Tanácstalanok vagyunk, hol kezdjük el.

ObudaFan # 2009.09.25. 13:30

És gyermektartásra a férjtől, akár válás nélkül is. Bár szerintem ilyenkor célszerűbb a bontópert is megindítani.

alkusz # 2009.09.25. 13:05

Úgy tudom ,hogy az Önkormányzatnál kell bejelenteni a különélés tényét.A családi potlék miatt viszont a munkahelyen is jelenteni kellene..Mint egyedülállo ,utána különféle lehetőségeid vannak segélyre,tankönyvre a gyermekednek,iskolakezdési támogatásra....

b.kiki1980 # 2009.09.25. 11:59

Különélési nyilatkozattal kapcsolatban szeretném a segítséget kérni. Férjemmel házasok vagyunk és van egy 8 éves gyermekünk. Férjemmel már egy jó ideje megromlott a kapcsolatunk, de a válásról hallani sem akar. Anyagilag sem támogat semmiben és sajnos az én keresetemből nagyon nehezen tudunk megélni. Iskoláztatás illetve a napi megélhetés. Hallottam a különélési nyilatkozatról viszont nem tudom, hogy hol kell ezt kérni, mi szükséges hozzá, illetve az én esetemben kérhető-e.

ObudaFan # 2008.07.21. 20:16

Tanúkkal inkább is, mint lakcímkártyával. Olyan bíró is van, aki a felek egybehangzó nyilatkozatával is megelégszik.

csasyi51 # 2008.07.21. 20:03

Nyilatkozat tanukkal nem elég? Ugyanis az állandó lakhelyemről nem jelentkeztem ki, csak az édesanyámhoz költöztem ahova nem jelentkeztem be ideiglenesen sem .

Goodwitch # 2008.07.21. 18:57

A gyermek már nagykorú, tehát nem kell nyilatkozni.

A különélés bizonyításához pl. a lakcímkártya elég.

Goodwitch

csasyi51 # 2008.07.21. 18:46

Köszönöm mindenkinek a jó tanácsokat. Ezek felvetnek további kérdéseket. A 3 év különélést bizonyító igazolásnak mit kell tartalmaznia, ki adja ki, vagy ki tanúsíthatja. Az egyik gyermekünk más városban él, és már dolgozik is, gondolom az ő elhelyezéséről nem kell nyilatkoznunk . A másik most főiskolás, és az édesanyjával lakik. Az Ő esetében milyen nyilatkozatot kell tennünk?

Goodwitch # 2008.07.21. 07:55

csasyi51!

A 12 000,- Ft-ot illetékbélyegben célszerű vinni.

Nem kellenek a megállapodások, mert a (2) b. pontja vonatkozik rátok. Csak a különélést kell igazolni.

Csjt. 18. § (1) A házasságot a bíróság bármelyik házastárs - illetőleg a házastársak közös - kérelmére felbontja, ha a házaséletük teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott. A házasság felbontásánál a közös kiskorú gyermek érdekét figyelembe kell venni.

(2) A házasélet teljes és helyrehozhatatlan megromlására utal a házastársaknak a házasság felbontására irányuló végleges elhatározáson alapuló, befolyásmentes, egyező akaratnyilvánítása. Véglegesnek lehet tekinteni az elhatározást akkor, ha

1. a házastársak a közös gyermek elhelyezése és tartása, a szülő és gyermek közötti kapcsolattartás, a házastársi tartás, a közös lakás használata, valamint - az ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése kivételével - a házastársi közös vagyon megosztása kérdésében megegyeztek és egyezségüket a bíróság jóváhagyta, vagy
  2. a házastársak között legalább 3 éve megszakadt az életközösség úgy, hogy külön lakásban élnek és igazolják azt is, hogy a közös gyermek elhelyezését, valamint tartását a gyermek érdekeinek megfelelően rendezték.

Goodwitch

monalisa1 # 2008.07.21. 07:35

12.000 Ft-ot is vinni kell, ennyi és nem több a közös megegyezéses válás illetékköltsége. És vigyétek magatokkal a lakásról és az autóról stb. ingóságokról a megállapodást, mindkettőtök által aláírva, és 3 pl.d-ban. (A másolati példányát mindegyikőtök otthon elteszi magának.)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.21. 07:11

Ehhez valószínűleg elég lesz a bírósűgi titkár is az úgynevezett panasznapon. Menjetek be együtt, vigyétek a személyi igazolványt, a házassági anyakönyvi kivonatot; célszerű a gyermekek születési anyakönyvi kivonatát is - bár szerintem nagykorúak esetén az nem elengedhetetlen.
Három év külnélés után egyébként a közös megegyezéssel kért bontást akár egyetlen tárgyaláson is kimondják.

Sücy # 2008.07.21. 05:59

Fordulj válóperes ügyvédhez, mindent elmond.

csasyi51 # 2008.07.20. 22:07

3 éve élek külön a feleségemtől. A kapcsolatunk végérvényesen megromlott. Szeretnénk elindítani a válást. Hol, hogyan kell kezdeményezni? 2 nagy korú gyermekünk van. Egy lakás, és egy kocsi a közös vagyonunk amit elkívánunk adni és az értékét megfelezve elosztani. Közös megegyezéssel kívánunk válni.