A körülmények változásával kérni lehet a megszüntetését is.
komplex kerdes - valas, kozjegyzo, kulfold
OK. És ez adott eseben arányban áll-e azzal, ha netán évekig használja + rossz esetben le is lakja más ingatlanát?!
Nem, nem kell bérleti díjat fizetnie, egyszeri lakáshasználati díj megfizetésére kötelezi a bíróság. Már ha egyáltalán ő kapja a használato jogát.
Köszönöm. Valóban van úgy, hogy bizonyos esetekben a tulajdonos kénytelen távozni a lakásból (...) ugyanakkor mivel közös gyermek nincs - a válófélben lévő párjának nem köteles további lakáshasználatot biztosítani.
Szerintem a férfi kell hogy vigye magával az ő előző házasságából származó gyermekeit - akár egy albérletbe, vagy a gyerkőcök visszaköltöznek a saját édesanyjukhoz ahol voltak már előzőekben is.
Tehát igen, a kérdező részére a lakáshasználat legrosszabb esetben alakulhat akár kedvezőtlenül is... (Ha a volt férj és a gyermekek maradhatnak, bérleti díjat köteles fizetni a tulajdonosnak + a mindenkori rezsiköltség.)
„Mível a lakás a különvagyonod, gubanc nincs, ”
Nana. Az utolsó közös lakás használatát a bíróság akkor is megítélheti az egyik félnek, ha a másik fél különtulajdona az ingatlan. Különös tekintettel a kiskorú gyermekekre.
Kedves Monalisa és Proxenos,
nagyon szépen köszönöm a nekem oly fontos választ :)
Kedves Kofar!
Ha az osztozkodásra kerül a sor és van rá mód, érdemes lenne a közös dolgok elosztására tekintettel egy közjegyzői okiratot készíteni az osztozkodásról. Így nem lehet meggondolni időközben a dolgot, hogy a porszívó kell és nem a mikró, stb. és ezzel húzni az időt. Meggyorsíthatja a tárgyalás menetét.
Üdv, Proxenos
A bíróság végső soron akkor is kimondja a válást ha csak egy egyik fél kérése ez: a házasság helyrehozhatatlanul, véglegesen megromlott. (Mondhatni tévedés volt összeházasodni xy-al.) Úgy 3 - 6 hónap, 1-2 tárgyalás - optimális esetben.
A házasság ideje alatt közösen vásárolt ingóságok dolgában egyezségre kell jutnotok és ezt le is kell írni a bíróság számára. (Különösebb részletezés nem okvetlenül szükséges.)
Mível a lakás a különvagyonod, gubanc nincs, folytassa az életét akár egy albérletben - a gyerekeivel.
Válás előtt állok, egy éve házasodtam a férjemmel, akivel korábban 3 évig éltünk együtt, de most úgy alakultak a dolgaim, hogy szeretnék új életet kezdeni. Szeretnék érdeklődni, hogy ha beadom a válókeresetet, (a férjem nem akar válni, így, gondolom a közös megegyezéssel történő válás nem működik..) mennyi idő alatt bonyolódhat le leggyorsabban és legrosszabb esetben a dolog? A lakást, amiben éltünk még házasságkötés előtt vettem a saját pénzemből, közös gyermekünk nincsen, viszont a férjemnek van két kiskorú gyermeke az előző kapcsolatából, akik eddig hol nálunk, hol az édesanyjuknál laktak. Engem elsősorban az ügymenet minimális és maximális elhúzódási ideje érdekelne…Előre is köszönöm szépen a gyakorlati meglátásokat.
A közjegyzői okirat végrehajtható közvetlenül, azt nem célszerű nem kifizetni. Ugyanakkor helyette is fölösleges fizetni bármit is. Így a parkolási társaság felé jelezni kell, hogy ő volt a gépkocsi használója, és ennek bizonyíthatósága esetén ő fogja állni a parkolási díjat, pótdíjat.
Amennyiben nem járul hozzá a gyermek külföldre viteléhez, akkor erről bíróság dönt nemperes eljárásban.
Sziasztok es elnezest az ekezetekert.
Probalom roviden. Valunk. A nevemen van egy haz, amin banki hitel van - a hitel nagy reszet en fizettem, a haz onreszet edesapam segitsegevel fizettuk. Kozjegyzoi okiratba foglaltuk, hogy az ingatlan kizarolag az en tulajdonomban van.
Kulfoldon kaptam egy nagyon jo munkat, es a gyerekekkel kikoltoztunk. Az apa megadta hozzajarulasat, a gyamhivatalnal is jartam, hogy engedelyezzek, ugyhogy minden halad szepen az utjan - de idoben kicsit vissza kell mennem. Meg a fent emlitett kozjegyzoi okirat elott megbeszeltuk a ferjemmel, hogy ez tuladonkeppen csak formasag (amira azert volt szukseg, mert itt-ott ilyen-olyan adossagai voltak), es ha esetleg kenyertoresre kerulne sor, ki fogom fizetni ot. Ekkor persze nem gondoltuk, hogy ez be is kovetkezik. Eltuk az eletunket, az en fizetesembol eltunk tulajdonkeppen, ebbol fizettuk a hazat, a kocsit, a rezsit, mindent. O nem keresett jol, igy annyit kertem tole, a fizetesebol intezze a regi ugyeit. Nem tette... Eljott a valas otlete (fentiek es egy harmadik szemely miatt, aki belepett az eletembe). Mi legyen a gyerekekkel? Termeszetesen en nem mondok le roluk, o meg nem tudja eltartani oket - adjon hozzajarulast. Rovid, nagyon rovid hezitalas utan megadta SZOBAN, de ez persze nem eleg. Finoman szolva a hazbol valo kifizetes jobban erdekelte, mint barmi mas, es hangsulyozni szeretnem, en egyetlen pillanataig nem zarkoztam el ettol, csak az osszeg volt kerdeses. Vegul ebben is megegyeztunk - ha a csaladtagokra es barataimra hallgattam volna, ennel sokkal kevesebbet, vagy semmit nem kapott volna, ha ra hallgatok, akkor pedig sokkal tobbet - en magamra hallgattam es probaltam egy realis osszegben megegyezni. Ez sikerult, ismet kozjegyzohoz mentunk es megegyeztunk, hogy adott idopontig kifizetem (ezt csakis hitelbol tudom megtenni). Mindezt megelozoen szoban megallapodtunk arrol, hogy o kifizeti nekem az ottlakasaig esedekes osszes rezsit (a ra eso reszt) es fizetni fogja a gyerektartast is. Egyik sem tortent meg, mar 100ezer Ft feletti osszeggel tartozik, mikozben folyamatosan jonnek lakasomra banki felszolitasok a nevere... Mivel kulfoldon elek, ezeket a szomszedom tovabbitja, de megkertem, ne tegye - ami az o nevere szol, azt majd o atveszi. Meg mindig nem jelentkezett ki a hazambol, pedig marcius vegen elkoltozott. Kikoltozesunk elott, mikor mar latszott, hogy o bizony nem fog fizetni, leirtam minden tetelt, amivel tartozik - datummal, hogy mi mikor esedekes - probaltam humanus lenni es az o anyagi helyzetet is figyelembe vettem. O mindezt ala is irta, am a marciusban esedekes 65ezer Ft-bol csak 20ezret fizetett ki - aprilisban. Igy aztan folyamatosan el van csuszva, sosem fogja utolerni magat.
Es hogy mindezt miert nem a kozjegyzo elott irtam le? Mert siettem, mert feltem, hogy ebben az esetben nem jarul hozza a kulfoldi letelepedeshez, mert biztam benne, mert hulye voltam - mikozben mindeki azt mondta, tole egy fillert sem fogok latni.
O nem fizet, viszont az asztalt egesz biztosan verni fogja, ha nekem kell fizetnem. Mi tudok tenni? Semmisse tehetem-e a kozjegyzoi okiratot? Ha ezt teszem, meg tudja-e bosszulni azzal, hogy visszavonja a hozzajarulasat a kulfoldi letelepedeshez?
A tortenethez hozzatartozik, hogy februarban lemondott az elso hazassagabol szuletett kislanyarol. Nem szivesen itelkezem ebben az ugyben, mert epp miattam hagyta el az elso feleseget es a kislanyt, de az teny, hogy a kozos kislanyunk megszuletese utan az elso gyermekkel egyaltalan nem tartotta a kapcsolatot, gyerektartast nem fizetett (az utolso 3 havit en utaltam at a sajat szamlaszmaomrol, es akkor azt mondtam, az volt az utolso eset). Ezert is mondott le rola - nem kell tobbe fizetnie...
Azon gondolkodtam, a neki szant penzbol inkabb ugyvedet fogadnek, ha van arra esely, hogy mi kint maradhatunk es el tudom erni, hogy ne kelljen neki fizetnem. Tulajdonkeppen megzsarolt, hogy csak akkor adja a hozzajarulasat, ha fizetek, ugyanakkor o tartozik nekem...
Ja, igen... Egy idoben az en autommal jart dolgozni, es most ket parkolasi buntetest is kaptam - egesz biztosan o parkolt az autommal, ezt szoban el is ismerte. Kertem, fizesse ki ezeket, de tudom, nem fogja. Ez is ram var. Mi tehetek?
Elore is koszonom a segitseget!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02