Ajándékozás haláleset után


kgeorgina # 2020.10.11. 17:04

3-an vagyunk testvérek édesanyám halála után a házból 1/3 része van nekem és húgomnak.Kisebbik húgom 1/6 része végrehajtás alatt az anyai részt pedig hogy az végrehajtás alá ne kerüljön anyu halála után de még a hagyatéki előtt átruházta a fiára.Így része nem maradt.
Persze azóta benn laknak a testvérem a férjével és a fiával valamint 2 gyerekkel a házban díjmentesen ès Messenger üzenetben írta meg részemre hogy elővásárlással nem él.
Mit tehetek?

  • Az ajándékozás megtámadható-e?
  • 1/3 részemre lenne vevő,az eladható-e illetve a végrehajtótól kell e elővásárlási lemondó nyilatkozat
  • az ingatlanból 1 szoba leválasztható-e ez ügyben kell -e hivatalos eljárás
  • ilyenkor albérleti összeg a bent lakóktól bírósági úton kérhető -e?
Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.11. 18:53

Ugye, azt tudod, hogy 1/3+1/3+1/6 nem adja ki az egészet? Ahogy azt is, hogy a halála után már nem nagyon tud az ember ajándékozni. Meg hogy ajándékozás esetén nincs elővásárlási jog?

Szóval kellene még egy kicsit reszelgetni ezen...

kgeorgina # 2020.10.11. 19:08

2/6 rész az enyém, 2/6 rész a középső húgomé, 1/6 rész a végrehajtóé, 1/6 rész a kisebbik húgom fiáé, akinek az ajándékozás történt.

A tulajdoni lapon egyértelműen látszik a dátum hogy az anyai rész anyu halála után került elajándékozásra még a hagyatéki tárgyalás előtt vagyis nem volt az ővé még.Olyat ajándékozott a halotti anyakönyvi kivonattal ami még nem volt a nevén Ez vagyon kimenekítésnek számít? A hagyatéki eljáráson adta át a dokumentumokat amin látszik a dátum

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.12. 05:25

vagyis nem volt az ővé még.
Ne kérdezz úgy, hogy a kérdésben van egy hamis állítás.

  1. Az ajándékozáshoz semmi közöd. A te jogaid semmiben nem csorbultak.
  2. Mindenki rendelkezik a saját illetőségével. Eladás esetén a tulajdonostársaknak elővásárlási joga van, meg kell őket kínálni. (De nem a végrehajtót, hogy jön az ide?)
  3. Ilyen átalakítás csak a tulajdonostársak egyhangú határozatával jogszerű.
  4. "Albérleti" semmiképpen, "bérleti" közös akarattal kötött szerződésben, használati pedig akkor, ha az egyik tulajdonostárs a többieket kirekeszti. Önmagában az, hogy te nem használod az ingatlant, nem alapoz meg igényt.
drbjozsef # 2020.10.12. 07:12

kgeorgina,

Azt érdemes tudnod, hogy az örökös a haláleset napjával szerzi meg a hagyatékot. Már akkor rendelkezhet vele, például eladhatja, vagy elajándékozhatja, ha van olyan vevő/,egajándékozott, aki így is köt szerződést, hogy nem 1000%, hogy mégis az eladója lesz az örökös.

Vagyis az 1. kérdésed neked teljesen irreleváns, egyrészt, mert szabályos, másrészt mert neked nincs közöd hozzá, neked nem lett ettől kevesebb az örökölt 1/3 részed. Kivéve, ha te vagy a végrehajtást kérő a húgod ellen. Ő felszólalhat, és igen, van rá esély, hogy ez fedezetelvonó ügyletnek minősüljön, és a megajándékozottnak tűrnie kell, hogy végrehajtsák azt a részt is. De csak ő kérheti ezt.
Nem szükséges, hogy a nevére kerüljön - előtte is jogszerűen eladhatja, elajándékozhatja (ahogy te is).

Mi az, hogy a végrehajtó nevén van 1/3? Ilyen nincs. Úgy érted, hogy a húgod 1/6 részére végrehajtási jog van bejegyezve?

Ez esetben a végrehajtóval nem kell engedély, a saját részedet bármikor, bárkinek eladhatod, de a tulajdonostársaknak, itt a tesvéreidnek, elővételi joguk van. A végrehajtónak valszeg nem.

Szoba leválasztás nem értem.

Bérleti díjat akkor követelhetsz, ha felszólítottad igazolhatóan, hogy használni/hasznosítani szeretnéd a részedet (beköltöznél/beköltöztetnél vkit.), és ezt elutasítják.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.12. 09:19

Úgy érezted, ki kell egészíteni a válaszaimat? (Sőt, az utolsót egyenesen ki kellett javítani?)

drbjozsef # 2020.10.12. 10:22

Igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.12. 14:14

Szerintem meg nem kellett volna.
Különösen a kijavítás volt hiba: ugyanis nem lehet bérleti díjat kérni arra alapozva, hogy „felszólítottad igazolhatóan, hogy használni/hasznosítani szeretnéd a részedet (beköltöznél/beköltöztetnél vkit.), és ezt elutasítják.
Szoktad te ezt érteni. Fáradt vagy?

drbjozsef # 2020.10.12. 14:31

Igaz.
Akkor legyen többlethasználati díj.
A kérdező szempontjából mindegy, az alapja kb. ugyanaz.
(ahogy a "bérlet" - "albérlet" különbséget se vágnja)