Öröklés, vagyonmegosztás

szeszi50 # 2019.07.27. 19:26

Sürgős segítséget kérnék.
Édesapám 23 éve meghalt testvéremmel és anyukámmal örököltünk a szülői házat ahogy kell.
Most meghalt testvérem majd meghalt anyukám is.
Azt tudom testvérem gyerekei örökölik az ő részét ezzel nincs is baj az apai résszel, az anyai részről anyukám végrendelkezett javamra ezt most találtam meg ügyvéd írta.
Viszont testvérem bizonyíthatóan külön élt masik városban is a feleségétől de nem váltak el ennek már 12 éve.
Élettársa is volt testvéremnek.
Megdöbbenve látom, hogy a felesége bejegyeztette magát özvegyi joggal anyukám házába.
Tehát elhallgatták a különélést. Gondolom a nagy örökség és özvegyi nyugdíj miatt.
Most nagykegyesen lemondana erről de a gyerekei javára.
Édesanyámmal és velem sem beszélt évek óta. Mit tudok tenni? Azt szeretném ha kilépne ebből az egészből és a hagyatékin látni sem akarom. Ráadásul milyen jogon adná a gyerekeinek akik jóformán nem is látogattak anyukámat egy olyan részt ami neki nem járna tudtommal..
Szóltam intézze a lemondást ügyvédnel de közölték nem hajlandóak ezért fizetni.
Perre menjek? Tanúk vannak bőven. Azt állítják észre sem vették, hogy anyuka haza is szerepel a testvérem hagyatéki határozatán. Ez is nonszensz.
Most fenyegetőznek ,hogy nem jönnek el a hagyatékira ha nem egyezem ebbe bele.
Milyen módon tud kiszállni van-e ennek pénzügyi vonzata? 2 millió Ft van beirva.
Ez is felháborító mert az egész ingatlan ér kb 4milliot.
Nem a pénz miatt hanem mert testvéremet tönkre tette, anyukámat számtalanszor megbántotta én kitiltottam tőle pár éve a magatartása miatt, és nem éltek együtt.
Mit tanácsoltok mit tudok tenni? Menjek el a hagyatékira majd fogadjak ügyvédet?
Köszönöm, Szeszi

Dóri1994 # 2019.07.25. 11:52

Tisztelt Tagok!
Írtam egy előző hozzászólásomban, hogy édesanyám az örökségét bele rakta a jelenlegi házba, amiről papír készült. Érdekes helyzet lépett fel, mivel a papír eltűnt, illetve a másolatokból is hiányzik az az irat, ami viszont az ügyvédnél volt. Kérdésem az lenne, kinél lehet még ebből másolat az akkori ügyvéden kívül?

ObudaFan # 2019.06.20. 14:50

samsung001

És mi szerepel pontosan ebben a lemondóban? Egyébként itt még az elbirtoklás is szóba jöhet.

samsung001 # 2019.06.12. 13:27

T. Dr. CÍMZETT és kedves Fórumozók !

Örököltem egy családi házat ,
  • és most az eladás alkalmából derült ki , hogy csak 1/2 részben az enyém ,--qz ingatlan korábban két névre volt bejegyezve , --az elhunyt Édeanyám nevére , és annak az Öccsérée.---Az édesanyám Öccse 1956-ban külföldre diszidált . és elhunyt cca. 20-30 éve.eleinte haza is látogatott , hol AUSZTRÁLIÁBAN ÉLT , hol AFRIKÁBAN és aZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN .
Amikor utoljára hazalátogatott , írásban lemondott a hagyatékáról az én javamra ,
  • talán fellelhető még ez irat , talán nem , hiszen egy régi történetről van szó. tehát lemondott az ingatlanról , de mint említettem sajnos elhunyt , és akkor már nem tartottuk a kapcsolatot. --odakint megnősült , gyermekei születtek , --nem ismerjük egymást és tartózkodási helyük is ismeretlen .

Hogyan tudom eladni az ingatlant , amit negyven éve lakunk és viseljük a terheit ?

Dóri1994 # 2019.05.31. 09:01

Köszönöm a választ.

Sajnos az ügyvéd, akit anyu fogadott nem igazán foglalkozott az üggyel.

ObudaFan # 2019.05.30. 14:20

Valószínűleg a 2/3-a.
Perben lehet a vagyonmegosztást elérni.

Dóri1994 # 2019.05.29. 21:18

Tisztelt Tagok!

Szüleim idén áprilisba már elváltak, azonban a vagyonmegosztás nem megy ennyire könnyen. Édesanyám anno bele vitte a házba az apai örökségét, amiről papír van,azonban a ház 1/2 része van az ő nevén. Az öröksége a ház kb 1/3-ad értéke volt.
A kérdésem az lenne, hogy így a ház fele az ővé , vagy pedig a 2/3-a?
Illetve édesapám nem hajlandó vagyonmegosztási szerződést sem írni, lehet-e valahogy "rákényszeríteni"?

Köszönöm előre is a válaszokat.