Közös vagyon

ildikó31 # 2005.09.23. 06:43

Kedves zsagia!

Az attól függ, hogy a szülők mit nyilatkoznak, hogy azt önöknek vagy a lányugknak ajándékozták vagy csak kölcsönadták és most az egészet kérik vissza!
Ha az egészet visszakérik (amit bizonyítani tudtak) akkor a maradék fele az öné.
Ha azt mondják hogy a lányuknak ajándékozták, akkor ezzel az összeggel nő a felesége része. De mondjuk nem tudom, hogy ez mekkora tétel, amit számlával bizonyítani tudnak, ha csak pár tízezres, esetleg 1-2 százezer nem nyom sokat a latban! Ezt úgy értem, hogy a 16-18 milliós ingatlanból semmiképp nem 3 milla illet téged!

ildiko31

zsagia # 2005.09.22. 14:42

Kedves ildikó31

Köszönöm a reagálásodat a felvetett kérdésemre. Természetesen a számlák a gyermekválalási és más takarékszövetkezeti hitelek miatt a kettőnk nevére szólnak. Tehát ha jól értelmezem az ingatlan amiben élünk az a mi kettőnk tulajdona. Kivétel amit a feleségem szülei az ő nevükre szóló számlával bizonyitanak. Ezek az értékek levonásra kerülnének az ingatlan értékéből és ennek a maradék összegnek vagyok az 50%-os tulajdonosa.

ildikó31 # 2005.09.22. 14:35

Kedves zsagia!

Amennyiben az ingatlan-nyilvántartás alapján ön az ingatlan 1/2-ed tulajdoni hányadában tulajdonos, akkor önt az ellenkező bizonyításáig az ingatlan értékének az 1/2-ed része illeti meg. A feleségének és a szülőknek bizonyítani kell, hogy mikor milyen anyagokat, és milyen összegben fizettek ki. Amennyiben ezt nem tudják hitelt érdemlően (számlákkal) bizonyítani, akkor önt megilleti az ingatlan eladási árának az 1/2-ed része.

ildiko31

zsagia # 2005.09.22. 13:35

Sziasztok.

Sajnos én is rákényszerülök, hogy tanácsot kérjek vagyonmegosztási ügyben.
10 éve vagyunk házasok, házasságunk elején, közösen vásároltunk egy telket amelyet 4 év alatt sikerült beépitenünk. Saját vagyonunk nem volt, minden vagyonunk közös. Az épitkezést hitelekből (3 gyermeket válaltunk) és a havi jövedelmünkből fizettük. Természetesen ez még igy is elég kevés lett volna, ha a feleségem szülei nem fizetnek ki időnként bizonyos költségeket(cement, faanyag, vakolás, stb..). Meg kell jegyeznem mig a feleségem gyesen volt (8 év) az én jövedelmem 100 -120 - 140 ezer ft volt havonta.(Az elmult 8 évben 6 nap nem dolgoztam).
Most, amikor felvetődött a válás kérdése a feleségeim szülei szerint engem a (kb 16 - 18 millió ft) érő ingatlanból nem illet meg csak kb 3 millió ft. Én viszont úgy érzem jár nekem az 50%.
A kérdésem az lenne, hogy a biróság előreláthatólag megitélné-e nekem az 50% -ot ?? Amit a feleségem szülei kifizettek az épitkezésnél ajándéknak minősül-e ???
A válaszokat előre is köszönöm.

sanett # 2005.09.22. 06:55

Kedves Ildikó,

köszönöm eddigi válaszodat is.
Az ingatlannal elég kacifántos a helyzet. Párom és a felesége az anyósék házára húztak még egy szintet, jelentős jelzálog terheli a házat.
Egyik házastárs sem tart külön igényt, ebben szeretnének békésen megegyezni.
A feleség szeretne maradni a lakásban, a lakás értékéből a hitelt levonva a párom részét - gondolom - szeretné kifizetni.

Köszönöm még egyszer a segítséget, várom válaszod.

Üdv

ildikó31 # 2005.09.21. 14:57

Kedves sanett!

Bizonyára majd hivatkozik rá a feleség, hogy elköltözött, és nem is lakik otthon, csakazért, hogy ezt az előzetes összeget lakáshasználati jog ellenértéke címen ne kelljen kifizetni. DE!
amig eddig is eljutnak több kérdés is felmerül:

1. az ingatlan-nyilvántartás alapján kinek a nevén szerepel az ingatlan, ami a közös otthonnak számít?
  2. Különvagyon címen tart-e valamelyik házastárs igényt az ingatlan egészére, vagy egy részére?

3.szándékában, és lehetőségében áll-e valamelyik házatársnak megváltani a másik házastárs tulajdoni illetőségét a nevezett ingatlanból?
Ha ezekre a kérdésekre válaszolsz, akkor tudok pontos felelet adni a kérdéseidre.

ildiko31

sanett # 2005.09.20. 13:11

Rendben, köszönöm. Tehát akkor újra:

Sziasztok!

Már írtam egyszer a fórumba, egy másik témában. Most felmerült egy újabb kérdés, szeretném, ha tudnátok segíteni.
A történet dióhéjban: az otthoni tarthatatlan állapotok miatt kedvesem hozzám "költözött" a feleségétől és a gyerekektől. Azért az idézőjel, mert ez csupán azt takarja, hogy egy táska ruhával eljött, és azóta a hétvége kivételével nálam alszik. Viszont a gyerekeket mindennap látogatja, minden egyéb holmija ott maradt, vlamint hétvégén a "közös otthonban" alszik és a szombatokat a gyerekekkel tölti. Közben feleség részéről be lett adva a válóper.
Kedvesem ügyvédje szerint mindenképp "otthon" kell maradnia, mert ha nem teszi, elveszti a lakáshasználati jog őt illető részét. A nagy kérdés az, hogy a fennálló helyzet alapján feleség mondhatja azt, és a bíróság megítélheti, hogy önkéntesen feladta a lakáshasználati jogot? Semmilyen írásbeli nyilatkozatot erről nem tett, és fentiek alapján én azt mondanám, hogy még ott lakik.
Amíg ott lakott, állandó viták és veszekedések voltak, amiknek a gyerekek is szemtanúi voltak.

Kérlek, segítsetek, ha valaki tudja a kérdéseimre a választ.

Köszönöm

ildikó31 # 2005.09.20. 13:08

Kedves sanett!

Kevered a fogalmakat! a haszonélvezeti jog egy dolog, és más dolog a lakáshasználati jog ellenértéke.

ildiko31

sanett # 2005.09.20. 09:33

Úgy tudom, hogy elkülönül a lakás tulajdonjoga és a haszonélvezeti jog. Eddigi jogi ismereteim (mostanában eléggé beleásom magam a történetbe:)) alapján az elköltöző felet - ha a lakás nem megosztható - ki kell fizetni: osztják a tulajdon értékét és a haszonélvezeti jog rá eső részét is ki kell fizetni...

csellos # 2005.09.20. 09:11

Sanett!

(bocsánat az előbbiért)

"...mert ha nem teszi, elveszti a haszonélvezeti jogot."

Az ingatlan-nyilvántartásban (tulajdoni lapon) feltüntetett esetleges haszonélvezeti jogát,
vagy esetleg a válással kapcsolatosan azt a jogot, hogy későbbiekben (a most esetlegesen közös tulajdonú) lakás használatára igényt tartson?

csellos # 2005.09.20. 09:07

Sanett!

sanett # 2005.09.20. 08:47

Sziasztok!

Már írtam egyszer a fórumba, egy másik témában. Most felmerült egy újabb kérdés, szeretném, ha tudnátok segíteni.
A történet dióhéjban: az otthoni tarthatatlan állapotok miatt kedvesem hozzám "költözött" a feleségétől és a gyerekektől. Azért az idézőjel, mert ez csupán azt takarja, hogy egy táska ruhával eljött, és azóta a hétvége kivételével nálam alszik. Viszont a gyerekeket mindennap látogatja, minden egyéb holmija ott maradt, vlamint hétvégén a "közös otthonban" alszik és a szombatokat a gyerekekkel tölti. Közben feleség részéről be lett adva a válóper.
Kedvesem ügyvédje szerint mindenképp "otthon" kell maradnia, mert ha nem teszi, elveszti a haszonélvezeti jogot. A nagy kérdés az, hogy a fennálló helyzet alapján feleség mondhatja azt, és a bíróság megítélheti, hogy önkéntesen feladta a haszonélvezeti jogot? Semmilyen írásbeli nyilatkozatot erről nem tett, és fentiek alapján én azt mondanám, hogy még ott lakik.
Amíg ott lakott, állandó viták és veszekedések voltak, amiknek a gyerekek is szemtanúi voltak.

Kérlek, segítsetek, ha valaki tudja a kérdéseimre a választ.

Köszönöm

derill # 2005.09.13. 09:06

Ha irásban mondott le, akkor most sem tarthat rá igényt. Ha nem, akkor gond van, mert nehéz lesz bizonyitani, hogy tényleg megosztották a vagyont és megszüntették a vagyonközösséget.

Ha viszont bizonyitható, tehát irásban mondott le, vagy kötöttek ilyen irányu szerződést, akkor érdemes lenne most rögziteni a különvagyoni helyzetet szintén irásban.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ebern # 2005.09.12. 03:40

kérdezek újra: férjem négy hónap után visszajött. mielőtt elment az egész ingatlanról lemondott, az ingoságok fejében a fele készpénzt vitte.
Most mi a helyzet a közös tulajdon ujra helyreáll? Az ingatlant elakarom adni, idősebbek vagyunk nyugdijas házba költözünk.

derill # 2005.07.26. 10:39

A.Sanya: A házasság előtt szerzett különvagyonon vásárolt lakás csak a Te vagyonod, kivétel, ha a feleséged közben adott a felujitásába, vagy esetleg hiteltartozás visszafizetésébe. Ez esetben igényt tarthat a befizetett hitel, vagy a felujitás miatti értéknövekedés felére.

Mézes: itt kétfajta értelmezés lehetséges: az egyik az, hogy mivel az autónyeremény betét különvagyon, az azon szerzett minden vagyon különvagyon lesz. A másik, ami neked jobban tetszene, hogy házasság alatti nyeremény, ezért közös vagyon. Én az elsőt osztom. Azonban közben történt némi változás, mivel Ti nem az autót tartottátok meg, hanem a pénzt tettétek betétbe. Ez azt jelenti, hogy ha nem akkor azonnal tettétek be, tehát ha nem bizonyitható, hogy ez a nyeremény összege (önmagában az, hogy az összeg megegyezik a nyereménnyel, nem bizonyitja, hogy azonos vele) akkor lehet arra hivatkozni, hogy ez közösen gyüjtött pénz. Azonban nem értek egyet azzal, ha olyan vagyonra fáj a fogad, ami nem Téged illet.
Farkas Ildikó: ha tudod bizonyitani, hogy Te az épitkezésben résztvettél, élettársi kapcsolat esetén a beleadott összeget és munkadijat követelheted, ha pedig felesben fizettétek az épitkezést, akkor annak az értéknek a felét, amennyivel ennek folytán a lakás értéke emelkedett, házastárs esetén az épitkezés folytán keletkezett érték felét.
A vállalkozás ugyszintén közös vagyon ha házasok voltatok. Ha nem volt gyermeketek, akkor Te fogod örökölni a cégtulajdonrészt, feltéve, hogy cégről van szó. Ez esetben kérj a közjegyzőtől ideiglenes intézkedést, mivel ha hónapokig vársz, tönkremegy a vállalkozás, a hasonló profilu cégek elviszik az ügyfeleket. Elvileg a cégnek van ügyvezető igazgatója, ha bt. akkor üzletvezetője, ha nincs, mert a férjed vezette, akkor gond van, mert az alapitó okiratot is módositani kell, hisz nem tudsz aláirni, nem tudod a cég számláját kezelni. Fordulj ügyvédhez.

Magánvállalkozásnál kicsit bonyolultabb a helyzet, mert azt vállalkozói igazolvánnyal lehet gyakorolni, ahhoz, hogy folytasd, neked is meg kell szerezni a vállalkozói engedélyt szállitmányozásra.

Torony: A haszonélvezet erősebb, tehát nem tudnak kitenni elvileg a lakásból, azonban ha az együttélés veszélyeztetné a gyermekeket (az állandó viták, esetleg tettlegesség miatt), mégis kötelezhet a biróság a lakás elhagyására, ez esetben azonban kérheted a haszonélvezeted megváltását a gyermekek vagyonából. Ha van a gyermekeknek készpénzvagyona is, akkor a gyámhivatal ezt engedélyezni szokta, ha nincs, akkor perelhetsz, de véleményem szerint vesztes per lesz, a gyerekek nagykoruvá válása után fogod csak megkapni a haszonélvezeti jog értéket, illetve akkor visszaköltözhetsz a lakásba, ugyanis az ítélet csak a kiskoruakra tekintettel fog születni.

Egyszerübb megoldás, ha most egyezséget tudtok kötni a gyerek anyjával, hogy például a haszonélvezeti jogod megváltásaként egy ideig nem fizetsz tartásdijat - már ha a gyerekek hozzá kerülnek. Fontos, hogy melyik szülővel maradnak a gyerekek, ugyanis az a szülő marad a lakásban, ha a lakás nem megosztható. Ha viszont megosztható, akkor nincs gond, mert a haszonélvező használja a saját részét meg a közös helyiségeket, a másik szülő szintén a saját részét és a közös helyiségeket. A gyerekek nagykoruvá válása után a haszonélvezet a döntő, tehát akár a gyerekek is kirakhatók a lakásból, ha a szülő élni akar a haszonélvezeti jogával. Jelen esetben viszont, mivel két szülő van, a másik szülő, aki a gyermekeket neveli, nyilvánvalóan nem fogja a már felnőtt gyerekeit kirakni, tehát a különélő szülő sem fogja tudni megtenni, azt tudja csak tenni, hogy a saját lakrészébe nem engedi be őket. Azonban a megosztást leszámitva a másik szülőnek ugyanolyan haszonélvezeti joga van a lakáson, tehát pl. elvileg ő bemehet a lakás minden helyiségébe, ahogyan Te is bemehetsz a lakás minden helyiségébe (nagykoruvá válás után).

Szerintem érdemesebb megegyezni, mert képesek lesztek egymás életét pokollá tenni, de minek?

Közös tulajdon minden. Azonban amennyiben a haszonélvező ragaszkodik a lakáshoz, nem tudjátok eladni, csak lakottan, tehát a haszonélvező élete végéig ott marad. Igy jóval áron alul megy csak el, ha egyáltalán elmegy a lakás. Ha beleegyezik az eladásba, akkor a haszonélvezeti jog értéke jár neki, aminek a számitását az illetéktörvényben találod.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2005.07.25. 18:12

Kedves Feleség!

A gyerekeké az ingatlan, azaz a Gyámhivatal nem fogja engedni annak elidegenítését.

Így szokták kivédeni, hogy a szülők marakodása miatt a gyerekek kerüljenek koldusbotra.

A lakásban a gyermeket nevelő szülő marad a gyermekeivel elsődlegesen.

Ha a lakás megosztható, akkor ezt is meg szokták tenni.

ajta # 2005.07.24. 16:13

Én tanácsot szeretnék kérni. Kb. 10 éve vásároltunk egy lakást, ami az én nevemre került és édesanyám haszonélvezete került rá, mivel csak igy lehetett az önkormányzati lakást megvásárolni /ebben laktak a Szüleim/. Ekkor mi már 10 éves házasok voltunk. Ebben az esetben is közös vagyonnak számit e az ingatlan és eladás esetén a haszonélvezőnek jár-e az ingatlan árából.

Torony # 2003.12.22. 22:02

Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem a következő problémára! Válás esetén, ha a lakás tulajdonosai a házaspár közös gyermekei, de a szülők haszonélvezettel rendelkeznek és nem tudnak megegyezni akkor milyen jogi út lehetséges? Fontos, hogy melyik szülővel maradnak a gyerekek v. a haszonélvezet "erősebb" a tulajdonjognál? Bíroság el tudja így osztani a vagyont v. nem kényszerithető valaki arra, hogy megváljon attól az épülettől amin haszonélvezeti joga van?

Köszönöm! :)

T

mosolygó :) # 2003.12.04. 10:15

Kedves Mézes,

email ment...

:)

Mézes # 2003.11.27. 10:43

Mosolygó!

Megtenné, hogy nekem is válaszol? Fontos volna. Nagyon kösznöm.

Farkas Ildikó # 2003.11.26. 17:42

Érdekelne még, hogy az elhunyt fél szállítmányozási magánvállalkozása házassági közös vagyon-e, és a halála után van-e joga az özvegynek működtetni, és egyáltalán, hogy ad számlát??
Ki fizeti ilyenkor az adót?
Bocsi ha hülyeségeket kérdezek, sajnos nem értek hozzá!

Farkas Ildikó # 2003.11.26. 17:39

Örökösödési eljárásnál fognak ezzel foglalkozni automatikusan?

mosolygó :) # 2003.11.26. 16:46

Ildikó!

Ugyan az élettársak a szerzésük (közreműködésük) arányában szereznek közös tulajdont, azonban állandó a bírói gyakorlat a tekintetben (persze a körülmények vizsgálata után), hogy a házzaságkötést megelőző állapotra is kiterjesztően értelmezik a házzasági közös vagyon fogalmát.

Farkas Ildikó # 2003.11.25. 15:48

Mosolygó!
A helyzet az, hogy az építkezés alatt élettársi viszonyban voltak, a ház elkészülése után házasodtak össze.
Nehezít ez a dolgon?

Köszi!

Mézes # 2003.11.25. 11:44

Sziasztok!

3 év házasság után válunk a férjemmel. Az érdekelne, hogy közös vagyonnak számít-e, a következő: a házasságkötésünk előtt az édesanyjától kapott ajándékba egy 5000Ft értékű, autónyeremény-betétkönyvet. A nyáron kisorsolták, és nyert vele egy autót, emelynek az árát egy közös bankszámlára tettük. A kérdés, hogy a nyeremény, ami a vagyonközösség alatt "született", közös tulajdonnak számít-e? Mindenki máshogy értelmezi, és nekem egyik magyarázat sem teljesen tiszta. Nagyon köszönöm: Mézes