Édesapánk halála után szerettük volna felvenni a bankszámláján maradt pénzt és megszüntetni azt. Mivel külföldön élek több mint 10 éve, ezért húgom intézte a papírokat, írtunk is egy meghatalmazást, ami szerint ö járhat el mindenben helyettem. Az OTP-s ügyünkhöz külön az oldalukról letöltött meghatalmazást használtuk. Sehol nem volt gond a meghatalmazásokkal, kivéve az OTP-t.
Első körben, mikor a hagyatékadó végzéssel és a meghatalmazással bement egy OTP fiókba, csak ö kapta meg a saját részét pár napon belül, az enyémet nem tudta elintézni, mert az ügyintéző szerint hiába van meghatalmazás, az én aláírásom nincs az OTP rendszerében, így nem tudja ellenőrizni/összehasonlítani, hogy valóban én írtam-e alá. Nem értem, hogy létezik-e ilyen. Szerintem ezért van a két tanú.
1, Lehetséges, hogy nem fogadja el az OTP a meghatalmazást?
A másik kérdésem még ennél is bonyolultabb. Szintén OTP, szintén édesapánk.
Mikor húgom másodjára próbálta intézni a bankszámla lezárását, egy másik ügyintéző mondta neki, hogy nem lesz rá lehetőség, mivel volt egy lakástakarék számla is, ami nem szerepel a hagyatéki végzésen. Erről kaptunk is egy levelet ("felhívás dokumentum benyújtására" tárggyal) az OTP-töl:
"A xxxx számú jogerős hagyatéki végzés nem tér ki a lakástakarék szerződésre, ezért kiegészítő- vagy póthagyatéki végzés felvétele szükséges a számla öröklésére vonatkozóan. [...] A szerződés rendezése kiegészítő hagyatéki végzés alapján lehetséges, amely rendelkezik a lakástakarék számla örököse felől."
A póthagyatéki eljárást indítottunk, melyet a közjegyző megszüntetett a következő indoklással:
____
Hivatalból indult hagyatéki eljárás xxx Jegyzője előtt, ahol xxx napján került sor a hagyatéki leltár felvételére. A hagyatéki leltárba a hagyatéki vagyontárgyak között egy darab OTP Lakástakarék Zrt.-vel szembeni lakástakarék számlakövetelés került felvételre.
Közjegyző megkeresésére az OTP Lakástakarék Zrt. nevében eljáró OTP Bank Nyrt. azt a tájékoztatást adta, hogy az örökhagyó lakás-előtakarékossági betétszámlája a Viziközmű társulás javára zárolt.
A takarékbetétről szóló 1989. évi 2. törvényerejű rendelet (a továbbiakban: Tbtvr.) 10. §-a szerint a nagykorú betétes a takarékbetét elhelyezésekor úgy rendelkezhet, hogy elhalálozása esetén a takarékbetétet az általa megjelölt kedvezményezett részére kell visszafizetni; az így elhelyezett takarékbetét nem tartozik a takarékbetétes hagyatékához, a kedvezményezett takarékbetét felett a hagyatéki eljárás lefolytatásától függetlenül rendelkezhet. A rendelkezést a Tbtvr. 1. §-ának (6) bekezdése értelmében a természetes személyek fizetésiszámla-szerződés és betétszerződés keretében hitelintézetnél elhelyezett pénzeszközeire megfelelően alkalmazni kell.
A fentiekre tekintettel a közjegyző a fent megjelölt betétszámla-követelést a hagyatéki leltárból törölte.
____
2, Itt most teljesen feleslegesen indítottunk póthagyatékit és fizettük ki a közjegyzői díjat?
3, Hogy lehet zárolva ez a számla a Viziközmű társulás javára? Nem kellene ehhez valami bírósági végzés?
Amikor húgom harmadjára volt bent, és mondta, hogy apunknak semmilyen tartozása nem volt, az ügyintéző azt mondta, menjen a víz- és csatornaművekhez emiatt. Természetesen az nem a Viziközmű társulás, szóval onnan elküldték az önkormányzathoz, akik mondtak, hogy a 90-es években volt ilyen, de ott nincs semmilyen tartozás, így nem értik.
A napokban jött egy lakástakarék számlakivonat, amin említve sincs, hogy az zárolva lenne. Ha jól emlékszem, apunk csak azért nyitotta ezt anno, mert így olcsóbb lett a bankszámla havidíja. Egyébként a lakástakarék számlán jelentéktelen összeg van, szívesen otthagynánk ezt nekik, csak szüntessék meg végre, és kapjam meg a bankszámlán maradt összeget.
4, Hol tudnánk végre kideríteni, hogy mi ez, ki és hogyan zárolta a számlát?
5, Érdemes emiatt panaszt tenni az OTP-nél? Vagy mivel lehetne ezt megsürgetni?
Bármilyen segítséget előre is köszönök :)