Hibás hagyatékátadó végzés


Sz.Endre # 2019.03.21. 13:11

Köszönöm a segítséget! Intézem.

gerbera317 # 2019.03.21. 11:58

Kérni kell a végzés kijavítását attól a közjegyzőtől, aki erre jogosult. A közjegyzői kamaránál (MOKK) meg tudják mondani, kihez fordulj.

Sz.Endre # 2019.03.21. 11:40

Tisztelt Fórumozók!

A hagyaték átadó végzés jogerőre emelkedett.
A hagyatéki vagyonnál fel van tüntetve a Postán elhelyezett befektetés, a hagyaték átadása résznél viszont hiányzik. Erre hivatkozva a Posta nem akarja átadni a hagyaték náluk levő részét. A helyzetet bonyolítja, hogy a közjegyző nyugdíjba vonult. A rendelkezésemre álló telefonszámokon nem lehet senkit elérni. Nem tudom, hogy mi ilyenkor a teendő.

A segítséget előre is köszönöm!

Reka26 # 2009.02.20. 13:24

Tulajdonképpen csak tisztán szeretnék látni, hogy mi a helyzet. Mivel amit szóban hallottam anyukámtól megegyezett a jegyzőkövvel, de a végzéssel nem. Tehát nem értettem az egészet. Még most sem értem, de majd elmondja a közjegyző, hogy mit akart ezzel.
Köszönöm válaszodat!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.20. 12:41

Mit lehet erre mondani? A közjegyző nem állt a helyzet magaslatán. Sem akkor, amikor téves tájékoztatást adott a hagyatéki tárgyaláson, sem akkor, amikor megpróbálta megoldani a téves tájékoztatása miatt is kialakult helyzetet. De még akkor sem, amikor a korábbi hibákat a hagyatékátadó végzésben igyekezett korrigálni.

De mi a problémád? Mit szeretnél elérni?

Reka26 # 2009.02.20. 11:01

A tárgyaláson a közjegyző azt állította, hogy a nagymamának nem jár a pénzből semmi. Ezt valahogy én sem értettem. Utána pedig azért örökölt a nagymama a felét a folyószámlának, mert a lánya lemondott az ő javára.
Tehát a jegyzőkönyv és a végzés nem azonos, pedig a tárgyláson készítették el mind a kettőt.
Azt nem értem, hogy a nagymamának miért nem jár a pénzből. A nagypapa külön számláján volt, de már 50 éve házasok.
A hagyatéki leltárba a ház fele és néhány ha föld fele is belekerült, de azokkal minden rendben volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.20. 10:55

Illetve a végzés sem tökéletes abban a vonatkozásban, hogy szerintem az özvegyet az az 1/2 nem örökség címén, osztályos egyezség révén illeti meg, hanem a házassági közös vagyon címén.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.20. 10:54

No, nem egészen. A jegyzőkönyvben elég furcsa dolgok vannak, de valóban az is, hogy a pénz fele a két unokáé. Aztán a végzésben már csak a negyede az övék.

De ismétlem: ha az a pénz nem volt a nagypapa különvagyona, akkor ez így equo et bono.

Reka26 # 2009.02.20. 10:53

Felhívtam a közjegyzőt. Az asszisztenssel tudtam csak beszélni. Szerinte sem egyezik a két irat.
A jegyzőkönyvben csak 3 név szerepel: nagymama, unoka1, unoka2.
A végzésben pedig 4 név: nagymama, lánya, unoka1, unoka.
Hétfőn kell hívnom a közjegyzőt.

ObudaFan # 2009.02.20. 10:46

Pedig itt már a jegyzőkönyvben is az van, ami a végzésben.

Reka26 # 2009.02.20. 10:42

Idézet a jegyzőkönyvől:
"jelenlévők a hagyaték átadását úgy kérik, hogy az .....számú folyószámla és a Kincstári Takarékjegyek 1/2-ed részét a túlélő házastás örökli, ezen vagyontárgyak fennmaradó 1/2-ed részét örökhagyó unokái egymásközti egyenlő arányban, mely 1/2-ed részeket a túlélő házastárs haszonélvezeti joga terhel"
Idézet a végzésből:
2. Örökhagyó nevén a ....-nál - vezetett .... számú folyószámla, melynek egyenlege: ....,- Ft.

3. Örökhagyó nevén a Magyar Posta Zrt. által kibocsátott Kincstári Takarékjegy Összege: ....

1/2-ed részben teljes hatállyal átadja - törvényes öröklés jogcímén, osztályos egyezség alapján túlélő házastárs: XY (nagymama) részére"

"1/2-ed részben teljes hatállyal átadja - törvényes öröklés jogcímén, osztályos egyezség alapján örökhagyó gyermeke, elhunyt gyermek jogán annak gyermekei egymásközti egyenlő arányban:

XX (lánya)

AB elhunyt gyermek jogán: AX, BX (unokák) részére"

"Túlélő házastárs: XY (nagymama)haszonélvezeti jogával terhelten"

Akkor a jegyzőkönyv lehet a hibás, és a tárgyaláson is hibásan hangzott el a tájékoztatás.
Ebből kisebb balhé is volt, mert a nagymama nehezményezte, hogy neki miért nem jár a pénzből semmi. Erre a lánya lemondott a pénzről, hogy a mama kapja, anyukám (meghatalmazott) viszont nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.20. 10:24

Talán félreérted. Az örökségről a hagyaték megnyílta után nem lehet lemondani. Visszautasítani lehet, de azt sem olyan valaki javára, aki nem örökös. Márpedig az özvegy nem az.
Az történhetett, hogy elismertétek, hogy a folyószámla egyenlege házassági közös vagyon (ez egyébként valószínűleg az elismerésetek nélkül is így van). Akkor pedig a fele a nagymamát illeti, a másik felét kell az örökösök között felosztani. És így a végzés rendben lévőnek látszik.

Reka26 # 2009.02.20. 09:46

Tisztelt fórumozok!

2008. október 3-én meghalt nagyapám. A hagyatéki tárgyalás 2009.02.12-én volt, melyre anyukámat küldtem el meghatalmazottként. Most vettem át a végzést, ami különbözik a jegyzőkönyvtől.
A jegyzőköny alapján (ez hangzott el a tárgyaláson is) a folyószámlát 1/2-ed részben nagyanyám örökli, mivel a lánya lemondott a javára, 1-2-ed részben pedig öcsém és én (mivel apukánk már nem él).
A végzésben pedig az szerepel, hogy a kérdéses folyószámla 1-2-ed része nagyanyámé, 1/2-ed része pedig a lányáé, öcsémé és az enyém. Ez valószínűleg csak elírás lehet, de nem tudom.
Mi a teendő ebben az esetben?
Gondolom fellebbezni nem kell, mert megegyeztünk, csak hibás a végzés.
Válaszotokat előre is köszönöm!