gyerektartás 18 év után

ObudaFan # 2011.09.11. 09:56

Ha a középfokú tanulmányok után nem közvetlenül következtek a felsőfokú tanulmányok, akkor általában sikeres lehet a megszüntetési per, bár a jogosult igazolhat olyan menthető körülményt, amely esetben járhat neki továbbra is a tartásdíj.

fokhagyma # 2011.09.11. 07:20

Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék, hogyha a gyerek nappali költségtérítéses képzésre jár egyetemen, és már van egy OKJ-s szakmája, akkor is jár a gyerektartás?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.09.05. 15:03

A bíróságon kell keresetet, és nem fizetési meghagyást benyújtani.

Nana23 # 2011.09.05. 13:10

Üdvözlöm!
Köszönöm a gyors választ! Azt szeretném még megkérdezni, hogy az én lakhelyem szerinti Polgármesteri hivatalban is adhatok be fizetési meghagyást az Apa ellen, vagy csak bíróságon?
Előre is köszönöm ismét a választ!
Nana23

Nana23 # 2011.09.05. 13:01

Üdvözletem!
Kérdésem a következő lenne, van egy 22 éves tartósan fogyatékos fiam, aki jelenleg a gimnázium utolsó évébe jár. Apukája 2010 decemberéig rendesen fizette a gyermektartást, amiben mi állapodtunk meg. 2011 januárja óta mindenféle indok nélkül "befejezte" a fizetést, és nekem a telefont sem veszi fel. Rendezett, jó körülmények között él. Én ápolási díjon vagyok itthon.Kötelezhető-e a fiam apja a további,ill. a 6 hónapra visszamenőleges gyermektartásdíjra, és hová kell fordulnom? A választ előre is köszönöm!Nana23

ObudaFan # 2011.09.01. 14:35

Érdemes elindítani a pert.

velence # 2011.09.01. 13:52

Üdvözletem!
gyerekem közel 20 éves, érettségi után nem tanult tovább, dolgozik.
Gyt-t megszüntethető-e ebben az esetben?
Azt nem tudom bebízonyítani, hogy dolgozik.Anya bíróságon biztos azt fogja mondani, hogy egy évet kihagy és otthon készül a felvételire - jövő májusra! (okj-s tanfolyamot is mondott, de semmi papír a jelentkezésről!)
Ezt elfogadja a bíróság és köteles vagyok fizetni? Meddig? Mi a teendő ilyen eseteknél?
Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2011.08.08. 16:51

Ha a 18. életéve betöltése után is ezt a magatartást folytatja, meg lehet próbálni érdemtelenségre hivatkozva egy megszüntetési pert.

srupf # 2011.08.08. 16:47

Tiszteletem !

Az után érdeklödnék hogy van egy 17es el éves lányom májusban volt 3 éve hogy nem láttam mert elidegenitették tölem , hiába hivom nem jön és nagyon jo volt a kapcsolatunk azelött . az lenne a kérdésem hogy ezekután is köteles vagyok e fizetni és meddig .

köszönettel P. ZS

ObudaFan # 2011.08.04. 11:42

A bővebb kifejtéshez a vagyoni-jövedelmi adatok pontos ismerete lenne szükséges.

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2011.08.04. 09:26

Köszönöm a választ!(azt ugyan nem értem, h ha vki nem lakik otthon,akkor miért a szülő kapja a pénzt..a nevében is benne van, h rokontartás, nem szülőtartás..)
A "Meg lehet próbálni"-t ki tudná fejteni bővebben?

Nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2011.08.03. 15:24

gyermek kollégiumban lakik és csak hétvégére megy haza: ebben az esetben is kötelesek vagyunk az anyának utalni a pénzt?

Igen.

a főiskolán minden ingyenes+cc havi 80e Ft ösztöndíjat kap.Ez alapján lehet-e kérni a tartásdíj megszüntetését?

Meg lehet próbálni.

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2011.08.03. 11:56

Üdvözlet!
Az előbbi válasszal kapcs.lenne kérdésem:

• gyermek kollégiumban lakik és csak hétvégére megy haza: ebben az esetben is kötelesek vagyunk az anyának utalni a pénzt?(havi 8 napot én nem nevezek eltartásnak..)-vagy lehet kérni a bíróságon, h módosítsák a végzést és a gyereknek utalja a cég?
  • a főiskolán minden ingyenes+cc havi 80e Ft ösztöndíjat kap.Ez alapján lehet-e kérni a tartásdíj megszüntetését?

Ilyen feltételekkel kérhetünk-e olyat, h a letiltás helyett a gyereknek fizetünk egy bizonyos összeget?(tehát nem az anyának és szüntessék meg a letiltást)

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2011.07.29. 13:23

Ha a gyermeket az anyuka saját háztartásában eltartja, akkor követelheti, hogy az apuka neki fizessen. (Az 18 év fölött már teljesen mindegy, hogy kinél volt elhelyezve.)

anokaa # 2011.07.29. 13:02

jó napot!
Kérdezni szeretnék...
A gyermek az édesanyánál van elhelyezve, az apa fizeti a gyerektartást rendszeresen. A gyermek már betöltötte a 18. életévét, van saját bankszámlája, kaphatja ő személyesen az apától a gyerektartás vagy kötelező az anyának fizetni?

ObudaFan # 2011.07.24. 09:36
  1. Akkor is.
  2. A közös lakás vonatkozásában a közös tulajdon megszüntetése iránt pert lehet indítani.
mzoli1 # 2011.07.24. 08:53

Köszönöm!Még egy-kettő utolsó.
1.Ha az a gyermek tanulmányai miatt egész héten vidéken van albérletben akkor is?
2.A gyeremktartás munkabérből valő letiltását, hogyan lehet "visszacsinálni"?Csak az kérheti a letiltás megszüntetésést aki beadta az erre való kérelmet?Az új családomat semmilyen jog nem védi?A volt feleségem a lakásunkból nem hajlandó kiköltözni, kifizetni,eladni. A letiltás miatt hitelt már biztosan nem kapok, ha véletlen pénzre lenne szükségem.A lakást bővteni kellene, mert alig férünk.Itt is van két pici gyerek, őket a bíróság miért nem veszi figyelembe? Értük is felelősséget kell/kellene vállalnom, nem csak a két felnőtt gyerekért.Ők mindent megkaptak felnőtt korukig, a másik kettőnek miért nem jár?Teljesen kilátástalan az egész.Ennek már a lelki oldala is nagyon kemény , nem csak az anyagi.Köszönöm!

ObudaFan # 2011.07.24. 08:04

A felnőtt gyermeknek járó tartásdíjat is a másik szülőnek kell fizetni, ha az a felnőtt gyermeket a saját háztartásában eltartja.

mzoli1 # 2011.07.24. 07:19

Köszönöm a választ.
A módosítást úgy gondoltam, hogy a 20 éves lányommal tanuk vagy ügyvéd előtt megegyezem egy fix összegben rokontartás címen, mert ha jól tudom , gyerektartás esetében a tartás díj jogosultsága a feleségemé ( így meg a lányomé lenne?), aki oly módon akar már kibabrálni velem , hogy az már nem emberi.Lassan semmim nem lesz 25 év kemény munka után.Szeretnék már mindennemű kapcsolatot megszüntetni vele ill. szertném, hogy a gyerekem pénzét ne magára hanem őrá fordítsa.Bonyolult ez a jog, minden tiszteletem azé aki azt érti!Köszönöm!

ObudaFan # 2011.07.23. 20:19

Fölösleges módosítani. Le lehet tiltani.

mzoli1 # 2011.07.23. 14:55

Tisztelt fórumozók!
A válásunk során a bírói végzésben az áll, hogy 20-20 ezer ft gyerektartást fizetek havonta.A gyerekek már akkor is felnőtt korúak voltak, ezt nem értem, én azt hittem ,teljesen mindegy.Igazából most tünt ez fel és kaptam észbe.Kell e módosítanom ezt rokontartásra, mert hogy a rokontartás feltételei merőben mások?A másik:A rokontartást le lehet e tiltatni a fizetésből, ha két hetet kések vele anyagi nehézségeim miatt?Köszönöm.

kaméleon # 2011.07.22. 06:55

Beatrix1981, amíg a gyermek tanul (ált. 1. szakmáig), addig jogosult lesz tartásdíjra. Nagykorúként más szabályok szerint, azoknak utána tudsz nézni. A tartásdíj megállapításánál az eltartott saját jövedelmét is figyelembe kell venni, valamint nagykorú esetében az eltartó már – elvileg – nem köteles saját tartásának rovására is fizetni. Ha sokat fizetsz, a gyerek jövedelme bizonyítható, a jelenlegi összeg a saját megélhetésedet veszélyezteti, stb., érdemes lehet egy tartásdíj mérséklésére vonatkozó kérelmet beadni a bíróságra.

Mzoli1, mindkét esetben érdemes beadni a megszüntetésre vonatkozó kérelmet a bíróságra, attól függetlenül, hogy ítélkezési szünet van. Egy előzetes ügyvédi konzultációt azért megérne, hogy valóban sikerrel járj. Javaslom, keresd – bízd – meg ObudaFant, itt látod az elérhetőségét.

mzoli1 # 2011.07.22. 05:36

Tisztelt fórumozók!
A következő lenne a kérdésem.
1.A fiam elmúlt 22 éves most július 8.-án végzet egy okj-s sulival, azóta nem dolgozik és szerintem a későbbiekben sem fog egy jódarabig.A bíróságon azt mondták, hogy a gyermektartás megszüntetésére íly módon is be kell adnom a kérelmet.A kérdésem az lenne, hogy ha a fiam munkanélküli, erre hivatkozva kérhetik e tovább a tartásdíjjat?
2.A lányom 20 éves tavaly szeptemberben elkezdte majd januárban otthagyta a főiskolát,a félévi vizsgái nincsennek meg. Azután saját elhatározásából német nyelvórákat vett azzal a céllal,hogy június közepéig le nyelvvizsgázik.Engem arra kért, hogy a tartásdíjat fizessem tovább ezzel támogatva a német nyelvóráit.A német vizsgának még a közelében sem járt, igérget, hogy majd ekkor, majd akkor.Én a gyerektartást nem utaltam át június hónapban ,mert a nekem tett igéretét nem tartotta be, erre a volt feleségem letiltatta a fizetésemből.Szeptemberben ha minden igaz újra főiskolát kezd (másikat).Ha most beadom a kérelmet a tartásdíj megszüntetésére , nem lesz e már késő, mert most törvénykezési szünet van, a bíróság üres , semmivel nem foglalkoznak, majd csak szeptemberben legközelebb, de addigra a lányom ismét iskolába fog járni.A válszokat előre is köszönöm, sűrgős lenne.

beatrix1981n # 2011.07.21. 17:31

Tisztelt Fórum!

A gyermek 18. életévét betöltötte, de a középiskolában még csak harmadikos (nulladék évfolyammal kezdett). Közel egy éve diákmunkát végez, valamikor havi 160 órát is dolgozik. Szép kis fizetést visz haza, így a középiskola mellett. Köteles vagyok-e még gyerektartást fizetni, ha neki jövedelme van?

ObudaFan # 2011.07.08. 18:33

Az-e a jó megoldás, hogy most, mivel nem tanul sehol, beadom a kérelmet, és önkéntes alapon még két évig fizetek neki

Igen.