özvegyi jog haszonelvezettel terhelt ingatlanon


osztap # 2023.09.11. 06:39

Felteszem, a férjnek vannak leszármazói, különben a feleség nem haszonélvezetet örököl, hanem tulajdonjogot.

Tehat az anyósnak haszonélvezete fennáll az életében, majd ezt követően lép életbe az özvegy feleség holtig tartó haszonélvezete?
Igen. Azért, mert az örökösök nem tudnak többet örökölni, mint ami az örökhagyónak volt. Neki pedig egy haszonélvettel terhelt ingatlanja volt. Az örökhagyó tulajdonos halála az anyja haszonélvezeti jogát semmiben nem nem változtatja meg.

az özvegyi jognak épp az a lényege, hogy az özvegy lakhatása biztosított legyen
Nem. Az özvegyi jog az özvegyet attól védi, hogy az örökhagyó leszármazói kitegyék őt az örökhagyó lakásából, amiben közösen laktak, de aminek a tulajdonjogát a leszármazók örökölték meg.

Voros Barbara # 2023.09.10. 18:13

Kedves Mindenki!

A kérdésem, hogy hogyan kezelendő az alábbi helyzet. Adott egy ingatlan, amiben egy házaspár és a férj édesanyja élt. A tulajdonos 1/1 a férj, a férj édesanyjanak holtig tartó haszonélvezete van.
A férj halálát követően az özvegye, a feleség az özvegyi jog keretében az ingatlanon és ann ak berendezésein holtig tartó haszonélvezetet örökölne.DE az anyósnak is haszonélvezete van. Ilyenkor sortartással kell kezelni a haszonélvezetet? Tehat az anyósnak haszonélvezete fennáll az életében, majd ezt követően lép életbe az özvegy feleség holtig tartó haszonélvezete? Ez azért nagyon furcsa, mert az özvegyi jognak épp az a lényege, hogy az özvegy lakhatása biztosított legyen, de így az anyós kb azonnal ki is teheti az ingatlanból. Jól gondolom, hogy ezt így kell értelmezni?

Köszönöm szépen!