Ajándékozás

Vientiane18 # 2025.12.02. 11:05

Köszönöm szépen a válaszaitokat! Minél előbb megpróbálom megbeszélni vele :)

drbjozsef # 2025.12.02. 10:30

(aki tart attól, hogy beszéljen ezekről, pláne ügyvédhez menjen, annak azt szoktam mondani, hogy két eset van. Vagy most beszélik meg, amikor a viszony az jó, és megfelelő hangnemmel lehet elérni eredményt úgy, hogy mindenkinek jó legyen, vagy utólag lesz vita, amikor feltehetőleg a viszony rossz, és még a kérdését sem hiszik el egymásnak a felek. Feltételezem, látszik, melyik a jobb.)

drbjozsef # 2025.12.02. 10:28

Akkor azt később visszavonhatja? Vagy mi lenne a legjobb opció számomra?
Ha abban állapotok meg, hogy a hozzájárulásodat tulajdonrész átadásával kompenzálja, és ezt az ingatlannyilvántartásba is bejegyzik (ergo ügyvéd előtti szerződés, mert ehhez az kell), akkor nem tudja azt többet visszavonni. Az a tied.

Hogy mi a jó opció? Erre nem lehet felelni a körülményeitek elég részletes ismerete nélkül. Ha neked megfelel a tulajdonrész, és ő is hajlandó rá, akkor azért az egy elég jó biztosíték. De csomó minden más is lehet, közös megegyezéssel lényegében (szinte) bármit.

drbjozsef # 2025.12.02. 10:25

Ez nem csak az én pénzem, hanem a gyerekeimé is, ezért már muszáj előrelátóbbnak lennem.
Nem az ügyvéd az első.
Kezdetnek a fentiek miatt is, üljetek le, és beszéljétek át. Ki mit akar pontosan, miért, hogy legyen. Ha megfelelő a viszony, megérti, plána, egyszer már pórul jártál. Már csak azért is, mert az élettárs nem örökös, az ő tulajdonából - végintézkedés hiányában - nem örökölsz, és majd pereskedhetsz esetleg valami oldalági rokonaival.
Remélhetőleg megérti, hogy ez neked a gyerekeid miatt is fontos, bármikor alakulhat úgy az élet, hogy valamiért megszakad a kapcsolat, és ha előre nem tisztáztok amit csak lehet, akkor utólag sokkal drágább, hosszabb, és főleg, gennyesebb lesz.

Vientiane18 # 2025.12.02. 07:56

Akkor mondjuk elmegyünk egy ügyvédhez és írásba foglaljuk, hogy minden felesben lett véve évek óta és mondjuk a tetőt is felesben megcsináltatjuk. Abban az esetben, ha nekem akarja adni a fele házat és én elfogadom. Akkor azt később visszavonhatja? Vagy mi lenne a legjobb opció számomra? Egyszer már megégettem magam. Ez nem csak az én pénzem, hanem a gyerekeimé is, ezért már muszáj előrelátóbbnak lennem.

Niki2025 # 2025.12.02. 07:21

Ha normálisan gondolkozik, akkor ez a félelem megbeszélhető, és tisztázható.
Amennyiben nem, az neked mutat meg dolgokat, tanulj belőle. Egyébként meg felmerül a kérdés, hogy amikor meglett ez a több milliós árajánlat, akkor neki egyértelmű volt, hogy veled fizetteti ki a felét?
A leírásod alapján nagyon úgy tűnik, hogy ő azért vígan felújítgatja jelenleg féláron a házat..

Vientiane18 # 2025.12.02. 07:09

Attól tartok, ha most én egy ilyen "menjünk az ügyvédhez és foglaljuk ezt írásba " dolgot előhoznám, arra gondolna, hogy én már a szakításon gondolkodok...

osztap # 2025.12.01. 17:08

Vientiane18,

Ti ketten a Ptk. szempontjából élettársak vagytok. Azt nem a papír keletkezteti, hanem a közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben együttélés ténye.

Ha szétmentek, akkor bármelyikőtök követelheti a másiktól az élettársi viszony fennállása alatt nála keletkezett vagyonszaporulat megosztását. A megosztás a közreműködés arányában történik. Hasonló ez a házassághoz, csak ott a törvény alapesetben fele-fele arányban rendeli megosztani a közös vagyont, de itt az arány bizonyítás kérdése. Ezért aztán ezek hosszú, ronda, drága és bizonytalan kimenetelű perek szoktak lenni, ahol azon megy a vita, hogy én bevásároltam, te meg mosogattál, akkor ki adott bele többet?

Ezt úgy lehet megelőzni, hogy élettársi vagyonjogi szerződést köttök, ügyvéd vagy közjegyző előtt, és kéritek, hogy vezesse be az élettársi vagyonjogi szerződések nyilvántartásába. Abban a szerződésben úgy állapodtok meg, ahogy akartok, pl. fele-fele (mint a házasságnál), vagy külön kasszán mindenki, stb. Akár egyes vagyontárgyakra, pl. a ház, autó, bankbetétek tulajdonjogát tételesen rendelkezve, a többire valamilyen szabályt felállítva.

Olvasgasd a Ptk. 6:514. §-t és utána, és keressetek hozzá egy ügyvédet, akivel át tudjátok beszélni az opciókat. Olcsóbb és nyugisabb az ügyvédnek most fizetni a tanácsadásért meg a szerződésért, mint később pereskedni.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Vientiane18 # 2025.12.01. 11:37

Sziasztok!
A tanácsotokra lenne szükségem. Válás után megismerkedtem a jelenlegi párommal, akivel 2019 őszén összeköltöztem. Velem költözött a két gyermekem is. Neki nincs gyermeke. A házat (kb 100 nm, 100 éves régi parasztház), amiben élünk hitelből vette, és egyedül fizette, mely tavaly járt le. A rezsit ő fizeti, de például a kaja és a tankolás az én kiadásom szokott lenni. A házon azóta történt felújításokat már viszont közösen finanszíroztuk, együtt cseréltünk benne bútort és a komplett nyílászáró cserét, tetőszigetelést, padlócserét, festést. Általában ő fizet, viszont én mindennek a fele árát átutalom neki és a közlemény rovatban fel is van tüntetve, mire vonatkozik. Jövő évre betervezett egy tetőfelújítást. Egyeztetett az áccsal és jó pár millió forintos kalkuláció jött ki. Házasságot nem tervezünk, hivatalos élettársi papírunk nincs. A lakcímkártyánk közös. Nem tudhatjuk mit hoz a jövő, ezért gondoltam utána érdeklődöm, mire tarthatnék igényt egy esetleges szakítás esetén? Segítségeteket előre is köszönöm!