Fél ház örökség és az elhunyt tárgyai?

ObudaFan # 2019.06.20. 14:42

Van-e jogom bemenni a házba, kizárhatnak-e?

Csak a haszonélvező hozzájárulásával; kizárhatnak.

Elhozhatom-e Apám cuccait, vagy csak tanúval és a másik fél beleegyezésével?

Mivel vélhetően közös tulajdonban vannak , amíg ez nincs megosztva, épp el is hozhatnád, de nem mehetsz be.

Igaz-e az, hogy amit Apám szerzett/vásárolt az évek során, az mind közös (pl.: betonkeverő)?

Ha nem különvagyonból vette, akkor nagyobb valószínűséggel igen, mint nem.

Vagy, hogy emiatt a sok év együtt élés miatt, minden ami Apámé volt az most közös?(nem voltak házasok, sem bejegyzett élettársak)

A szerzés arányában valószínűleg közös, kivéve, ami már megvolt az együttélés előtt, amit ajándékba kapott, örökölt.

Eladhatják-e az ingatlant, annak ellenére, hogy a fele az én tulajdonomban van?

A te részedet nem.

fluxurion # 2019.06.15. 23:00

Üdvözlök mindenkit!

Sajnos édesapám elhunyt idén februárban.
Megkaptam a hagyatéki végzést tárgyalás nélkül, mivel egyedüli örökös vagyok.
A fellebbezésről lemondtam, így már jogerős.

Kezdem a legelején.

Apám elvált Anyámtól és később apám egy másik nővel élt 28 évet, de nem volt bejegyzett élettárs és nem házasodtak meg.

Apámnak volt egy háza, aminek a felét ennek a nőnek eladta. Mindketten haszonélvezők voltak egymás tulajdonán.

Mivel Apu elhunyt, ezért a nőnek van most egy fél háza és a másik felén haszonélvező.

A nő kórházban van (agydaganattal műtötték egy éve, azóta ápolási osztályon van), ezért a fiával tudtunk nagy nehezen kommunikálni.

A hagyatéki végzésben ingóságról nincs szó, de Apám, sőt még a nagyszülők bútorai, szerszámai (szereléshez, fölműveléshez stb.), ruhái, iratai még az ingatlanban vannak.

Kérdéseim a következők, amiben segítségüket szeretném kérni:

• Van-e jogom bemenni a házba, kizárhatnak-e?
  • Elhozhatom-e Apám cuccait, vagy csak tanúval és a másik fél beleegyezésével?
  • Igaz-e az, hogy amit Apám szerzett/vásárolt az évek során, az mind közös (pl.: betonkeverő)?
  • Vagy, hogy emiatt a sok év együtt élés miatt, minden ami Apámé volt az most közös?(nem voltak házasok, sem bejegyzett élettársak)
  • Eladhatják-e az ingatlant, annak ellenére, hogy a fele az én tulajdonomban van?

Köszönöm, hogy elolvasták és köszönöm a válaszaikat is!