Gyermekelhelyezési per folyamatbam, Kapcsolattartás?!

Genome # 2008.07.12. 22:03

Köszi Lajos!
Ez a hét sorsdöntő lehet, valóban olyan arcomat kell mutassam amit valójában szeretném ha az enyém lenne, csak zsigerileg eddig nem tudtam előhalászni...
Az hogy mit tudok a mamáról és az egyezkedés közben miket fog hozzámvágni... illetve miben nem akar megegyezni, annak tudatában hogy párhuzamosan 2pasival kavar és a gyerkőcöt meg közben lepasszolja csak h én ne legyek vele, na szóval ilyen kondíciókkal, összeszorított fogakkal kell ezt az arcot mutassam. ha sikerült egy lépéssel közelebb kerültem ahhoz, hogy a lányomnak ilyen módon is biztosítom a normális életet. Mert háborúban fortyogva és legatyásodva ez képtelenség.
Ő már saját céget alapított és ragyogóan keres és fog is, evvel kapcsolatban minden tiszteletem az övé.
Csak egy halom adót járulékot kellett kifizetnie a cégnek miatta amibe ő egy fillért sem rakott be jóideje, ráadásul fizetési kimutatást egy bankfelé persze kikért...én inkább élek egy lakásban amin 5millió jelzálog van, mint sem egy olyan házban amit egy olyan cég segítségével tudtam "megszerezni" amit cserben hagytam. Tudom, nem sokat számít ez a mai világban...
Családsegítő, mediációs segítséget egyik oldalról tanácsoltak erősen, másik oldalról pedig nem látták értelmét, pedig mindkét oldalon tapasztalt szakemberek mondták ezeket. A nagyobb falat a mama erre való rábeszélése meggyőzése lesz, te jóóó ég!!:)

Ezt a kitombolást amit említettél én magamban átfordítottam apakomplexusra, sajnos erre van a legnagyobb esély, mivel 4évesen elszakította őt a mama az apjától és vele csak nyaranta találkozott 1hónapra (más ország) az elmúlt 5évben pedig még ennyire sem, csak pár napra évente...
Kizárólag logikusan tudom ezt a folyamatot átlátni, érzelmileg bár egyszerűnek tűnik szerintem még sem az...

Köszönöm a véleményedet!
Üdvözlettel,
Genome

lajoska32 # 2008.07.12. 10:54

Hát örülök,hogy így alakulnak a dolgok,csak így tovább...
Attól ne félj,hogy milyen lesz a lányod,tapasztalatom szerint az alaptermészetén senki sem tud változtatni,esetleg néha jobb-rosszabb irányba elhajlik...Ha nem mutat be a kislánynak hetente "új apukát",akkor ebből nem lesz gond,de úgy olvastam ameddig "kileng"mamával van a gyerkőc,ez így nem gond.
Az ex-ed most tombolja ki magát, ez elmúlik,valószínűleg szörnyen érezte magát a kapcsolatotokban-ezért is mondogatta,hogy elhagy,ha kiengedte az összes gőzt lenyugszik.
Esetleg elmagyarázni(nyugodtan),ha tönkre teszi a céget,nem tudod a lányodat olyan mértékben támogatni,ahogy szeretnéd,viszont ha jól megy a szekér,az neki is plusz pénzt jelent.Az meg egyenlő a függetlenségével,mert ha másik pasira szorul,ugyanígy járhat.
Ha úgy érzed,jobban tudtok tárgyalni többszemközt,akkor kérjétek családsegítő közreműködését(elötte közösen megbeszélve.Akkor fog "kiakadni",ha úgy érzi hátbatámadod-bonyolult a női lélek)

Genome # 2008.07.11. 23:04

Picit tömören fogok írni mert az elöbb elveszett 15percnyi reagálásom a hozzászólásaitokra.

Először is, köszönöm szépen Nektek!!

Egy ügyvédnél épp átbeszéltük az elmúlt hónapok történéseit amikor is a vége fele közeledvén megkérdezte mikor hívtam fel utoljára az anyát.
Az elmúlt 1hónapban kb 20x úgy hogy nem vette fel, talán 2 de akkor lányom épp vele volt.
Jött az ötlet tőle, próbáljam most felhívni.
Legyintettem is udvariasan de megtettem kérését.
és láss csodát beleszólt! Halottam amint épp csomagolt, készült 1 hét távollét elteltével utánnamenni a lepasszolt lányáért.
Igyekeztem normális lenni, mert közben kihangosítva ketten még ott voltak rajtam kívül és integettek.
Meglepően rugalmas volt a mama. 1nappal elötte ajánlott sürgősségivel adtam fel egy felszólítást a címére ezért elképzelhető, hogy erre változtatta meg a hozzállását.
Megegyeztünk egy közeli időpontban amikor a gyerkőcöt visszontláthatom és egy heti időszakot meg is beszéltünk. B tervet is készítettünk, mindenesetre elgondolkodtat, miért változtatott.

Lajoska
Rátapintottál a lényegre, az anya, volt párom felé nem szabad semmit érezzek és " mélyre kell tenni" a büszkeséget.
Gondolkodtam magamon és egyszerűen az, hogy a gyerek helyett is pasizik, ráadásul egyszerre kettővel az már nem fáj hanem megijeszt! van még kb 15 év amíg a lányom kirepül illetve felnőtt nőci lesz, jönnek a pasik kezelni kell őket, pároslábbal kirúgni vagy éppen őszintén kitartani mellette, szeretni.
A mama sajnos a saját édesanyjától akinél most van a lányunk olyan példát látott 5éves korától 17ig, ami pont arról szól mint ami az elmúlt 2,3 hétben történt.
A mama utazott itt laktak ott laktak és evvel a fickóval meg egy másikkal...ezt a gyermekem anyja mesélte, emlegette többször is, ergo attól félek, hogy egy előre kitaposott úton fog haladni ő is és a lányom is, csak hát a felelősség az enyém!

Akciózni azért kellett a közös cégünk révén már most több milliós az adósságom és ez bizony nem az én saram, jogilag persze az enyém mint beltag. ennek fényében feltételezem, hogy a pár százerzres lakásra vonatkozó tartozásokat sem fogja kifizetni és szépen eltávozik hamarosan onnan.

monalisa

A bt-t nagynehezen meglehet szüntetni, de mivel ő kültag csak én képviselhetem a céget, mondhatom fel a szerződést.
Ügyvédet már kerestem ráadásul épp a negyediknél jártam ma:)
Ezt a szabályozást igyekszem már több hete kérni, de nem lépett semmit, elzárkózott előle, de talán ha a gyerkőcöt visszahozza, megváltozik talán ez, hiszen ha nálam van érdeke neki is hogy visszakapja.

Goodwitch
ideiglenes szintén lóg a levegőben, most fog eldőlni kell e vagy csak tartsuk még szárazon.
Reálisan az várható, h ha hajlandók leülni egyezkedni, kötik az általad is említett időpontokhoz az együttlétet gyermekemmel. Én viszont egész egyszerűen ezt keveslem. A mama az elmúlt 3évben de akár az elmúlt 3hétben többet élte szingli nőci életét én munkájátmint amennyit alányával vol, ergo én rugalmas leszek mert a munkabeosztása utazásai kiszámíthatattlanok cserébe egyenlő arányban szeretném az időszakok egyeztetését.

igen kimerítő volt ez a nap...ezért most eldőlök, mégegyszer nagyon nagyon köszönöm nektek!!

lajoska32 # 2008.07.11. 14:52

Szerintem meg fogadd vissza a régi ügyvédet.Persze,ha háborút akarsz,akkor találsz rá bőven jelentkezőt,de ne csodálkozz,ha utánna marad a második hétvége(mert Anyuka kiharcolja,az biztos).A lányodhoz keresztül az Anyukán vezet az út,tehát neki kell bebizonyítani,nem akarsz "ártani",ehhez meg nem egy mocskos per a legjobb.
Azon ne csodálkozz,ha ki van akadva az akcióid miatt,jog ide-oda,ha önként hagytad ott neki a lakást,nem illik szimatolni.(ez a villanyórás trükk igazán jó,alkalmazni fogom!)A hangfelvétel szerintem megint csak olaj a tűzre,azonkívül mindenki mondhat hülyeséget,amit nem gondol komolyan.A leendő pasik gondolatához pedig hozzá kell szoknod,ami még jó is lehet,mert esetleg "útba"lehet a lányzó,Te meg felajánlhatod a szabad idődet.Ha sikerül mélyre tenni a büszkeséged,még jól is járhatsz.
Még egy tanács:a gyereknek akkor igérj meg valamit(úszás),ha a mamával elötte leegyezteted,had érezze fontosnak magát,különben meg úgyis keresztbetesz.
Az Anyukának,magyarázd meg,hogy ő jár rosszul,ha nem engedi a leányzót,okos nő megérti(így szó szerint,tessék egy kicsit hízelegni)gyerkőcöt meg mindig időben visszavinni.Ajánlott levelek helyett kérdezd meg mikor lenne megfelelő,ha elvinnéd a gyereket,esetleg látogathatnád-e a nagymamánál.Ha jól adod elő magad,sok mindenre rá tudod venni,amit nem is akarna...
Ez persze nem jogi tanács...

monalisa1 # 2008.07.11. 13:25

Bocs, de: ha ő kéri az anyuka meg nem adja..., akkor szerintem nincs minek még esetlegeséggel sem meghiusulnia. (Nincs időpont, helyszin stb., stb.) Vagyis amig nincs "papír" a láthatásról, akár szívathatja is a nő.

A lakással kapcsolatos pontosítást köszönöm.

Goodwitch # 2008.07.11. 13:17

Genome!

Nem értek egyet Monalisa-val.

A vállakozásban Te beltag vagy, így te vagy jogosult a cég képviseletére is. A kültag nem tehet a cég nevében érvényes jognyilatkozatot, így el lehet ballagni a rendőrségre és panaszt tenni.

De az is megteszi, ha újra felszólítod a távozásra, de immáron a cégpapírokakl és a bérleti szerződéssel a kezedben. Pillanatnyilag ui. magánlaksértést követ el. A lakáson pedig azonnal zárat cserélni, és élettársat sem visszaengedni, különben még nagyobb galiba lehet belőle. Bérleti szerződést pedig fel kell mondani.

Láthatással kapcsolatban. Minden kpcsolattartási kísérletet dokumentálni, tanuval. Stb. Gyámhatóságtól kérni a kapcsolattartás szabályozását. Addig is kérni ideiglenes intézkedést. A nyár nem akadály, éppen ilyen esetekre van a bíróságokon ügyelet nyáron is.

Egyébként jó esélyed van arra, hogy a gyermeket nálad helyezzék el, ha kéred. Ez már egyáltalán nem kirívó eset, és a statisztikai adatok azt mutatják, hogy már kb. fele-fele arányban ítélik a gyermeket az apának és az anyának. Azért van a legtöbb gyerek az anyánál, mert az apa nem is kéri a nála történő elhelyezést.

A kapcsolattartást ha a bíróság fogja rendezni, és nem állapodtok meg másban, akkor valószínűleg az a kétheti két nap lesz, plusz nyáron mondjuk egy hónap. Ha másképpen szeretnéd, akkor a bíróságra határozott, de nem túlzott elképzelésekkel menj, esetleg foglald is írásba.

Sok sikert!

GW

Goodwitch

monalisa1 # 2008.07.11. 12:55

Lesz ez köztetek még rosszabb is...

Ameddig a láthatás/kapcsolattartás nincs leszabályozva a létező legrészletesebben, és arról ti írásbeli egyezséget nem kötöttetek, melyet a bíróság jóváhagyott - vagy a bíróság nem végzi ezt el helyettek -, szóval amíg nincs "papír" a kezedben, nemigen tudod felelőségre vonni, hogy mikor adja a kislányt és mikor nem, és ha mégis, akkor mennyi időre is. (Még csak panaszt sem tehetsz a gyámhivatalban - vagyis igen, de valószínűleg elküldenek.)

A közös vállalkozás által bérelt lakást te nem vagy jogosult felmondani - a pasi cuccolhatna elfelé...

Addig is míg tart a bérlés, amennyiben a lakásnak minimum 2 szobája van, az egyik a te ott tartózkodásodat hivatott biztosítani, tehát mind a lakáshoz mind a "saját" szobához legyen kulcsod - jössz-mész és tartózkodsz amikor neked csak tetszik.

Ha netán kiraknának (...) bírtokháborítás miatt betejentést lehet tenni az önkormányzatnál, a hölgyeményt bírságolják majd, és ha kell ismét és ismét.

JÓ ügyvéd kell, mert...

U.i.: a közös vállalkozást nem lehet megszüntetni?

Genome # 2008.07.11. 11:43

Tisztelt Olvasó!

Az Ön segítségét és tanácsát is szívesen várom a következő problémával kapcsolatban.

Édesapa vagyok és van egy kislányom aki lassan 6 éves lesz. Az édesanyával élettársi viszonyban voltunk és így éltünk közös háztartásban.
A viszonyunk sajnos egyre rosszabb lett és ez egészen addig fajult amíg ő gyermekelhelyezési pert kezdeményezett.
Naívságom egyik mérföldköve volt, hogy bár ő szóban még jelezte szándékát mi a hétköznapokat továbbra is úgy ahogy de együtt töltöttük, közös háztartásban éltünk. Sok vitával de együtt éltünk egészen addig, mint utóbb kiderült, amig a tárgyalás napja következett. A postán érkező ajánlott levelet mely a bíróságról jött, nem adta oda, pedig legalább 3héttel a tárgyalás napjától már kiküldték, ergo én nem tudtam róla semmit sőt naívan azt hittem, visszavonta.
Miért nem kérdeztem rá?!?! Szamár voltam.
A bírósági tárgyalást megelőző napon, lányomat elvitte óvodába de este már nem jöttek haza.
Hazaérve azt tapasztaltam,hogy a gyerek összes ruhásfiókja szekrénye üres. Egy levél várt az asztalon melyen szívhezszólóan elköszön tőlem és mellékelve az ő idézésének fénymásolata.
Az asztalán pár óra múlva megtalálta az én postai értesítő cetlit is.
Másnap reggel ügyvéd nélkül jelentem meg az első tárgyaláson, ott jegyzőkönyvbe is vették az értesítéssel kapcsolatos mondókámat.

Megpróbálok innentől tömörebben fogalmazni:
A bíró közös megegyezést javasolt melyet mi elfogadtunk. Formaságok követték ezt majd a végén megkérdezte tőlünk, van e kérdés:
Élve a lehetőséggel, megkérdeztem hogy a következő napoktól kezdődően ergo a közös megegyezést megelőző időszakban miként tudjuk megvalósítani a kapcsolattartást gyermekünkel.
A bíró úgy válaszolt, hogy a gyemek szabadidejével a szülők egyenlő arányban osztoznak és erre kéri az ügyvédek segítségét is.
Én azon a napon átadtan az addig közösen bérelt lakás kulcsát az édesanyának sajnos mint azóta semmiről köztünk, nem készült hivatalos papír.
A lakás a közös cégünk nevén volt bérelve melyben én beltag ő kültag. Innentől kezdve lehet sejteni, miféle bonyodalmak adódnak.....
A gyermeket illetően, onnantól kezdve kb. 3hétig sikerült normálisan kezelni a helyzetet én esténként felugrottam 1órára, fürdetésig és néha én is mentem érte oviba, tehát a kapcsolattartás mindkettőnk részéről elfogadható volt.
Ezután sajnos képbe került egy harmadik személy is, akit rejtegetett ráadásul az eddigi lakásunkban, amit béreltünk. Én idegileg nagyon rosszul viseltem a helyzetet és több jelét is adtam annak, hogy nem fogom ezt kibírni. Írtam egy félreérthető pár soros levelet is, smst is. Ebből pár nap után sikerült kijönnöm és pszichológus illetve a családom segítségével épeszűen gondolkodni.
Sikerült az édesanyával szóban megállapodnunk az elöttünk lévő 2hétben, elején nálam van utánna nagymamánál és ő vele.
A gyermek már nagymamánál volt ő pedig külföldön ismét, mert a munkája miatt igen sokat van távol. Az addigi közös lakásunk postaládáját megnéztem, mert oda még volt kulcsom és észrevettem, hogy a lakásunkban van valaki, sejtettem hogy az a fickó van ott, dehát a volt élettársam külföldön volt.
A villanyórát lekapcsolván kijött én meg beléptem a lakásba. Heves szóváltás után felkértem távozzon innen, majd mivel erre nem volt hajlandó, hívtam a rendőrséget. Ők sajnos felhívták a hölgyet (kültagot) és megkérdezték tőle " Mit szeretne? " persze ő engedte, hogy a fickó maradjon én pedig nem. Erről készül épp egy jegyzőkönyv a rendőrségen.(nem tudom milyen jogi következménye van ennek)
Innentől kezdve a mama nem hajlandó visszahozni a gyermeket a nagymamától pedig ezt elötte megbeszéltük.
Lányommal azóta kétszer tudtam csak telefonon beszélni, ezt engedték...mind a kétszer azután, hogy ,mondtam neki Szeretem és sokszor gondolok rá, mindkétszer elpityeregte magát. Az első beszélgetésünknél amikor még úgy volt, visszahozza, mondtam a lányomnak hogy a fürdőruhát hozzátok fel mert úszótáborba hivatalos, örült neki, ezt közölvén a mamától hallottam a háttérben hogy "holnap biztos nem lesz úszás" és amint ezt nyomatékosította a gyerekkel, ő sírva fakadt onnatól pedig kb. 5mp múlva elvette a telefont és lenyomta.

Én épp ügyvédet váltok mert az eddig csak abban segít, mit ne csináljak, viszont úgy érzem ez kevés lesz ahhoz, hogy a gyermekemmel a kapcsolattartást kellően tudjam a jövőben gyakorolni, ergo kapok egy "bevett bírói szokás"-nak megfelelő 2hetente 2nap plussz minden második hétvégére lehetőséget.
Én ezt nem szeretném sok minden miatt.
Egyrészt mert keveslem és a lányommal többet szeretnék lenni. Másrészt mert az édesanya úgy érzem nem tudja biztosítani neki még saját magát, mint anyát sem! A munkája miatt keveset van idehaza, ha itthon van akkor is dolgozik ezért amíg nem hozza vissza a lányomat, szintén nem vele van, hanem a közös lakásunkban a fickójával és közben a gyerek a nagymamánál.

3 ügyvédnél és a gyámhivatalnál is voltam már.
Jelenleg postai úton szólítom fel, hogy ekkor és ott biztosítsa számomra a kapcsolattartásomat lányommal.
Ez a hétvégén esedékes, tanut is viszek magammal sőt kamerát is, ha bármi probléma adódna.
Hangfelvételem van arról is, bár tudom ez nem szép dolog, amint kijelenti, hogy inkább a babysitterhez viszi mint hogy szólna nekem, amikor nem ér rá.

92. § (1) A gyermeknek joga, hogy különélő szülőjével személyes és közvetlen kapcsolatot tartson fenn. A gyermekétől különélő szülő joga és kötelessége, hogy gyermekével kapcsolatot tartson fenn, vele rendszeresen érintkezzen (a kapcsolattartás joga). A gyermeket nevelő szülő vagy más személy köteles a zavartalan kapcsolattartást biztosítani.

(2) A szülőnek - kivéve, ha a gyermek sérelmére elkövetett cselekmény miatt a büntetőeljárásban elrendelhető távoltartás kényszerintézkedés hatálya alatt áll - joga van gyermekével kapcsolatot tartani akkor is, ha szülői felügyeleti joga szünetel.

(3) Kivételesen indokolt esetben, a gyermek érdekében azt a szülőt is fel lehet jogosítani a gyermekkel való kapcsolattartásra, akinek a szülői felügyeleti jogát a bíróság megszüntette, vagy akinek szülői felügyeleti joga a 48. § (3) bekezdése alapján szűnt meg és a gyermek örökbefogadására nem került sor. Erről a szülői felügyeletet megszüntető bíróság vagy - ha a gyermeket tartós nevelésbe vették - a gyámhivatal dönt.

(4) A kapcsolattartásról - a szülők megegyezésének hiányában, illetőleg a szülők és a gyám közötti vita esetében - a gyámhatóság dönt. Ha házassági vagy gyermekelhelyezési per van folyamatban, a szülők megegyezésének hiányában a kapcsolattartásról a bíróság dönt. A gyámhatóság, illetőleg a házassági vagy gyermekelhelyezési perben a bíróság a felróható magatartást tanúsító szülő kapcsolattartási jogát a gyermek érdekében korlátozhatja vagy megvonhatja, illetőleg e jog gyakorlásának szünetelését rendelheti el.

(5) Ha a kapcsolattartás kérdésében a bíróság döntött, ennek megváltoztatását a határozat jogerőre emelkedésétől számított két éven belül csak a bíróságnál lehet kérni.

(6) A kapcsolattartásra vonatkozó bírósági határozat végrehajtásáról a gyámhatóság gondoskodik.

Én úgy értelmezem, hogy a közösmegegyezés időszakában is u.úgy biztosítani kell a másik szülő felé a kapcsolattartást mint bármikor máskor, ez az időszak nem hatalmazza fel ennek pont az ellenkezőjére.
Amiben bízok és erre a bizonyítékokat gyüjtögetnem kell, hogy ezt a magatartást az anya részéről figyelembe veszik és ha az elhelyezéssel kapcsolatban nem is, a láthatásra vonatkozóan sikerülhet egy egyenlőbb arányú döntést elérni.

Ideiglenes bírósági döntést is kérhetek, de arról azt hallottam a nyári időszak miatt kérdéses, mivel szeptemberben lesz a következő tárgyalás.

Postai úton további felszólításokat küldök neki a kapcsolattartásunk érdekében, konkrét dátummokkal ellátva, ettől eddig itt és itt stb.

Kérdezem tehát, mit tudok tenni ezügyben még, hova fordulhatok milyen lehetőségem van egyáltalán, hogy lányomat a tárgyalásig viszont lássam, azt követően pedig a lehető legtöbb időt tölthessük együtt.

Segítségüket nagyon köszönöm!

Genome