Bármelyik hozzátartozó intézheti, nagy jelentősége általában nincs.
A lényegesebb értékeket fel kell tüntetni a leltárban, főleg, ha vita alakulhat ki.
Tanácstalanság!
Nem tudom mennyire megfelelő helyen teszem fel a kérdéseimet...
Azt szeretném tudni ha meghal az élettársam/hamarosan/kinek kell vagy lehet intézkedni.Nekem vagy a gyerekeinek.Én úgy gondolom nekem mert neki nincs velük évtizedek óta kapcsolata csak egyikükkel.
Hogyan kell ezt???Mennyi időn belül kell ezt megtenni?A halotti bizonyitványon kívűl mit kell beadni?Vagy bemondani milye volt?A házunk fele tulajdona és a vállalkozásunk fele tulajdona.És az ingóságokkal mi a helyzet?
Hallottam már azt a kifejezést vagyonleltár.Ebbe mi tartozik és hogy veszik fel?
Valamint van e jogom eltemetni őt ugy ahogy akarom,illetve ahogy megbeszéltük.Beleköthetnek e valamibe a gyerekei?
Mire kell ebben a helyzetben figyelnem?
Köszönöm
Elképzelhető, hogy polgári perben ki lehet kényszeríteni, de ehhez már látni kellene ezt a szerződést és jobban ismerni itt a viszonyokat, illetve hogy mi lehetett az elhunyt akarata.
Ez már nekem is eszembe jutott, de kérésemre sem kaptam meg a hamvakat, enélkül meg lehetetlen temetést szervezni. Az illetékes bíróságon azt az információt kaptam, hogy jogom van a hamvakhoz. Ha ez így van, milyen módon érvényesíthetem a jogomat?
Reálisan leginkább azt tudom elképzelni, hogy megcsináljátok a temetést és perelitek a költségeit.
Kedves ObudaFan!
Ez azt jelenti, hogy az elhunyt férje, aki az édesapám vagy én, mint gyermek igényt tarthatok a temetés lebonyolítására? Ezt milyen formában tehetem meg?
Röviden a történet a következő: édesanyám évtizedeken tartó alkoholizmusa miatt megromlott a kapcsolatunk, ezért utolsó éveit egy idősek otthonában töltötte. Halálakor, az idősek otthona értesítése alapján az életében kötött életjáradéki szerződés értelmében a szerződő fél intézkedik a temetésről. A temetés időpontjáról érdeklődve, a megnevezett személy azt az információt adta, a közeljövőben nem kíván foglalkozni a temetéssel, őt semmilyen időbeli korlát nem köti, temetés akkor lesz, amikor ő akarja. A hamvakat nem adja át, így az elhunyt nem kaphatja meg a végtisztességet.
Hagyatéki tárgyalás még nem volt, a szerződést sem láttam, bár már többen is hivatkoztak rá.
Válaszát előre is köszönöm.
Ha a szerződés mást nem mond, akkor leginkább annak van lehetősége igényt érvényesíteni, akit egyébként törvény szerint terhelne a temetés kötelezettsége, vagy költségtérítést kérni, aki egyébként azt finanszírozta.
Tisztelt Segítő Fórumozók!
A közeli hozzátartózónak milyen lehetősége van egy szerződésben vállalt, ám nem teljesített temetés kikényszerítésére?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Tisztelt Segítő!
A történet a következő. Ezt a levelet, amit bemásolok, megküldtem a mexikóban lévő-kanadai nagykövetségnek is angolul, persze az adatokat töröltem most.
Tisztelt Konzul Úr!
Rbela vagyok Magyarországról, magyar állampolgár.
Édesanyám EK Mexikó, Jalisci, Ajijic városban él, nyugdíjas, kanadai állampolgár, aki 15 éve Ajijicben lakik. Mexikóban és Kanadában hozzátartozói nincsenek, csak mi Magyarországon. 2019.02.24-én sztrókot kapott, Ajijicben az utcán, ahonnan Guadalajarába kórházba, majd Ajijicbe, a kórházba szállították. 2019.03.02.-én haza szállították lakására, orvosi felügyelet nélkül. A sztróktól lebénult, a jobb karja és lába, nem tud beszélni és agydaganatot diagnosztizáltak nála, ami nyomja a fő ütőeret a fejében. Nem lehet vele kommunikálni. Jelenleg egy barátnője van vele néha, ő értesített minket is telefonon, ő D + telefonszám. Az eddigi kórházi kezelése 6000 USD volt, amit D-től tudunk. Ezeket számlával tudja igazolni. Szeretnénk neki segíteni, hazahozni őt, hogy tudjunk róla gondoskodni itt Magyarországon. Repülni nem engedi az orvos, így nem tudom, hogy az utaztatására milyen megoldást tudnának javasolni.
Ha nem lehetséges az állapota miatt utaztatni, akkor Ajijic-ben vagy a környéken tudnának –e ajánlani egy otthont vagy civil szervezetet, ahol tudnák őt ápolni.
Mi a számláit fizetni nem tudjuk, anyagilag nem tehetjük meg. Magyarországon élünk a családunkkal. A bankszámlájához csak ő férhet hozzá, így a kezelését a barátnője D fizette ki. Mint vér szerinti fia milyen lehetőségem van arra, hogy gondnokság alá vegyem, hogy intézkedni tudjunk? Miben tudnak nekünk segíteni ha kiutaznánk Mexikóba, hogy a dolgait elintézzük? (gondnokság, banki ügyintézés, számlák rendezése). Spanyolul nem angolul is csak egy kicsit beszélek.
Várom segítő válaszukat a problémám megoldásával kapcsolatosan.
Erre a kinti kanadai nagykövetség a következőt írta:
Jó reggelt! Kérem fogadja részvétünket édesanyja bonyolult helyzetével kapcsolatban. Sajnos nincs olyan szolgáltatásunk, mellyel segíteni tudunk a helyzetén. Nem férhetünk hozzá a bankszámlájához és a banktörvény értelmében, hogyha a szerződésben nincs megemlítve 3.fél akkor nem lehet hozzáférni a bankszámlához, vagy ha mégis nagyon bonyolult úton. Kapcsolatba léptünk a barátjával D-vel, aki tájékoztatott róla, hogy az édesanyja állapota stabil és jelenleg az otthonában tartózkodik. Kérem vegye figyelembe, hogy kötnek minket a biztonsági előírások, ezért nem tudunk több információt szolgáltatni Ms EK állapotáról a beleegyezése nélkül. Tisztelettel,
Ennyi. Most mit tehetünk édesanyám érdekében? Lebénult, nem kommunikál, agydaganata van és nincs orvosi ellátása. De a barátnő(aki ingatlanos, nem orvos) telefonon elmondta nekik, hogy stabil az állapota. Ezekkel a tüntetekkel aztán stabil biztos.
Mit tehetünk? Ha kimegyünk sem tudunk pénzt előkeríteni az eddigi költségeire. Hová fordulhatunk még?
El kell olvasni az iratot, mert ha te nyújtottad be a keresetet, de ilyet kaptál, akkor könnyen lehet, hogy van ott egy viszontkereset, abban meg ki tudja, mi van.
Tisztelt A Segítségemre siető.....
Felperesként váló keresetet nyújtottam be ügyfélsegítő közreműködését kérve,ügyvéd nélkül!
Eddig minden működött,nejemmel mindenben egyet értve huszadikára ki is tűzték a tárgyalást! Viszont én most kaptam egy "pakkot" amiben egy ilyen nevű-Keresettel/Viszontkeresettel/Beszámítással szembeni írásbeli kérelem-
Sajnos nem tudom,hogy mit csináljak ezzel a papírral!?
Van e ezzel nekem teendőm?
Mindenben egyet értünk!
Kértem nyolcadikára időpontot-ügyfélsegítő napra-nem tudom ehhez most megint kell a nejem is!
Csak én kaptam ilyen papírt!
A segítséget előre is nagyon köszönöm!!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02