Idős rokon gondnokság vagy eltartási szerződés?

Syasya # 2020.09.04. 10:32

Kedves jogi szakemberek!

A következőkben kérem tanácsukat:
Vér szerinti nagymamám születésem előtt meghalt. A nagyszülői házban születtem, és szüleim válása után a telekszomszédban lakó nagymama húgához kerültem, 6 évesen, ő nevelt fel. Papíron így távolabbi rokonnak számítok, még ha pótanyaként tekintek is rá.
Neki nincs saját gyermeke, férje 20 éve meghalt, azóta is egyedül van. Én is családot alapítottam, elköltöztem, de a viszonyunk továbbra is anya-lánya, gyakran megyünk hozzá, bevásárolni, unokázik, segítünk a házkörül.. A 92. tölti idén.
A kérdésem, hogy mit tehetünk, mi a legideálisabb, ha kórházba kerülne, ne adja ég meghalna, hogy az ügyeiben eljárhassak, intézhessem a temetést. Nincs semmilyen papír arról, hogy nála nevelkedtem, gondoskodok róla, egyedül az állandó lakcímem azonos az övével 6 éves korom óta. Esetleg iskolai, és egyéb tanúkat fel tudok mutatni, hogy ő volt anyám helyett anyám. Hivatalosan viszont nincs jogom bármilyen ügyét intézni. Viszont valamilyen probléma esetén biztos megjelennek a sose látott közelebbi rokonok..

Mi lenne optimálisabb, egy meghatalmazás tőle, vagy gondnokság (ehhez viszont szerencsére nincs semmilyen eü. indok), eltartási szerződés?

Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2020.09.04. 11:46

Ha csak az a cél, hogy te intézd a temetést, akkor egy végrendeletben egy ilyen tartalmú meghagyás.