dajkaanya - lehetséges?

calligraphy # 2008.04.10. 13:13

Kála:
kérnék linkeket a kilónyi cikkről, szeretném őket elolvasni.
...ha nem nagy teher persze.

Ami a recipiens mivoltom lehetőségét illeti, az teljsesen reális, de ez már magánéleti téma lenne, így erről inkább ezen keretek közt nem nyilatkozom...

Azoknak lehet hogy bonyolult ügyük van, valóban, akik olyan dajkának akarnak adományozni, aki amúgy teljesen egészséges, és a kapcsolatából származhatna saját utóda is. Esetemben ez kizárt, a sógoromék lehetséges szerencséjére. De mint írtam, az sem biztos hogy akarják majd.
Én pedig megtudtam amit akartam, az itteni eszmecsere pedig felettébb tanulságos volt :)

calligraphy # 2008.04.10. 13:15

ja, a linkeket azért kérném, mert a "fránya gugli" nekem valahogy nem hoz fel túl friss cikkeket, csak azokat a hivatkozásokat, amik a 2003-as huzavonáról szólnak...

kalamalyka # 2008.04.10. 15:26

:)

utoljára csak: minden tiszteletem, mint már írtam a topik nyitójáé. Ez egy nagyon kedves, derék doldog...

De nem kell megharagudni az ilyen-olyan hozzászólásért, azokért sem, amik nem jogszabályokon, törvényeken alapulnak.
Hiszem, hogy hozzászólásával mindenki segíteni akart, ki így, ki úgy. És hát hogyan is nézne ki a fórum, ha csak linkeket, paragrafusokat, számokat és hivatkozásokat küldenének az emberek. Azt valóban a keresőben is el lehet végezni....... Itt emberek, érző emberek vannak, még akkor is, ha történetesen jogász az illető.
Biztosan mindenki fejében az első gondolat azzal volt kapcsolatos, hogy mennyire nemes egy gondolat.......
A többivel sem megbántani, inkább segíteni szerettünk volna.....

monika03 # 2017.03.06. 18:08

Ebben a témában rég volt hozzászólás, hátha azóta változott a jogi része, teszek egy próbát.

Keresgéltem a neten és a jogtárban de kézzel foghatót nem találtam.

Én és a párom szeretnénk gyermeket. Én méh nélkül születtem, viszont a petefészkeim megvannak, így a petesejtjeim is. Biológiailag lehet saját gyermekünk, csak én nem tudom mivel kihordani.
A nővérem felajánlotta, hogy a megtermékenyített embriónkat kihordaná, neki már van gyermeke.

Sajnos nem találok arra jogszabályt, hogy ezt hogy lehetne megoldani, viszont mindenhol azt olvasom, hogy a dajkaanyaság engedélyezett, csak a béranyaság nem.

Kérem, ha valaki tud erre hatályos jogszabályt az jelezze.

Előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2017.03.06. 18:29

Semelyik nem engedélyezett. Talál erre vonatkozóan a neten olyanokat, akik vállalják külföldi klinikákon keresztül, de jogilag nem kivitelezhető. A jogon kívüli megoldások pedig nagyon sok bizonytalansági faktorral rendelkeznek. Béranya, dajkaanya később meggondolja magát, zsarolás, hogy fizessen ennyit meg annyit, hogy "ne csináljam vissza" stb.

monika03 # 2017.03.06. 18:40

Kaphatnék valami törvényi hivatkozást, mivel még mindig úgy olvasom, hogy nem tiltják, de igazából nem is szabályozzák.
Nem találok rá jogszabályt!!!

Dr.Attika # 2017.03.06. 19:17

Fórumon nem valószínű. Én már egy házaspár felkérésére végig tanulmányoztam a kérdést. Küldhetnék Önöknek is egy jogilag megalapozott szakvéleményt, de a munkadíjamat feleslegesen fizetnék ki, mert abban az szerepel, hogy nem legális egyik sem és a véleményem jogszabályokkal alátámasztott. Tudom, hogy nehéz ebbe belenyugodni, de sajnos ez a jogi helyzet.