tartozás öröklése, haszonélvezet és jelzálog

Csipkebogyó # 2019.09.26. 11:37

7 éves gyermekem egyedüli örökösként "megörökölt" egy bankhitelt.
Érdekes mód a bank a hagyatéki ügy lezárásáig nem jelentkezett. Az örökség pozitívban volt 3 millióval,amit gyarsan Gyámhatósági engedéllyel eladtam. Nemrégiben elmentem a hagyatáki ügyet intéző közjegyzőhöz,hogy jelentkezett-e a bank. Azt mondták igen.Kerestek,de mivel nem lakom a közjegyző által ismert címen,(és annak ellenére,hogy a Postánál hivatalosan meghatalmaztam a szomszédom a leveleim átvételére mégsem kaptam meg a közjegyző levelét).Elmondta,hogy törvényes képviselőként engedélyeznem kellett volna,hogy a bank betekinthessen a hagyatékba,de mivel nem találtak nem adtak információt neki.Így most fogalma sincs a banknak,hogy mennyi a gyermekem öröksége.Úgy tudom,hogy 5 évig lehet az örököstől az örökség összegéig terjedő adósságot követelni.Ez 9 hónap múlva lejár.Kérdésem az,hogy a későbbiek során,ha vesz a gyermekem egy lakást,vagy mi neki,akkor azt az 3 milliót,amennyit örökölt a későbbiek során követelheti-e a bank a magánvagyonából?Illetve az enyémből,mivel én adtam el az örökségét?Mielőtt bárki is elkezdeni támadni,ez az összeg hiánytalanul megvan,csak várjuk,hogy leteljen az 5 év.Köszönöm válaszukat

Buksika78 # 2019.09.24. 12:43

Édesanyám két hónapja halt meg végakart hátrahagyása nélkül. Jelen esetben a közjegyzőnél hagyatéki végzés megtörtént. A nővérem nem jelent meg igy nem tudtam vele egyezségre jutni a temetési és egyéb költségek terén. Most fogja a közjegyző a fizetési meghagyást intézni. Semmi jövedelme nincs csak is édesanáym utáni fél ház. A ráeső részt fogják megterhelni a keletkezett adóssággal? Valamint van neki apeh felé is tartozása. A ház kis értékü a ráeső rész 250 000ft Szeretném kérdezni ki élvez elsőbbséget a tartozásai terén? Valamint szeretném ha a fele adósság fejében a fél házrészét megkaphatnam ez fedezi az összadóság ráeső részét. Milyen módjai vannak, hogy én megkaphassam a tartozás felét a temetés és egyébköltségeknek? Válaszát előre is köszömöm! Tisztelelett: Buksika78

szaboist82 (törölt felhasználó) # 2019.09.08. 05:58

Nagyon köszönöm a választ!!

Immaculata # 2019.09.07. 17:23

Édesanyád holtig tartó haszonélvező lesz a közös házon és a benne lévő berendezéseken és felszerelési tárgyakon.

Ha a gyermekek visszautasítják a hagyatékot, azok gyermekei örökölnek. Akinek nincsenek lemenői, gyermekei, annak helyén az édesanya örököl.

Ha végrehajtásra kerül a közös ház, a haszonélvező miatt nem lesz beköltözhető.

Ha a kiesett gyermekek helyett az édesanya örököl, csak ingóval, ingatlan vagyontárggyal felel, a nyugdíjával nem. De valószínűsítem, hogy ezeken a vagyontárgyakon a haszonélvezete van rajta, így azok nincsenek veszélyben.

szaboist82 (törölt felhasználó) # 2019.09.07. 06:04

Kedves Fórumozók!

Adósággal terhelt hagyatékkal kapcsolatban lennének kérdéseim. (még nem aktuális csak előregondolkodok)
Édesapám 80 éves és behajtás alatt lévő felhalmozott tartozások (személyi kölcsön stb) vannak a nevén összesen 2millió ft, a nyugdíjának a felét folyamatosan vonják.
Édesanyám nevén nincsen.
Édesapám esetleges halála esetén kire száll a tartozás amennyiben az adóssággal terhelt örökséget mindhárom gyerek visszautasítja?
Édesanyám haszonélvező a házon. Ha az örökséget visszautasítjuk akkor őrá száll ez a adósság?
Ha igen,
A lakásra ráterhelhetik ezt az összeget mint jelzálog és kilakoltathatják őt ha nem tudja kifizetni vagy neki is a nyugdíjára terhelik rá és lakhat benne?
Az örökség visszautasítása után (ha nem terhelik az összeget a lakásra jelzálogként) a lakás a haszonélvező tulajona lesz? (gondolom olyan nem lehet hogy nincs tulaj csak haszonélvező)
Ha a lakás tulajdonosa Édesanyám mint haszonélvező lesz akkor az ő majdani halála esetén ismét az örökösödési eljárás megindul és mi mint leszármazottak leszünk a kedvezményezettek?
Gondolok itt arra hogy ha édesapám haláláig nem sikerülne az adósságot törleszteni akkor édesanyám haláláig sikerülne és akkor neg lehetne menteni a lakást és az ő lakhatása is biztosított lenne.
köszönöm a válaszokat előre is