Tisztelt Jogászok!
Segítséget szeretnék kérni a következő témában:
Előzmény: Távoli, gyerektelen rokon póthagyatéki eljárása sok örökössel az ország különböző részeiből.
Probléma: A közjegyző az eljárás minden költségét egy örökösre számlázta, történetesen a 72 éves édesanyámra. Részletezve sincs hivatalosan, hogy kire mekkora rész jut a közjegyzői díjból.
Telefonon kerestem a közjegyzői irodát, hogy ez így nem lesz jó, külön számlát szeretnénk mert elég szerteágazó az örökös társak köre, nem szeretnénk mások helyett is kifizetni és utána futni a pénzünk után. Tudom, hogy konkrétan van olyan közöttük aki nem hajlandó fizetni, mert az államra hagyta a részét.
Azt a választ kaptam, hogy az már nem az ő problémájuk, legyen a számla befizetve határidőre különben zálogdíj és végrehajtás lesz a következmény. Mindössze arra voltak hajlandóak, hogy kiszámolták és telefonon lediktálták az egyes örökösökre jutó részösszegeket.
Megteheti a közjegyző, hogy kérésre sem osztja szét hivatalosan a közjegyzői díjat és számlázza ki külön mindenkinek?
Milyen következménye lehet, ha csak a telefonon lediktált ránk eső részt utalom át a Közjegyző irodának?
Köszönettel: Nagy István