dajkaanya - lehetséges?

calligraphy # 2008.04.09. 10:29

Kerestem itt a fórumon a dajkaanyaságra vonatkozó bejegyzéseket, de az egész jogiforum.hu-n is csak két 2003-as cikket találtam, a fórumban pedig semmit.

_____Pedig dajkaanyaságot szeretnék vállalni sógornőm és sógorom leendő gyermekével, de az interneten keresgélve csak egymásnak ellentmondó, rendezetlen jogi helyzetekről szóló leírásokat vagy fórumbejegyzéseket találtam.

_____Nekem úgy tűnik, hogy jelenleg Magyarországon nem,
vagy legfeljebb csak iszonyú jogi hercehurcával,
gyámügyi huzavonával lehetséges az, hogy ne a
gyermeket megszülő nő legyen a gyermek anyja
, hanem
már rögtön a születés után az eredeti "genetikai
szülőpáros" nevén anyakönyvezzék a gyermeket, és akár
azonnal (azaz amilyen gyorsan azt egy csecsemő esetében lehet) magukhoz is vehessék a saját csecsemőjüket.

Olyat is olvastam valahol, hogy ha mégis vállalhatnám a gyermekük kihordását, lennie kéne már egy saját gyermekemnek is, ami teljesen logikátlan számomra, mert semmit nem garantál szerintem az hogy valaki szült már vagy sem, szóval remélem hogy nem így van...

_____Kérem, hogy világosítson fel valaki a jelenlegi
lehetőségekről, mert tényleg nagyon sokféle
információt találtam az interneten, és fogalmam sincs
hogy közülük mit kell komolyan venni. :-/

Nekem az is segítség ha valaki a jogtárból küld egy linket, de leginkább az egész ügy menete érdekelne, ha egyáltalán van rá lehetőség hogy egy saját gyerekkel nem rendelkező nő kihordja a rokonai
gyerekét, és aztán ne egy több évig tartó gyámügyi elbírálás után kaphassák "kézhez" a saját szülei a babát, egy örökbefogadási hercehurca után
...

_____Fontosnak tartom itt elmondani, hogy én most 28 éves vagyok, rendezett párkapcsolatban élek, saját gyermeket nem tervezünk párommal, és immár 3 éve folyamatosan látjuk, hogy nekik (sógoroméknak) milyen fontos dolog a baba, mi mindenen keresztül nem mennek érte...

Gyerekvállalási terveimmel ellentétben én nem tartom "áldozatnak" azt a 9 hónapot az életemből (vagy akár az esetleges egészségügyi változásokat sem) azért cserébe, hogy ők viszont egy életre szóló örömforrással gazdagodjanak.
...Az örökbefogadás azért ugye, mégsem ugyanaz mint a SAJÁT gyerek...

_____Láttam azt is az interneten, hogy összemossák a
dajkaanyaság fogalmát a béranyaságéval, ami a mi
esetünkben eleve kizárt, főleg mert sógoromékat még
meg sem kérdeztem arról hogy számukra megoldást
jelentene-e ha kihordanám a magzatukat... Nem
akarok hiú ábrándokat ültetni beléjük egy kérdéssel, ha netán jogilag nem is megoldott a dajkaanyaság kérdése...

Arra egyáltalán nem vágyom ugyanis, hogy jogilag úgymond a "nyakamon maradjon" a gyermek és az összes felelősség, s ők pedig ne tudják holmi gyámügyi intézkedések miatt magukhoz venni a saját gyereküket...

Tudom-tudom, megoldás lehetne számukra egy teljesen idegen gyermeket örökbe fogadni, de ki az aki örkbefogadáson gondolkozik, amíg van egy csöpp esély arra, hogy a párjával SAJÁT, közös gyermeke legyen?...

_____Elnézést a hosszú témakifejtésért és az alulvonásokkal való tagolásért, és reménykedem a megoldással kecsegtető válaszokban :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.09. 11:52

Cseresznye.

Sőt, még a valóban kissé körülményes nyílt örökbefogadás útján is csak olyan gyermeket tudnál "ajándékozni" a sógorodéknak, akinek csak egyikük a szüleje.

S nem vagyok benne biztos, hogy a létrehozáshoz szükséges, hmmm... technológiai eljárást az élettársad illetve a leendő örökbefogadó anya ugyanúgy élvezné, ahogy a leendő apa és te.

Judmi # 2008.04.09. 12:04

Calligraphy! 9 hónapon keresztül,ha kihordanád a gyereket,nem hiszem hogy olyan könnyen túl adnál egy csöppségen,aki benned nevelkedett,nem kevés ideig. Szép dolog ami megfordult a fejedbe,de sztem ezen nagyon gondolkodj el,mert nem hiszem hogy jót tenne ez neked is lelkileg...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.09. 12:10

Abszolút mellesleg: hogyan lehet valakinek egy házaspár "sógora és sógornője", ha az illető maga nem házas?

calligraphy # 2008.04.09. 12:22

Kedves Kovács_Béla_Sándor, a technológiai eljárás ugyanúgy csak beültetéssel lenne lehetséges, ha belegondolsz hogy kivesznek egy érett petesejtet az anyukából, hozzáadják a papa spermáját, ezt tenyésztik kicsit, hogy pár napos osztódási fázisban lévő embriót ültessenek be, amin már látszik hogy "beindult nála az élet", tehát semelyikünk társa nem igazán kellene hogy öööö "irigykedjen" :)))
Sőt... maga a beültetés sem igazán kellemes eljárás, ami azt illeti...

Judmi, köszönöm a hozzászólásod, de bennem nem munkál semmiféle anyai ösztön, mint mondottam volt az eredeti levelemben - sosem gondolkoztam azon hogy gyereket kéne vállalnom, mivel túl kétséges hogy úgy tudnám felnevelni ahogy abból egy egészséges lelkületű gyerek/felnőtt váljék.

De ez nem is ide tartozik, alapvetően jogi tanácsért keresgéltem a neten.

Az erkölcsi/érzelmi részét megítélni egyedül nekem van "hatalmamban", hiszen én élek magammal :) Gondolom, te a saját anyai érzéseidből indulsz ki, ami teljesen természetes, csak vannak sokan még rajtam kívül, akik nem olyan egyértelműen és természetesen érzik ezt mint Te. Ezt kérlek vedd figyelembe - s hidd el, ha egy szemernyi kétely lenne bennem a gyereknevelést illetően, akkor nem mennék bele még gondolatban sem hogy pusztán "élő lombik"-ként kölcsönadjam egy testrészemet, abban felnövekedjen egy gyerek, majd a szülés és a 9 hónapnyi "együtt élés" után odaadjam valakinek, akié ő valójában :)

Judmi # 2008.04.09. 12:28

Calligraphy,értelek én,és szép is tőled,amit tennél vagy teszel is a sógornődéknek,a döntés rajtad áll,és elnézést,hogy kivülállóként beleszóltam.... De én nagyon végig gondolnám az egészet,de ezt Te döntsd el!!! Különben,nem lehet gyerekük??? És miért nem a sógornődnek ültetik be az embriót? Vagy talán vele van a gond??

calligraphy # 2008.04.09. 12:28

Kedves Kovács_Béla_Sándor, a sógorság rokoni kötelékeken alapszik, nem jogi fogalom.

Persze biztosan van ilyen jogi értelemben is, de attól még: a párom testvére az én sógorom, s az ő felesége az én sógornőm, mi pedig nekik ugyanígy a sógorságukat jelentjük - ez így van amióta a magyar nyelvben a sógorságot mint fogalmat használják.
(persze ebből a 4 emberből a párom és a testvére nem sógornak fogja szólítani egymást, hiszen ők testvérek)

:)

Tényleg örülnék ha valaki tudna feltételezésen túlmenő választ adni... :-/

calligraphy # 2008.04.09. 12:43

Judmi, a sógornőmnek már 3-szor volt beültetve magzat, de nem tapad meg. Egy csonkoló műtét eredményeképp a méhe és a petefészke közt nincs már meg a vezeték, így csak a lombikprogram a megoldás számukra - de most a harmadik beültetés sikertelensége után úgy néz ki, az sem...

Amikor abbahagyta a fogamzásgátló szedését 4 évvel ezelőtt, hogy jöhet a "babaprojekt", sokáig védekezés nélkül sem esett teherbe, aztán kb fél évre azután hogy a tablettaszedést megszüntette, kórházba került iszonyú kínok közt: a fél év alatt hatalmas ciszták és összenövések jöttek létre, és elkezdett befelé vérezni.

Akkor azon nyomban megműtötték, és úgy volt, hogy mindenét ki kell operálni, mert olyan mértékű volt a probléma. Az orvos időközben értesült róla a sógoromtól, hogy éppen gyereket akartak volna, így a legproblémásabb részeket vették csak ki.

Maradt a méhe és egy petefészke.
A férje is és ő is egészséges ivarsejtekkel rendelkezik, a magzatok mindig szépen elkezdtek osztódni a mesterséges egyesítésük után, csaka beültetés várt sikere maradt el, immár harmadjára. Nem tudom, ezek után még csinálnak-e többet egyáltalán a lombikbébi program keretében, de ha csinálnak is, ki tudja lesz-e értelme...

Rendkívül megterhelő a női szervezetnek az előkészítő szakasz: hormonokkal bombázzák hogy egyszerre több pete is megérjen a leszíváshoz. Ilyenkor vizesedések, ciszták és egyéb, kellemetlenségszámba menő dolgok tröténnek a nő szervezetében, nem beszélve a későbbi beavatkozásokról.

Szóval, amikor a múlt hétem telefonáltak, hogy úgy néz ki megint nem sikerült, nekem egyből ez jutott eszembe, noha soha azelőtt még csak el sem gondolkoztam rajta. Egyszerűen ezt látom egyedül reális megoldásnak, mindenféle érzelgősség és belemagyarázás nélkül. Nyilván majd nekem is jó lesz gondolni hogy "waze, mekkora jófej vagyok, hogy segítettem" de alapvetően ennek az egész felőrlő folyamatnak szeretnék véget vetni, mert én nem hiszem hogy majd negyedjére vagy hatodjára összejön nekik... :-/

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.09. 12:56

Tényleg örülnék ha valaki tudna feltételezésen túlmenő választ adni… :-/

Oda kellene figyelni. Határozott választ adtam ugyanis. De a kedvedért megismétlem: "Cseresznye".

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.09. 13:06

OFF

ez így van amióta a magyar nyelvben a sógorságot mint fogalmat használják.

Mély meghajlással mondom: egy frászt! A magyar nyelvben hagyományosan a sógorságot a házasság révén szerzett rokoni kapcsolatokra alkalmazzák. A "vadassan együttélők" nem kerülnek sógorságba az élettársuk rokonaival.

ON

the big cat # 2008.04.09. 13:30

Kedves KBS, a nyelv szabályai szokáson és nem szokásjogon alapulnak, és időben és térben nagyon gyorsan változnak. A sógorság mint a házasság révén szerzett rokoni kapcsolat megnevezése a házasságon kívüli együttélés elterjedésével, az ilyen kapcsolatokra is kiterjedt, a nyelv használja, tehát van. És akkor még nem akarom említeni a szexuális kapcsolatokon keresztül szerzett sogórsági viszonyokat...:)))

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.09. 14:11

:)))
Annak a sógorságnak azért van egy előtagja. De most hogy mondod, ez a fajta sógorság valóban létrejönne, ha a calligraphy által tervbe vett akció realizálódna.
(Humán reprodukciós eljárás ugyanis nem lehetséges - marad a hagyományos metódus.)

calligraphy # 2008.04.10. 09:49

Kedves Egybegyűltek :)
Köszönöm a szíves együttműködést, ötleteket és még a nyelvészeti vitát is ;-)

Találtam két hatályos jogszabályt is végre, némi keresgélés után, csak a keresőszón kellett változtatni :)
Dajkaságként vagy dajkaterhességként ugyanis sehol sem találtam választ kérdésemre, viszont embrióadományozásként keresve úgy láttam, teljesen normálisan működőképes a mesterséges megtermékenyítésnek az a formája, amit dajkaterhességnek is nevezhetünk. Igaz, az adományozók úgymond lemondanak az ivarsejt feletti rendelkezés jogáról, viszont a gyermek családi állapotáról az orvos az eljárást követően érdemben nyilatkozhat... Kicsit körülményes, de mégsem annyira mintha egyáltalán nem lenne rá megoldás :)

A vonatkozó jogszabályokat ha már megtaláltam, közzéteszem:

1997. évi CLIV. törvény
az egészségügyről
IX. Fejezet

és

30/1998. (VI. 24.) NM rendelet az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások végzésére vonatkozó, valamint az ivarsejtekkel és embriókkal való rendelkezésre és azok fagyasztva tárolására vonatkozó részletes szabályokról

A többi már csak gyámügy, valóban.
Több kérdésem nincs is, most már tudom mit és hol keressek :)

Üdv mindenkinek!

Kála # 2008.04.10. 10:06

Calligraphy: ezzel csak az a gond, hogy te nem embriót akarsz adományozni.

kalamalyka # 2008.04.10. 10:52

A legfőbb gond azonban, amiről még elképzelése sincs,és próbálgatja bizonygatni annak nem létét -

A KÖTŐDÉS, A HORMONOK, A HIRTELEN JÖTT VÁLTOZÁS - ANYAI ÉRZÉSEK.................................

kalamalyka # 2008.04.10. 10:54

Annyit azért még: le a kalappal.............minden tiszteletem az Övé!!!!! De szerintem sem olyan egyszerű ez......

kalamalyka # 2008.04.10. 10:57
....és odáig már nem is mennék, hogy az első pár hónap az ujszülött számára meghatározó--------
  • a szopás, az anyatej, az így létrejött anya-gyermek kapcsolat............. MINDKETTŐJÜKNEK SZÜKSÉGE VAN EGYMÁSRA.......... EGYMÁSRA.........
Judmi # 2008.04.10. 11:07

Kalamalyka:Én is hasonló dolgokra akartam neki célozgatni,de hiába....

calligraphy # 2008.04.10. 12:25

kíváncsi voltam,hogy folytatódik-e a Balázs show a jogi fórum keretein belül, és ímé.

nem akartam senkit sem az elhivatottságában és az önérzetében megsérteni, így megtartottam az utolsó hozzászólásomban a véleményem nagy részét magamnak...

naivan azt feltételeztem hogy ezen a fórumon ha felteszek egy kérdést, akkor az itt lévő emberek, akik minden bizonnyal sokkal járatosabbak jogi, jogszabályi értelmezések ügyében, majd pár eligazító szóval és linkkel segítenek.

ehelyett nyelvészkedni és erkölcsi ítélkezésbe bonyolódni kezdtek jórészt.

akinek nem inge, ne vegye magára.

Kála: "ezzel csak az a gond, hogy te nem embriót akarsz adományozni." Valóban, nem adományozni hanem recipiensként közreműködni terveztem, és erre a jogszabályok lehetőséget is adnak, ha valaki VÉLETLENÜL tüzetesebben átolvassa őket...

A kötődésről, anyaságról írt jó tanácsokat vagy véleményeket tudomásul vettem, és azt gondolom, hogy az "inkubátorba dobott", vagy valahol ottfelejtett csecsemők, és árvaházból örökbefogadott gyerekek is fel tudnak cseperedni egészséges emberré, mert a családi környezet a meghatározó, ha már egyszer kimaradt a legelső pár hónapos fontos időszak az életükben...

Különben minek is léteznének árvaházak, ha nem lenne esély egészséges emberkéket "faragni" az elhagyott gyerekekből? Ha annyira meghatározó az első pár hónapos kötődés ésatöbbi, akkor nyilván életképtelennek kéne nyilvánítani mindazokat a babákat akiket kidobott az utcára az anyjuk.

no mindegy.

eleve nem magánvéleményekre vártam, és nem kötözködésekre meg intésekre, hanem jogi fórum lévén jogi ismeretekre és eligazításra.

de ezt egyéb utakon időközben megleltem, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének jogsegyélyén keresztül.

egyéb kérdés?....

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.10. 12:41

és erre a jogszabályok lehetőséget is adnak

Nem, nem adnak. De higgy, amit akarsz.

calligraphy # 2008.04.10. 12:54

Hát, akkor minden bizonnyal félrevezettek a jogsegély során, igaz?...
Csak így lehetséges, az hogy önnek legyen igaza.
Ez esetben felszólítom a jogsegélyt ellátó illetőt, hogy adja vissza az engedélyét :D

Kála # 2008.04.10. 12:57

Calligraphy: KBS-nek van igaza, ha tetszik, ha nem. A jelenleg hatályos jogszabályi háttér nincs meg ahhoz amit te szeretnél. Erre próbáltam felhívni a figyelmedet én is, amikor írtam, hogy az embrió adományozás egy teljesen más eljárás, mint amit te szeretnél (az azoknak a pároknak megoldás, ahol nincs egészséges petesejt vagy sperma, vagy egyik sem és azt pótolják idegen "donor" igénybevételével).

Kála # 2008.04.10. 13:00

Egyébként simán elég beírni a Goggle-ba, hogy "dajkaanyaság" kilónyi cikk szól róla, hogy most harcolnak a lehetővé tételéért (vagysi jelenleg még nincs).

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.10. 13:03

[sóhajt]
A probléma az, hogy te nem vagy jogosult arra, hogy humán reprodukciós eljárás alanya legyél.

Eü. tv. 167. § (1) „Reprodukciós eljárás házastársi vagy különneműek közötti élettársi kapcsolatban álló személyeknél végezhető el, amennyiben bármely félnél fennálló egészségi ok (meddőség) következtében a kapcsolatból természetes úton nagy valószínűséggel egészséges gyermek nem származhat. Élettársak esetén reprodukciós eljárás csak abban az esetben végezhető, amennyiben az élettársak egyike sem áll házastársi kapcsolatban.

calligraphy # 2008.04.10. 13:05

Egy biztos, uraim és hölgyeim:
ígérem mindenkinek, hogy ha zsákutcába jutok, arról beszámolok, mindenki okulására és/vagy örömére.

Egyelőre ősznél előbb úgysem kerül sor a kérdésem feltevésére és a dajkaság realizálására, mert addig pihenni hagyják az anya szervezetét, majd ismét beültetnek egyet vagy kettőt a lefagyasztott embriók közül.

Mellesleg reálisan több esély mutatkozik a teherbeesésre mint ezúttal, mert akkor már nem fog "dolgozni" a hormonkezelés "maradványa" az anyában... Ha akkor sem fogan meg, meglátjuk hogy mit szólnak egyáltalán az ötlethez, és ha élni kívánnak a lehetőséggel, akkor majd a gyakorlatban úgyis kiderül hogy lehet-e vagy sem, bármilyen úton is kivitelezni hogy saját gyermekük legyen.

higgyék el, emlékezni fogok rá, hogy hol kell beszámolót írnom az eredményekről... :)