hagyatéki tárgyalás ideje

Mangika # 2008.10.27. 18:05

Üdv!
Meg szeretném kérdezni, hogy a hagyatéki tárgyalásnak mennyi időn belül kell lezajlania, ha kizárólagos tulajdonosról van szó (az elhunyt) és két törvényes örökösről (a gyerekei) és nincs egyéb végrendelet vagy más zavaró tényező.
Már értékbecslő is járt az ingatlanon.
Köszönöm

Egyjogász # 2008.10.27. 18:15

Az illetékes közjegyzőtől függ hogy mikorra tűzi ki a tárgyalást, tapasztalataim szerint vidéken általában sokkal gyorsabban megy a dolog.

Pl. egy tavaly júniusi haláleset hagyatéki tárgyalását Pesten idén februárra tűzte ki a közjegyző, Dabason a december közepi haláleset hagyatéki tárgyalása volt szintén februárban.

ObudaFan # 2008.10.28. 13:31

Kivétel erősíti a szabályt: én viszont tudok egy Csongrád megyei 9 hónapos hagyatéki eljárásról.

sinus69 # 2008.10.28. 13:40

Apósom elhunyt pár évvel ezelőtt augusztusban, hagyatéki tárgyalás február hónap. Anyósom idén augusztusban hunyt el, hagyatéki tárgyalás ???? ki tudja... Mindez Győr-Moson-Sopron Megyében.

Mr Peti # 2008.12.09. 11:04

A nagyapám tavaly ősszel halt meg és most decemberben volt a hagyatéki tárgyalása.

A rokonok szerintem ismerik a közjegyzőt:

Azt állították nem ismerik a címünk és ezzel jelentősen késleltetik (még most is) az ügymenetet.

A közjegyző, telefonos beszélgetésem alapján nem pártatlan, tehát azt arra bíztatott ne menjek el a hagyatékira és így elismerem nem jár nekem semmi. :)

Valóban nem mentem el -> Elég küldeni két tanúval aláírt nyilatkozatot miszerint igényt tartok a törvényes örökségre, ingóra és ingatlanra.

Üdv! Peti

Mr Peti # 2008.12.09. 11:06

Még valami, ha nyilatkozol, hogy igény tartasz a törvényes örökségre. Utána újból kitűznek hagyatéki tárgyalás időpontját ide nem kell feleslegesen elmenni, mert egyszer már nyilatkoztál.(persze ajánlva kell feladni a közjegyzőnek)

Üdv!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.09. 11:26

Ez fordítva működik: a törvényes örökösnek nem kell arról nyilatkoznia, hogy "igényt tart" az örökségre. Akkor kell nyilatkoznia, ha vissza akarja utasítani a hagyatékot.

Mr Peti # 2008.12.10. 09:20

Köszönöm!

Mangika # 2009.03.04. 10:12

Üdv!

Én kezdtem ezt a témát a hagyatéki tárgyalás idejével kapcsolatban.

Nos, március van és még mindig semmi (emlékeztetőül tavaly májusban történt a haláleset).
Azért ezt felháborítónak tartom az örökösök nevében is.
Újpesti hivatalnokok hajrá!!
Ünnepeljük együtt az egyéves évfordulót!! :((

monalisa1 # 2009.03.04. 19:08

Nem biztos, hogy az önkormányzat a ludas a késedelemben. Vagyis tessék tőlük megkérdezni, hogy xy melyik közjegyző volt az "ügyeletes" a haláleset időszakában, és őnála reklamálni.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.03.04. 19:51

Tessék elolvasni a kérdése alatti két beírást...

monalisa1 # 2009.03.04. 19:54

Bocs, ezt utóbbi írásomat nem ebbe a topicba szántam., van amikor a gép máshová küldi amit írt az ember...

tétova # 2009.03.13. 08:29

Sziasztok !
A következő kérdés merült fel bennem. Édesapám meghalt tavaly (2008)júniusában. hagyatéki tárgyalás 2009. márc 19. 9 hónap. Mindezen idő alatt a vagyona (kp) zárolva. A bank, mely országunk legnagyobbja, ( O nem írom le a nevét...) mint tudjuk nem a magas betéti kamatairól híres. Ez alatt a 9 hónap alatt iszonyú sok pénzt veszítettem el, lsd kamatok, árfolyam zuhanás, stb.Apa lakása, autója, ez idő alatt szintén csak "állt", miután még nem került a nevemre, el sem adhattam.Állaguk romlott, de fenntartásukat fizetnem kellett ez idő alatt is. Persze mondhatjuk, hogy mit sírdogálok, hiszen örököltem, DE. vajon miért nincsen törvényben meghatározva a határidő.Az önkormányzat csk NOVEMBERben küldte át az anyagot a közjegyzőnek. Ő szintén ült rajta jó ideig.Tudom most aztkérditek majd biztos időbe tellett mindent megkeresniük. Nos nem. Minden adatot a halál után 1 héttel szolgáltattam.Az önkormányzaton nyár lévén mindenki szabin volt.A halotti anykönyvit is csak októberben állították ki.Hallom van eset hogy akár 1 év is eltelhet. Erre tényleg nincs határidő?

ObudaFan # 2009.03.13. 08:59

Tényleg nincs. Ha kedved, időd van, megpróbálhatsz egy próbepert indítani.

tétova # 2009.03.13. 09:36

Kedves Óbudafan !
Háát igen. kedvem van időm van. De Önkormányzat és közjegyző, sőt az egész rendszer megváltoztatása ellen-érdekében pereskedni ??? Hol az az ügyvéd? Hol az a bíróság? Hol az a pénz? és persze felmerült bennem az a kérdés is, hogy vajon miért nekem örökösnek kell utána járnom, hol milyen telke ,háza, földje, számlabetétje van az örökhagyónak? ezek az adatok nyilvántartottak. Központi földhivatali adatbázisba beütni nevet, adatokat, kiköpi hol mi van? APEH nyilvántart MINDEn pénzt. Persze ilyenkor az örökös szaladgál, kér ki nem kevés pénzért tulajdoni lapokat, próbál bankoknál infót szerezni van -e ott betét ( nem mondják meg).Nos ha valamiről nem szerez tudomást, az előbb-utóbb az államra, a bankra marad.Miért nem automatikus? Nem várok ám választ, csak hangosan töprengek.Neked azért kösz. Sziasztok.

ObudaFan # 2009.03.13. 17:35

Nem neked kell utánajárni, mert nem is tudsz. Neked a közjegyzőnél kell indítványoznod, hogy járjon utána.

mertimi # 2009.05.22. 07:59

Sziasztok!
A hagyatéki tárgyalás idejével kapcsolatban:
Valóban jó lenne valami megkötés. Édesanyám 2008. június 22-én meghalt. Öcsémmel örököltünk egy fél lakást, mert a másik fele már a mienk édesapánk után. Tiszta ügy. A közjegyző 2008. novemberében kiküldte, hogy a tárgyalásra 2009. május 28-án kerül sor, X összeget vigyünk magunkkal. Ez 3 hét híján EGY ÉV!!! És még hol a Földhivatali bejegyzés. Öcsém külföldön él, én másik városban telepedtem le. Szeretnénk eladni a lakást, de az időhúzás miatt jelentős anyagi kárunk keletkezett. Az ingatlan fenntartása, és az azóta bekövetkezett válság hatására: értékcsökkenés. És most még a szocpol, kedvezményes hitel eltörlése.Nem lesz rá vevő. Adjam ki? Kinek? Most már annyit sem adnak érte, hogy bérleti díjból származó jövedelem után az adót ki tudjam fizetni. Feleségem munkanélkül, én sem keresek 100 ezreket. Tényleg megérne egy próbapert? De jogász jogász ellen?!...
Az is érdekes, hogy a szomszédnál ugyanitt 4 hónap alatt vége lett az eljárásnak.

Mindez vidéken, SZÉKESFEHÉRVÁRON!

kadaj01 # 2009.05.22. 08:38

mertimi, az egy év teljesen rális, valós. Felesleges pénzkidobás egy "próbaper", mivel nem tudod bizonyitani a butaságokat (értékcsökkenés, Nem lesz rá vevő, stb..) A halál sajnos nem ingyen van, seholse.

ObudaFan # 2009.05.22. 08:41

Eleve csak akkor lenne értelme egy kártérítési pernek, ha bizonyítani tudod, hogy a jelenlegi alacsonyabb áron muszáj eladnod, mert egyébként a kárenyhítési kötelzettségednek nem teszel eleget.

escsi # 2009.05.26. 14:50

Sziasztok,

Én csak az után szeretnék érdeklődni, hogy a hagyatéki leltáron ugyebár személyesen kell megjelenni a legközelebbi hozzátartozónak/örökösnek és személyesen bevinni minden papírt. Mivel Édesapám után én vagyok ez a személy, ez az én feladatom, de a kitűzött nap szerda, Pécsett... én pedig Bp.-en dolgozom. Lehetséges-e ilyen esetben meghatalmazni családtagot, hogy ne kelljen ezért 400km-et utaznom oda-vissza és szabadságot is kivennem. Meghatalmazhatnám Pl. Édesanyámat(ugyan elváltak a szüleim), vagy Édesapám nővérét, hiszen pl. a temetésről szóló nála van, ő intézte...

Előre is köszönöm a segítséget.

Hock Istvánné # 2009.05.26. 15:04

Sziasztok!Olyan témában várok segitséget,hogy férjem és testvére örököltek egy ingatlant,amit az édesapjuk második felesége használ lakásként,mert arra (illetve az apai részre)haszonélvezeti joga van.A gond csak az,hogy a néni idős,a lánya közelében tölt el hónapokat és a házat nem lakja.Bár részünkről ennek nincs akadálya.Sajnos az ingatlan értéke romlik,gondolok itt az elfagyott vizvezetékre stb.A néni pár hónapja közölte,hogy lemond egy bizonyos összeg fejében a haszonélvezeti jogáról és adjuk el a a házat,de az összeget ő előre kéri.Erre sajnos nincs lehetőségünk,és ha gyakorolná a haszonélvezeti jogát,akkor élete végéig megtehetné.Mi a kötelezettség és a lehetőség ebben az esetben???Segitségeteket előre is köszönöm!

monalisa1 # 2009.05.26. 16:35

A néni az ingatlan eladásakor fogja megkapni a haszonélvezet után őt megillető összeget - minél idősebb annál kevesebbet...

Ez egy számítás alapján történik, az adásvételi szerződést elkészítő ügyvéd fogja kiszámítani, egyben ügyelni is arra, hogy a néni valóban megkapja a részét.

Ameddig nem tudni mennyiért veszik meg a házat, előre nem lehet tudni mennyi is lesz a néninek járó összeg, tehát "előre" nem jogosult kérni. (Bocs, de időközben akár még meg is halhat...)

A ház állagvédelmét a tulajdonosok elvégezhetik, ezt a haszonélvező nem akadályozhatja, igaz nem is ő finanszírozza...

"Lisa"
laikus hozzászóló

bakó # 2009.05.26. 17:20

Kedves Fórumozók! Azt szeretnem kérdezni, hogy most lesz a hagyatéki tárgyalás ahol ha lemondunk a fellebbezési jogunkról, akkor rögtön kapunk egy jogerős határozatot amivel mehetek a földhivatalba ? Az örökölt ingatlanra azonnal van már vevő is aki kéri ezt a dokumentumot. Én kiadjam e neki ezt az iratot vagy inkább személyesen mutassam neki, mert a vevő ügyvédje visszaélhet- e ezzel. Erre ez iratra hivatkozva készithet- e előszerződést vagy csak foglaló kérhetek. Várom a szakértői válaszotokat mert már igy is nagyon sokat segitettetek előre is köszönöm

ObudaFan # 2009.05.26. 18:34

Kaptok egy jogerős végzést, amivel nem nektek kell menni a földhivatalba, hanem a közjegyző küldi meg a földhivatalnak. A vevő ügyvédje a te képviseletedet is ellátja.