Haszonélvező kötelességei

polgar # 2009.01.25. 09:30

Tisztelt Fórumozók!
Érdeklődni szeretnék hogy milyen kötelezettségei vannak egy haszonélvezőnek a lakással kapcsolatban.
Felmerült egy probléma hogy mi lesz ha kilyukad a radiátor.Kinek kell cseréltetnie kijavítania?
Ez a haszonélvező feladata?A festés,villanyszerelés ha szükség van rá kinek lenne a feladata?
Tudomásom szerint ez a haszonélvezőé.
Köszönöm a segítséget.

monalisa1 # 2009.01.25. 10:18

A haszonélvezeti joggal rendelkező élvezi az ingatlan hasznát és viseli annak terheit. Vagyis lakik benne - ő vagy akinek ezt megengedni -, és fizeti a lakással járó havi költségeket. A radiátor a tulajdonos kárára lyukadt ki lévén a lakás tartozéka, egy tisztasági festetés 5 évenként aktuális - mondjuk a haszonélvezőt terheli, a villanyszerelés szükségességétől/okától függően esetleg ismét a tulajdonos költsége.

polgar # 2009.01.25. 11:01

Rendben.De ha mi lesz ha kilyukad a radiátor,leégnek a vezetékek,stb.-re való hivatkozás nem ok egy radiátorcserére,teljes villamos felújításra.Ha megtörténik akkor nyilván a tulaj fizeti.Kitalálta a haszonélvező hogy most akar ablakot cserélni,radiátort cserélni,festetni,villanyt szereltetni és erre akar jelzáloghitelt felvenni a tulajdonunkra.Sajnos nem tudott nélkülünk mert természetesen nem látjuk ésszerűnek a mostani helyzetben hitelt felvenni.Egy 7.emeleti panel lakásnál amúgy sem olyan könnyen megy ez és az állapota sem indokolja.Ha jövő héten/hónapban véletlenül kilyukadna a radiátor mert ugye erre hivatkozott természetesen javíttatom hova kell mennem megvizsgáltatni hogy az elöregedéstől lyukadt ki vagy kilyukasztották?Ja igen a hitel visszautasításakor azt mondta hogy majd akkor máshogy.A tippünk az hogy nem fizet be számlákat.Akkor mi a teendő?Irány a bíróság?
Köszönöm.

ObudaFan # 2009.01.25. 12:14

A haszonélvező jogának gyakorlásában a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni. Viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével; terhelik azok a kötelezettségek, amelyek a dolog használatával kapcsolatosak, és köteles viselni a dologhoz fűződő közterheket.
A haszonélvező köteles a tulajdonost a dolgot fenyegető veszélyről és a beállott kárról értesíteni - ideértve azt az esetet is, ha őt harmadik személy a haszonélvezet gyakorlásában akadályozza -, köteles továbbá tűrni, hogy a tulajdonos a veszély elhárítására, illetőleg a kár következményeinek megszüntetésére a szükséges intézkedéseket megtegye.
A haszonélvezet megszűntével a haszonélvező köteles a dolgot visszaadni. A haszonélvező felelős a dologban bekövetkezett károkért, kivéve, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. A rendeltetésszerű használattal járó értékcsökkenést a haszonélvező nem köteles megtéríteni.
Ha a haszonélvező a dolgot rendeltetésének meg nem felelő módon használja, rongálja, vagy a dolognak a haszonélvezet megszűntével való visszaadását egyébként veszélyezteti, és a tulajdonos tiltakozása nem vezetett eredményre, a tulajdonos biztosítékot követelhet.
Ha a haszonélvező nem ad biztosítékot, a bíróság a tulajdonos kérelmére a haszonélvezeti jog gyakorlását biztosíték adásáig felfüggesztheti.
A haszonélvező a rendkívüli javítási vagy helyreállítási munkálatokat elvégeztetheti, ha felszólítására a tulajdonos azokat nem végzi el.
A haszonélvezet megszűntekor a haszonélvező követelheti a tulajdonostól a szükséges költségek megtérítését, levonva azokból az időközi értékcsökkenésnek megfelelő összeget. Ha a tulajdonos gazdagodása az így megállapított összeget meghaladja, a különbözetet is köteles megtéríteni.
Ha a dolog egészben vagy jelentős részben elpusztul, a tulajdonos nem köteles azt helyreállítani.
Ha a tulajdonos a dolgot helyreállítja, a haszonélvezeti jog feléled, de a tulajdonos kérheti a helyreállításra fordított összeghez mért korlátozását.
Ha a tulajdonos a dolgot nem állítja helyre, a haszonélvezet megszűnik; ha azonban a haszonélvezet tárgya helyébe más dolog lép, a haszonélvezet erre terjed ki. Ha a dolog helyébe pénzösszeg lépett, a haszonélvező az összegnek a dolog helyreállítására vagy pótlására fordítását is követelheti.

polgar # 2009.01.25. 12:31

Igen ezt elolvastam én is de értelmezési problémáim vannak.Főleg a haszonélvező felém jelzett "Ha" kijelentése.Következtetni egy radiátor kilyukadására nem lehet/nem jelezte hogy csöpög/ .Ablakcsere általában központilag az összes lakásba szokás nem ilyen partizánakció keretében./erről a lakásszövetkezet tájékoztat ez az én költségem természetesen.Villanyszerelés?Erre megint nem lehet mit mondani.Ha leveri a hősugárzó a kismegszakítót akkor ne használja mert szerintem nem indok egy felújításra./nem említettem mi a gond a villannyal/
A kérdés az ha most kicserélteti a radiátort,ablakot cseréltet villanyt szereltet akkor nekem ki kell azt neki fizetnem ha esetleg számlával igazolja?Kivel lehet ezt felméretni hogy szükség van-e felújításra.Az én meglátásom hogy nem.Ha kilyukad a radiátor a biztosító fizet,villanynál hasonló a helyzet,az ablakot pedig a 7.emeleten talán nem dobták be a huligánok. Köszönöm

ObudaFan # 2009.01.25. 13:54

Ha felszólít téged, hogy csináltasd meg, és te nem csináltatod meg, és nem tudod bizonyítani, hogy ő okozta a kárt, akkor követelheti tőled az erre fordított összeget.

monalisa1 # 2009.01.25. 15:29

Egy 30/40 éves lakásra már költeni kell, tehát indokolt lehet a víz-, villany- és a burkolatok cseréje. Az ablakcsere központilag olcsóbb mert általában a tényleges költség 1/3-át kell csak a tulajdonosnak állnia - azt is akár hitelre -, a többire van állami és önkormányzati hozzájárulás.

Addig is míg a lakásban "a drótokat" kicserélik, a 16 A/h biztositékot ki lehet cseréltetni 32 A/h-ra a villamosművek hozzájárulásával és az ők külön engedéllyel rendelkező villanyszerelővel - pár ezer forint a költség., a külön névjegyzék beszerezhető az ügyfélszolgálaton. (Nem árt ha a szaki végig nézi az ő kis mérőműszerével az összes konnenkort, kapcsolót.)

A raditor már csak olyan: az sem örök életű...
(Igaz, én már találkoztam békebeli öntöttvas radátorral, na az talán még az út tulajdonost is túléli gond nélkül...)

polgar # 2009.01.25. 15:57

Nincs gond semmivel sem.Felújított lakás.

polgar # 2009.01.25. 16:05

Akkor is felszólíthat ha nincsen gond vele csak pl nem tetszik a radiátor és ezért cserélte ki?

monalisa1 # 2009.01.25. 16:06

Bocs de már hogyan lehet az a lakás "felújított"? A radiátor régi, az ablak úgyszintén, a vezetékek is az ókorból stb. Tehát az, hogy pl. új tapéta került - csak példának hoztam fel - attól az még MESSZE van a felújítottságtól.

Vélhetően a haszonélvező nem ok nélkül reklamál..., igaz nem minden követelését kell a tulajdonosnak magára venni.

monalisa1 # 2009.01.25. 16:09

Csak hogy lássad: ezek az újmódi radiátotok akár már 3-4 éves korban is hegesztésre szorulhatnak, illetve cserére.

(A tv-, mosógép- hütő stb. gyárak ma már nem "egy életre szóló" terméket állítanak elő - akkor miből élnének meg?!)

polgar # 2009.01.25. 18:13

Az mind rendben van.De a saját radiátorom 26 éve van fenn és fogalmam nincs mikor lyukad ki.Ha kilyukad,csöpög lecserélem.10A/h biztosíték van a családi házunkon és majd 200 négyzetméter,hegesztek róla.Egy 49 négyzetméteres házba szerintem elég a 16A/h.
Itt a lényeg azon van hogy kölcsönt akar felvenni a lakásra és felújítani.A közös költséget se tudja fizetni akkor miből fizeti a hitelt.Ez itt a probléma.Nem szólt hogy baj van vele vagy bármivel csak felújítani akar.Kérdezem én januárba a fűtési szezonban radiátort cserélni vásárolt radiátorra?A hőszolgáltató engedélye kell és csak meghatározott típusok és nagyságúak mehetnek fel.Az a helyzet hogy felvetetné a hitelt és nem fizetné a felújítás csak ürügy.Nyilván az én érdekem is hogy a lakás rendbe legyen de azért hogy új legyen pont azért nem cseréltetem mert a régi bírja 100 évig az új 5.A biztosító fizet minden ilyen kárra ha lecseréltetem akkor nem.Nem véletlenül fizetek elég súlyos összeget a biztosítónak.

monalisa1 # 2009.01.25. 19:11

Zárd rövidre a témát: nincs hitelfelvétel és punktum. Ebben te a tulajdonos döntesz.

Ami felújítás mégis indokolt azt szép sorjában az év folyamán ahogy az anyagi erőd engedi - önerőből és nem hitelből.

Ha ok/valós indok nélkül fűtési szezonban radiátorcsere történik egy panellakásban, a lakótársak nagyon morcosak szoktak lenni a több órás fütéskimaradás miatt. (A hőszolgáltató meg küldene egy jó nagy számlát...)

Tessék átfesteni a radiátort, mindjárt "újszerű" - és megvan.

monalisa1 # 2009.01.25. 19:12

Vita is csak azért alakulhatott ki közted és a haszonélvező közt, mert belementél az utcájába...

polgar # 2009.01.26. 14:51

Igen.Hasonlóan gondolkodunk.Köszönöm a segítségeket.