Eszmi vagyok!
Milyen jogaim vannak??
Pontos jogokat szeretnék tudni??!!
Vagy hol lehet utána nézni???
Ha nem simán rakhatnak ki???
Öröklés kisajátítás
Nem simán, de igen, kitehetnek.
Tisztelt Jogi Fórum!
Eszmi vagyok!
Nagyon szépwn köszönöm a válaszát!!
A kérdésem az lenne, hogy akkor ha bármi történik,példáúl megromlik a kapcsolatunk,vagy majdani örökös nem szeretné,hogy a házban maradjak,akkor simán kitehet az utcára??
9 éve élünk együtt a párommal,és mindig be voltam,be vagyok jelentve!!
Nincs semmi jogom???
Köszönöm előre is válaszát!!
eszmi,
Az élettárs nem törvényes örökös.
Az élettársad halála esetén annak hagyatékát a leszármazó(i) fogja örökölni.
Nem tudom mi van abban az "élettársi szerződésben", de ha közjegyző előtt kötöttétek, az már elég "hivatalos", mert közokiratnak számít.
Ha máshogy nem, polgári perben kérheted az élettársi közös vagyonszaporulat megosztását az örököstől. De ez egy nagyon kétséges kimenetelű és csekély megtérülést jelent általában.
Jó lenne életében rendezni ezt az élettársaddal.
Ha a fiára akarja íratni, annak nyilván oka van. Ha azt akarja, hogy halála után ne kerülj utcára, akkor az ajándékozással együtt alapítsatok holtig tartó haszonélvezetet a javadra a lakáson.
Tisztelt Jogi Fórum!!
Szeretném megkérdezni,hogy ha együtt élek 10 éve a párommal,de nem vagyunk összeházasodva,akkor milyen jogaim vannak?? Ha a párom a fiára(nem közös) szeretné íratni a lakást,ami most csak a párom nevén van??
Készítettünk közjegyző által egy élettársi szerződést,de az nem lett hivatalossá téve!! Ez a szerződés ér valamit??
Nem szeretnék majd egyszer,..ha eljön az idő az utcára kerülni!!
Előre is köszönöm válaszát!!!
huan81,
„Mi történik abban az esetben, ha az elhunyt anyagi javairól és azok hollétéről nincsenek pontos ismereteink?”
Akkor az nem kerül be a hagyatékba. Ha később előkerül, akkor póthagyatéki eljárást kell majd indítani.
Tényleg nincs egyetlen számlakivonat, szerződés, igazolás, bármi arról, hogy milyen banknál tartotta?
Ha a testvéred tudja, de édesapád nevén volt valamilyen pénzintézetben, akkor ahhoz nem fog hozzáférni, csak a halotti anyakönyvi kivonattal és a hagytéki végzéssel. Amiben, ha nem jelenti be a hagyatékba, nem is lesz benne.
Ha nem édesapád nevén volt, akkor gyakorlatilag bukta.
Egyébként, az eljáró közjegyző (akit meg tudsz keresni a MOKK.hu oldalon édesapád halálának dátuma és utolsó lakcímének ismeretében) kérhet adatokat a bankoktól és más pénzügyi szolgáltatóktól, de nem fogja a kedvedért mint a több százat megkeresni. Valami csak kellene, merre induljon.
„Édesapánk ezeket a megtakarításokat sajátjaként kezelte és tekintette, de a 60éve házasságban élő Édesanyám még él (idősotthonban) és tehet olyat, hogy ezidő alatti megtakarításait önző módon magán vagyonként kezel?”
Már kicsoda? Hogy édesapád magánvagyonként kezelte a közös vagyont? Vagy fordítva? Amúgy mindegy, _kezelni_ úgy kezelte ahogy akarta, házasfelek ügyleteinél főszabály szerint törvényi vélelem, hogy azzal mindketten egyetértenek.
„Van olyan eset, amikor ezek a megtakarítások hivatalos módon nem felderíthetőek és (feltételezhetően) a testvérem kihasználja ezt, mert esetleg ő tud bármit ezekről?”
Biztosan van. Előfordul az ilyen, de csak a fenti korlátokkal. Az kevés, hogy tud róla, úgy nem tud hozzáférni. Anonim betétek már nincsenek. Ha édesapád rábízta, akkor lehet, hogy annak bottal ütheted a nyomát...
Tisztelt Jogi Fórum!
Segítséget szeretnék kérni Önöktől öröklési témában.
Édesapánk a közel múltbéli halála után a testvéremmel, ketten igazságosan szeretnénk eljárni ebben a témában.
Röviden összefoglalva a problémám az, hogy Édesapámnak voltak megtakarításai több helyen is, amit pár éve az egyszerűség kedvéért kivett és egyhelyre tett, amiről nincsenek információink. Tehát a problémát az ismeretlenség okozza. A testvérem elmondása alapján neki sincs tudomása erről a témáról, de ferdítést vélek felfedezni a dologban, és nem tudom merre induljak a témában, hogy igazságosan járjunk el.
A kérdésem:
- Mi történik abban az esetben, ha az elhunyt anyagi javairól és azok hollétéről nincsenek pontos ismereteink?
- Édesapánk ezeket a megtakarításokat sajátjaként kezelte és tekintette, de a 60éve házasságban élő Édesanyám még él (idősotthonban) és tehet olyat, hogy ezidő alatti megtakarításait önző módon magán vagyonként kezel?
- Van olyan eset, amikor ezek a megtakarítások hivatalos módon nem felderíthetőek és (feltételezhetően) a testvérem kihasználja ezt, mert esetleg ő tud bármit ezekről?
Végrendeletről nem tudunk.
Elnézést az furcsa kérdésekért, de sajnos vannak ilyen helyzetek és nem szeretnék igazságtalan lenni senkivel, magammal sem.
Köszönöm Előre is!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02