7 éves gyermekem egyedüli örökösként "megörökölt" egy bankhitelt.
Érdekes mód a bank a hagyatéki ügy lezárásáig nem jelentkezett. Az örökség pozitívban volt 3 millióval,amit gyarsan Gyámhatósági engedéllyel eladtam. Nemrégiben elmentem a hagyatáki ügyet intéző közjegyzőhöz,hogy jelentkezett-e a bank. Azt mondták igen.Kerestek,de mivel nem lakom a közjegyző által ismert címen,(és annak ellenére,hogy a Postánál hivatalosan meghatalmaztam a szomszédom a leveleim átvételére mégsem kaptam meg a közjegyző levelét).Elmondta,hogy törvényes képviselőként engedélyeznem kellett volna,hogy a bank betekinthessen a hagyatékba,de mivel nem találtak nem adtak információt neki.Így most fogalma sincs a banknak,hogy mennyi a gyermekem öröksége.Úgy tudom,hogy 5 évig lehet az örököstől az örökség összegéig terjedő adósságot követelni.Ez 9 hónap múlva lejár.Kérdésem az,hogy a későbbiek során,ha vesz a gyermekem egy lakást,vagy mi neki,akkor azt az 3 milliót,amennyit örökölt a későbbiek során követelheti-e a bank a magánvagyonából?Illetve az enyémből,mivel én adtam el az örökségét?Mielőtt bárki is elkezdeni támadni,ez az összeg hiánytalanul megvan,csak várjuk,hogy leteljen az 5 év.Köszönöm válaszukat
tartozás öröklése, haszonélvezet és jelzálog
Édesanyám két hónapja halt meg végakart hátrahagyása nélkül. Jelen esetben a közjegyzőnél hagyatéki végzés megtörtént. A nővérem nem jelent meg igy nem tudtam vele egyezségre jutni a temetési és egyéb költségek terén. Most fogja a közjegyző a fizetési meghagyást intézni. Semmi jövedelme nincs csak is édesanáym utáni fél ház. A ráeső részt fogják megterhelni a keletkezett adóssággal? Valamint van neki apeh felé is tartozása. A ház kis értékü a ráeső rész 250 000ft Szeretném kérdezni ki élvez elsőbbséget a tartozásai terén? Valamint szeretném ha a fele adósság fejében a fél házrészét megkaphatnam ez fedezi az összadóság ráeső részét. Milyen módjai vannak, hogy én megkaphassam a tartozás felét a temetés és egyébköltségeknek? Válaszát előre is köszömöm! Tisztelelett: Buksika78
Nagyon köszönöm a választ!!
Édesanyád holtig tartó haszonélvező lesz a közös házon és a benne lévő berendezéseken és felszerelési tárgyakon.
Ha a gyermekek visszautasítják a hagyatékot, azok gyermekei örökölnek. Akinek nincsenek lemenői, gyermekei, annak helyén az édesanya örököl.
Ha végrehajtásra kerül a közös ház, a haszonélvező miatt nem lesz beköltözhető.
Ha a kiesett gyermekek helyett az édesanya örököl, csak ingóval, ingatlan vagyontárggyal felel, a nyugdíjával nem. De valószínűsítem, hogy ezeken a vagyontárgyakon a haszonélvezete van rajta, így azok nincsenek veszélyben.
Kedves Fórumozók!
Adósággal terhelt hagyatékkal kapcsolatban lennének kérdéseim. (még nem aktuális csak előregondolkodok)
Édesapám 80 éves és behajtás alatt lévő felhalmozott tartozások (személyi kölcsön stb) vannak a nevén összesen 2millió ft, a nyugdíjának a felét folyamatosan vonják.
Édesanyám nevén nincsen.
Édesapám esetleges halála esetén kire száll a tartozás amennyiben az adóssággal terhelt örökséget mindhárom gyerek visszautasítja?
Édesanyám haszonélvező a házon. Ha az örökséget visszautasítjuk akkor őrá száll ez a adósság?
Ha igen,
A lakásra ráterhelhetik ezt az összeget mint jelzálog és kilakoltathatják őt ha nem tudja kifizetni vagy neki is a nyugdíjára terhelik rá és lakhat benne?
Az örökség visszautasítása után (ha nem terhelik az összeget a lakásra jelzálogként) a lakás a haszonélvező tulajona lesz? (gondolom olyan nem lehet hogy nincs tulaj csak haszonélvező)
Ha a lakás tulajdonosa Édesanyám mint haszonélvező lesz akkor az ő majdani halála esetén ismét az örökösödési eljárás megindul és mi mint leszármazottak leszünk a kedvezményezettek?
Gondolok itt arra hogy ha édesapám haláláig nem sikerülne az adósságot törleszteni akkor édesanyám haláláig sikerülne és akkor neg lehetne menteni a lakást és az ő lakhatása is biztosított lenne.
köszönöm a válaszokat előre is
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02