Osztott lakáshasználat megszüntetése, annak előnye

Tibi2 # 2020.11.21. 18:31

Tisztelt Fórumozók!

Volt feleségemmel 50-50%-ban tulajdonosok vagyunk egy ingatlanban amelyben a bíróság un. osztott lakáshasználatot állapított meg.
Elérkezett az idő, hogy valamelyikünk megvásárolja a másik tulajdoni részét azzal a szándékkal, hogy a kifizetett fél elhagyja az ingatlant.
Volt feleségem nem tud engem kifizetni ezért kizárásos alapon volt férj akarom volt feleségemet kifizetni.
Volt feleségem ellenben ezt sem szeretné, ugyanis nem szeretné elhagyni az ingatlant. Valószínű azért nem, mert a kifizetett összegből nem tudna vásárolni magának ingatlant egy nívós helyen. Ellenben úgy gondolom, ez nem az én problémám.

Kérdésem...
Ha a bíróságtól kérném a jelenleg érvényben lévő osztott lakáshasználati jogom megszüntetését, akkor kérhetnék-e volt feleségemtől az 50%-os tulajdoni részem használatáért havonként albérleti díj megfizetését? Élhetnék-e fizetési igénnyel a tulajdoni részem használataért?

Köszönöm a választ!
László

ObudaFan # 2020.11.29. 16:27

A közös tulajdon megszüntetését kell kérni a bíróságtól, nem az osztott lakáshasználat megszüntetését és akkor ha kifizeted az ő részét, utána vagy kimegy, vagy bérleti díjat fizet.

Tibi2 # 2020.12.07. 08:45

Tisztelt ÓbudaFan!

Köszönöm a válaszát. A sorrend teljesen világos.
A kérdésem az, hogy ha én nem lakom abban az ingatlanban amelyre a bíróságtól kértem a közös tulajdon megszüntetését, a közös tulajdon megszüntetési bírói végzés megszületéséig lehetséges-e kötelezni albérleti díj megfizetésére a bent lakó volt feleségemet. Olyan jogcímen, hogy a sajátján kívül használja az én ingatlanrészemet is.
Volt feleségem a bíróságon ugyanakkor hátráltatja a vagyonmegosztást. Peren kívüli egyezségre semmi esély nincsen, mert irreális pénzigénnyel állt elő.
Ezt tudatosan csinálja.
Engem nem tud az ingatlanból kifizetni és azt sem hagyja hogy én kifizessem őt, mert kevesli a pénzösszeget. ,,Hátradől a karosszékre, lábát felteszi az asztalra", így akadályozza meg szándékosan a dolgok előrehaladását. Közben ingyen használja az ingatlanban a tulajdonrészemet.
Meg lehet-e jogilag tehát oldani azt, hogy ne legyen olyan kényelmes és főleg ne nézzen hülyének.
Vagyis kérni a bíróságtól, hogy ameddig nem ítélkezik a közös tulajdon megszüntetéséről, addig volt feleségem fizessen albérleti díjat a tulajdonrészem használatáért.

Kösz szépen a választ!

ObudaFan # 2020.12.31. 11:14

Két esetben lehet kérni:

1. ha bíróság rendelte el az ő kizárólagos használatát,
  2. vagy ha te is megkísérelsz beköltözni és ezt ő hiúsítja meg.
Tibi2 # 2021.01.02. 13:27

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a szilveszter napján írt válaszát, válaszát tudomásul vettem.

Két esetben lehet kérni:

• ha bíróság rendelte el az ő kizárólagos használatát,
  • ha te is megkísérelsz beköltözni és ezt ő hiúsítja meg.

Minden jel arra mutat, hogy volt feleségem nem hajlandó az ingatlant elhagyni, ugyanakkor ő és volt anyósom szándékosan késlelteti a vagyonjogi osztozkodást, vagyis volt feleségem kifizetését az ingatlanból.
Pedig több alternatíva is létezik a megegyezésre, tudna hová menni, de ő a csak azértis megmutatom utat választja, ill. az ingatlanban lévő tulajdonjog része miatt ragaszkodik a maradáshoz.

Ok ,,rendben, semmi probléma" akkor betartjuk az ingatlan jogos használatával kapcsolatos emberi jogokat. Maradjon ameddig akar, DE.....
Ezzel a joggal viszont úgy tudom én is élhetek.

Kérdésem a következő...
1.) Bérbe adhatom-e az ingatlanban lévő szobámat a közös helységek használatával? 50%-OS TULAJDONRÉSZEM VAN!

Nem akarom az idegeket borzolni és különösen nem vagyok egy rosszindulatú ember, csak hát a türelmem régen elfogyott. Az ingatlant 3 éve úgy használja mint egy király, köztük az én tulajdonrészemet is!!!
Első körben fehérbőrű, magyar bérlőre gondoltam. Nem kell tehát semmilyen kellemetlenkedésre, volt feleségem zaklatására gondolni. Ilyen eszembe sem jutna...
2.) Egyáltalán, van-e jogom a tulajdonrészemben, kijelölt szobámban bármilyen embert (kínai, cigány, arab, stb.), vendéget, vendégeket fogadnom? Ezt ő megakadályozhatja?

Köszönöm jogi válaszát!

László

ObudaFan # 2021.01.03. 12:10

Vendéget fogadni jogod van, a bérbeadás már erősen vitatható.

Tibi2 # 2021.01.05. 08:14

Köszönöm a választ ObudaFan!

A „bérbeadás erősen vitatható”.

Ez azt jelenti, hogy a bérbeadásra nem vagyok ogosult?
Miért nem, ha az ingatlanban tulajdonrésszel rendelkezem?

Az ingatlan adásvételi szerződésében az áll, hogy a vételár kifizetése után beköltözhetem, használhatom, de jogom van abból hasznot is húzni.
Emiatt nem értem a „bérbeadás erősen vitatható” mondatát
Engedélyt kellene kérnem a volt feleségemtől, hogy hagy adhassam bérbe a saját tulajdonú ingatlanrészemet a közösen használt helyiségekkel?

László

ObudaFan # 2021.01.05. 11:35

Az osztott lakáshasználat célja a házastársak lakhatásának a rendezése. Eleve a törvény szerint a bíróság a lakás használatának megosztását - a felek körülményeinek mérlegelésével - mellőzheti, ha

1. a házastársaknak vagy egyiküknek ugyanabban a helységben más beköltözhető lakása van, vagy ez a lakás egyoldalú nyilatkozattal beköltözhetővé tehető; vagy
  2. az egyik házastárs a lakásból önként és a visszatérés szándéka nélkül elköltözött és - ha a szülői felügyeletet ő gyakorolja - a kiskorú gyermek lakáshasználati jogát megfelelően biztosította.

Amit írsz, abból az következik, hogy akár mindkét körülmény is fennállhat, ha nem a lakásban laksz, hanem bérlőt költöztetsz be.