Kedves Fórumozók!
Sajnos nem enged valamiért relevánsabb topikba írni, ezért itt tenném fel a kérdésemet, ha nem probléma.
Édesanyám 2000-ben elhunyt. Ez év elején jött egy értesítés, a szolnoki kormányhivatal vezető főtanácsosától, mint póthagyatéki leltár készítőjétől, hogy édesanyám tulajdonostárs (másik két tulajdonos édesanyám két testvére) volt egy Szabolcs megyei földterületben, amely most közútépítés miatt kisajátításra kerül. Mivel próbálták a tulajdonost értesíteni, így derült ki, hogy a tulaj már elhunyt, az említett földterület pedig nem került bele anno a hagyatéki leltárba (nem is tudtunk róla).
Az értesítés tartalmazta a Póthagyatéki leltárat, és egy másolatot a szolnoki Jegyző részére megküldött Adó- és értékbizonyítványról, ami részletesen tartalmazta a földterület adatait, értékét, stb. Ennél többet nem.
Mivel nem tudtuk ebben az esetben van-e teendőnk, vagy sem, felhívtuk a póthagyatéki leltárt készítő hölgyet, aki közölte, hogy az ügy rövid időn belül az illetékes közjegyzőhöz kerül és a továbbiakról kapunk értesítést.
Vártunk türelmesen 3-4 hónapot, de semmi nem történt. Újbóli telefonhívásunkra a hölgy megadta a közjegyző nevét, telefonszámát, akihez került a póthagyatéki eljárás. Nővérem fel is hívta telefonon, mivel mi semmilyen értesítést nem kaptunk még mindig, és érdeklődött, hogy mi a teendő? A titkárnőtől azt a választ kapta, hogy semmilyen teendőnk nincs, ha nem élünk kifogással a kisajátítás ellen, de jelenleg több, mint 300 hasonló ügyük van, ezért húzódik az ügy.
Rendben, újabb 3 hónap eltelt, vártunk türelmesen egészen addig, amíg édesanyám testvére egy telefonbeszélgetés során rá nem kérdezett, hogy állunk az eljárással, mert ők Szabolcsban a másik testvérrel együtt már régen megkapták a pénzt is.
Mivel a közjegyzőtől azóta sem érkezett semmilyen értesítés, így felhívtam, hogy mi a probléma, tehetünk-e valamit? A titkárnő közölte, hogy az a probléma, hogy édesanyám után hárman örököltünk. Nővérem és az én címem rendben van, azonban bátyám 26 éve az USA-ban lakik, a címe ismeretlen, így nem tudják értesíteni. Keressük meg és kérjünk egy nyilatkozatot, ami saját kézírásával tanúk nélkül is érvényesnek minősül, amelyben nyilatkozik az örökrészéről, hogy lemond-e vagy igényt tart rá? Amennyiben ez beérkezik, igyekeznek egy hónapon belül lezárni az ügyet.
Én e-mailben értesítettem is bátyámat, elküldtem az adó- és értékbizonyítvány másolatát is a héten, de még nem érkezett visszajelzés, viszont én elgondolkodtam, hogy a helyzet kicsit furcsa.
Eddig a közjegyzőtől közvetlen megkeresés nem volt. A vezető-főtanácsostól tudtuk meg, hova került a póthagyatéki ügy. Csak telefonos kapcsolat jött létre eddig, az is csak a titkárnővel. Bátyám most vagy nyilatkozik, vagy nem. (Tőlünk semmilyen nyilatkozatot nem kértek eddig, hogy elfogadjuk-e az örökrészt, vagy emelünk-e kifogást a kisajátítás ellen). Ha mi nem keressük meg a közjegyzőt, még ennyi információnk sem lenne. .
Ha bátyám úgy dönt, hogy nem nyilatkozik, akkor mi történik? Az ügy a végtelenségig húzódik? Tegyek-e bármit is, hogyelőremozdítsam és tegyünk rá pontot, vagy várjunk továbbra is türelmesen, hogy közel egy év után hátha megkeres a közjegyző? Vagy keressem meg én őt írásban?
Előre is köszönök bármilyen tanácsot, észrevételt!
Póteljárás,lenní vagy nem lenní?
A letéteményes a letétet köteles kiadni az igazolt jogutódnak.
Tiszteletem,
drbjozsef megpróbálom újra.
Adott egy hagyatéki eljárás ami jogerőre emelkedett.
Nincs tartozás a kórház felé,mert én temettettem el saját költségen.
A kórház jelezte a közjegyző felé az új vagyontárgyat( letét) ami ÍAZÉRT maradt ki a leltárból,mert a törvény úgy szól hogy 300.000 FT érték alatti vagyontárgyat NEM kell feltüntetni a leltárban.
A közjegyző jelezte felém amikor felhívtam ,hogy nem áll szándékában új vagy póteljárást lefolytatni.
Ezt közöltem a kórházzal és kértem a letét kiadását.
Azóta csend van.
Ami érdekel,hogy a kórházat nem kötelezi a végzés vagy mi?
Nem érdekelt az örökösödésben,nem kirendelt gondnok.
A letét felbukkanása ÉRDEMBEN nem fog változtatni semmin,mivel a temetés költségének megtérítése után marad kb 20.000Ft örökségként.
vigyorex,
Nem pontosan értem, mi a helyzet.
A kórház nem adja ki a letétbe helyezett ingóságokat?
Szerepeltek ezek a hagyatéki leltárban? Ha tudtál róla, és "értelemszerűen" töltötted ki, akkor miért nem?
Ki temettette el az örökhagyót? A kórház? Tartozásotok van akkor a a kórház felé?
A közjegyzőnek le kell folytatnia a póthagyatéki eljárást, ha bejelented az utóbb előkerült vagyontárgyat. Ha az örökösökön kívül más érdekelt nincs, akkor tárgyalást nem kötelező tartania. Elég, ha végzéssel átadja azt is az örökösöknek. Ezzel ki lehet kérni a letétet, vagy legalábbis a tartozáson felüli részét. Már ha ez a problémátok.
Ha az örökhagyónak voltak tartozásai (jelen esetben a kórház felé), akkor értelemszerűen azt is megöröklitek, tehát a tartozást rendezni kell. De amíg nem indul hivatalos eljárás, addig nem nagyon tudnak mit tenni.
Tiszteletem mindenkinek.
Szeretném érteni az alább felvázolt helyzetet ,ehhez kérnék némi segítséget.
Fater tavaly decemberben elhunyt a kórházban. Az ingőságai kórházi letétbe kerültek,A hagyatéki leltárt értelemszerűen kitöltöttem,az eljárás lezárult,jogerőre emelkedett.Aztán kiderült,hogy tévedtem .mert ezután a kórház jogi osztálya a \"hagyatékban átadott terhek meghaladják a hagyatéki eljárásban átadott pozitív vagyonegyenleget\" címszóval jelezte a közjegyzőnek a helyzetet.3 hét múlva a közjegyző azt mondta (nem hivatalosan),hogy nem áll szándékában újra lefolytatni az eljárást,vagy a póteljárást. Ezt javaslatra közöltem a kórházzal is,válasz még nincs.
Az örökösök tudtak a letétről,az fedezi a temetés költségeit.Más meg nincs amin összeveszhetnénk.
Szükséges egyáltalán ez az eljárás?
Amit nem értek, hogy a kórház és/vagy ügyvédje érdekelt vagy érintett az ügyben valamilyen jogi alapon vagy ez kötelezettség?
Tudok Én valamit tenni az ügy lezárásáért vagy megvárjam míg elinflálódik az egész?
Előre is köszönöm a választ.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02