- Kérdés, hogy önhibáján kívül rászorulónak tekinthető-e édesanyád.
- Az összes tartás nem lehet több, mint a nettód 50%-a.
Szülőtartás hátralék
A fizetésem valamivel az átlag felett van. 140 ezer az egyéb tartás havonta, és így is több marad, mint az előírt öregségi nyugdíj 2,5x-öse.
Ehhez pontosan kellene ismerni a jövedelmi-vagyoni helyzetedet.
Tisztelt Fórumozók!
Nagyon az elején kezdem, mert nem tudom, hogy az esetemben mi lehet segítség az ügy megoldásában.
Röviden, az édesanyámat ellátó intézmény 2017 óta fennálló tartozásomat üyvédi levélben követeli.
Mi vezetett idáig?
3-an vagyunk testvérek. Édesanyám elvált nevelőapámtól, a kapott pénzből vásárolt egy kis házat. (Mivel nárcisztikus személyiségzavara, tűrhetetlen viselkedése miatt egyk gyermeke sem hajlandó magához venni.)
Egy rosszul sikerült párkapcsolat után úgy döntett, 50 évesen idősek otthonába költözik. Protekcióval bejutott. Közben eladta 2 millióért a házát, amit el is költött rövid időn belül.
Az otthon havonta kb 25 ezer Ft rám eső részt követel 2017 óta. A fizetésem alapján ez beleférne, de nem vagyok hajlandó ennek eleget tenni:
önként vonult be az otthonba
volt pénze a beonuláskor
nem ellenőrizték a vagyoni helyzetét
nem írtam alá semmilyen szerződést
A fentieken túl nagyon sok személyes dolog is van, amire nem térek ki.
Többször jeleztem az otthon vezetőjének, hogy nem tudok fizetni. Fizetésem több, mint 30%-a gyermek- és volt házastárs, közel havi 70 ezer forintos hitel a válás miatt (ami részben ennek az ügynek köszönhető).
Most közel 700 ezer Ft-ot követelnek rajtam, amit nem tudok kifizetni.Hogyan tudnám elkerülni, vagy mérsékelni ezt az összeget?
Abba beleegyeztem, hogy 2020-tól fizetem, de az előző összeget nem tudom. Még részletekben is sok lenne a havi 25 ezer Ft és az egyéb kiadásaim mellett.
mennyire kell komolyn venni ezt a fenyegetést? Megéri nekik bíróságra menni? Mit regálnak, ha továbbra sem fizetem, de idéntől elkezdem? (Egyelőre nem küldtek számlát, úgyhogy az is még 100 ezer lesz az 1. 4 hónapra)
Köszönöm mindenkinek, aki hozzá tud szólni.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02