Tisztelt Fórumozók!
Érdeklődni szeretnék hogy milyen kötelezettségei vannak egy haszonélvezőnek a lakással kapcsolatban.
Felmerült egy probléma hogy mi lesz ha kilyukad a radiátor.Kinek kell cseréltetnie kijavítania?
Ez a haszonélvező feladata?A festés,villanyszerelés ha szükség van rá kinek lenne a feladata?
Tudomásom szerint ez a haszonélvezőé.
Köszönöm a segítséget.
Haszonélvező kötelességei
A haszonélvezeti joggal rendelkező élvezi az ingatlan hasznát és viseli annak terheit. Vagyis lakik benne - ő vagy akinek ezt megengedni -, és fizeti a lakással járó havi költségeket. A radiátor a tulajdonos kárára lyukadt ki lévén a lakás tartozéka, egy tisztasági festetés 5 évenként aktuális - mondjuk a haszonélvezőt terheli, a villanyszerelés szükségességétől/okától függően esetleg ismét a tulajdonos költsége.
Rendben.De ha mi lesz ha kilyukad a radiátor,leégnek a vezetékek,stb.-re való hivatkozás nem ok egy radiátorcserére,teljes villamos felújításra.Ha megtörténik akkor nyilván a tulaj fizeti.Kitalálta a haszonélvező hogy most akar ablakot cserélni,radiátort cserélni,festetni,villanyt szereltetni és erre akar jelzáloghitelt felvenni a tulajdonunkra.Sajnos nem tudott nélkülünk mert természetesen nem látjuk ésszerűnek a mostani helyzetben hitelt felvenni.Egy 7.emeleti panel lakásnál amúgy sem olyan könnyen megy ez és az állapota sem indokolja.Ha jövő héten/hónapban véletlenül kilyukadna a radiátor mert ugye erre hivatkozott természetesen javíttatom hova kell mennem megvizsgáltatni hogy az elöregedéstől lyukadt ki vagy kilyukasztották?Ja igen a hitel visszautasításakor azt mondta hogy majd akkor máshogy.A tippünk az hogy nem fizet be számlákat.Akkor mi a teendő?Irány a bíróság?
Köszönöm.
A haszonélvező jogának gyakorlásában a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni. Viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével; terhelik azok a kötelezettségek, amelyek a dolog használatával kapcsolatosak, és köteles viselni a dologhoz fűződő közterheket.
A haszonélvező köteles a tulajdonost a dolgot fenyegető veszélyről és a beállott kárról értesíteni - ideértve azt az esetet is, ha őt harmadik személy a haszonélvezet gyakorlásában akadályozza -, köteles továbbá tűrni, hogy a tulajdonos a veszély elhárítására, illetőleg a kár következményeinek megszüntetésére a szükséges intézkedéseket megtegye.
A haszonélvezet megszűntével a haszonélvező köteles a dolgot visszaadni. A haszonélvező felelős a dologban bekövetkezett károkért, kivéve, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. A rendeltetésszerű használattal járó értékcsökkenést a haszonélvező nem köteles megtéríteni.
Ha a haszonélvező a dolgot rendeltetésének meg nem felelő módon használja, rongálja, vagy a dolognak a haszonélvezet megszűntével való visszaadását egyébként veszélyezteti, és a tulajdonos tiltakozása nem vezetett eredményre, a tulajdonos biztosítékot követelhet.
Ha a haszonélvező nem ad biztosítékot, a bíróság a tulajdonos kérelmére a haszonélvezeti jog gyakorlását biztosíték adásáig felfüggesztheti.
A haszonélvező a rendkívüli javítási vagy helyreállítási munkálatokat elvégeztetheti, ha felszólítására a tulajdonos azokat nem végzi el.
A haszonélvezet megszűntekor a haszonélvező követelheti a tulajdonostól a szükséges költségek megtérítését, levonva azokból az időközi értékcsökkenésnek megfelelő összeget. Ha a tulajdonos gazdagodása az így megállapított összeget meghaladja, a különbözetet is köteles megtéríteni.
Ha a dolog egészben vagy jelentős részben elpusztul, a tulajdonos nem köteles azt helyreállítani.
Ha a tulajdonos a dolgot helyreállítja, a haszonélvezeti jog feléled, de a tulajdonos kérheti a helyreállításra fordított összeghez mért korlátozását.
Ha a tulajdonos a dolgot nem állítja helyre, a haszonélvezet megszűnik; ha azonban a haszonélvezet tárgya helyébe más dolog lép, a haszonélvezet erre terjed ki. Ha a dolog helyébe pénzösszeg lépett, a haszonélvező az összegnek a dolog helyreállítására vagy pótlására fordítását is követelheti.
Igen ezt elolvastam én is de értelmezési problémáim vannak.Főleg a haszonélvező felém jelzett "Ha" kijelentése.Következtetni egy radiátor kilyukadására nem lehet/nem jelezte hogy csöpög/ .Ablakcsere általában központilag az összes lakásba szokás nem ilyen partizánakció keretében./erről a lakásszövetkezet tájékoztat ez az én költségem természetesen.Villanyszerelés?Erre megint nem lehet mit mondani.Ha leveri a hősugárzó a kismegszakítót akkor ne használja mert szerintem nem indok egy felújításra./nem említettem mi a gond a villannyal/
A kérdés az ha most kicserélteti a radiátort,ablakot cseréltet villanyt szereltet akkor nekem ki kell azt neki fizetnem ha esetleg számlával igazolja?Kivel lehet ezt felméretni hogy szükség van-e felújításra.Az én meglátásom hogy nem.Ha kilyukad a radiátor a biztosító fizet,villanynál hasonló a helyzet,az ablakot pedig a 7.emeleten talán nem dobták be a huligánok. Köszönöm
Ha felszólít téged, hogy csináltasd meg, és te nem csináltatod meg, és nem tudod bizonyítani, hogy ő okozta a kárt, akkor követelheti tőled az erre fordított összeget.
Egy 30/40 éves lakásra már költeni kell, tehát indokolt lehet a víz-, villany- és a burkolatok cseréje. Az ablakcsere központilag olcsóbb mert általában a tényleges költség 1/3-át kell csak a tulajdonosnak állnia - azt is akár hitelre -, a többire van állami és önkormányzati hozzájárulás.
Addig is míg a lakásban "a drótokat" kicserélik, a 16 A/h biztositékot ki lehet cseréltetni 32 A/h-ra a villamosművek hozzájárulásával és az ők külön engedéllyel rendelkező villanyszerelővel - pár ezer forint a költség., a külön névjegyzék beszerezhető az ügyfélszolgálaton. (Nem árt ha a szaki végig nézi az ő kis mérőműszerével az összes konnenkort, kapcsolót.)
A raditor már csak olyan: az sem örök életű...
(Igaz, én már találkoztam békebeli öntöttvas radátorral, na az talán még az út tulajdonost is túléli gond nélkül...)
Nincs gond semmivel sem.Felújított lakás.
Akkor is felszólíthat ha nincsen gond vele csak pl nem tetszik a radiátor és ezért cserélte ki?
Bocs de már hogyan lehet az a lakás "felújított"? A radiátor régi, az ablak úgyszintén, a vezetékek is az ókorból stb. Tehát az, hogy pl. új tapéta került - csak példának hoztam fel - attól az még MESSZE van a felújítottságtól.
Vélhetően a haszonélvező nem ok nélkül reklamál..., igaz nem minden követelését kell a tulajdonosnak magára venni.
Csak hogy lássad: ezek az újmódi radiátotok akár már 3-4 éves korban is hegesztésre szorulhatnak, illetve cserére.
(A tv-, mosógép- hütő stb. gyárak ma már nem "egy életre szóló" terméket állítanak elő - akkor miből élnének meg?!)
Az mind rendben van.De a saját radiátorom 26 éve van fenn és fogalmam nincs mikor lyukad ki.Ha kilyukad,csöpög lecserélem.10A/h biztosíték van a családi házunkon és majd 200 négyzetméter,hegesztek róla.Egy 49 négyzetméteres házba szerintem elég a 16A/h.
Itt a lényeg azon van hogy kölcsönt akar felvenni a lakásra és felújítani.A közös költséget se tudja fizetni akkor miből fizeti a hitelt.Ez itt a probléma.Nem szólt hogy baj van vele vagy bármivel csak felújítani akar.Kérdezem én januárba a fűtési szezonban radiátort cserélni vásárolt radiátorra?A hőszolgáltató engedélye kell és csak meghatározott típusok és nagyságúak mehetnek fel.Az a helyzet hogy felvetetné a hitelt és nem fizetné a felújítás csak ürügy.Nyilván az én érdekem is hogy a lakás rendbe legyen de azért hogy új legyen pont azért nem cseréltetem mert a régi bírja 100 évig az új 5.A biztosító fizet minden ilyen kárra ha lecseréltetem akkor nem.Nem véletlenül fizetek elég súlyos összeget a biztosítónak.
Zárd rövidre a témát: nincs hitelfelvétel és punktum. Ebben te a tulajdonos döntesz.
Ami felújítás mégis indokolt azt szép sorjában az év folyamán ahogy az anyagi erőd engedi - önerőből és nem hitelből.
Ha ok/valós indok nélkül fűtési szezonban radiátorcsere történik egy panellakásban, a lakótársak nagyon morcosak szoktak lenni a több órás fütéskimaradás miatt. (A hőszolgáltató meg küldene egy jó nagy számlát...)
Tessék átfesteni a radiátort, mindjárt "újszerű" - és megvan.
Vita is csak azért alakulhatott ki közted és a haszonélvező közt, mert belementél az utcájába...
Igen.Hasonlóan gondolkodunk.Köszönöm a segítségeket.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02