dajkaanya - lehetséges?

Dr.Attika # 2017.03.06. 19:17

Fórumon nem valószínű. Én már egy házaspár felkérésére végig tanulmányoztam a kérdést. Küldhetnék Önöknek is egy jogilag megalapozott szakvéleményt, de a munkadíjamat feleslegesen fizetnék ki, mert abban az szerepel, hogy nem legális egyik sem és a véleményem jogszabályokkal alátámasztott. Tudom, hogy nehéz ebbe belenyugodni, de sajnos ez a jogi helyzet.

monika03 # 2017.03.06. 18:40

Kaphatnék valami törvényi hivatkozást, mivel még mindig úgy olvasom, hogy nem tiltják, de igazából nem is szabályozzák.
Nem találok rá jogszabályt!!!

Dr.Attika # 2017.03.06. 18:29

Semelyik nem engedélyezett. Talál erre vonatkozóan a neten olyanokat, akik vállalják külföldi klinikákon keresztül, de jogilag nem kivitelezhető. A jogon kívüli megoldások pedig nagyon sok bizonytalansági faktorral rendelkeznek. Béranya, dajkaanya később meggondolja magát, zsarolás, hogy fizessen ennyit meg annyit, hogy "ne csináljam vissza" stb.

monika03 # 2017.03.06. 18:08

Ebben a témában rég volt hozzászólás, hátha azóta változott a jogi része, teszek egy próbát.

Keresgéltem a neten és a jogtárban de kézzel foghatót nem találtam.

Én és a párom szeretnénk gyermeket. Én méh nélkül születtem, viszont a petefészkeim megvannak, így a petesejtjeim is. Biológiailag lehet saját gyermekünk, csak én nem tudom mivel kihordani.
A nővérem felajánlotta, hogy a megtermékenyített embriónkat kihordaná, neki már van gyermeke.

Sajnos nem találok arra jogszabályt, hogy ezt hogy lehetne megoldani, viszont mindenhol azt olvasom, hogy a dajkaanyaság engedélyezett, csak a béranyaság nem.

Kérem, ha valaki tud erre hatályos jogszabályt az jelezze.

Előre is köszönöm!

kalamalyka # 2008.04.10. 15:26

:)

utoljára csak: minden tiszteletem, mint már írtam a topik nyitójáé. Ez egy nagyon kedves, derék doldog...

De nem kell megharagudni az ilyen-olyan hozzászólásért, azokért sem, amik nem jogszabályokon, törvényeken alapulnak.
Hiszem, hogy hozzászólásával mindenki segíteni akart, ki így, ki úgy. És hát hogyan is nézne ki a fórum, ha csak linkeket, paragrafusokat, számokat és hivatkozásokat küldenének az emberek. Azt valóban a keresőben is el lehet végezni....... Itt emberek, érző emberek vannak, még akkor is, ha történetesen jogász az illető.
Biztosan mindenki fejében az első gondolat azzal volt kapcsolatos, hogy mennyire nemes egy gondolat.......
A többivel sem megbántani, inkább segíteni szerettünk volna.....

calligraphy # 2008.04.10. 13:15

ja, a linkeket azért kérném, mert a "fránya gugli" nekem valahogy nem hoz fel túl friss cikkeket, csak azokat a hivatkozásokat, amik a 2003-as huzavonáról szólnak...

calligraphy # 2008.04.10. 13:13

Kála:
kérnék linkeket a kilónyi cikkről, szeretném őket elolvasni.
...ha nem nagy teher persze.

Ami a recipiens mivoltom lehetőségét illeti, az teljsesen reális, de ez már magánéleti téma lenne, így erről inkább ezen keretek közt nem nyilatkozom...

Azoknak lehet hogy bonyolult ügyük van, valóban, akik olyan dajkának akarnak adományozni, aki amúgy teljesen egészséges, és a kapcsolatából származhatna saját utóda is. Esetemben ez kizárt, a sógoromék lehetséges szerencséjére. De mint írtam, az sem biztos hogy akarják majd.
Én pedig megtudtam amit akartam, az itteni eszmecsere pedig felettébb tanulságos volt :)

calligraphy # 2008.04.10. 13:05

Egy biztos, uraim és hölgyeim:
ígérem mindenkinek, hogy ha zsákutcába jutok, arról beszámolok, mindenki okulására és/vagy örömére.

Egyelőre ősznél előbb úgysem kerül sor a kérdésem feltevésére és a dajkaság realizálására, mert addig pihenni hagyják az anya szervezetét, majd ismét beültetnek egyet vagy kettőt a lefagyasztott embriók közül.

Mellesleg reálisan több esély mutatkozik a teherbeesésre mint ezúttal, mert akkor már nem fog "dolgozni" a hormonkezelés "maradványa" az anyában... Ha akkor sem fogan meg, meglátjuk hogy mit szólnak egyáltalán az ötlethez, és ha élni kívánnak a lehetőséggel, akkor majd a gyakorlatban úgyis kiderül hogy lehet-e vagy sem, bármilyen úton is kivitelezni hogy saját gyermekük legyen.

higgyék el, emlékezni fogok rá, hogy hol kell beszámolót írnom az eredményekről... :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.10. 13:03

[sóhajt]
A probléma az, hogy te nem vagy jogosult arra, hogy humán reprodukciós eljárás alanya legyél.

Eü. tv. 167. § (1) „Reprodukciós eljárás házastársi vagy különneműek közötti élettársi kapcsolatban álló személyeknél végezhető el, amennyiben bármely félnél fennálló egészségi ok (meddőség) következtében a kapcsolatból természetes úton nagy valószínűséggel egészséges gyermek nem származhat. Élettársak esetén reprodukciós eljárás csak abban az esetben végezhető, amennyiben az élettársak egyike sem áll házastársi kapcsolatban.

Kála # 2008.04.10. 13:00

Egyébként simán elég beírni a Goggle-ba, hogy "dajkaanyaság" kilónyi cikk szól róla, hogy most harcolnak a lehetővé tételéért (vagysi jelenleg még nincs).

Kála # 2008.04.10. 12:57

Calligraphy: KBS-nek van igaza, ha tetszik, ha nem. A jelenleg hatályos jogszabályi háttér nincs meg ahhoz amit te szeretnél. Erre próbáltam felhívni a figyelmedet én is, amikor írtam, hogy az embrió adományozás egy teljesen más eljárás, mint amit te szeretnél (az azoknak a pároknak megoldás, ahol nincs egészséges petesejt vagy sperma, vagy egyik sem és azt pótolják idegen "donor" igénybevételével).

calligraphy # 2008.04.10. 12:54

Hát, akkor minden bizonnyal félrevezettek a jogsegély során, igaz?...
Csak így lehetséges, az hogy önnek legyen igaza.
Ez esetben felszólítom a jogsegélyt ellátó illetőt, hogy adja vissza az engedélyét :D

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.10. 12:41

és erre a jogszabályok lehetőséget is adnak

Nem, nem adnak. De higgy, amit akarsz.

calligraphy # 2008.04.10. 12:25

kíváncsi voltam,hogy folytatódik-e a Balázs show a jogi fórum keretein belül, és ímé.

nem akartam senkit sem az elhivatottságában és az önérzetében megsérteni, így megtartottam az utolsó hozzászólásomban a véleményem nagy részét magamnak...

naivan azt feltételeztem hogy ezen a fórumon ha felteszek egy kérdést, akkor az itt lévő emberek, akik minden bizonnyal sokkal járatosabbak jogi, jogszabályi értelmezések ügyében, majd pár eligazító szóval és linkkel segítenek.

ehelyett nyelvészkedni és erkölcsi ítélkezésbe bonyolódni kezdtek jórészt.

akinek nem inge, ne vegye magára.

Kála: "ezzel csak az a gond, hogy te nem embriót akarsz adományozni." Valóban, nem adományozni hanem recipiensként közreműködni terveztem, és erre a jogszabályok lehetőséget is adnak, ha valaki VÉLETLENÜL tüzetesebben átolvassa őket...

A kötődésről, anyaságról írt jó tanácsokat vagy véleményeket tudomásul vettem, és azt gondolom, hogy az "inkubátorba dobott", vagy valahol ottfelejtett csecsemők, és árvaházból örökbefogadott gyerekek is fel tudnak cseperedni egészséges emberré, mert a családi környezet a meghatározó, ha már egyszer kimaradt a legelső pár hónapos fontos időszak az életükben...

Különben minek is léteznének árvaházak, ha nem lenne esély egészséges emberkéket "faragni" az elhagyott gyerekekből? Ha annyira meghatározó az első pár hónapos kötődés ésatöbbi, akkor nyilván életképtelennek kéne nyilvánítani mindazokat a babákat akiket kidobott az utcára az anyjuk.

no mindegy.

eleve nem magánvéleményekre vártam, és nem kötözködésekre meg intésekre, hanem jogi fórum lévén jogi ismeretekre és eligazításra.

de ezt egyéb utakon időközben megleltem, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének jogsegyélyén keresztül.

egyéb kérdés?....

Judmi # 2008.04.10. 11:07

Kalamalyka:Én is hasonló dolgokra akartam neki célozgatni,de hiába....

kalamalyka # 2008.04.10. 10:57
....és odáig már nem is mennék, hogy az első pár hónap az ujszülött számára meghatározó--------
  • a szopás, az anyatej, az így létrejött anya-gyermek kapcsolat............. MINDKETTŐJÜKNEK SZÜKSÉGE VAN EGYMÁSRA.......... EGYMÁSRA.........
kalamalyka # 2008.04.10. 10:54

Annyit azért még: le a kalappal.............minden tiszteletem az Övé!!!!! De szerintem sem olyan egyszerű ez......

kalamalyka # 2008.04.10. 10:52

A legfőbb gond azonban, amiről még elképzelése sincs,és próbálgatja bizonygatni annak nem létét -

A KÖTŐDÉS, A HORMONOK, A HIRTELEN JÖTT VÁLTOZÁS - ANYAI ÉRZÉSEK.................................

Kála # 2008.04.10. 10:06

Calligraphy: ezzel csak az a gond, hogy te nem embriót akarsz adományozni.

calligraphy # 2008.04.10. 09:49

Kedves Egybegyűltek :)
Köszönöm a szíves együttműködést, ötleteket és még a nyelvészeti vitát is ;-)

Találtam két hatályos jogszabályt is végre, némi keresgélés után, csak a keresőszón kellett változtatni :)
Dajkaságként vagy dajkaterhességként ugyanis sehol sem találtam választ kérdésemre, viszont embrióadományozásként keresve úgy láttam, teljesen normálisan működőképes a mesterséges megtermékenyítésnek az a formája, amit dajkaterhességnek is nevezhetünk. Igaz, az adományozók úgymond lemondanak az ivarsejt feletti rendelkezés jogáról, viszont a gyermek családi állapotáról az orvos az eljárást követően érdemben nyilatkozhat... Kicsit körülményes, de mégsem annyira mintha egyáltalán nem lenne rá megoldás :)

A vonatkozó jogszabályokat ha már megtaláltam, közzéteszem:

1997. évi CLIV. törvény
az egészségügyről
IX. Fejezet

és

30/1998. (VI. 24.) NM rendelet az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások végzésére vonatkozó, valamint az ivarsejtekkel és embriókkal való rendelkezésre és azok fagyasztva tárolására vonatkozó részletes szabályokról

A többi már csak gyámügy, valóban.
Több kérdésem nincs is, most már tudom mit és hol keressek :)

Üdv mindenkinek!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.09. 14:11

:)))
Annak a sógorságnak azért van egy előtagja. De most hogy mondod, ez a fajta sógorság valóban létrejönne, ha a calligraphy által tervbe vett akció realizálódna.
(Humán reprodukciós eljárás ugyanis nem lehetséges - marad a hagyományos metódus.)

the big cat # 2008.04.09. 13:30

Kedves KBS, a nyelv szabályai szokáson és nem szokásjogon alapulnak, és időben és térben nagyon gyorsan változnak. A sógorság mint a házasság révén szerzett rokoni kapcsolat megnevezése a házasságon kívüli együttélés elterjedésével, az ilyen kapcsolatokra is kiterjedt, a nyelv használja, tehát van. És akkor még nem akarom említeni a szexuális kapcsolatokon keresztül szerzett sogórsági viszonyokat...:)))

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.09. 13:06

OFF

ez így van amióta a magyar nyelvben a sógorságot mint fogalmat használják.

Mély meghajlással mondom: egy frászt! A magyar nyelvben hagyományosan a sógorságot a házasság révén szerzett rokoni kapcsolatokra alkalmazzák. A "vadassan együttélők" nem kerülnek sógorságba az élettársuk rokonaival.

ON

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.09. 12:56

Tényleg örülnék ha valaki tudna feltételezésen túlmenő választ adni… :-/

Oda kellene figyelni. Határozott választ adtam ugyanis. De a kedvedért megismétlem: "Cseresznye".

calligraphy # 2008.04.09. 12:43

Judmi, a sógornőmnek már 3-szor volt beültetve magzat, de nem tapad meg. Egy csonkoló műtét eredményeképp a méhe és a petefészke közt nincs már meg a vezeték, így csak a lombikprogram a megoldás számukra - de most a harmadik beültetés sikertelensége után úgy néz ki, az sem...

Amikor abbahagyta a fogamzásgátló szedését 4 évvel ezelőtt, hogy jöhet a "babaprojekt", sokáig védekezés nélkül sem esett teherbe, aztán kb fél évre azután hogy a tablettaszedést megszüntette, kórházba került iszonyú kínok közt: a fél év alatt hatalmas ciszták és összenövések jöttek létre, és elkezdett befelé vérezni.

Akkor azon nyomban megműtötték, és úgy volt, hogy mindenét ki kell operálni, mert olyan mértékű volt a probléma. Az orvos időközben értesült róla a sógoromtól, hogy éppen gyereket akartak volna, így a legproblémásabb részeket vették csak ki.

Maradt a méhe és egy petefészke.
A férje is és ő is egészséges ivarsejtekkel rendelkezik, a magzatok mindig szépen elkezdtek osztódni a mesterséges egyesítésük után, csaka beültetés várt sikere maradt el, immár harmadjára. Nem tudom, ezek után még csinálnak-e többet egyáltalán a lombikbébi program keretében, de ha csinálnak is, ki tudja lesz-e értelme...

Rendkívül megterhelő a női szervezetnek az előkészítő szakasz: hormonokkal bombázzák hogy egyszerre több pete is megérjen a leszíváshoz. Ilyenkor vizesedések, ciszták és egyéb, kellemetlenségszámba menő dolgok tröténnek a nő szervezetében, nem beszélve a későbbi beavatkozásokról.

Szóval, amikor a múlt hétem telefonáltak, hogy úgy néz ki megint nem sikerült, nekem egyből ez jutott eszembe, noha soha azelőtt még csak el sem gondolkoztam rajta. Egyszerűen ezt látom egyedül reális megoldásnak, mindenféle érzelgősség és belemagyarázás nélkül. Nyilván majd nekem is jó lesz gondolni hogy "waze, mekkora jófej vagyok, hogy segítettem" de alapvetően ennek az egész felőrlő folyamatnak szeretnék véget vetni, mert én nem hiszem hogy majd negyedjére vagy hatodjára összejön nekik... :-/