S.O.S. Van - e esélyünk?

ObudaFan # 2008.08.18. 18:20

A szülői felügyelet visszaállítása iránt bármelyik szülő indíthat pert. Ezenfelül perindításra jogosult a gyermek, a gyámhatóság és az ügyész is. A teljesen cselekvőképtelen szülő és gyermek helyett a gyámhatóság hozzájárulásával a törvényes képviselő indíthat pert. A cselekvőképességében korlátozott szülő és gyermek a pert törvényes képviselője hozzájárulásával maga indíthatja meg.

monalisa1 # 2008.08.18. 16:57

Szerintem a bíróságtól kell kérned, hogy az előzőekben hozott határozatot vonják vissza, vagyis hogy a kislányokat jogilag visszakaphassad. A kérelmet majd megvizsgálják és eredménye alapján esetleges új határozatot hoznak.

Menj be a gyámhivatalba, ott részletesen tájékoztatnak.

Monalisa
laikus hozzászóló

nono97 # 2008.08.18. 13:13

Sziasztok!
Nekem annyi lenne a gondom,hogy az édesanyám lett a gyámja 6 éve a lányaimnak!Ezel nem is lenne gond,de mára már rendeződött az életem és lassacskán szeretném őket magamhoz venni,de ennek a legfőbb akadálya az anyukám!Hosszú lenne a történet,de én szeretem a lányaimat és ők viszont engem,de annyira tartanak a mami "haragjától"hogy még anyának sem mernek hívni előtte!Na ne értsék félre a mama nem veri őket vagy ilyesmi csak lelkileg borulnak ki az én kicsikéim!Mit tehetnék,hogy visszakapjam őket,de ne legyen belőle botrány és főleg ők ne sérűljenek!Fogalmam sincs mik a jogaim vagy a mami mint gyám miket tehet az ellen,hogy én vissza kapjam őket?????????

ObudaFan # 2008.08.17. 09:50

Nem kell feltétlenül, de te ebben a helyzetben kérd.

annamary77 # 2008.08.15. 18:21

Köszöntök mindenkit!

Feltétlenül írnom kellett,mert újabb fejlemények vannak és borzasztóan felháborodtam!!! Azt szeretném megtudni,hogy a gyermekelhelyezési pernél külön kell kérni,hogy a gyereket megvizsgálja egy pszichológus? Ugyanis most azzal zsarolják- vagy nevezhetném inkább lelki terrornak?!-a kisgyereket,hogyha eljön onnan akkor soha többé nem mehet oda még látogatóba se ezért most inkább nem akar jönni mégis "meggondolta" magát,ja és biztosan csúfolnák,mert ő másképp beszél(ő-vel,mert szeged mellett laknak). Hogy mondhat ilyet egy édesanya? És ha most ezért azt mondja a bíróságon akkor nem is jöhet hozzánk? Nem tehetünk semmit? Ezt nem tudom elhinni!!!

annamary77 # 2008.08.01. 15:49

Köszönöm a hozzászólás ObudaFan, de ez kicsit kínai nekem. A válóperes tárgyaláskor sokkal jobb körülmények között éltek és nem hiszem,hogy hagynunk kéne,hogy a "mostoha apu" verje a gyereket és hogy egyáltalán ne foglalkozzanak vele, értem ezt a bukás és a pótvizsgára NEM felkészítésre! Plusz nem hiszem,hogy egy 12 éves gyereknek kéne a ház körüli munkákat elvégezni-és itt ne egy városi házra gondolj ahol csak füvet kell nyírni,hanem egy tanyára ahol állatok vannak,fát kell vágni-míg "mostoha apu" a tv előtt ülve eszi a legfinomabba falatokat a gyerek pedig du.2-kor még csak egy szelet vajas kenyeret evett! Nem fogjuk annyiban hagyni még ha vesztünk is!!! A gyámhatósághoz már bejelentettük és ott javasolták a bíróságot.

ObudaFan # 2008.07.31. 18:17

A Csjt. 72/A. §-ának (2) bekezdése szerint a gyermekelhelyezés megváltoztatását a 18. § (3) bekezdésében meghatározott határidőn - két éven - belül, illetőleg a határidő letelte után is csak abban az esetben lehet kérni, ha azok a körülmények, amelyekre a bíróság döntését alapította, utóbb lényegesen megváltoztak, és ennek következtében az elhelyezés megváltoztatása a gyermek érdekében áll. E rendelkezés alkalmazásánál a körülmények lényeges megváltozását a gyermek érdeke szempontjából kell vizsgálni. Nem elég tehát a körülmények lényeges megváltozása (pl. az elvált házastárs új házasságkötése, lakáshelyzetének rendeződése, anyagi viszonyainak javulása), hanem azt is vizsgálni kell, hogy az elhelyezés megváltoztatása szolgálja-e a gyermek érdekét.
Ha a szülők az életközösség megszakadása után peren kívül megállapodtak a gyermek elhelyezésében, és a megállapodásnak megfelelően a gyermeket a szülő huzamosan gondozta, az ellene indított - gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti pernek minősülő - per csak akkor vezethet sikerre, ha a jogszabály által megkívánt kettős feltétel fennáll.
A gyermekelhelyezéssel kapcsolatban felmerülő kérdés az is, hogy miként kell értékelni annak a szülőnek az új házasságkötését, akinél a bíróság a gyermeket elhelyezte. A gyermek életében is kedvező fejlemény lehet szülőjének új házasságkötése, ha az új házastárs a gyermek nevelésére képes és alkalmas olyan személy, akitől kellő erkölcsi, anyagi támogatásban részesülhet, s aki a közös otthonban nyugodt légkört képes biztosítani.
Az új házastárs gyermeknevelésre alkalmatlansága, a gyermekkel szembeni ellenszenve, a környezet olyan alakulása, melyben a gyermek nyugodt, egészséges fejlődésének feltételei nincsenek biztosítva, a gyermek elhelyezésének megváltoztatását eredményezheti.
A szülő új házasságkötése tehát önmagában nem elegendő ok a gyermekelhelyezés megváltoztatására. Erre akkor kerülhet sor, ha megállapítható, hogy a szülő új házasságkötésével kialakult új környezetre tekintettel az elhelyezés megváltoztatása a gyermek érdekében áll.
Abban az esetben, amikor a szülők a gyermek elhelyezéséről egyezséget kötöttek, és utóbb az egyik szülő a gyermekelhelyezés megváltoztatása iránt pert indít, gondosan vizsgálni kell, letelt-e a Csjt. 18. §-ának (3) bekezdésében meghatározott határidő, illetőleg a körülmények változása folytán a megállapodás valamelyik fél érdekét valóban súlyosan sérti-e, az egyezség megváltoztatása a gyermek érdekét szolgálja-e, továbbá hogy valóban megváltoztak-e azok a körülmények, amelyek a gyermek korábbi elhelyezését indokolták. A tárgyalás gondos előkészítésével érhető el, hogy a veszélyeztetett gyermek azonnali bírósági segítséget kapjon elhelyezése megváltoztatásához, de az is, hogy kitűnjék, vajon nem alaptalan perlésről van-e szó. Ha igen, akkor a jól előkészített első tárgyaláson indokolt befejezni a pert a kereset érdemben történő elutasításával, a lehető legrövidebbre csökkentve azt az időt, amely alatt a gyermeket megfelelően tartó szülő zaklatása fennáll.

annamary77 # 2008.07.31. 17:27

Köszönöm a segítséget és az első panasznapon bemegyünk a bíróságra és elindítjuk a pert.

Goodwitch # 2008.07.30. 21:22

annamary77!

Igen, van esélyetek. Nem, az nem lehet eredménye a gyermekelhelyezési pernek, hogy még a láthatást is elveszítitek. A tartásdíjhátralékot rendezzétek minél hamarabb, de ez a láthatást nem befolyásolja.

Igen, a 12 éves gyereket már meg fogják kérdezni arról, hogy vajon melyik szülőnél szeretne lakni, persze nem a tárgyaláson a két zsülő előtt, hanem pszichológus szakértő fogja meghallgatni..

Indítsátok azt a pert sürgősen! Különösen, ha a gyámügyes is támogat (ő fogja a környezettanulmányt is elkészíteni, tehát fontos a véleményük, mert a bíró többek között az alapján dönt.)

Goodwitch

annamary77 # 2008.07.30. 20:15

S.O.S.

Szeretnék segítséget kérni egy nagyon fontos ügyben. Férjem a mai napon beszélt telefonon a tőlünk külön élő fiával (édesanyjával él) aki elmondta neki,hogy a mostohája rendszeresen veri,elviszi otthonról a család pénzét és mind a játékgépekbe szórja. Szegény kisfiú megbukott 2 tantárgyból mivel nemigen foglalkoznak vele és iskola után a tanulás helyett inkább a ház körüli munkákat kell elvégeznie, a mostoha azzal fenyegeti, hogy ha megbukik bentlakásos iskolába küldi,de ezzel szembe senki nem készíti a pórvizsgára ( a 15 éves nővére valamennyit). Szeretném megtudni mit tehetnénk? Mit tehet az édesapa?

Előre is köszönöm a segítséget. Annamary77

Ez volt az első kérésem amit szeretnék kiegészíteni mivel a válaszból rájöttem elég hiányos és azóta vannak fejlemények is.

Sajnos mi 400 km-re lakunk az ex-éktől.A férjem próbált beszélni vele telefonon,de letagadtatta magát. A kisfiú is szólt neki,hogy ő szeretne velünk élni,de az volt a válasz,hogy várja meg amíg a nagyszülők meghalnak,utána meg azért nem jöhet . Itt elvesztettem a fonalat,mert nem értem mi az összefüggés a két dolog között. A férjem ma megtette a bejelentést a nálunk illetékes gyámügyön. Ott mondták neki,hogy menjen be a bíróságra és indítsa el a gyermekelhelyezési pert is. Most attól félek,hogy ott olyan döntést hoznak,hogy még látni sem láthatjuk a gyerekeket mivel 5 hónap elmaradásunk van a gyerektartással(tudom ez nem mentség,de olyan helyzetbe kerültünk,hogy sajnos nekünk is alig jutott "kenyérre" és ez nem túlzás). Azóta a párom talált egy jó munkahelyet (bejelentve) és igyekszünk minél hamarabb kifizetni az elmaradást. Sajnos hozzájuk képest mi "sokkal" jobb körülmények között élünk, ők egy tanyán laknak 1 km-re a kövesúttól és kb.10 km-re a falutól egy egyszobás albérletbe (5-en) ahol nincs ivóvíz,nincs fürdőszoba csak villany. Mi is albérletben élünk,két szoba+összkomfort(3-an)egy kisvárosban.Azt szeretném tudni,hogy van-e esélyünk arra,hogy nálunk helyezzék el a kisgyereket? Megkérdezik-e egy 12 éves gyerektől,hogy kinél szeretne élni?

Mégegyszer köszönöm!!!