élettárs1839
Kérheted, az örökös, mint alperes lakóhelye szerint illetékes bíróságon kell keresetet indítani és azt a közjegyző előtt igazolni.
élettárs1839
Kérheted, az örökös, mint alperes lakóhelye szerint illetékes bíróságon kell keresetet indítani és azt a közjegyző előtt igazolni.
Az élettársammal 30 évigéltem élettársi kapcsolatban 25 évvel ezelött vett(ünk) egy lakást, de nem ebben éltünk, ez ki volt adva egy vállakozásnak, s mi egy másik városban laktunkunk egy bérlakásban. A lakás az ö nevére lett bejegyezve. Az elhunyt életársam a végrendeletében ezt a lakást teljes egészében egy kivülálló még csak nem is rokon (barátnö) személyre hagyta.
Kérhetem-e a hagyatéki tárgyaláson, a Hetv. 71.§ (2) ca) bekezdésére hivatkozva a hagyatéki eljárás felfüggesztásét és a bejegyzett ingatlanra az engem illetö tulajdoni hányadának az élettársi vagyonközösség jogcímén engem megillető részesedés megállapítását?
Hogyan és hova kell ezt a megállapitásról szóló kérelmet (keresetet) beadni?
Van olyan vélemény, hogy az elhalálozás esetén már nem lehet ilyen keresetet beadni.
A kérdés sürgös mert kedden lesz a közjegyzönél az elsö hagyatéki tárgyalás. Hetv. =>
"http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1000038.TV"
Köszönöm a választ, így azért már egy kicsit megnyugodtam, mert tudom bizonyítani banki kivonatokkal, hogy az a pénz amit átutaltam még aznap tovább utalásra került egy külföldi gyártó számlájára, tehát ez árubeszerzésre ment.
ZÖLDJANIKA
Erőszakkal nem költöztetheted ki, véleményem szerint ebben megállapodni sem lehet érvényesen. Ha közjegyzői okiratba foglaljátok, azzal a pert lehet elkerülni, a végrehajtást nem.
zsuzsa70
Általában a kölcsön lenne vélelmezett, de élettársak között bármi lehet. Bizonyítani pedig nem csak a közlemény rovat tartalmával lehet. Ezzel együtt meg kell próbálni visszakövetelni.
T. ÓbudaFan!
Köszönöm a válaszát.
Tehát, a leendő élettársammal kössek olyan szerződést, hogy , ha nem fizeti a közösbe megegyezett ft.-ot, vagy ha megromlik a kapcsolat, akkor pld. a lányához, vagy barátnőjéhez költözik, név, cím megadásával,és kiköltöztethetem akár erőszakos úton is???Ezt a szerződésbe leírom, aláírja, az ügyvéd is és akkor védve vagyok? Vagy akihez költöztetem, illetve aki vállalja, azzal is alá kell iratnom ezt a szerződét, mert mi van ha ő erről nem is hallot?Elnézését, de azért lennék ennyire óvatos, mert olvasom, hallom, aki egyszer beköltözik valahová, vagy bérlő is pld. NEM LEHET KITENNI!Én ezt a herce-hurcát akarom elkerülni, IDŐBEN!
Köszönöm a válaszát előre is
Azért azt még hozzátenném, hogy 3 és fél évig az élettársam magán számlájáról nem vett semmi élelmiszert, nem voltak kiadásai, csak amit a kocsijába tankolt, mindent én vettem a saját pénzemből, de ez gondolom nem számít.
Köszönöm a választ!
Nem írtam a közlemény rovatba semmit, de kölcsön adtam neki ezt a pénzt, ez még a kapcsolatunk elején volt.
Ha nem vélelmezhető, hogy kölcsön volt, akkor mi lehetett?
Ajándék?
zsuzsa70
Az attól függ, milyen jogcímen (egyszerűbben fogalmazva: miért) utaltad át. Erről nem írtál. Az általában irányadó gyakorlat szerint azt lehet vélelmezni, hogy visszajár, de azért ez nem megdönthetetlen vélelem, különösen pl. egy élettársi kapcsolatban.
Tisztelt Ügyvédnő/Úr!
Négy évig éltünk együtt élettársammal, aki februárban elhunyt. Ezt csak tanúkkal tudom bizonyítani, papír nincs róla.
Mikor összejöttünk eladtam a házamat és a vételárból 1000000 azaz 1 millió Forintot utaltam a magán folyószámlájára a többit készpénzben felvettem és magamnál tartottam és fedeztem a kiadásainkat.
Az elhunyt páromnak van egy 11 éves fia, aki a törvényes örököse lesz, a gyerek anyja sérelmezi, hogy a hagyatékban megjelöltem ezt az általam átutalt összeget és vissza akarom kapni. Én ezt a hagyatéki eljárás során jeleztem.
Kérdésem, hogy vissza kaphatom-e a pénzemet, hiszen ez csak töredéke annak, amit a páromra költöttem, de csak ennyit tudok igazolni.
A páromnak van egy KFT-je amiben évekig ingyen bejelentés nélkül dolgoztam és többször megfinanszíroztam az áru beszerzéseket, ezt nem tudom bizonyítani, mert a pénzemet sajátjaként használta.
Vagyont, ingatlant nem szereztünk, párom alkoholista volt, nem maradt utána sok, csak a magán számláján 1,5 Millió. Ebből én igényt tartok az általam 4 éve átutalt pénzemre.
Megítélik nekem ezt a hagyatéki eljáráson?
A gyerek anyja azt mondta, hogy ezt nem fogja hagyni (mármint hogy megkárosítsam a gyereket).
Várom szíves válaszukat!
Köszönettel.
Arra az 1/2 részre, amit kivasarolt az élettárs, olyan aranyban jött létre kozos tulajdon, amilyen aranyban altalaban a szerzesben kozremukodtek az élettársak. Viszont mivel ez egyelőre telekkonyvon kívüli tulajdon, aligha tud erre bank előtt hivatkozni.
Valószínűleg közös tulajdon lett az az ingatlan.
Tisztelt Szakértő,
Mi a tényállás abban az esetben, ha 36 éve élettársi viszonyban él valaki, tulajdonában áll az élettársi viszony megkezdése előtt 1/2 arányban testvérével egy ingatlan, 32. évben megkezdte a másik 1/2 kivásárlását (teljes tulajdon megszerzése teljesült 36. évben). Az élettársnak van-e az ingatlanban társtulajdonosi joga, amennyiben személyi hitelt vesz fel, hivatkozhat-e társtulajdoni jogára a másik fél tudta nélkül?
Válaszát előre is köszönöm,
FrredGorgo
A háztartási munkát a szerzesben kozremukodes aránya tekintetében kell figyelembe venni, ha a szerzodesetek mashogy nem szol. Kikotheted persze, hogy mit adjon a közösbe, csak nem árt azt is leírni, hogy mire és hogyan mi lesz, ha nem adja.
Ki lehet kötni, de nem költöztetheted ki erőszakkal. Azért egy közjegyzői okiratba foglalt kikoltozesi nyilatkozat sokat gyorsíthat a dolgon.
T. Szakértő!
Élettársi vagyonnyilatkozatban mit kell feltünteni?
Élettársi szerződésben ki lehet kötni, ha megromlik a kapcsolat, milyen címre lehet mondjuk 2 hónapon belül elköltöznie a szivességi lakáshasználónak, illetve kiköltöztetem erőszakkal?
A háztartási munka(hiszen mindenki takarít maga után)nem számít vagyongyarapodásnak,tehát szakításkor nem kérhet háztartási munkáért pénzt?
Az én nyugdíjammal egyenlő nyugdíjat(pénzt) kell a közösbe betenni? Kiköthetem?
Köszönöm
„Miért lenne ajándék? Közös tulajdon. Ahogyan egymás közti jogviszonyukban a kölcsöntartozás is közös. ”
Élettársi jogviszonyban ez egyáltalán nem ennyire egyértelmű. Viszont ha meg így nézzük, akkor pedig pénzkövetelése van a kérdezőnek.
KöszönöK minden hozàszolàst....
„Hyacinth
Az ajándék autót azt jó eséllyel visszakövetelheted.”
Miért lenne ajándék? Közös tulajdon. Ahogyan egymás közti jogviszonyukban a kölcsöntartozás is közös. Valószínűleg a lakás-takarékpénztári megtakarításból származó összeg is az, de legalábbis elszámolási igényt keletkeztetnek az életközösség alatt teljesített befizetések. (Nem beszélve a mama befizetéséről, ami, ha bizonyítható, ajándékként visszakövetelhető egy része. Na, az az ajándék.)
„Nem, semmi esélye.”
Már ha a közölt tényállás valós. Én azért megkérdezném, hogy a volt élettárs mivel indokolja a tulajdoni igényét.
Hyacinth
Az ajándék autót azt jó eséllyel visszakövetelheted.
Nem, semmi esélye.
A testvéremnek 9 évig élettársa volt. Az élettársi viszony kezdete előtt, a testvéremnek volt egy két emeletes háza, amit eladott, a pénzből, a két gyerekének lakást vásárolt, magának pedig Budapesten egy garzont. A garzont eladta és vidéken vásárolt magának egy családi házat. A ház amit vásárolt, mivel a pénz a testvéremé volt, a ház is az ő nevén van. Ez után kezdődött az élettársi viszonya. A férfi elköltözött, és a 9 évi élettársi viszony után, követeli a ház felét. Jogosan követeli a ház felét, ha perel, megnyerheti a pert? Köszönöm
Jo estét...
Pàrommal 7 évig egyut voltunk közjegyzö által hitelesitet élettàrsi kapcsolat Ban
A "szakitàs" elött 1.5 honapal vasaroltam hitelre 1 autot neki amit ö szeretett volna...4500000ft ert..és 1 elöfizeteses teleleFont. ..a Telefon+ elöfizetes felmondàsa kb 400000ft
Es van 1 lakaskaszànk amit 6 éve fizetünk. ...
Ö ugy gondolja a hitel es az elöfizetes az en bajom mert ö nem irta alà. ..Es a lakàskasza az ö nevén van Azt megtartja ö...külföldön éltünk ezert a lakàskasza utolso 110000ft àt anyukàm rendezte. Mint ahogy évekig tette. ..
Mit tudok ilyen esetBen tenni?
Köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |