kűlszolgálat után jár e gyerek tartás?

ObudaFan # 2008.10.07. 13:46

A kérdező azt írja, semmit nem kap. Márpedig nem csak költségtérítés, hanem munkabér (illetmény) is jár a kiküldetésben (külszolgálaton) lévőnek. Abból pedig már vonni kell a tartásdíjat.

monalisa1 # 2008.10.06. 20:49

Hivatalos okból pár napra külföldre menni abba még "belefél" a napidíj mint csak költségtérítés - hiszen itthon kapja a havi járandóságát -, azonban x hónapig/évig külföldön szolgálni/munkát végezni, azért már külön pénz dukál.

A bírósági itéletet kell egyértelműen értelmezni.

Enteki # 2008.10.06. 19:45

Monalisa1,

Itt alapvetően az a kérdés, hogy milyen jogcímen kapja ezt a többletjövedelmet. Ezért írtam csak "halkan", hogy elképzelhető hogy a munkáltató helyesen járt el.

monalisa1 # 2008.10.06. 19:39

Enteki

A napidíj szállásra, étkezésre stb., mint költségtérítés, ezen felül "a hazát védem Afganisztánban"-ért kap egy havi összeget - bizonyára nem is keveset. (Vagy bárhol máshol teljesít külszolgálatot, aktuálisan.)

Senki nem öntudatból vállal éles- háborús helyzetet, na.

Enteki # 2008.10.06. 19:19

ObudaFan,

Ha jól értettem a problémát nem az a gond, hogy a munkáltató egyáltalán nem utal, hanem hogy a külszolgálatra tekintettel kapott "többletjövedelemből" nem kap.

Enteki # 2008.10.06. 19:18

1994 évi LIII tv. a végrehajtásról:

74. § Mentes a végrehajtás alól

1. a kiküldetéssel, külszolgálattal és munkába járással összefüggő költségtérítés,

(a napidíj az költségtérítés)

ObudaFan # 2008.10.06. 19:17

Ha nem jön a pénz, végrehajtást kell kérni az elsőfokon eljárt bíróságon. Ennyi.

monalisa1 # 2008.10.06. 19:08

Bocs, elírtam, helyesen: Enteki

monalisa1 # 2008.10.06. 19:08

Entike

Az emberek azért "törik" magukat, hogy egy rakat többletpénzre tegyenek szert, ami abból nettó rész abból a kölök már miért ne részesüljön?

monalisa1 # 2008.10.06. 19:04

A napidíj az nem nettó jövedelem, hanem abból a szükséges és indokolt költségek és kiadások fedezése + adók stb. levonása, ami marad abból a t.díj százalékos összege.

Szerintem.

Monalisa
laikus hozzászóló

Enteki # 2008.10.06. 18:59

Csak halkan jegyzem meg, hogy a gyerektartásra megitélt százalék nem vonatkozik a külszolgálatra tekintettel kapott térítés jellegű juttatásokra (így pl a napidíjra se). Tehát ha a férjed kapja a magyar fizetését + napidíjat akkor te csak a magyar fizetés utáni részre kapod a gyerektartást.

monalisa1 # 2008.10.06. 18:50

A katonát vezénylik, esetlegesen ideiglenesen áthelyezik, tehát a törzshelynek tudnia kell, hogy a férj jelenleg hol/kinél is szolgál.

Tudnám javasolni, hogy a további telefongatás helyett ajánlott-tértilevényes levélben kérd a munkáltatót, hogy a jogerős bírói itéletet hivatalból továbbítsák illetékes helyre - és egyben hivatkozva arra -, hogy a jogosult (= te) kéri a szükséges intézkedést: a külszolgálat mindenkori nettó összegének 20% havi levonását. (Ha nem teszik meg, mind a munkáltató mind a kiközvetítő ellen bírósághoz fordulhatsz.)

Egész biztos, hogy nem csak te vagy az egyedüli, aki a külszolgálatos apa havi összes jövedelmének bizonyos százalékára jogosult vagy - az eltartársra szoruló kiskorú gyermeked érdekében.

Tehát kapják össze magukat, mert tudniuk kell, hogy mi az eljárás egy ilyen esetben.

rituka79 # 2008.10.06. 17:20

Az ítéletben benne van,hogy minden kori jővedelmének a 20%jár.És eszt a munkáltato is meg kapta..most nem tudom mert a munkátatot hiába hivom fel mert azt nem ők bérszámfejtik..monták...mert már fel hívtam..ők csak az ithoni fizubol utalnak..ilyenkor mi van?

ObudaFan # 2008.10.06. 16:41

Ahhoz az ítéletet kell megnézni, hogy a munkáltatóhoz lehet-e már fordulni. Haaz ítélet nem tartalmaz közvetlen felhívást a munkáltató felé, és önkéntes teljesítés nem lesz, akkor nincs más, végrehajtást kell kérni.

monalisa1 # 2008.10.06. 13:57

Vélhetően nem volt kötelező a külszolgálatra jelentkezés, hanem nagyrészt a többlet pénz miatt a bevállalás, akkor a t.díj is ennek megfelelőn növekedjék arra az időre.

monalisa1 # 2008.10.06. 13:54

A külszolgálati pénzből levonásra kerül az ottani költségek és kiadások összege + adók stb., az így maradó nettó összeg után jogos a 20% t.díj iránti követelés. Ezt a katonaság illetékes pénzügyi részlegének tudnia kell, tehát ne a férjedet "zargasd" evégett hanem a munkaadóját. És nem okvetlenül kell megvárni a teljes kinti időtartam leteltét, hanem havonta levonásra- utalásra helyezhető a t.díj.

Monalisa
laikus hozzászóló

rituka79 # 2008.10.06. 13:31

Gyerektartást kapok amit a bíroság 20%-ban állapitot meg.Kérdésem az lenne,hogy ha a gyerek apja katonai kűlszolgálaton van ,az ott kapott pénzből jár e gyerek tartási díj?mert idáig még nem kaptam,és ugy halottam hogy a kűldetés végén egy őszagbe kapom meg.Válaszukatn kőszőnőm