A gyámhatóságon lehet próbálkozni azzal, hogy szabályozzák újra a kapcsolattartást felügyelt kapcsolattartásként, aztán majd az ügyben kirendelendő pszichológus szakértő megmondja, hogy ez valóban indokolt-e.
Lathatasok alkalmaval osszezavarjak a gyereket
Tisztelt családjogi Szakértők!
Van egy most 7 éves kisfiam, akit viselkedese miatt - orvosi javaslatra-pszichiaterhez hordtam. Pszichiatriai kivizsgalasra is sor kerult korhazi keretek kozott, bar szakvelemenyt meg nem kaptam (a heten kerul ra sor) , az orvosok elmondasa szerint kisfiam Asperger szindromas, es AdHds. A fejleszteset amint tudjuk, termeszetesen megkezdjuk.
Az alábbi számomra meglehetősen nehéz ügyben kérném a segíségeteket:mit tehetek jogilag ebben az esetben?
A fiam 2012 év végén született, az "igazi", tehát édesapjától, legyen a neve Tibi, 2013 március körül váltunk el.A válóper során volt férjemmel megállapodtunk a láthatásban, mivel a gyermek velem maradt, ezért a megegyezett időben mindig, kivétel nélkül elvihette az édesapja.Mostanaban a lathatasok ritkulnak - munkajara hivatkozva-lathatasok kozott a gyereket telefonon sem keresi.
Nem sokkal válásunk után elettarsi kapcsolatba kerultem egy regi baratommal,-mostani férjemmel,-nevezzük Őt Tominak,aki első perctől saját fiaként szereti, neveli a kisfiamat, vegig mellettem allt terhessegem alatt, ráadásul a gyerek is Őt fogadja el, ismeri el "apjaként".
Az elmúlt hetekben viszont a fiam nagyon nem akart menni az édesapjához a láthatások alkalmával,ha elment, onnan hazakeredzkedett. Nagy nehezen kiszedtem belőle, mi ennek az oka.
Elmesélte, hogy az édesapja jelenlegi élettársa, Erika, elkezdte a gyereket "nevelni", és folyamatosan azzal tömi a fiam fejét, hogy Neked a Tomi nem is az igazi apád, Neked a Tibi az igazi apád, ezenkívül olyan "nevelésben" akarja részesíteni, amit a fiam itthon nem lát, nincs hozzászokva.Velemenyuk szerint a masfel eves kapcsolat jobban ismeri a gyereket mint en, es a gyerek a nevelesem, illetve a ferjemmel valo kapcsolata miatt "olyan amilyen". Ott tartunk, hogy teljesen összezavarta a fiamat, pláne úgy, hogy a volt férjemmel megbeszéltük (en probaltam megbeszelni) , hogy kicsi még a fiam ahhoz, hogy megértse azt, hogy tényleg a Tibi az igazi, vér szerinti apja, a Tomi pedig "csak" nevelőapja".(Az O szintjen tobbszor elmagyaraztam neki, ugy gondolom meg is ertette.)
A kérdésem az lenne, hogy a háttérben szervezkedő,és nevelési kényszerrel küzdő élettársat jogilag van-e lehetőségem távoltartani a fiamtól? Kimondhatja-e bíróság pl.a távoltártást Erikával szemben, pl. akkor, amikor a fiam ott van, nem mehet a közelébe, nem léphet vele kapcsolatba, stb....
Ha van iylen lehetőség, akkor mit kell, mit kellene nekem tennem? Bíróságra milyen kérvényt, miylen dokumentumot kellene benyújtsak, hogy ez megtörténhessen? Adott esetben a bíróság korlátozhatja-e a korábban érvényben lévő láthatást, ha úgy ítéli meg, hogy az a gyermek egészséges szellemi fejlődésére káros, főleg úgy, hogy mostanában derűlt ki az allapota.
Segítségeteket előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02