Kerestem itt a fórumon a dajkaanyaságra vonatkozó bejegyzéseket, de az egész jogiforum.hu-n is csak két 2003-as cikket találtam, a fórumban pedig semmit.
_____Pedig dajkaanyaságot szeretnék vállalni sógornőm és sógorom leendő gyermekével, de az interneten keresgélve csak egymásnak ellentmondó, rendezetlen jogi helyzetekről szóló leírásokat vagy fórumbejegyzéseket találtam.
_____Nekem úgy tűnik, hogy jelenleg Magyarországon nem,
vagy legfeljebb csak iszonyú jogi hercehurcával,
gyámügyi huzavonával lehetséges az, hogy ne a
gyermeket megszülő nő legyen a gyermek anyja, hanem
már rögtön a születés után az eredeti "genetikai
szülőpáros" nevén anyakönyvezzék a gyermeket, és akár
azonnal (azaz amilyen gyorsan azt egy csecsemő esetében lehet) magukhoz is vehessék a saját csecsemőjüket.
Olyat is olvastam valahol, hogy ha mégis vállalhatnám a gyermekük kihordását, lennie kéne már egy saját gyermekemnek is, ami teljesen logikátlan számomra, mert semmit nem garantál szerintem az hogy valaki szült már vagy sem, szóval remélem hogy nem így van...
_____Kérem, hogy világosítson fel valaki a jelenlegi
lehetőségekről, mert tényleg nagyon sokféle
információt találtam az interneten, és fogalmam sincs
hogy közülük mit kell komolyan venni. :-/
Nekem az is segítség ha valaki a jogtárból küld egy linket, de leginkább az egész ügy menete érdekelne, ha egyáltalán van rá lehetőség hogy egy saját gyerekkel nem rendelkező nő kihordja a rokonai
gyerekét, és aztán ne egy több évig tartó gyámügyi elbírálás után kaphassák "kézhez" a saját szülei a babát, egy örökbefogadási hercehurca után...
_____Fontosnak tartom itt elmondani, hogy én most 28 éves vagyok, rendezett párkapcsolatban élek, saját gyermeket nem tervezünk párommal, és immár 3 éve folyamatosan látjuk, hogy nekik (sógoroméknak) milyen fontos dolog a baba, mi mindenen keresztül nem mennek érte...
Gyerekvállalási terveimmel ellentétben én nem tartom "áldozatnak" azt a 9 hónapot az életemből (vagy akár az esetleges egészségügyi változásokat sem) azért cserébe, hogy ők viszont egy életre szóló örömforrással gazdagodjanak.
...Az örökbefogadás azért ugye, mégsem ugyanaz mint a SAJÁT gyerek...
_____Láttam azt is az interneten, hogy összemossák a
dajkaanyaság fogalmát a béranyaságéval, ami a mi
esetünkben eleve kizárt, főleg mert sógoromékat még
meg sem kérdeztem arról hogy számukra megoldást
jelentene-e ha kihordanám a magzatukat... Nem
akarok hiú ábrándokat ültetni beléjük egy kérdéssel, ha netán jogilag nem is megoldott a dajkaanyaság kérdése...
Arra egyáltalán nem vágyom ugyanis, hogy jogilag úgymond a "nyakamon maradjon" a gyermek és az összes felelősség, s ők pedig ne tudják holmi gyámügyi intézkedések miatt magukhoz venni a saját gyereküket...
Tudom-tudom, megoldás lehetne számukra egy teljesen idegen gyermeket örökbe fogadni, de ki az aki örkbefogadáson gondolkozik, amíg van egy csöpp esély arra, hogy a párjával SAJÁT, közös gyermeke legyen?...
_____Elnézést a hosszú témakifejtésért és az alulvonásokkal való tagolásért, és reménykedem a megoldással kecsegtető válaszokban :)