Auto utan koteles resz


wers # 2019.03.22. 06:00

Vehetitek ketten is, lehet két tulajdonosa a kocsinak, az üzembentartó pedig a férjed, de akár a te nevedre is, az üzemben tartó a férjed.

drbjozsef # 2019.03.22. 05:54

Ugyanez vonatkozik minden olyan vagyontárgyra ami nyilvántartott, és csak az ő nevén van (ingatlan, jármű, műtárgy, bankszámla, stb)

Bankszámlára, ha csak az övé vagy közös, rakjatok haláleseti rendelkezést a nevedre, és az akkor a hagyatékba sem kerül be. (bár a köteles rész alapjába beleszámít)

drbjozsef # 2019.03.22. 05:49

lalilda,

Ha csak az ő nevén van, akkor az egész bekerül a hagyatékba alapesetben.

A hagyatéki tárgyaláson hivatkozhatsz rá, hogy házastársi közös vagyon, és csak a fele tartozik a hagyatékba. Ha csak az az egy általad említett leszármazója van, és Ő elfogadja ezt, akkor a törvény szerint (végrendelet nélkül) Ő és Te ketten öröklitek ezt a részt, tehát a gyereke az autó 1/4 részét, tied marad 3/4 (saját feled+1/4, a házastárs egy "gyerekrészt" örököl).

Ha a férjed ír végrendeletet, és mindenét rád hagyja benne, akkor az autó negyedének (a törvényes örökrésznek) a harmada járna csak az autóból köteles részként, tehát az érték 1/12 részét kellene kifizetned neki.

Ha nincs végrendelet, és nem fogadja el a gyerek, hogy közös tulajdon az autó, akkor a közjegyző feltehetőleg ideiglenes jelleggel átadja a hagyatékot (mert ő nem dönt), elidegenítés tilalma mellett, és utasít, hogy indíts pert. Ha ezt igazolod, akkor felfüggesztődik az eljárás a bíróság döntésének a végéig, és aszerint adja majd át végeleges hatállyal a hagyatékot.

Ha nem indítasz pert, akkor jogerőssé és véglegessé válik az ideiglenes végzése.

A legjobb megoldás a végrendelet, a nincs, akkor pedig a megegyezés. (Nem is nagyon lenne érdemes perelnie a gyereknek, a házassági vagyonközösség eleve törvényi vélelem, neki kellene bizonyítania az autóról, hogy nem az, ami nem lesz túl könnyű úgy, hogy 30 éve nem találkozott veletek)

lalilda # 2019.03.21. 21:14

Tisztelt Forumozok, kovetkezo a kerdesem. Ferjem, kivel 20 eve hazassagban elunk, uj autot szeretne vasarolni, a sajat nevere. A szamok egyszerusege kedveert mondjuk 10 millioert. Sajnos elso hazassagabol van egy lanya, akivel 30 eve nem tartja a kapcsolatot. Amennyiben nem keszitunk kitagadasi vegrendeletet mennyi fog jarni a lanyanak az autobol? Jol gondolom, mivel az auto hazassag alatt szerzett kozos vagyon, amiatt csak az 50%-a szamit bele a hagyateki leltarba? Mi tortenik a tovabbi 50%-al? Hogyan osztodik tovabb? A maradek 50%-nak az 1/6 a fog neki jarni mint koteles resz? Tudna ezt nekem valaki konfirmalni? Nagyon koszonom!