gyerektartás 18 év után

közgazdász (törölt felhasználó) # 2011.07.08. 10:49

Tisztelt Fórumozók!

Nagykorú gyermekem a harmadik évet gimnáziumban ismételte bukás miatt, majd érettségi után főiskolát kezdett, 1 év után abbahagyta. Utána felsőfokú szakképző intézményben tanult, fél év után ezt is befejezte, második félévben alig járt be, bizonyítványt nem kapott, diákmunkát végzett közben az iskolába járás helyett. Most úgy gondolja, hogy immár két évvel az érettségi után ősszel újra érettségizik, közben alkalmi munkákat végez, és majd ismét felvételizni próbál valahová, tehát az érettségit követő negyedik évben újra valami tanulmányokba fog kezdeni. Máig fizetem a gyermektartást.

Kérdésem: meddig vagyok köteles próbálkozásait finanszírozni?

Ha megbeszélésünk alapján abban állapodok meg, hogy mivel már kétszer is megszakította tanulmányait, már nem jogosult a gyermektartásra, de azért hajlandó vagyok még két évig fizetni a gyermektartást, akkor előfordulhat-e, hogy ha ő jövő szeptemberben egy további 4 évig tartó főiskolába fog bele, a bíróság nem fog helyt adni a gyermektartás megszüntetése iránti kérelmemnek két év múlva, mert akkor ugyan már a harmadik intézményben, de mégis éppen tanulni fog.

Az-e a jó megoldás, hogy most, mivel nem tanul sehol, beadom a kérelmet, és önkéntes alapon még két évig fizetek neki, vagy ráérek ezzel a 4 év megbeszélt időszak lejárta után: nem lesz probléma akkor sem, ha a harmadik próbálkozásaként végzett főiskola második évében fordulok csak kérelmemmel a bíróságra, és nem most?

Nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy a saját önkéntes elhatározásom miatt később nem tudok "kiszállni" a gyermektartási kötelezettségből, mondván, akkor kellett volna a megszüntetést kérni, amikor éppen nem tanult, és nem akkor, amikor újra elkezdett már egy harmadik iskolát.

Előfordulhat-e az, hogy most beadom a kérelmet a bírósághoz, helyt is adnak neki, aztán rokontartási díjat kell majd fizetnem, mert mondjuk munkanélküli a gyerek.

Várom szíves segítségüket.

alexx # 2011.06.08. 14:06

Tisztelt fórum!
A kérdésem a köv. lenne: gyermekem idén fejezi be főiskolai tanulmányait,most 21 éves, meddig vagyok köteles fizetni a gyermektartási díjat ill. ha befejezte tanulmányait csak egyszerüen nem fizetem tovább vagy milyen formája van annak hogy abba hagyjam a fizetést???
Kérem válaszát elküldeni részemre, nagyon köszönöm előre is!

ObudaFan # 2011.05.17. 21:14

Kézzel is lehet keresetlevelet írni, két tanúval ellátva még formailag megfelelő is lesz.

karakán # 2011.05.17. 16:10

Értem! ha csak egy kézzel irott beadványt készitek,az elegendő? a biróság úgyis bekér majd tőle is,meg tőlem is iratokat,ugye? Mennyi idő ez? Fix összegű,fix időtartamú összeget szeretnék elérni,a mostani 40-45ezer(20%)helyett,20 000,majd a biróság többet itél meg! Mi a helyzet,ha a második exemmel biróságon kivül egyeztem meg,tartásdijjal kapcsolatban? Őt is becitálja biróság? Nem egyszerű,ráadásul egy konzultáció is 33ezer az ügyvédeknél!Úgy hallottam,a biróság nem kedveli az érdemtelenségre való hivatkozást! Mi a tapasztalat ezzel,kedves OBUDAFAN? továbbiakban:nyilván nem mondhatom a biróságon,hogy semmi kedvem támogatni a gyerek dohányzását,közönséges öltözködését,tetkóit,piercingjeit,stb..miközben,belerokkanok,hogy én is jussak egyről a kettőre...Az egyik közösségi oldalon férjezettnek van feltüntetve ,de erre sem volt képes reagálni...nem tudom,mit gondoljak,de bánt,hogy hülyének néznek...

ObudaFan # 2011.05.17. 13:54

Nem ingyenes, a pervesztes fizet utólag. HA nem tartja veled a kapcsolatot, érdemtelenségre hivatkozhatsz. Ha nagykorúvá válásától kezdve folyamatosan, bukások nélkül végzi a tanulmányait, akkor az alkalmatlanságára nem.

karakán # 2011.05.17. 08:06

Esetleg ObudaFan véleményét is szivesen venném,gondolom ő ügyvéd, érdekelne a birósági gyakorlati tapasztalata! miután minden eset egyedi,nem rutin eljárás,illetve én úgy tudtam,az összes családjogi hercehurca ingyenes,?? Nem jól tudom?

karakán # 2011.05.17. 08:00

Kedves Monalisa! Már nem látok tisztán,mert ő állitólag ugyanabban a suliban fog tanulni,2éves érettségi,meg utána ua.suli valami "üzletvezető"! mindegy,kedves apukák,mi meg nyugodtan aludjunk a hid alatt,mert mi finanszirozzuk gyermekeink bulijait,tetkóit,műkörmeit,s mindent,amit ők akarnak,anélkül,hogy ezt is figyelembe venné a biróság! miért kell nekem a lányom dohányzási költségeit állnom,miközben belerokkanok a munkába,ő jót röhög rajtam! A guta üt meg,miközben a jogaimat nem érvényesithettem,mert jó pasihoz ment anyuka,aki tiltotta a velem való kapcsolatot! REMEK RENDSZER!!!Nem beszélve arról,hogy engem rúgtak ki,nem önszántamból jöttem el,15éve! Ha tudz segiteni,kérlek ird meg,mit kell a beadványba rögziteni!! Köszi

monalisa1 # 2011.05.16. 16:16

Az első önálló szakma/képesítés megszerzéséig köteles az apa t.díjat fizetni, illetve ha a gyermek felsőoktatási intézményben nappali tagozaton továbbtanul, vagyis a diploma megszerzéséig.

Az érettségi az "bizonyítvány"., a dolgozók esti középiskolájában is lehet tanulni, miközben dolgozik már.

Haladéktalanul adj be a bíróságra keresetet és kérd a t.díj megszüntetését, egyben kérd, hogy ideiglenes intézkedéssel - az itélet meghozataláig is - már most függeszék fel a t.díj fizetési kötelezést.

(Mert ha te fizetsz a srác meg elkölti, utólag hiába derül ki hogy jogosultalan volt már a t.díjra, a "megette" okán a pénz nem követelhető vissza.)

A keresetlevélben az anyát kell alperesként megnevezni.

monaLuis
laikus hozzászóló

karakán # 2011.05.16. 15:59

Ha 19 éves,most végzett szakmunkásképzőt,most még érettségit akar,meg utána még valamit(miért nem eddig érettségizett)rokontartásra kötelezhetnek-e mint elvált édesapát? ez a rendszer szerintem rossz,ingyenélésre buzditja a srácokat!ha legalább diákmunkát vállalnának? De nem,jól jön apuci pénze,miközben anyuci életvitele,hogy is fogalmazzak,nem valami fényes! egy kicsit diszkriminativ az egész,persze ,lehet csak én látom igy!

marcika # 2011.05.16. 14:05

A családban nemrég volt hasonló tárgyalás. A bíróság nem kérte az új feleség jövedelmi igazolását, mert "semmi köze az egészhez" -mondta a bírónő.

monalisa1 # 2011.05.16. 13:16

Mivel kötelezve te vagy, elsősorban a te jövedelmed számít, de vizsgálhatják a házastárs/élettárs keresetét is - aztán mérlegelnek a t.díj összegének meghatározásánál.

Előfordulhat, hogy az apa minimálbérről mutat be keresetigazolást, miközben a társával az életszínvonaluk egész mást mutat.

vitkovits # 2011.05.16. 12:32

Ugye jól gondolom, hogy ha én vagyok tartásdíj fizetésre kötelezve, és nekem van élettársam, az ő jövedelme semmilyen módon nem számít a tartásdíj megállapításánál?
Ideiglenes intézkedésre adtam be kérelmet - tartásdíj csökkentés - és a volt feleségem arra hivatkozva kérte az elutasítást, hogy az élettársam jövedelméről nem tettem említést a keresetben. Szerintem nem is kellett volna. Jól gondolom?

monalisa1 # 2011.05.11. 17:43

Bocs, elkerülte figyelmemet, hogy ObudaFan az előbb már megválaszolt a kérdésekre.

monalisa1 # 2011.05.11. 17:41

A gyermek állandó lakhelye szerint illetékes városi/kerületi bírósághoz lehet keresetet beadni a t.díj megszüntetése végett, mely tárgyi költségmentes - legalább is tudtommal.

Anno az érettségi bizonyítvány sem volt semmire jó - kivéve az egyetemi felvétel, így a jelen "közbenső" diploma is csak egy alapvégzettség, aztán majd...

Külön: egy szülő legjobb befektetése a gyermeke taníttatása.

monaLuis
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2011.05.11. 17:27

a bíróságon lehet kérni a tartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetését?

Igen.

Melyik bíróságon,

A jogosult lakóhelye szerinti bíróságon.

és kell-e fizetni érte?

Utólag a pervesztesnek.

Továbbá, ha a gyermekem nappali tagozaton tanul ún. bolognai-rendszerben, és már "master" képzésben van, jár-e még neki tartásdíj.

Jár.

dr Zákányi Csaba # 2011.05.11. 17:13

Az hogy megy a gyakorlatban, hogy a bíróságon lehet kérni a tartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetését?
Melyik bíróságon, és kell-e fizetni érte?
Továbbá, ha a gyermekem nappali tagozaton tanul ún. bolognai-rendszerben, és már "master" képzésben van, jár-e még neki tartásdíj. Ui. az első három év elvégzése után kapott valamilyen (vsz. teljesen használhatatlan) diplomát, tehát már el is tarthatná magát akár. Persze én örömmel fizetek továbbra is, csak érdekel, mi a jogi helyzet szerintetek.

ncsillag # 2011.05.11. 14:51

Köszönöm.

ObudaFan # 2011.05.11. 10:38

Nem megszüntetését, hanem felfüggesztését írtam.

ncsillag # 2011.05.11. 10:35

Köszönöm szépen a választ.

A magyarorszag.hu-ról letöltött formában szerepel, hogy kéri a fizetési kötelezettség megszüntetését adott hó elsejével, és kéri az időközben megfizetett tartásdíj visszafizetését ugyanezen dátumig visszamenőleg (arra gondolva, hogy esetleg elhúzódik a per-és ugye az ítéletig neki fizetési kötelezettsége van). Ez a "végrehajtás megszüntetése", amit te írsz?

Tehát nem lehet visszakapni a pénzt, arra hivatkozva, hogy információ hiányában nem volt lehetősége akkor kérni a megszüntetést, amikortól a tv lehetőséget ad rá.
?
Ez elég sajnálatos.

ObudaFan # 2011.05.10. 09:40

* visszamenőleg lehet-e és meddig kérni a pénz visszafizetését? a már beadott keresetben csak a megszüntetés szerepel.

Nem lehet. Amint írtam, a kereset beadásával egyidejűleg lehet viszont kérni a végrehajtás felfüggesztését.

* lehet-e kérni, hogy az anya is fizessen erre az időre a gyerekeknek (ld. mindkét szülő együtt köteles a tartásra)? ti. a szülő kérheti-e, vagy ezt a gyereknek kell kérnie?

A gyerek kérhetné, ha lenne rá jogalap. Nincs.

* lehet bármelyik esetben "összevonást" kérni a már beadott keresettel (ne kelljen külön mászkálni a bíróságra)? perjogi oldalról: kell-e még az első tárgyalás előtt beadni másik keresetet és összevonást kérni, vagy elegendő a tárgyaláson szólni, hogy új információ van?

A keresetet ki lehet terjeszteni, de célszerű minél hamarabb.

ncsillag # 2011.05.10. 04:17

Igen, ezt tudom. A kérdésem csak az, hogy

• visszamenőleg lehet-e és meddig kérni a pénz visszafizetését? a már beadott keresetben csak a megszüntetés szerepel.
  • lehet-e kérni, hogy az anya is fizessen erre az időre a gyerekeknek (ld. mindkét szülő együtt köteles a tartásra)? ti. a szülő kérheti-e, vagy ezt a gyereknek kell kérnie?
  • lehet bármelyik esetben "összevonást" kérni a már beadott keresettel (ne kelljen külön mászkálni a bíróságra)? perjogi oldalról: kell-e még az első tárgyalás előtt beadni másik keresetet és összevonást kérni, vagy elegendő a tárgyaláson szólni, hogy új információ van?

(Milyen végrehajtásra gondolsz?)

ObudaFan # 2011.05.09. 20:29

Ha dolgoznak, akkor egyiküknek sem jár tartásdíj, ugyanabban a perben is lehet kérni mindkettejük vonatkozásában a megszüntetést. És érdemes kérni a végrehajtás felfüggesztését már most.

ncsillag # 2011.05.09. 19:18

sziasztok, az alábbi esetre kérek szépen tanácsot:

a gyerekek nem tartják a kapcsolatot az apjukkal, így annak nincsen információja róluk.
az anya levélben tájékoztatja az apát, hogy az egyik gyerek végzett az egyetemen, a másik évhalasztást kért, de mindketten dolgoznak és elköltöztek, tehát önellátóak.
az apa a levél alapján beadja a gyerektartás megszüntetésére vonatkozó keresetet.
ezután megtudja, hogy a gyerekek már régóta dolgoznak és laknak albérletben, a gyerektartást megkapják az anyjuktól, aki további pénzügyi (sem egyéb) támogatást nem nyújt nekik.
a bíróság közben kiírta az első tárgyalást.

mit lehet tenni:

• visszamenőleg lehet-e és meddig kérni a pénz visszafizetését?
  • lehet-e kérni, hogy az anya is fizessen erre az időre a gyerekeknek (ld. mindkét szülő együtt köteles a tartásra)?
  • lehet bármelyik esetben "összevonást" kérni a már beadott keresettel (ne kelljen külön mászkálni a bíróságra)?

köszönöm a segítséget előre is.

neffertiti # 2011.04.29. 16:43

Köszönjük szépen a gyors választ.

monalisa1 # 2011.04.29. 16:25

A leírtak szerint az ifju hölgynek már van egy képesítése, de vagy nem akart még dolgozni kezdeni (...), vagy nem tetszett neki ezen végzettség (?), ezért egy teljesen másírányú oktatásba kezdett bele. (Aztán lehet, hogy majd egy harmadikba..., lévén oly kényelmes a diákéveket lógni még.)

Javasolnám bíróságra vinni a kérdést.

De előtte az apa üljön le a lányával és beszélják át: mit is akar kezdeni a jövőjével?! (Ha kellő az eltökéltség, akkor azt egy évet támogatni kellene még.)

monaLuis
laikus hozzászóló