gyerektartás 18 év után

Walleee # 2011.03.25. 19:42

Kedves Fórumozók!

Segítséget kérek: olyan ügyvédet keresek, aki tartásdíj ügyekben 100 %-ig otthon van, tehát egyik fő szakterülete, tovább nem feltétlenül a gyermek mellett kardoskodik mindenáron, szociálisan érzékeny és van érvrendszere a tartásdíj fizetésére kötelezett apa mellett is.
Pozitívum az apa mellett: 15 éve nem keveset fizet (letiltással), de most eljött az a pont, amikor ezen változtatni szeretne.

Nagyon szeretnék egy kemény, de megértő ügyvédet találni a fenti témakörben.

Köszönettel....nagy segítség lenne:-)

ribizli40@gmail.com

sziamiaiú

ObudaFan # 2011.03.25. 10:22

Jobb lesz tanúkkal.

l.moni # 2011.03.24. 11:07

Nagyon szépen köszönöm!MÉg egy kérdésem lenne. Azzal nem lehet hogy ahányszol költözöt minddig be voltak jelentvel?(Mert mint tudjuk csak ugy idegeneket nem fogadunk a házunkba) VÁLASZÁT ELÖRRE IS KÖSZÖNÖM!!!

ObudaFan # 2011.03.24. 10:48

Elsősorban tanúkkal.

l.moni # 2011.03.24. 10:46

Tisztelt ügyvéd úr/nö OLYAN KÉRDÉSSEL SZERETNÉK ÖNÖKHÖZ FORDULNI.A életársam végrehajtón keresztül fizeti a gyerektartást.Most a volt felesége a két gyermek után. Emeltetni szeretné a gyermektartási dijat eddig fizetet 30000ft most 40000-re.Mivel a két gyermek az elmondása szerint beteg és ö nem dolgozik és kevés a bevétel mondván.Azzal is védekezet hogy két embert kellet a házába fogadni hogy fen tudja magát tartani.De azt nem mondta el hogy az az élettársa és az anyosa akik évek otta fele élnek.CSak az ö bevételét emlittete meg a biroságon a másik két személyét nem az idegenekéd nem.A másik probléma azt is felhozta a párom volt neje hogy én mint életársa nagyon jó anyagiakkal rendelkezem ami nem fedi a valoságot.de mivel engem nem ismer nem tudom ö ezt honnan vette hisz nem is ismerjük egymást, hogy itélkezet olyanról amit nem is tudd.Már teljesen tönkre szeretne tenni minket vagyis összintén megmondom már elegem van ebböl már azon vagyok hogy nagyon jó a kapcsolatunk de mivel álandoan valami véget a biroságra szaladgál én és a két gyermekem azthiszem bele váradunk mivel mindig neki adnak igaza.Hogyan tudnánk bizonyitani hogy aki vele él az az élettrsa és az anyukája mert nem hiszem el hogy a biroságot ennyire fére lehet vezetni?

ObudaFan # 2011.03.21. 12:56

Mondhatod, de ha ő nem hajlandó ebben megegyezni veled, pert kell indítanod.

kondidori # 2011.03.21. 12:33

BH2003. 416
A szülő tartási kötelezettsége a tanulmányokat folytató nagykorú gyermekkel szemben. A többszörös iskolaváltoztatás, évismétlés a tanulmányok folyamatosságát megszakítja, így ilyen esetben a nagykorú gyermek tartásdíjra nem jogosult [1952. évi IV. törvény 60. § (2) bekezdés, XXIX. PED].
A bíróság az 1994. november 17-én meghozott ítéletével az alperesnek a felperessel közös, 1974. március 3-án született Cs. nevű gyermekével szemben fennálló gyermektartásdíj-fizetési kötelezettségét 1994. szeptember 1. napjától megszüntette.
A felperes az 1998. július 14-én benyújtott keresetében kérte, hogy a bíróság 1994. szeptember 1-jétől visszamenőleg állapítsa meg az alperes gyermektartásdíj-fizetési kötelezettségét, mert Cs. 1996. szeptemberétől a Pannon Agrártudományi Egyetem nappali tagozatos hallgatója, így nagykorúsága ellenére a tartásra rászorul. Hivatkozott arra is, hogy a gyermek gerincbetegséggel és egy vesével született, emiatt fizikai munka végzésére nem képes. Orvosi igazolást csatolt a gyermek gerincbetegségéről és egyveséjűségéről, azt azonban nem bizonyította, hogy ezek a rendellenességek a gyermeknek a tanulásra kiható teljesítőképességét csökkentik.
Az alperes ellenkérelme a kereset elutasítására irányult, azzal védekezett, hogy a fia már betöltötte a 25. életévét, tanulmányai a saját hibájából húzódtak el, így az önkéntes támogatásokon felül gyermektartásdíj fizetésére nem kötelezhető.
A bíróság jogerős ítéletével a felperes keresetét elutasította.
Az irányadó tényállás szerint a gyermek évismétlések után 1995-ben a gimnázium levelező tagozatán szerzett érettségi bizonyítványt, majd a Vegyipari Egyetemre vették fel, ahonnan az első félév után elbocsátották. Ezt követően 1996. szeptemberében kezdte meg felsőfokú tanulmányait az egyetemen, ahova jelenleg is jár. Az alperes a gyermek tartásához havi 5-10 000 forinttal önként hozzájárul (16. sorsz. jkv.), az egyetem pedig különböző jogcímeken havi 11 400 forint pénzbeni támogatásban részesíti a gyermeket.
A jogerős ítélet indokolása szerint az 1952. évi IV. törvény 60. §-ának (2) bekezdése értelmében tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul. A jelen esetben azonban a tanulmányok ilyen mértékű elhúzódása a gyermeknek felróható, mivel korábban rossz tanulmányi eredményei miatt váltogatta az iskoláit, évismétlésre kényszerült, ennek a magatartásának a következményeit pedig már nem háríthatja a szüleire, tehát a törvény alapján tartásdíjra nem jogosult.
A jogerős ítélet ellen a felperes élt felülvizsgálati kérelemmel, melyben annak megváltoztatását és 1997. október 17-től havi 30 000 forint határozott összegű gyermektartásdíj megítélését kérte. Arra hivatkozott, hogy a gyermek folyamatosan tanult, a tanulmányai elhúzódása objektív okokra vezethető vissza, ezért a jogerős ítélet megalapozatlan.
A felülvizsgálati kérelem alaptalan.
A tanulmányait folytató nagykorú gyermek tartási igényeinek elbírálásakor irányadó XXIX. Polgári Elvi Döntés értelmében a szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége. A bíróság helyes álláspontra jutott, amikor a folyamatosság hiányának tekintette az iskolaváltoztatásokat, évismétléseket, és ezt a gyermek terhére vette figyelembe úgy, hogy a tartásra való jogosultságát nem állapította meg. Az ítélkezési gyakorlatban kialakult elvek szerint a szülő tartási kötelezettsége nem korlátlan ideig áll fenn. Az alperes a gyermek tanúvallomása szerint a továbbtanuláshoz önként és rendszeresen hozzájárul, a gyermek korára és a tanulmányok elhúzódásának okára figyelemmel azonban erre a hozzájárulásra törvényi rendelkezés folytán már nem köteles.
A kifejtettekre tekintettel a Legfelsőbb Bíróság a jogerős ítéletet az 1952. évi III. törvény 275/A. §-ának (1) bekezdése alapján hatályában fenntartotta. (Legf. Bír. Pfv. II. 20.474/2000. sz.)

közgazdász (törölt felhasználó) # 2011.03.21. 10:48

Tisztelt Fórumozók!

Nem látok tisztán nagykorú gyermek tartása ügyében. Fiam tavalyelőtt érettségizett, jelentkezett egy főiskolára, 1 évet elvégzett, sikertelen vizsgái miatt abbahagyta tanulmányait. Ezután egy felsőfokú szakképző intézményben kezdte el tanulmányait szeptemberben, első félévben még tetszett neki az intézmény, most már azonban úgy nyilatkozik, hogy mégsem erre gondolt, abbahagyná, és újra megpróbálna ismét egy főiskolára jelentkezni. Nyáron lesz 22 éves. Én természetesen támogatom továbbtanulását, de azért szeretném tudni, mégis hány éves koráig kell nekem ezt finanszíroznom? Már két iskolát otthagyott, hány kísérletét kell nekem támogatnom? Ha most szeptemberben újra elkezd egy főiskolát, köteles vagyok-e még ezt a tanulmányát is támogatni, vagy mondhatom azt, hogy két esély volt erre, most már álljon a saját lábára.
Várom szíves válaszukat.

ObudaFan # 2011.03.18. 21:30

Valószínűleg kell, bár ennél azért egy kicsit részletesebb tényállás kellene.

mejmi # 2011.03.18. 12:47

T. Fórumozok!

Tudna nekem segíteni valaki abban ,hogy a férjem előző házasságából született gyerek után kell-e még tartásdíjat fizetni?

A gyerek Első éves az egyetemen , ösztöndíjas, és igen jó körülmények között él.
Előre is köszi!

oszi69 # 2011.03.15. 07:32

III. Nagykorú gyermek tartása
A gyermek - függetlenül attól, hogy nagykorú - tartásra lehet jogosult akkor, ha azt egészségi állapota, betegsége, vagy munkaképtelensége indokolja.

Továbbá tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.

A nagykorú gyermek azonban csak akkor és olyan mértékben részesülhet tartásdíjban, ha és amennyiben a kötelezett saját szükséges tartásán felül azt megfizetni képes.

Szükségesnek minősül a gyermek által folytatott tanulmány, ha az az életpályára előkészítő szakképezettség megszerzéséhez szükséges tanfolyam, vagy főiskolai/egyetemi tanulmány.

A tartásra kötelezett (és erre képes) szülő nem hivatkozhat arra, hogy a nagykorúságát elért gyermek inkább létesítsen munkaviszonyt, amely révén a tanulmányai költségeiről, valamint a megélhetéséről maga gondoskodni tud. Még a második szakma megszerzését célzó tanulmányok is szükséges tanulmányoknak minősülnek, ha az első szakma gyakorlása egészségügyi szempontból a gyermek számára veszéllyel jár.

Nem kötelezhető azonban a szülő a nagykorú gyermek által korábban megszerzett szakképesítéssel azonos, vagy annál alacsonyabb szintű végzettséget nyújtó tanulmányok anyagi fedezetének biztosítására és a gyermek külföldi nyelvtanfolyamát sem köteles támogatni.

Nem köteles továbbá a szülő tartani (támogatni) a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket akkor sem, ha

1. a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan (vagyis, ha a tanulmányait szellemi vagy testi adottságainál fogva tartósan nem képes eredményesen folytatni, vagy ha a továbbtanulás ideje neki felróható okból tartósan elhúzódik),
  2. a gyermek a tartásra kötelezettel (vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával) szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenné válik) ,
  3. a tartásdíjjal a szülő saját szükséges tartását, vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

Az összeg megállapításakor a tanulmányok folytatásával kapcsolatos kiadásokon túlmenően számításba kell venni a kapott támogatásokat is (pl. ösztöndíj, szociális segély,), a gyermek esetleges rendszeres jövedelmét és vagyonát.

Az ítélkezési gyakorlat a nagykorú gyermek részére a tartásdíjat határozott összegben állapítja meg.

Mentesülhet a szülő a tartásdíj fizetési kötelezettsége alól, ha a nagykorú gyermek a tanulmányait megszakítja. A kötelezett szülőtől ezt követően már csak kivételesen várható el, hogy nagykorú gyermeke után újból tartásdíjat fizessen (pl. ha gyermek az érettségi vizsgát követően 3 évig munkaviszonyban állt, rendszeres jövedelemmel rendelkezett és csak ezt követően nyert felvételt az egyetemre.)

monalisa1 # 2011.03.02. 15:36

Nyanyu

Ebben a topicban úgy 2008 nyara magasságában ObudaFan nagyon részletesen leírta mikor lehet azt mondani hogy egy nagykorú gyermek érdemtelen a t.díjra, azt próbáld visszakeresni.

Amúgy a felsőfokú oktatási intézményekben -bár tegyük fel mindenki jól tanul- vannak mindenféle beállítottságú csoportosulások, aztán ki melyikhez csapódik...

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2011.03.02. 14:33

Kedves Marcika, köszönöm a hozzászólást.

A jogi része..amit írtál, már én is olvastam hasonló passzust, csak abban nem vagyok biztos, hogy ez elegendő indok-e tartás megszűntetéséhez egy 20 évesnél?

Ebben kérném a segítséget.

(zárójelben Lyonnenek:mindenki örül, h a gyermeke jól tanul..Nem itt van a gond.Vagy Te annak örülnél, ha a gyereked mindenféle kapcsolatot megszüntet egy külső csoport erőszakos hatása miatt - ami előre látható, h később totál káros sérüléseket okoz majd az életében - DE jól tanul?!)

marcika # 2011.02.26. 22:12

Lyonee, attól, hogy valaki jól tanul még lehet gazember. Van olyan kollegám, akinek a szakmai tudásával nincs gond csak az emberségével és az erkölcsi normájával (de azzal nagyon nagy).
És ahogy Nyanyu írta, nem ismerjük a körülményeket.

Monalisa valóban nem ügyvéd/jogász de ettől még sokszor sokaknak segít és elismeri ha téved (látod ettől is lehet valaki nagy ember).

Nem köteles továbbá a szülő tartani (támogatni) a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket akkor sem, ha
a nagykorú gyermek a tartásra kötelezettel (vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával) szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenné válik)

Lyonee # 2011.02.26. 18:31

Jogi véleményt ne Monalisától várj!!! Még akkor sem, ha neked kedvező, amit ír.
Az érdemtelenség nem állja meg a helyét! Örüljetek, annak, ha az a fiú jól tanul.
Ez sem jogi válasz volt.

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2011.02.26. 17:49

Ez egy jogi fórum, élettörténeteket a storyban keress..MIndennek van oka.
Jogi véleményt kértem, nem mást.
Köszönöm Monalisa a hozzászólást.

Lyonee # 2011.02.26. 16:46

Honnan tudod, hogy "magas" ösztöndíjat kap, ha évente csak egyszer találkoztok? Az apa tartja a kapcsolatot? Csak a fiú nem? Ez hogy létezik? A kapcsolatok alakulása soha nem egy személyen múlik.
Megérdemli az a fiatal a támogatást, aki tényleg komolyan veszi a tanulást, örüljetek neki, és támogassátok, hogy legalább a jó szakmai felkészüléssel megalapozza a jövőjét.

monalisa1 # 2011.02.26. 15:54

A tanulmányok befejezéséig kell fizetni a rokontartást, ellenben ha valami okból évet halaszt vagy pl. 1-2 évre közben külföldre megy dolgozni stb., akkor arra az időre szünetel.

Minden megkezdett félévről köteles (!) hivatalos igazolást átadni neked, mert épp a fentiek okán nem tudhatod aktuálisan tanul-e?

monalisa1 # 2011.02.26. 15:48

Mielőbb fordulj bírósághoz és kérd az un. rokontartás megállapítását, egyuttal jelezd hogy tudomásod szerint ösztöndíjat kap. (Nem tudja letagadni mert a bíróság ha kell megkeresi az oktatási intézményt ezzel kapcsolatos tájékoztatás végett.)

Az ösztöndíjat részben-egészében be fogják számítani a kötelezés uj összegébe, lévén az már saját jövedelme.

Akként a havi fizetés ahogy majd megállapodtok: számlára vagy postai úton., kézből kézbe semmiképp mert letagadható...

A rövid keresetlevélben egy-két mondatban arról is hogy sajnálatosan nemigen tartja veled a kapcsolatot, pedig egy nagykorú fiatal már tudja ez nem illő...

monaLuis
laikus hozzászóló

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2011.02.26. 05:48

T.Fórumozók!
20 éves fiú után gyerektartást fizetünk.

• A gyerek nem otthon, hanem kolllégiumban lakik és magas öszöndíjat kap.
  • max.évente egyszer látjuk -születésnap..(ritkán emaileznek, de ez csak pár szót jelent)
  • jól tanul

Ezek alapján kérhető, hogy érdemtelenség miatt megszűntetik a gyt-t, vagy nem fogják, csak rokontartásra módosítják? Rokontartást lehet kérni fix ideig?
Mivel nem az anyával állnánk már peres kapcsolatban (ez így nem tudom, igaz-e..?)lehet azt kérni, hogy ne kötelezően vonják a rokontartást, hanem önként fizetjük?

Letagadhatják-e az ösztöndíjat a bíróságon?
Ilyen esetben a gyereket is behívják a bíróságra - a rokontartást ő kapja, nem az anyja.
(anya egy fillért nem ad - erről természetesen nincs semmi "bizonyíték",csak elszólások)
Köszönöm.

monalisa1 # 2011.02.22. 15:55

Nem tudom... Javaslom írj egy tájékoztatást kérő e-mailt a megyei igazgatóságnak és a válasz alapján már a konkrétumok, pontos adatok megadásával hivatalos bejelentést, tértis levelet.

http://www.allamkincstar.gov.hu

tutyi # 2011.02.22. 07:43

Nagyon szépen köszön a választ! De lenne egy kérdésem, a jogosultsághoz szükséges együttlakás 18.-életévét betöltöttként is meg állja a helyét, vagy a visszafizetésnél, azt nézik, hogy még kis korúként a gyereket az utcára tette az apuka?
Az Államkincstár felé, ezen beadványban mi kell hogy szerepeljen?
Ugyan is Ő az aki a szocpolt utalta neki, annak idején.

Köszönet, minden válaszért!

monalisa1 # 2011.02.21. 17:08

Mivel a lányod napokon belül betölti a 18. életévét, saját döntése hogy akár a nagymamáéknál lakik.

Az apja ellen mielőbb t.díj megállapítása végett bírósághoz fordulni., a két eltartott gyermek után gyermekenként a mindenkori nettó összes jövedelem 15-25%-ig lehet a kötelezés, általában 20%. (A tartósan beteg gyermekre figyelemmel a százalékos arány egész biztosan eléri a 25%-ot.) Egyútal kérni kell, hogy a te fizetési kötelezettségedet szüntesse meg a bíróság.

Az apa által felvett szoc.polt lehet hogy visszafizettetik vele, mivelhogy megszűnt a jogosultsághoz szükséges együttlakást.

tutyi # 2011.02.21. 15:35

Lányomat 13 évig neveltem egyedül, aztán jött az apja és meg bolondította a sorozatos és hosszasan elhúzódó tárgyalások, kikészítettek és ezért inkább 2006. márciusában aláírtam a papírt, hogy meg egyezek abban hogy nála helyezzék el a gyereket...Persze én már előre láttam mi lesz ennek a vége, a fórumon más címmel én ezt már annak idején. Na de mindegy a múltat. Azonban történt az hogy 2010.december 10.-én szó szerint az apuka mostani felesége meg verte a gyereket, melyről látlelet is készült és aztán a gyerek sírva menekült a nagymamához aki három, utcával odébb lakik. Aztán se szó se beszéd apuka úgy döntött hogy utcára teszi a gyereket. Meg jelent a nagymamáék háza előtt és a kocsiból, se szó se beszéd kipakolta a gyerek cuccait. Én mint anya másnap értesültem az egészről. Mikor meg hallottam kérdőre is akartam vonni őt, de azóta sem hajlandó szóba állni velem. Mivel én majd 80km-re lakom, és a suli és a barátok is ide kötik a gyereket így meg beszéltem a nagyszülőkkel maradjon náluk, hogy elég rossz élete volt mióta az apja, hazugságokkal elcsábította, aztán az apja utcára tette és nem akarok neki még több fájdalmat. Én a szüleimet nagyon segítem és a gyereket is, de azért nem könnyű, hiszen közalkalmazottként nagyon keveset keresek és van egy nagyon beteg gyerekem is, aki most 7 éves. Fizetek minden hónapban a meg adott számlára, vásárolok neki, fizetem a telefonszámláját és miegymást. Az apuka nem fizet a gyerek után egy vasat sem és még a családi pótlékot is felveszi. Közben meg fenyegette a lányomat hogy kijelenti a lakásból, nem lesz állandó lakcíme. A szüleim akiknél a lányom lakik, két kis nyugdíjjal rendelkező emberek. A lakásukba most ideiglenesen bejelentik, mivel a gyerek két hét múlva 18.-éves lesz és saját jogon így lehet csak a családi pótlékot igényelni. Igaz sajnos a többit állítólag nem kapja meg elvész. A gyerek most fog leérettségizni és tovább is szeretne tanulni. Apuka közölte, hogy 18.év után nem hajlandó fizetni és a gyerek ne tanuljon, menjen dolgozni.Hát ez nem így van! A gyámügy tanácsára, most azt az utat választanánk, hogy a lányom perelné az apát tartásdíjért. Ebben az esetben mit lehet tenni? Mennyi összeget lehet kérni maximum? mert lássuk, be azért az nem megoldás, hogy 5 évvel ezelőtt tönkre tette az egész családot a huza-vona per, felveszi a szocpolt felveszi a segélyeket felveszi a családit a gyereket meg mikor közeledik a nagykorúság kidobja az utcára, és tojik a fejére. A többi meg úgy szakad bele ahogy csak lehet.

Várom a segítségeket!
Köszönettel:tutyika

monalisa1 # 2011.02.08. 14:03

kriszta91

Leírtad, köszönjük hogy feltártad előttünk a helyzetedet, ezáltal valószínűleg meg is könnyebbültél egy kicsit.

Azt hogy a kért összeg sok-e vagy sem azt majd a bíróság eldönti, azonban tény, hogy apukádnak is kötelessége gondoskodni Rólad, és szerencsére lenne is miből...

A peres eljárás eltart egy ideig, anyukáddal valahogy tartsatok ki mire végre pénzt látsz a dologból.

A leírtak alapján helyesen tetted, hogy a bírósóghoz fordultál.

Jó tanulást!

monaLius
laikus hozzászóló