Jelzálog öröklés

tund1 # 2026.03.13. 05:19

Tisztelt fórumozók, kérem erősítsék meg, hogy rossz, vagy jó irányt vett e az ügyem.

Férjem tavaly elhunyt. A ház amiben lakunk 1/2 részben öröklés útján az övé volt. Hagyatéki tárgyaláson az OTP Faktor 12 millió követelést jelentett be, mert az ingatlanon elidegenítési és terhelési tilalom van, jelzálog joggal, az OTP faktor javára. Ez egy 1989-es tartozás, amit férjem szülei csináltak, és férjem örökölte 2014 ben. Az OTP sem az öröklés elött, sem az öröklés után nem kereste a férjemet, de az örökhagyónak sem volt kapcsolata 2006 óta.

Az ügyvéd szerint nem tud elévülni, mert olyan nincs (??).. ezert írt egy levelet az otp-s követeléskezelőnek, hogy amennyiben valós a tartozás, egyezkedjünk, hogy a tőkét kifizetem ha törlik...

Nem vagyok biztos abban, hogy ez volt a jó lépése egy tanult ügyvédnek.... Tehát tényleg nem tud törlődni, nem lehet töröltetni egy 40 éves tartozást, aminek az aktája valószínűleg már meg sincs??? Vagy csak az ügyvéd fél a pertől? Vagy én élek álomvilágba, és egy ilyen tartozást még az ükunokáink is örökölhetnek???