Értem, köszönöm.
Valószínűleg akkor sem fog fizetni, csak azért, mert a férjem azt mondja...
Ajándékozás, kötelesrész, hagyatéki eljárás
Tisztelt Fórum!
Szeretném megkérdezni ha a feleségemtől kaptam 2/ 3 tulajdoni hányadot 1 ingatlanban ajándékozási szerződésben ajándékként 2019ben ! Azt visszakérheti most 2025ben vagy van elévülési idő ( sajnos én így raktam bele a pénzt h nem adás vételivel hanem ajándékozási szerződésben. )
Úgy néztem h 5 év után nem kérhető vissza, előle is köszönöm a segítséget!
„( sajnos én így raktam bele a pénzt h nem adás vételivel hanem ajándékozási szerződésben. )”
Márhogy fizettél érte a feleségednek? Családon belül is valótlan tartalmú szerződést kötöttetek. Jó ötlet volt...
„Úgy néztem h 5 év után nem kérhető vissza, előle is köszönöm a segítséget!”
Hol?
Kedves drbjozsef!
Nem fizettem érte ..ez így sajnos hosszú lenne..a lényeg h 2019ben kaptam 2/3 tulajdonrészt az ingatlanba, és most 2025 ben zajlik a válás ...visszakérheti e a 2/ 3 részt 5 év után ? Itt találtam a végén van a lényeg...
"Mikor van lehetőség az ajándék visszakövetelésére?
A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az ajándékozó visszakövetelje az ajándékot bizonyos helyzetekben. Ilyen például az, ha a szerződéskötést követően bekövetkezett változások miatt:
Az ajándékozónak a létfenntartása érdekében szüksége van az ajándékra, és annak visszakövetelésével nem veszélyezteti a megajándékozott létfenntartását.
Visszakövetelheti az ajándékot vagy az ajándék helyébe lépett értéket, ha a megajándékozott vagy a vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el. Ilyen súlyos jogsértés az, ha a megajándékozott bűncselekményt követ el az ajándékozóval szemben, meglopja, vagy, ha jogi kötelezettségének nem tesz eleget, illetve ha polgári jogi jogsértést követ el vele szemben (pl.: személyiségi jogok megsértése).
A visszakövetelés tipikus esete az is, amikor téves feltevés okán történt meg az ajándékozás. Ez azt jelenti, hogy az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, ha az a feltevés, ami miatt odaadta azt, mégsem valósult meg. Ennek tipikus esete, amikor nászajándékként a szülők ingatlant ajándékoznak a fiatal párnak, azonban egy esetleges válás esetén azt visszakövetelik azért, hogy az ajándék ne kerüljön a felosztandó vagyonba.
Az ajándék visszakövetelésnek van elévülési ideje, ami 5 év, tehát 5 év után semmilyen ajándék nem kérhető vissza! "
Ettől nem lettem okosabb, hogy nem linkelted az "itt"-et.
Mindegy is.
Véleményem szerint az ajándék visszakövetelésének van elévülési ideje, az azonban NEM a szerződés megkötésétől kell számítani. Ha a Ptk.-ban szereplő valamelyik ok valós, és megnyílik az ajándékozó joga a visszakövetelésre, akkor onnantól kell számítani az elévülést.
Tehát ha pl. 2019-ben kap valaki ajándékot, és a megajándékozott 2023-ban követ el súlyos jogsértést az ajándékozó ellen, akkor ha ez alapján követelné vissza az ajándékot, akkor az legkorábban 2028-ban évül el (de meg is lehet szakítani, és nyugodhat is az elévülés).
De egyébként az ajándékozónak kell bizonyítani a Ptk. 6:237.§-ban szereplő feltételek egyikének fennállását. Van egyáltalán ilyen? Szerepel bármilyen feltétel, vagy feltevés az ajándékozás indoklásában az ajándékozási szerződésben?
Erre szerintem nem az általános szabályok vonatkoznak. Ha az egyik házastárs az életközösség fennállása alatt ajándékoz a másiknak, akkor az házassági vagyonjogi szerződés. Amiből következik, ami következik.
Kedves drbjozsef!
Igen ettől tartottam...lehet így is értelmezni...nincs feltétel, feltevés a szerződésben....maga a válás lehet az?..
Bobek,
Nem.
Az ajándék visszakövetelésére csak szigorú feltételek, a Ptk.-ban felsorolt esetekben kerülhet sor, és azt is inkább szűken értelmezve. Ritka eset.
És egyébként az is igaz, amit KBS írt : egy ilyen szerződésben, amikor házastársak rendezik így a vagyoni viszonyaikat, még a "sima" visszakövetelésnek sincsen helye.
Nincs mitől tartanod.
Kedves drbjozsef!
Köszönöm szépen!! Kicsit megnyugodtam és amúgy a válásom 2025ben lenne, az pedig 2019 után szintén átlépi az 5évet..vagyis 2025 ben válok akkor maga az e felvetés 5év után van illetve a párom minden évben válni akart ( a semmire : erre sok tanúi m van ) Aztán visszacsinálta mindig...de már nem bírom ezért akarok én válni...( belebetegedtem ebbe.. )
A váláshoz pont az kell, amit írsz : semmi.
Csak egy döntés. Ez nem bizonyítás kérdése.
Ha lehetne a válásra hivatkozva bármit is visszakövetelni, akkor az öt év pont a válástól indulna. Hiszen azért követelné vissza, ott nyílik meg a visszakövetelés lehetősége, onnantól kezdődik az elévülés erre a követelésre.
De persze nem lehet.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02