örökség

iranyvesztett # 2020.11.18. 09:24

Aradon örököltünk 2001 ben testvéremmel egy 1927 ben épült házat. Az öcsém sajnos 2005 szeptemberében elhunyt, ő román és magyar állampolgár volt, utolsó lakhelye Debrecenben volt. Neki volt felesége és két kiskoru gyermeke Debrecenben. 2005 novemberében kértem a feleségét ( sogornőmet) jöjjön Aradra, hogy intézzük el az örökösödést, mivel itt a közjegyző azt mondta, 2006 januárától Romániában nagyon megdrágul az, hogy a sogornőm elfogadja az örökséget saját és két kiskorú gyermeke részére. Novemberben tartottam Aradon gyászmisét amire csak a két kiskorú gyermek jött át, sogornőm azt mondta neki semmi köze az örökséghez, ez a gyerekeket illetti meg. Van képem róla, hogy a gyerekek itt voltak egyedúl.Ezek után minden évben egyszer kétszer felkerestem az aradi közjegyzőt, hogy mit lehet a házzal kezdeni. A férjem, a gyerekeim és én külön laktunk egy saját lakásban. A közjegyző válasza mindig az volt, nem lehet semmit tenni, a magyarországi örökös kell ide jöjjön, hogy elfogadja az örökséget, esetleg perelhetem az aradi bíróságon.A perhez nem akartam folyamodni mert nem akartam a rokoni kapcsolatnak ártani, a gyerekekre úgy tekintettem ( a családom is ) mint saját gyerekeimre. Tehát maradtunk egy régi házzal ami az épitése óta(1927 ben ) nem lett felújitva ( a víz bevezetése az 50 es években történt. A sogornőm sűlyos beteg lett, akkor nem láttam alkalmasnak, hogy egy súlyos beteg özvegyet ( aki egyedül neveli két gyermekét presszionáljak egy perrel. Aztán a gyerekekre voltam tekintettel mert iskola, egyetem következett. A nagyobbik tanulás mellett éjjel nappal dolgozott. Eközben sokat vessződtünk a házzal - javítás , pereskedés bérlőkkel , karbantartás stb. A férjem 70 éves, én 68 éves vagyok, a sogornőm jobban van, a gyerekek felnőttek ( 30 és 26 évesek ) és el szeretnénk adni a házat. Többször hallotuk tőlük ez már a ti házatok stb. A háznak is hányatott sorsa volt, nem a legjobb helyen a varosban, rossz piaci árak, lerobbant. Amennyire tudtuk rendbetettük es meggátoltuk, hogy összedöljön, a környék is fejlődött. A korunkra való tekintettel is el szeretnénk adni( a múltban is volt rá alkalom, hogy jó áron eladjuk, de mivel a sogornőm szerint én finomkodtam, ők nem iratták a nevükre a házat és nem vettek semmiről tudomást. Most felajánlottam kekik a (esetleg) kapott ár egyharmadát ( amennyit az ingatlanos mondott) a nagybbik fiú részét azonnal kifizetném a ház eladása előtt ( mivel épp most venne fel kölcsönt lakásvásarlásra), a kicsinek részletben fizetném ki ( a házat még nem adtam el), hogy megszabaduljunk ettől a lehetetlen helyzettől. Mint mindig az van- persze utánajárunk és utána csend.Már lassan egy hónapja várunk. Most már elhatároztam, hogy pereskedek, bármivel is jár. ( a házra költött összegekről igyekeztünk számlákat megtartani, persze nagynon sok mindent rendez az ember egy háznál amit nem lehet számlázni ). Itt Romániában az ügyvéd és közjegyző kérdezi, hogy szerepelt-e a ház 2005 ben a hagyatéki listán Magyarországon, szerintem nem, mert én azt hiszem, akkor el kellett volna fogadni az örökséget. Számtalanszor felajánlottuk, hgy jöjjenek Aradra , itt van magyarul beszélő közjegyző ( persze kell hivatalos fordító is). Szeretném tudni- Őn szerint- mit lehet tenni, hogy tudok én intézkedni -esetleg magyarorszagi ügyvéddel, mit kell a amagyarországi
örökösök tegyenek, ha nem akarnak Aradra jönni, hogy a házrészt a nevükre irassák.És hogy néz ki a helyzet, ha nem tesznek semmit.Mit kell ők tegyenek és milyen jogaik vannak ? Azt tudom bizonyítani, hgy a családom meg én sohasem laktunk ott.( az örökölt házban)( fizettük és fizetjük az ugynevezett rezsit a külön lakásunkra) Az utobbi 15 évben talán 3 -4 hetet aludtunk ott elvétve.
Ha a ház nem szerepelt a hagyatéki leltárban 2005 ben/ van ennek következménye ? Már azt is felajánlottuk nekik, ha a nevükre iratják a fél örökölt házrészt és felhatalmaznak, hogy eladhassam a házat az ő nevükben is, mi kifizettünk minden illetéket. Itt Aradon most már nem lehet csak a reális árat beirni az adáas vételi szerződésbe, ha attol félnek, hogy átejtem őket, felhatalmazhatnak egy magyarul beszélő aradi ügyvédet is. Mit tehetek én ( a fél ház tulajdnosa, ha ők egyszerüen nem vesznek semmiről tudomást, a ház másik fele az elhunyt öcsém nevén van ) és a ház Romániában van . Az aradi közjegyzőnek nincs hatásköre, hogy küldjön nekik felszólítást. Ezt 15 éve mondogatják nekem az aradi közjegyzők.
Köszönöm szépen.