Szerintem ne mondj le róla! Nem vagyok jogász, de nem hiszem, hogy a szóban történt beleegyezés bármi szankciót vonna maga után, ha mégis meggondolod magad.
Én úgy látom (már megbocsáss)a te testvéred mintha kicsit palira venne téged. Ne hagyd magad.
Köteles rész
Üdvözlet mindenkinek!
Szeretném kikérni véleményeteket, hozzászólásokat az alábbi dilemmámmal kapcsolatban:
Nővéremmel ketten vagyunk testvérek, szüleink elváltak 17 évvel ezelőtt. Konkrétan az anyai leendő örökségről van szó, mert a nővérem azt akarja elérni, hogy mondjak le a köteles részről. Szerencsére édesanyánk még életben van, tehát nem is értem igazán az egészet.
Bővebben: anyám tulajdonába került cca. 8 éve egy lakóingatlan 1.500 m2-es telekkel. Ebből 2/3 részt a nővéremnek ajándékozott kb. 1 év után, de kiderült, hogy haszonélvezettel terhelt adásvétel történt kettejük között. Hogy volt-e pénzmozgás, nem tudom, mert nem igazán érdekelt az ő pü. dolguk. Azt már anyámtól tudtam meg, hogy nővérem az egész mindenséget akarta, csak ebbe ő nem egyezett bele. Nővérem Ausztriában él, anyámat kihívta magához 10 évvel ezelőtt, hogy nevelje a lányát. Ez meg is történt 7-8 éven keresztül, aztán hazaküldte. A telek parkosítását, növénytelepítését, stb. is mi végeztük el a férjemmel nekik ingyen például.
Az 1.500 m2-es telek megosztásra került, ebből én ajándékozás címén kaptam meg a hátsó 600 m2-es közmű nélküli telket. Ezen ügyletnek a költségét én fizettem meg a megosztástól az ügyvédi ktg-ig, mindent. Ez történt 2 éve. Most azzal keresett meg a testvérem, hogy mondjak le a köteles részről. Én úgy egyeztem ebbe bele szóban, hogy a lánya (keresztlányom) nevére hajlandó vagyok ezt megtenni. Miután utánanéztem annak, hogy tul.képpen mi is az a köteles rész, amiről le akar velem mondatni, elbizonytalanodtam. Úgy érzem megint be akar húzni a csőbe, nem tudom. Lemondjak, vagy ne. Ha lemondok ez mivel jár számomra? Ha nem mondok le, mit tud tenni? Mivel szóban a fenti kitétellel ezt megtettem, és ha mégsem teszem meg ügyvéd előtt ugyanezt a gyakorlatban, milyen hátrányos következményekkel jár ez rám nézve? Egyáltalán mit csináljak? Ezért szeretném kérni a ti/Önök véleményét erre vonatkozólag, amit előre is megköszönök.
Akkor része a kötelesrész alapjának, ha az örökhagyó halálakor az örökhagyó tulajdona volt, vagy az azt megelőző 15 évben az örökhagyó ingyenesen idegenítette el. Hogy a leltárban szerepel-e, az mindegy.
Köszönöm a választ!
Még lenne akkor kérdésem. Hogyan lehetséges, hogy ne legyen a hagyaték része? Ha a leltárban nem szerepel akkor nem is az?
A váalsz dodonai lesz: ha része a hagyatéknak, akkor igen - ha nem része, akkor nem.
Tisztelt Cím!
A kérdésem: a betéti számla után is jár-e a kötelesrész, ha az elhunyt nem a törvényes örökösre hagyta?
A törvény védi az elhunyt végakaratát, amellyel minden indokolás nélkül a saját leszármazóját kötelesrészre tudja szorítani.
ObudaFan, köszi a hozzászólást.
Jó, hát elfogadom, hogy a törvény szerint jár neki a köteles rész. De igen nehéz megérteni, hogy amikor hosszú éveken keresztül valaki gusztustalanul viselkedik a szüleivel, és mikor meghalnak, egyből ott van és a markát tartja. Nem elég, hogy életében sok keserűséget okozott, még halála után sem ad tiszteletet, és a törvény pedig ezt védi, és nem az elhunyt végakaratát.
Szomorú.
Andi
Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult
az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne; (Érdemtelen az öröklésre
aki az örökhagyó életére tört;
aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetôleg ezek valamelyikét megkísérelte;
aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.)
az örökhagyó sérelmére súlyos bûncselekményt követett el;
az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bûntettet követett el;
az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
erkölcstelen életmódot folytat;
jogerôsen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.
Házastársát az örökhagyó házastársi kötelességet durván sértô magatartása miatt is kitagadhatja.
A kitagadás érvénytelen, ha okát az örökhagyó végintézkedése elôtt megbocsátotta, utólagos megbocsátással pedig a végintézkedés visszavonása nélkül is hatálytalanná válik. Ha a kitagadás érvénytelen, az örökösnek kötelesrészre van igénye. Az utólagos megbocsátással hatálytalanná váló kitagadás esetében az örökös az általános szabályok szerint örököl.
Igen, kiesés.
Viszont ha kifejezett kitagadási okot nem sorol fel a végrendelet, akkor a kötelesrész jár. Mivel pedig a végrendeletet nem láttuk, nem tudjuk, van-e benne kitagadási ok. És itt nem az a lényeg, hogy hány oldalán keresztül van valami levezetve.
kbs és monalisa: koszi a hozzászólást.
Úgy tűnik akkor válik érdemtelenné, ha az örökhagyó életére tört, ami ezesetben nem áll fenn.
606. § Az öröklésből kiesésre vonatkozó rendelkezéseket a házastárs haszonélvezeti joga, a kötelesrész és a hagyomány tekintetében is alkalmazni kell azzal az eltéréssel, hogy a hagyományos kiesése - ha e vonatkozásban helyettesítés nem történt - a hagyománnyal terhelt személy mentesülését jelenti.
A kizárás, ill. kitagadás is kiesés, nem?
Meg kell mutatni azt a végrendeletet jogásznak, hogy a fél oldalas kizárás megfelel-e a kizárás/kitagadás nagyon szigorú kritériumainak.
Mert az, hogy "csúnyán beszélt" a keves szülővel és veszekedett vele, valamint az unokákat is ellene nevelte..., mindez nem ad okot a kitagadásra.
Marad az esetleges érdemtelenség, és ez is benne van a Ptk.-ban.
Sajna a legtöbb végrendeletet utóbb megtámadják a túlélő gyerekek, rokonok, ha semmi másért, hát a kötelesrészért.
Fel tudna valaki világositani, hogy mire van ez alapozva? Én olvasgatom itt a Ptk.-t oda-vissza, és nem találok rá egyértelmű kijelentést.
Andi
Pontosabban nem és igen. :)
A törvény nem bírálja felül at érvényes végrendelkezést, a hagyatékot annak megfelelően fogják kiadni. De annak az örökös, akinek az így juttatott örökrésze nem éri el annak a felét, amit végrendelet nélkül örökölne, köteles részt követelhet a többiektől.
Sajnos igen, és igen!
T.Fórum,
Szeretném véleményüket kérni a következő örökösödési ügyben.
Édesanyám évekkel ezelőtt saját kezűleg irt, tanukkal aláirt végrendeletében úgy nyilatkozott, hogy egész vagyonát rám hagyja. A bátyámat az öröklésből kizárja, mivel hosszú éveken keresztül a kapcsolatuk megromlott, és bátyám csúnyán beszélt vele, sorozatosan megbántotta, kapcsolatot az utóbbi években nem tartott vele, és az unokáit is ellene nevelte. Édesanyám a kizárás okát kb. fél oldalon meg is magyarázza. Továbbá kijelenti, hogy a bátyámnak semmit nem kiván hagyni, ill. jelképesen 1000 Ft-ot hagy neki.
Szeretném tudni, hogy ha az örökhagyó igy rendelkezik, a törvény felülbirálhatja-e, és kérheti-e a bátyám a köteles részt?
Andi
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02