Esetleg a mások előtt sértő kijelentésből lehet kiindulni, de tudni kellene, hogy mi volt ez a kijelentés, volt-e alapja és oka, stb. A többi nem fog érdemtelenséget megalapozni.
gyerektartás 18 év után
Jó reggelt,
néhány spontán példa azért, hogy ez a viselkedés - sajnos - belefér-e az érdemtelenségbe:
- mások előtt sértő kijelentést tesz a gyerek az apjára, a nagymamára
- mailben kategórikusan kéri, hogy ne keresse az apja
- a telefonszáma megváltozik, kérésre sem adja meg az új számot
- majd a továbbiakban az apa kereseő leveleire, hogy tisztázzák mi a baj, egyáltalán nem válaszol
- nem jelenti be, hogy másik egyetemre menne át...
- nem számol be (rossz) tanulmányairól
- dolgozik, ezt sem tudatja
Folytathatnám, de minek? Az ember azt szeretné, ha nem így volna, ha lenne gyereke.
Üdv, stillwater
,mint laikus.
MKata!
Én ügyvéd nélkül csináltam a peremet, de ott az "érdemtelenség" fogalmával találkoztam, de azt javasolták, hogy vigyázzak vele, mert kétesélyes. Azért, mert vizsgálják azt is, hogy miért romlott meg a kapcsolat, s nem biztos, hogy az a nagykorú gyerek a hibás egyértelműen.
Egyébként BH2007.411. és LB elvi határozata 1609/2007.Ezek a passzív magatartásra vonatkoznak (mondjuk nem tartja a kapcsolatot).
Illetve a jogszabály szerint:
"velem, vagy velem együtt élő közeli hozzátartozómmal szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsított, melyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó."
A másik buktató, hogy ha az érdemtelenségre hivatkozok, akkor nekem kell bizonyítani, hogy a gyerek a tartásra nem méltó. A bizonyítatlanság jogkövetkezményei viszont engem terhelek!
Az érdemtelenség bizonyításakor ráadásul csak az vehető figyelembe, amit azóta tanúsított, mióta nagykorú lett.
concierge!
Nekem úgy érzem, ez nem igazán jelent gondot, viszont hiába alacsony a jövedelme, van egy 23 éves (!) autója pl. és ugye az nem számít bele az életszükségleti tárgyakba. Meg aztán a hiteltörlesztést (legalábbis az APEH-nél így volt) nem számítják bele.
bzstbo!
"És erre vonatkozóan lehet beadni ktsgmentességre vonatkozó papírt (kérelmet)? (Elnézést, nem tudom a pontos nevét.)"
Én kértem annak idején, erre kaptam 5 nyomtatványt.
- Nyilatkozat személyi adatokról
- Nyilatkozat vagyoni helyzetről
- Munkáltatói igazolás
- Adóigazolás I.
- Adóigazolás II.
amelyeket hivatalosan igazoltatva a megfelelő helyeken hitelesíttetve,ha minden igaz 15 napon belül vissza kellett volna küldenem.
A hátuljukon kb ez áll röviden:
"1. A nyomtatványokat személyes költségmentesség vagy illetékfeljegyzési jog engedélyezése iránti kérelemhez kell csatolni.
.......
8. A bíróság akkor engedélyezi a költségmentességet, ha a fél (hozzátartozójának) jövedelme nem haladja meg a munkaviszony alapján megállapított öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét és egyéb vagyona- kivéve az életszükségleti és berendezési tárgyakat - nincs. Engedélyezheti, ha - az egyéb körülmények figyelembevételével - a lét fenntartása veszélyeztetett."
Úgyhogy nekem ez kicsit bonyolult volt, s inkább nem kértem az illetékmentességet. De a jogászok biztosan jobban felvilágosítanak!
bcsaba
Mivel mi hasonló helyzetben vagyunk, ezért a saját esetünket tudom neked felvázolni. Adott 3 gyerek, 2 kiskorú él X anyával és egy nagykorú él Y anyával. Apa pedig fizet gyerektartást, méghozzá a bíróság úgy állapította meg, h 16,5-16,5%/hó, de legalább gyerekenként havonta 15000 ft. Én úgy tudom, h a gyerektartás legmagasabb összege a tartásra kötelezett jövedelme 50%-a lehet, de mivel tudjuk, milyen a magyar jog és hogy milyenek az ítéletek, ez gondolom, a bírótól és egyéb tényezőtől (pl a nagykorú esetleges ösztöndíjától, jövedelmétől) is függ.
Sziasztok!
Kicsit összezavarodtam. Monalisa írta nekem,hogy mennyi a gyerektartás általam fizetendő összege,ha 2 kiskorú és 1 nagykorú/apjával fog élni/ gyermekem van.
Viszont máshonnan meg nem így hallottam.
Kérném mások segítségét is ez ügyben. Esetleg szakember?
Előre is köszönöm!
Bea
MKata,
Igen, van ilyen és gyakorlati lehetőség nagykorú eltartott gyermek esetén. A bíróságtól kell kérni a megszüntetést érdemtelenségre hivatkozva. Érdemtelen pl. az a nagykorú, aki folyamatosan bukdácsol, huzamosabb ideje semmilyen kapcsolatot sem tart a különélő szülővel stb.
Üdvözlet mindenkinek!
Korábban (legalább egy éve) egy vidéki hetilap jogi rovatában olvastam a következő fogalomról: "Tartásra méltatlan"
A cikk szerzője szerint a 18. életévét betöltött gyermek esetében a fentiekre való hivatkozással kérhető a tartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése.
Kérdésem:
- Valóban van ilyen?
- Elvi vagy gyakorlati a lehetőség?
Bárkinek a véleményét, tapasztalatát szívesen venném.
Előre is köszönöm mindenkinek!
Köszönöm a válaszokat!
Van még egy kérdésem. Adott egy gyermek (ő a 20 éves), akire vonatkozóan R bíróság állapította meg a gytartást, azután x évvel később adott még 2 gyermek (alperes ugyanaz, az apa), akikre vonatkozóan a P bíróság állapította meg a gytartást + az R bíróság ítéletét módosította és adott az apa, mint leendő felperes, aki lakhely szt. C bírósághoz tartozik. Hova kell beadni, ill. hol lesz a gytartás részbeni megszűntetésére vonatkozó tárgyalás?
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem:van egy közös gyerekünk,de a páromnak van még egy gyereke,ilyenkor hogy lehet(megeggyezni) elosztani a gy-tartási díjat(jakat)?
Pereljem be és akkor mind a kettöt megállapítja a bíróság,vagy próbáljak vele egyezkedni?Köszönöm a segítséget.
Obudafan.
a tdíj leszállítási perben felperesként vagyok jelen.
ha leszállítják a tdíjat, akkor az alperes fizeti a perköltséget?
és ha más mértéket állapít meg a bíróság, akkor mekyikünk fizet?
Lehet.
Esélyeket interneten keresztül tippelni a tenyérjósláshoz hasonló egzaktságú dolog.
„Költségfeljegyzéses perek, ami azt jelenti, hogy nem kell előlegezni a perköltséget, de az eljárás végén a pervesztesnek fizetnie kell.”
És erre vonatkozóan lehet beadni ktsgmentességre vonatkozó papírt (kérelmet)? (Elnézést, nem tudom a pontos nevét.)
És mekkora az esélye, h én nyerem a pert? Mivel azt sem tudom, h jár-e vagy sem...
bzstbo
„Nekem is lenne egy pár kérdésem gy.tartás ügyben. Az első, hogy ha jól tudom, akkor az ezzel kapcsolatos beadványok perktsg mentesek. Ugye nem tévedek?”
Költségfeljegyzéses perek, ami azt jelenti, hogy nem kell előlegezni a perköltséget, de az eljárás végén a pervesztesnek fizetnie kell.
„Szóval az lenne a kérdésem, h mi a teendő ilyenkor? Adjunk be keresetet? Vagy kihez lehet egyáltalán fordulni?”
Keresetet tudtok beadni a bíróságon, elsődlegesen a tartásdíj-fizetési kötelezettsg megszüntetése, másodlagosan a csökkentése iránt.
, mint laikus.
bzstbo!
Nekem most volt (vagy még van, első fokon végeztem csak)egy gyerektartás megszűntetésére vonatkozó perem, de ebben volt 7ezer Ft feljegyzett perilleték, amit a papír szerint a vesztes félnek kellett fizetni.
Kedves Fórumozók!
Nekem is lenne egy pár kérdésem gy.tartás ügyben. Az első, hogy ha jól tudom, akkor az ezzel kapcsolatos beadványok perktsg mentesek. Ugye nem tévedek? A másik, ugyancsak ezzel kapcsolatos: van egy 20. életévében járó "gyermek". Szakközépiskola 2. osztályos tanulója volt egészen ápr. 7-ig. Mi márc. 17-én kértünk tőle iskola látogatásit, amit a mai napig nem kaptunk meg. Sajnos csak interneten tudtuk tőle kérni, mivel a telefonszámát nem adja meg és a haverjainak is azt mondja, hogy apámnak semmilyen körülmények között ne adjátok meg. Az exnek is e-mailben írtam, hátha ő tud valami okosat, h beiratkozott-e a gyerek vhova. Előtte pedig már írtunk az Oktatási Hivatalnak, ahonnan persze nem érkezett válasz... Információink szerint estin akarja folytatni tanulmányait (de mivel nincs megerősítve sajnos nem lehetek benne 100%-ig biztos), ezért is gondoltam arra, h beadom a bíróságra a keresetemet, ugyanis még 2 gyermek után fizetek egy másik helyre, szept-re pedig várjuk a babánkat. Szóval az lenne a kérdésem, h mi a teendő ilyenkor? Adjunk be keresetet? Vagy kihez lehet egyáltalán fordulni? A válaszokat előre is köszönöm!!
monalisa.
ez a hozzászólásod az én kérdésemre vonatkozik?
ha nem akkor bocs.
A körülmények időközbeni lényeges változására tekintettel jogos a t.díj mérséklése iránti kérelem. Márpedig egy ujabb gyermek akiről a továbbaikban úgyszintén gondoskodni kell, megalapozza a kérelem jogosságát.
Egyrészt, másrészt egy nagykorú "gyermektől" már elvárható, hogy bizonyos mértékben gondoskodjon magáról, tehát a továbbiakban neki két okból is kevesebb jár(hat).
bombázó,
ha nem próbálod meg, akkor nem is sikerülhet. Csak azért ne éld bele magad nagyon... :-)
monalisa
az exem tudta, hoy gyermekem született és azt is, hogy kérem a tdíj csökkentést attól az időponttól, hisz ezt írtam a keresetembe.
azért megér egy beadványt?
Annak idején te döntötted el, hogy a t.díjat miként is kapjad, így most is neked kell kérned a beszüntetést - de most már a bíróság elhagyásával. Tértivevényes levélként kell feladni a férj munkahelyére.
Monalisa!
Köszönöm válaszod!
Már csak az nem világos,hogy a bírósághoz nekem nem is kell fordulnom a fizetés letiltás miatt? Elég ha írok a volt férj munkáltatójának?
Bea
A fiad köteles minden beiratkozott félévről neked bemutatni az iskola igazolását, mert a t.díj mint felnőttartás már csak 6-6 hónapra jár, tehát nem magától értőtődő.
bcsaba,
Egy gyermek 16 évesen már átköltözhet a másik szülőhőz - a gyámhívatal tudtával, 18 évesen pedig már senkit nem kell megkérdezni ezen esetleges szándékáról...
Legjobb lenne ha a volt férjeddel meg tudnátok egyezni a t.díj általad fizetendő összegéről, ez gyorsabb és egyben rugalmasabb mint egy bírósági döntés.
Ha perre kerül sor a te mindenkori havi összes jövedelmed összegét veszik alapul, valamint az általad eltartandó - jelen esetben 2+1 - gyermekek számát, vagyis a fizetés 50%-ából a fiatalemberre 16,6% t.díj jut.
Elvileg ennyi, gyakorlatilag egy felsőfokú tanulmányokat folytató gyermektől már elvárható, hogy a továbbaikban bizonyos mértékben gondoskodjon magáról: lehet másodállást és/vagy mellékfoglalkozást vállalni - mint teszik ezt sokan mások továbbtanulók.
Tehát nem biztos, hogy az un. felnőttartás összege egyező lesz a 16,6%-kal.
A t.díj letiltásának beszüntetését neked kell kérned az apa munkahelyétől okafogyottság címén, és tértivevényes levélben. (Meg kell jelölni a hónapot amikor utoljára levonják a keresetéből a t.díjat.)
Az apa is írjon pár sort a bíróságra, hogy a továbbaikban nem ő fizeti hanem ő fogja kapni, és hogy annak összegében meg tudtatok egyezni.
"Lisa"
laikus hozzászóló
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02