Személyes dolgok, fényképek a hagyatékban


drbjozsef # 2019.02.15. 06:26

Nem hozhatja nyilvánosságra a képeket, de természetesen megtarthatja, nem tilthatod meg neki, nem követelheted tőle, nincs hozzá közöd. Pusztán a tárolása nem tilos. Legfeljebb, ha felhasználná, akkor hivatkozhatnál esetleg személyiségi jogokra, de akkor sem mindig.

Tom # 2019.02.14. 21:01

Köszönöm a hozzászólásokat.

Valóban nincs itt szó köteles részről. Egy örökös van, akire a végrendelet szól, ő nem családtag.

Mi a helyzet a fényképekkel? Nem tilthatom meg az örökösnek, hogy a rólam készült fényképemet tárolja? Kérhetem ez alapján, hogy adja ki nekem? Ha igen, akkor hogyan lehetne a leltárba felvetetni?

Cabron_ # 2019.02.14. 10:37

KBS:

Hát, akkor marad a meggyőzés, megegyezés.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.14. 09:38

Nem minden törvényes örökös jogosult a köteles részre. Például a testvér se.

Cabron_ # 2019.02.14. 07:58

Nem neki, a törvényes örökösnek, ha van.

Ha nincs, akkor nem járható ez az út természetesen. Akkor meg kell próbálni valahogy elmagyarázni az illetőnek, hogy a számára értéktelen, esetleg kidobásra ítélt fényképek másnak érzelmileg mit jelentenek. Valahogy meg kellene győzni.

wers # 2019.02.14. 07:38

Köteles rész? Nem hiszem, hogy a sógora után az járna neki.

Cabron_ # 2019.02.14. 07:18

Tom:

A kérdésedre annyit tudnék tanácsolni, mint laikus, hogy beszélj még egy-két ügyvéddel, hátha valakinek van valami ötlete.

Viszont köteles rész jár a törvényes örökösnek akkor is, ha a végrendeletben semmit nem hagytak rá. Kivéve talán, ha kitagadás történt, ami nem egyenlő a végrendeletből való kihagyással.

Majd itt az okosok megmondják, hogy le lehet-e mondani a köteles részről, ez esetleg lehet egyezkedési alap, ha a törvényes örökös nem tart rá igényt.

drbjozsef # 2019.02.14. 06:01

A "nem képviselnek értéket" kifejezés feltehetőleg az örökösre vonatkozik, ha jól értem, nektek értéket jelentenek, vagyis a megegyezés nem lehetetlen, ha van ellenérték is...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.14. 05:59

Tényleg.

Tom # 2019.02.13. 21:59

Kedves Fórumozók!

Édesapám lánytestvére, évekkel ezelőtt meghalt, nem volt gyermeke, se végrendelete, így mindent a férje örökölt. Most ő is meghalt, végrendeletében minden ingóságát és a házát egy családon kívüli egyetlen személyre hagyta. A ház hatósági zár alatt van, nem lehet bemenni.

Édesapám szeretné megkapni a testvérével kapcsolatos dokumentumokat, melyeket férje megőrzött, testvére fényképeit, magánleveleit, amik még a zár alatt levő házban vannak. Továbbá azokat a családi fényképeket, amin ő maga, szüleik, édesanyám, én és testvéreim szerepelünk. Mivel számára nincs végrendelet, így ezeket nem kaphatja meg, mindent a végrendeletben megnevezett örökös örököl. Sőt, így a hagyatéki tárgyaláson sem vehet majd részt a közjegyzőnél. Az igényelt dolgok mivel értéket nem képviselnek, nem kerültek fel az ingó-leltárra sem, így papíron nem is léteznek.

Eddig egy ügyvéd, akit megkerestünk, annyit mondott, hogy egyezkedni kell az örökössel, azonban úgy tűnik, ez nem fog működni.

Nem hagynám annyiban a dolgot, eddig egyetlen kapaszkodóként a Kegyeleti jogot találtam (PTK 2:50.§): édesapám, mint hozzátartozó bírósághoz fordulhat ha testvére emlékét az örökös megsérti. De nem tudom, hogyan alkalmazhatnánk ezt arra hogy az említett dolgokat megkaphassa, illetve ha igen, mire hivatkozhatunk?

Mi a helyzet a családi fényképekkel, amin a még élő rokonok vannak? Van-e valamilyen jogszabály, ami alapján visszakérhetjük? Vagy a képmáshoz való jog csak a képek nyilvánosságra hozásra vonatkozik? (ezek egy része papíron, illetve számítógépen vannak)

Tényleg csak az az egyetlen út, hogy az örökössel megegyezünk?

Köszönöm a segítséget!