Öröklés, végrendelet,köteles rész


Szulita # 2022.11.23. 10:36

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lenne egy örökséggel, végrendelettel kapcsolatos kérdésem az Ügyvéd Úrhoz.

Édesapám pár hónappal ezelőtt készíttetett egy végrendeletetközjegyzővel.

E hónap 7-én sajnos elhunyt édesapám.
A végrendeletben a kedvezményezett egy hölgy, illetve valamennyi részt hagyott rám és a testvéremre. Ez a rész 20-20%.
A kérdésem a köteles résszel kapcsolatos. Amennyiben a vagyon 20- 20 %-át hagyta rám és a testvéremre az édesapánk és mi kérjük a köteles részt abban az esetben a 20-20 százalék feletti résznek a köteles része illet meg minket és plusz a 20% ami a végrendeletben van,vagy összességében az egyébként végrendelet nélkül megilletett vagyonnak a kötekes része az ami megillet minket.
Számszerűen egy 10 milliós vagyonnál 20- 20% esetén
2 millió járna fejenként.. kettőnknek 4 millió összesen. A megmaradt hatmilliónak a köteles része illetett meg minket plusz a 2-2 millió, vagy ez esetben az össz 10 milliós vagyon ami ugye végrendelet nélkül 5- 5 millió forint lenne, esetleg abban az esetben ha kérjünk a köteles részt ennek az 5 milliónak az egyharmada illet meg csak minket fejenként .
Elég bonyolult ,remélem sikerült érthetően megfogalmaznom a kérdést.
Előre is köszönöm szépen az Ügyvéd Úrnak ha szán rám időt és válaszol a kérdésemre.
Tisztelettel: Ilona

drbjozsef # 2022.11.23. 11:43

Szulita,

Nem bonyolult ez, szokásos kérdés.

Az utóbbi a helyes válasz, aki a 10 milliós hagyatékból 2 milliót kap végrendelet alapján, annak már nem jár kötelesrész címen semmi (hiszen az 1,67millió lenne csak).
Feltéve, hogy a végrendeletben az örökhagyó kifejezett nyilatkozattal a betudást nem zárta ki.

Ptk.
7:80. § (1) A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke, ideértve az örökhagyó által bizalmi vagyonkezelésbe adott vagyon értékét is (a továbbiakban: ingyenes adomány).
...
7:82. §(1) Kötelesrész címén a kötelesrészre jogosultat annak harmada illeti meg, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.
...
7:83. §(1) A kötelesrész kielégítésére szolgál mindaz, amit a jogosult a hagyatékból bármely címen kap, továbbá amit az örökhagyótól ingyenes adományként kapott, feltéve, hogy azt a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani.
...
(3) Az örökhagyó a betudást - kifejezett nyilatkozattal - elengedheti. A betudás elengedése más jogosult kötelesrészét nem sértheti.

Szulita # 2022.11.23. 14:59

Tisztel Ügyvéd Úr!

Nagyon szépen köszönöm a segítségét!
További jó munkát, szép napot!

Majordomus # 2022.11.23. 21:05

A gyerekeivel szemben egy hölgy?
.
Érdekes család lehet.

drbjozsef # 2022.11.24. 07:55

A gyerekeivel szemben egy hölgy?

Te "egy hölgy"-nek szoktad hívni az édesanyádat?
Nyilván a végrendeleti örökös nem rokona a kérdezőnek.

Massat # 2022.11.30. 23:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A köteles résszel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni!
Édesapám 4 évvel ezelőtt nekem ajandékozott egy, a saját tulajdonát képező ingatlant. Az idén édesapám elhunyt. A kérdésem, hogy a nekem ajándékozott ingatlanból jár-e a testvéreimnek a kötelesrész!

drbjozsef # 2022.12.01. 05:33

Massat,

Ha az a kérdés, akkor igen, a 10 éven belüli ingyenes juttatások beleszámítanak a köteles rész alapjába.
Hogy köteles rész jár-e nekik, attól függ, hogy mennyi lesz az örökségük egyébként. Ha az meghaladja az ingatlannal együtt számolt kötelesrészi alapból számolt kötelesrészüket, akkor már további összeg nem jár nekik.

joseph # 2023.04.02. 15:02

Sziasztok!

Ha van két kötelesrészre jogosult örökösöm, szövegszerűen rendelkezhetem úgy, hogy minden vagyonomat csak az egyik örökös kapja? Szabályos így?
Ebben az esetben, ha a másik fél nem kéri az kötelesrészét, akkor a megnevezett kapja az egész örökséget? Vagy a közjegyző kérés nélkül is intézkedik arról, hogy a másik fél megkapja a kötelesrészét?

Vagy ilyen esetben eleve csak úgy végrendelkezhetek, hogy a másik kötelesrészre jogosultnak járó részt kihagyom a végrendeletből, s csak az afeletti részről rendelkezem, hogy az legyen az általam megjelölt örökösé?

Remélem, érthetően sikerült megírnom, mi a kérdésem lényege!

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv: József

drbjozsef # 2023.04.02. 15:14

Ha van két kötelesrészre jogosult örökösöm, szövegszerűen rendelkezhetem úgy, hogy minden vagyonomat csak az egyik örökös kapja? Szabályos így?
Természetesen. Ezzel nem zárod ki a kötelesrészből, mert az a törvény szerint jár a másiknak. Ahhoz kitagadás kellene, szigorú feltételek fennállása esetén lehetne csak.

Ebben az esetben, ha a másik fél nem kéri az kötelesrészét, akkor a megnevezett kapja az egész örökséget?
Pontosan.
A kötelesrész nem jár automatikusan, csakis akkor, ha azt a jogosult kéri.

Vagy a közjegyző kérés nélkül is intézkedik arról, hogy a másik fél megkapja a kötelesrészét?
Nem. Arról egyáltalán nem rendelkezik. Az nem hagyatéki kérdés, az kötelmi viszony.

Vagy ilyen esetben eleve csak úgy végrendelkezhetek, hogy a másik kötelesrészre jogosultnak járó részt kihagyom a végrendeletből, s csak az afeletti részről rendelkezem, hogy az legyen az általam megjelölt örökösé?
Lehet így is, de a fentiek alapján nem kell. Ha azt gondolod, hogy kérni fogja, akkor lehet így is, külön kiemelve akár hogy ezzel a kötelesrészi igényét kielégítetted.

joseph # 2023.04.02. 15:22

Kedves drbjozsef!

Köszönöm szépen a részletes választ!
Így már tiszta a dolog.

Üdv: József

Majordomus # 2023.04.02. 20:28

József.
Ne bonyolitsad a helyzetet.
Ha egyik örökösödet ki akarod zárni az öröklésből - gonfolom erről van szó - akkor életedben ajándékozd el a vagyonodat a másiknak és tartsd meg a haszonélvezetet.
Ennyi.

drbjozsef # 2023.04.03. 04:34

joseph,

Természetesen bonyolítani semmit sem érdemes, de azt a hülyeséget, amit MD írt, eszedbe se jusson, mert semmivel sem mész vele, tekintve, hogy a halál előtt 10 éven belüli ajándékok ugyanúgy beletartoznak a kötelesrész alapjába, mint a tényleges hagyatéki vagyon. Ezzel nem lehet kimenteni előle.
Ha még úgy tervezed, hogy 10 évig simán elélsz, akkor persze meg lehet próbálni, de az olyan hosszú idő, és annyi minden változhat, hogy több, mint butaság lenne lemondanod a teljes vagyonodról ennyire előre.

Szomorú örökös # 2023.04.03. 05:41

drbjozsef

Az öröklési szerződés az adott szituban nem lehet esetleg jó megoldás?
Tudom, 2006 óta változtak annak a szabályai, de anyukámnál ez jó megoldás volt akkoriban.

drbjozsef # 2023.04.03. 05:53

Pusztán a kötelesrész szempontjából megoldás lehet, tekintve, hogy az öröklési szerződés nem ajándékozás, hanem egy visszterhes szerződés.
Nem ismerjük a kérdező körülményeit, sőt, igazából a szándékát sem, de ugye aranyszabály, hogy az ügyleti akarattól eltérő szerződést kötni nem nagyon okos dolog általában. Márpedig az öröklési szerződésnél a szerző félnek kötelezettségei is vannak (=visszteher), ha közös az akarat ebben, akkor lehet jó megoldás. De gyakran nem az, nem a tényleges tartás miatt kötik, hanem (például) csak a kötelesrész kizárása miatt, ami azért rejthet buktatókat magában.

Szomorú örökös # 2023.04.03. 06:01

drbjozsef

De gyakran nem az, nem a tényleges tartás miatt kötik, hanem (például) csak a kötelesrész kizárása miatt, ami azért rejthet buktatókat magában.

Nálunk is kb. ez volt a helyzet a testvéremmel kapcsolatban. Elfogadtam, mert anyukám döntése volt.
De ő beleíratott egy mondatot, ezzel gyakorlatilag pont azt rögzítette, hogy egyelőre a tartás még nem kötelező:

Szerződő felek rögzítik, hogy az Örökhagyó önmagát még képes ellátni, személyes gondozásra még nem szorul.

drbjozsef # 2023.04.03. 07:08

Ha ez bele lett írva, és nem fizettél neki rendszeresen pénzt (tartás természetben, de pénzben is teljesíthető), akkor ez nem visszterhes szerződés, és nem öröklési szerződés. Hiába az volt a címe. Könnyedén megtámadható lett volna. Ez egy halálesetre szóló juttatás, jogi szempontból ajándékozás/öröklés, és ugyanúgy beletartozott volna a kötelesrész alapjába. Ha a testvéred igényli, és pereskedik érte, jó esélyei lehettek volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.03. 08:53

Egészen precízen a szerződés hatályba lépését feltételhez kötötték (v.ö.: felfüggesztő feltétel). Ha ez a feltétel az örökhagyó haláláig nem következett be, akkor a szerződés nem lépett hatályba, nem váltott ki semmiféle joghatást.

Szomorú örökös # 2023.04.03. 10:53

Igazából azt nem értem hogy ha az is igaz, ami itt sokszor már elhangzott, hogy életében mindenki azt csinál a vagyonával amit akar, akkor miért nem hagyják meg az örökhagyónak hogy szabadon döntsön, ki örökölje az ő ingatlanát vagyonát stb.

Miért kell mindenáron erőszakosan olyanokat is vagyonhoz juttatni akik arra gyakorlatilag érdemtelenek és nem véletlenül maradtak ki az öröklésből? Special náluk is pontosan ugyanez volt a helyzet a testvéremmel kapcsolatban.

És érdekes, hogy nem a testvérem, hanem az akarta kétségbe vonni anyukám halálát követően a szerződés érvényességét. aki részese volt egy meghagyás formájában pénzbeli juttatásra. Mondhatni arra ment ki a dolog hogy ez a kis féreg rokon, aki a nővérem helyett került bele, engem gyakorlatilag teljesen kizárjon az öröklésből. Holott ha anyukám jobban ismerte volna akkor egy fillért nem hagyott volna rá mert ő legalább annyira érdemtelen volt.. bármire.

Szomorú örökös # 2023.04.03. 11:19

drbjozsef

Ha ez bele lett írva, és nem fizettél neki rendszeresen pénzt (tartás természetben, de pénzben is teljesíthető), akkor ez nem visszterhes szerződés, és nem öröklési szerződés. Hiába az volt a címe. Könnyedén megtámadható lett volna.

Az én esetem 2006-ban jött létre, azaz éppen 17 éve. Akkor sem lehetett így öröklési szerződést kötni? Akkor azért más volt a szabálya ennek.

drbjozsef # 2023.04.03. 11:49

Nem tudom, nem ismerem a régi szabályokat, de valószínűnek tartom, hogy az öröklési szerződés akkor is visszterhes volt...

Érdemtelenség : az, amit te, vagy köznyelv, vagy az egyéni ízlés/vélemény annak tart, az nem feltétlenül az.
A kitagadás szigorú feltételek esetén lehetséges. De csak mondvacsinált okokkal nem.
A kötelesrészre pedig csak leszármazó, szülő, vagy házastárs jogosult, más örökös nem. A közvetlen hozzátartozóidat tényleg csak a legritkább esetben lehessen kijátszani. Más örököst teljesen kizárhatsz egy végrendelettel is.

Szomorú örökös # 2023.04.03. 14:39

drbjozsef

valószínűnek tartom, hogy az öröklési szerződés akkor is visszterhes volt

Valóban!
Olyannyira, hogy mivel visszterhes szerződés volt, ki kellett utána csengetnem az illetéket is, hiába voltam egyenesági rokon.
Akkor bizony még ez nem volt illetékmentes, mint most, ezért is mondtam, hogy akkor mások voltak a szabályai.

Érdemtelenség : az, amit te, vagy köznyelv, vagy az egyéni ízlés/vélemény annak tart, az nem feltétlenül az.

Ha csak a felét ismernéd annak, amit a testvérem életében tett, akkor máris azt fogod mondani, hogy jogos. De nyilván itt nem fogom kiteregetni a családi szennyest. Egy a lényeg, nagyon sok köze volt a testvéremnek anyukám fiatalon bekövetkezett halálához.

A kitagadás szigorú feltételek esetén lehetséges. De csak mondvacsinált okokkal nem.

Itt az esetemben szó nem volt kitagadásról, szimplán egy olyan lehetőséget ajánlott egy ügyvéd anyukámnak - és aztán meg is kötötte a szerződést előtte velem - amit már ő is csakis perrel bonthatott volna fel és hát a testvérem is csakis perrel támadhatta volna meg, de nem merte, mert azért valljuk be, ő is tisztában volt a saját tetteivel, hogy miért is döntött így anyukám 2006-ban. Neki semmivel se volt soha kevesebb előtte sem, mint nekem, csak minden kifolyt a kezéből, nem tudott a pénzzel hosszú távon bánni. Amikor a közjegyző megkérdezte, hogy elfogadja-e az öröklés alapjául a szerződést, akkor igen volt a válasz és onnan kezdve nem volt kérdés. Igaz én egy kicsit elgondolkodtam - és itt anno meg is kérdeztem - mi lett volna, ha nem a válasz? Akkor nyugtattatok meg egy mondattal, hogy pert kellett volna indítania, de mivel ahhoz sem esze, sem pénzügyi ereje nem sok volt, ezért a hagyatéki eljárás viszonylag sima ügy lett.

Sziszicsi # 2023.04.10. 17:08

Három örökös és egy végrendelet

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbi ügyben kérek szépen segítséget:
Három testvér örökölt egy 48 m2-es szülői házat még 1971-ben, egyenlő 1/3-1/3 arányban.
A középső testvér egészen a 2022-ben bekövetkezett haláláig ebben az ingatlanban élt anélkül, hogy két testvérének örökrészét megváltotta volna.
1977-ben a ház utcájában csatornáztak, így muszáj volt az ingatlanba bevezetni a vizet, majd a gázt, amihez kapcsolódóan egy 15 m2-es házbővités is történt a bent lakó testvér saját költségén. Ennek okán szerette volna, hogy az ő tulajdonrésze 1/3-nál nagyobb legyen, de ehhez a két testvér nem járult hozzá, mivel ők azt szerették volna, hogy kerüljön eladásra a ház és így rendezzék kinek mi jár.
A bent lakó viszont sem kiköltözni nem akart, sem kifizetni nem akarta a testvéreit, így aztán 50 évig bitorolta a házat, aminek még csak a használatáért sem volt hajlandó fizetni, sőt hagyta lepusztulni az ingatlant.
Egyedül a hosszú évekig albérletben lakó legkisebb testvért támogatta havi fix összeggel annak lakhatásához való hozzájárulásként, valamint időnként vendégül látta és a vásárlásaiba is beszállt.
Időközben a másik két testvér meghalt, akik 1/3-1/3 tulajdonrészét 2-2 gyermekük örökölte.
Utolsóként a házban lakó távozott, akinek nem született gyermeke, így csak két testvérének gyermekei jönnek számításba az ő kb. 8 milliós résztulajdona örököseiként.
Felmerült annak lehetősége, hogy végrendelet készült, amiben a legkisebb testvérre hagyta a tulajdonrészét.
A kérdés:
Ilyen előzmények után mondható-e az, hogy az 50 év ingyenes és kizárólagos házhasználat (és a ház állagromlása) miatt ő "felélte" az örökrészét, így nem jogosult rendelkezni felette, hanem az fele-fele értékben illetné a két testvér leszármazottait?
Talán nem mellékes az sem, hogy mindkét testvért egyaránt anyagi kár érte azzal, hogy halálukig sem juthattak hozzá örökségükhöz, viszont a végrendelettel az egyik kap 8 milliós "kárpótlást", a másik pedig semmit.
Amennyiben van realitása érvényt szerezni ennek, mi a módja, tekintve, hogy még nem volt meg a hagyatéki tárgyalás.
Előre is köszönöm a választ!

osztap # 2023.04.10. 17:52

Ilyen előzmények után mondható-e az, hogy az 50 év ingyenes és kizárólagos házhasználat (és a ház állagromlása) miatt ő "felélte" az örökrészét, így nem jogosult rendelkezni felette, hanem az fele-fele értékben illetné a két testvér leszármazottait?

Nem. A bent nem lakó két testvér (és örököseik) követelhettek volna többlethasználati díjat, ha nem engedte őket használni a bent lakó testvér, akár perben is. Ha nem tették, így jártak. Utólag nem követelhető. Ezen kívül bármikor követelhették volna a közös tulajdon megszüntetését, megint csak akár perben is. Akkor, ha másként nem megy, árverezték volna a házat, a vételárat pedig elosztották volna a tulajdonosok között. Ha jól értem, ezt sem tették.

A bent lakó testvér ellenben követelhette volna a 15 m2 hozzáépítése miatt a tulajdoni hányadok kiigazítását a tulajdoni lapon a másik két testvérrel szemben. Mivel a tulajdonjogi igények nem évülnek el, ezt a bent lakó testvér örökösei is követelhetik, akárki is legyen az.

A kötelező gázbevezetés költsége szerintem a közös tulajdonnal kapcsolatos kiadás, amit ötéves elévülési időn belül követelhetett volna a bent nem lakó testvérektől a bentlakó (aki fizette). Most már késő.

Ha a végrendeletben az van, hogy a bentlakó a legkisebb testvérre hagyja a tulajdoni hányadát, akkor helyette a legkisebb testvér gyerekei mint helyettes örökösök örökölnek, a Ptk. 7:27. § (2) szerint.

kadettka # 2023.04.16. 07:49

Tisztelt Jogi Fórum!

Ajandekozas-köteles résszel kapcsolatban lenne kérdésem.
Édesapám 2015-ben nekem ajandekozta a lakását, testveremmel nem tartotta a kapcsolatot, nagyon csúnyán bánt vele.
Édesapám iden elhunyt, a testvérem igenyt tart a köteles reszre. A kérdésem az hogy az ajándékozási szerzodesben feltuntetett összeg a köteles rész alapja vagy az ingatlan jelenlegi értéke? Köszönöm.

osztap # 2023.04.16. 08:27

kadettka,

Főszabály szerint a juttatáskori érték, Ptk. 7:80. § (1). DE: A kötelesrészre jogosult kérheti a bíróságtól más érték megállapítását, ha ez számára súlyosan méltánytalan, 7:80. § (2). A nyolcévi ingatlanár-emelkedés elég jó érv, mert ezt a bíróság saját képzési anyaga hozza fel példaként egy hasonló helyzetben, a 7:57. §-hoz:
http://projektjeink.birosag.hu/…e7_lap4.html

Testvéred kérheti a természetben való kiadást is a 7:86. § (4) alapján, ahol már elég az, hogy a pénzben kifizetés részére sérelmes legyen, ami enyhébb feltétel, mint a súlyos méltánytalanság. Ha természetben kapja meg, utána kérheti közös tulajdon megszüntetését Tőled, akár perben is. Akkor pl. kivásárolhatod, együtt eladhatjátok, vagy, ha más nem megy, akkor a bíróság árvereztet, és a befolyó összeget a tulajdoni hányadok szerint elosztja.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szóval testvéred szerintem elég jó pozícióból indul, ha perre megy a mai értékért. A helyedben megegyeznék vele valami ahhoz közeli összegben. Mert ha veszítesz, akkor Te fizeted a perköltséget, beleértve az ő ügyvédjét is...

Egyébként a kötelesrészt nem "a lakásra", hanem az egész hagyaték tiszta, tartozásokkal csökkentett értékére állapítják meg. Persze, ha nem volt adósság, és az elajándékozott lakáson kívül nem sok mi volt, akkor ez a kettő közel lesz.