Leszármazók hiányában testvér öröklése

csonti1 # 2024.07.20. 14:25

Üdvözletem!
Édeaspám testvére elhúnyt. Leszármazottja, felesége nincs.
Édesapám sem él már. Nekem volt egy testvérem, de ő is meghalt, viszont van két élő gyermeke.
Az, hogy én öröklök az elhúnyt nagybátyámtól, azt tudom. A kérdésem az, hogy testvérem gyermekei is örökölnek-e?
Ők tehát az örökhagyó testvérének az unokái, én pedig az örökhagyó testvérének a germeke vagyok.

drbjozsef # 2024.07.21. 09:46

csonti1,

Igen, örökölnek.

Ahogy édesapád helyén te örökölsz a kiesés elve szerint, ugyanúgy örököl a kiesés elve szerint a testvéred két gyermeke az elhunyt édesapjuk helyén.

Tehát a nagybátyád vagyonának felét te öröklöd, a másik felét egyenlő arányban az elhunyt testvéred gyermekei.

Tamas76 # 2024.08.20. 13:16

Szép napot,
Érdeklődni szeretnék,hogy megközelítőleg mire számíthatok nevelőapám örökségének sorsáról.
Nevelőapánk özvegyen végrendelet nélkül elhunyt,az ő szülei már nem élnek.Sajat gyermeke nem volt.
Volt neki 2 testvére,az egyik egyedülálló gyermektelen,a másik testvére meghalt,akinek viszont a férje még él,és van gyermekük is.
Az ingatlan sorsa érdekelne,annak a fele volt az enyém,a másik fele volt nevelőapámé.
Az ő része hány felé oszlik el majd testvéri vonalon ?
Pillanatnyilag az élő testvér álláspontja,hogy a hagyatékin ajándékozás útján hozzám kerül,csak azt nem tudom,hogy mennyi az ő része,és mennyi jut a másik testvér családjához.
Megtisztelő véleményüket előre is köszönöm !

osztap # 2024.08.20. 13:51

Tamas76,

Ha nem fogadott nevelőapád örökbe, akkor az élő testvére örökli nevelőapád tulajdoni hányadának a felét, és a halott testvére gyereke pedig a másik felét.

Castellum # 2024.08.20. 14:32

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ,akkor a volt testvér férje csak akkor jön képbe,ha a gyermek lemond a részéről ,vagy akkor az élő testvérre száll az a rész is ?

osztap # 2024.08.20. 16:07

Ha a halott testvér gyereke visszautasít, a másik testvér örököl mindent. Az özvegye nem örököl.

Castellum # 2024.08.24. 03:42

Köszönöm szépen.
Időközben kiderült,hogy nevelőapám élő testvére csak féltestvér,az apjuk volt közös,ez befolyásolja majd akkor az öröklési sorrendet ?

osztap # 2024.08.24. 09:48

Castellum,

Igen. HA sem a nevelőapád apjának, sem az anyjának nincs más leszármazója, AKKOR az élő testvér a ház 1/8-át, a halott testvér gyereke 3/8-át örökli.

A logika az, hogy elsősorban a leszármazó örököl. Nevelőapádnak nincs leszármazója, ezért a szülei örökölnek, egyenlő arányban (a ház 1/4-1/4 része). Mivel a szülők halottak, mindegyik szülőnek az élő leszármazói örökölnek, és ezt szülőnként külön-külön kell vizsgálni. Konkrétan:

A nevelőapád apja halott, ezért a halott apja helyén az ő leszármazói örökölnek, egyenlő arányban. De az egyik leszármazó (nevelőapád testvére) halott, ÉS leszármazója sincs, ezért csak két egyenlő részre (a ház 1/8-1/8 része) oszlik az halott apára eső örökség. Az egyik 1/8-ot örökli a nevelőapád még elő testvére, a másikat a nevelőapádnak az a halott testvére örökölné, akinek van gyereke. Mivel csak egy gyereke van, a másik 1/8-ot örökli ez a gyerek.

A nevelőapád anyja is halott, neki csak egy élő leszármazója van, a nevelőapád halott testvérének a gyereke. Ő örökli a nevelőapád anyjára eső 1/4-et. DE: ez csak akkor igaz, ha a tényleg csak ez az egy élő leszármazója van. Ha nevelőapád anyjának más élő leszármazója is van (pl. másik házasságból gyerek, stb.), akkor ők is örökölnek. Ennek érdemes utánanézned.