Élettársi kapcsolat felbomlása +lakás

ObudaFan # 2019.04.02. 05:13

Pontosan kellene ismerni, hogy hogyan gazdálkodtak, miből lett a ház, de a leírtak alapján valószínűleg a házban édesapád tulajdoni hányadra és használatra is igényt tarthat. Más kérdés, hogy élettársi tartásra pedig csak akkor tarthatna, ha lenne közös gyermekük, ennek hiányában viszont adott esetben köteles lehetsz szülőtartásra.

Laki1 # 2019.04.01. 15:22

80 éves Édesapám 40+ éve élettársi kapcsolatban él ugyanazzal a nővel, ez sajnos 2 éve felbomlott. Nincs közöttük szerződés, nincs közös gyerek, külön bankszámlán vannak, a mostani lakás 100 %-ban az élettárs tulajdonában van, Édesapámnak semmilyen vagyona, megtakarítása nincs. Mikor összeköltöztek, a nőnek nem volt saját tulajdonú lakása, csak bérelt egyet az önkormányzattól. Annak idején egy gépkocsival ment be az élettársi közösségbe, ami azóta természetesen beolvadt a közösbe (nincs róla bizonylat), s a mindenkori keresetét is beadta a közösbe, együtt nevelték a nő fiát. Havonta egy megállapodott összeget fizet a rezsire, ellátására. Ha elköltözik pl.idősek otthonába vagy elkerül onnan pl. kórházba, milyen anyagiakra tarthat igényt? Kaphat valamennyi összeget a nőtől lakhatási jogcímen? Vagy csak szívességi lakhatási joga van, és nem támaszthat semmilyen igényt? Hogyan tudok én, mint vér szerinti gyereke segíteni neki ebben? Jelenleg nekem nincs jövedelmem, munkaviszonyom. Szülőtartást is emlegette már nekem a nő, s hogy ő nem akar semennyit fizetni Édesapámnak.