Tisztelt Fórumozók!
Nagykorú gyermekem a harmadik évet gimnáziumban ismételte bukás miatt, majd érettségi után főiskolát kezdett, 1 év után abbahagyta. Utána felsőfokú szakképző intézményben tanult, fél év után ezt is befejezte, második félévben alig járt be, bizonyítványt nem kapott, diákmunkát végzett közben az iskolába járás helyett. Most úgy gondolja, hogy immár két évvel az érettségi után ősszel újra érettségizik, közben alkalmi munkákat végez, és majd ismét felvételizni próbál valahová, tehát az érettségit követő negyedik évben újra valami tanulmányokba fog kezdeni. Máig fizetem a gyermektartást.
Kérdésem: meddig vagyok köteles próbálkozásait finanszírozni?
Ha megbeszélésünk alapján abban állapodok meg, hogy mivel már kétszer is megszakította tanulmányait, már nem jogosult a gyermektartásra, de azért hajlandó vagyok még két évig fizetni a gyermektartást, akkor előfordulhat-e, hogy ha ő jövő szeptemberben egy további 4 évig tartó főiskolába fog bele, a bíróság nem fog helyt adni a gyermektartás megszüntetése iránti kérelmemnek két év múlva, mert akkor ugyan már a harmadik intézményben, de mégis éppen tanulni fog.
Az-e a jó megoldás, hogy most, mivel nem tanul sehol, beadom a kérelmet, és önkéntes alapon még két évig fizetek neki, vagy ráérek ezzel a 4 év megbeszélt időszak lejárta után: nem lesz probléma akkor sem, ha a harmadik próbálkozásaként végzett főiskola második évében fordulok csak kérelmemmel a bíróságra, és nem most?
Nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy a saját önkéntes elhatározásom miatt később nem tudok "kiszállni" a gyermektartási kötelezettségből, mondván, akkor kellett volna a megszüntetést kérni, amikor éppen nem tanult, és nem akkor, amikor újra elkezdett már egy harmadik iskolát.
Előfordulhat-e az, hogy most beadom a kérelmet a bírósághoz, helyt is adnak neki, aztán rokontartási díjat kell majd fizetnem, mert mondjuk munkanélküli a gyerek.
Várom szíves segítségüket.