tud még nyilatkozni.

Előre is kösznöm a válaszokat! Kérem, ne véleményezzék a szituációt, nagyon fontos nekem, hogy HASZNOS információhoz jussak. Az esetleges kérdésekre megpróbálok azonnal válaszolni.