Tisztelt Fórumozók!
Két éve párkapcsolatban vagyok egy orosz hölggyel, akit egyébként régóta ismerek az internetről, 2017-től Budapesten volt tanulmányi céllal, együtt éltünk. Az egyetem elvégzése után munkavállalási célú tartózkodási engedélyt igényelt, de végül visszavonta azt, mivel vissza kellett utaznia Oroszországba magánéleti okok miatt. Mivel mindketten hosszú távra terveztünk, valószínűnek tartom, hogy a belátható jövőben meg fogom kérni a kezét. Emiatt, amikor visszavontuk a BAH-ban a kérelmét, én megkérdeztem az ügyintézőtől, hogy milyen kérelemhez és vízumhoz lenne érdemes folyamodnia, ha meg szeretnénk házasodni. Az egyébként segítőkész ügyintéző azt mondta, hogy ilyen esetekben a "Családi együttélés biztosítása célú tartózkodási engedély" kérelem lesz a releváns, vagy az egyéb célú tartózkodási engedély kérelem, amit pl. Moszkvában vagy Jekatyerinburgban tud beadni.
Alaposan végigbogarásztam a BMBAH oldalát, de nem értem, hogy releváns ez a két kérelem, és picit olyan érzésem van, hogy az ügyintéző elmondta a megoldást, de a megoldáshoz vezető utat nem.
Ezt az egészet úgy kellene elképzelni, hogy eljön turistavízummal (vagy például az én meghívólevelemen alapuló látogatási célú tartózkodási engedéllyel, esetleg elkezd egy PhD képzést, stb...) Magyarországra, rögtön bejelentjük a házasságkötési szándékot (nyilván ezen a ponton rendelkezve a hitelesített és lefordított anyakönyvi kivonattal és hajadonsági igazolással) és ha a vízum lejárta előtt meg tudjuk kötni a házasságot, akkor családi együttélés biztosítása célú engedélyhez folyamodhat a magyar nagykövetségen? Illetve értelemszerűen ha nem tudjuk megkötni, akkor beadja az egyéb célút, amihez ezen a ponton már tudja mellékelni a házasságkötési szándékról kapott papírokat?
Tudom, hogy ez így elég hosszú lett, nagyon köszönöm, ha valaki elolvassa és érdemben hozzászól.