Apámmal majdnem másfél éve nem tartom a kapcsolatot, ebben a hónapban még nem fizetett gyerektartást és felhozta,hogyha nem láthat nem köteles fizetnie a gyerektartást(egyetemista vagyok,az egyetem mellett nem tudok sajnos dolgozni, de a vizsgakötelezettségeimnek eleget teszek.) A kapcsolatot azért szakítottam meg vele,mert több éve pszichoszomatikus tünetek jelentkeztek nálam (hányás,hányinger). 11 éves korom óta járok pszichológushoz, aki depresszióval diagnosztizált és azt is több pszichológus megállapította, hogy az apám nincsen jó hatással a mentális egészségemre. Amikor a szüleim megegyeztek a gyerektartásban(ekkor már nem tartottam vele a kapcsolatot), apám tudomásul vette, hogy nem vagyok köteles találkozni és nem is akarok. Többször is elmondtam neki, hogy miért nem akarom tartani vele a kapcsolatot, mégis letagadja és nem érti meg. A kérdésem az lenne,hogyha a láthatás hiánya miatt nem akarja fizetni a gyerektartást, akkor mit tudok tenni?
Gyerektartás láthatás nélkül
A Ptk. alapvető szabálya szerint:
Az a nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.
Ebben az esetben egyedi elbírálást képez, hogy kellő indok nélkül tagadja meg a kapcsolattartást. Ennek megítélése ennyi információból nem lehetséges. Hogy érthető legyen, minden ügy egyedi és más, így általánosan erre tanáccsal szolgálni nem lehet. A nagykorú gyermektől elvárható az, hogy a családi kapcsolatnak megfelelő magatartást tanúsítsa. Egy megindított perben majd az eljáró bíró feladata, hogy az adott családi viszonyrendszerben a tartás szempontjából az érintettek magatartását megfelelően értékelje. Itt a hivatkozás az említett pszichés helyzetre lehet a megoldás.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02