póthagyatéki eljárás

Pumita # 2009.02.26. 11:45

Apukám 2003-ban eladta a házát,és a vételár egy részét nekem és bátyámnak adta,erről ajándékozási szerződés nem készült,de egy levélben leírta mekkora összeget ajándékoz nekünk.Mi egy házat vettünk belőle,mely az én nevemen van,mivel nekem kevesebb illetéket kellett fizetni.Apukám meghalt,a hagyatéki eljárás során ezt a tételt nem tüntettem fel,mivel halála előtt 3 évvel nekünk ajándékozta,nem gondoltam,hogy a hagyatékhoz tartozik.
Később úgy döntöttünk,hogy eladjuk a házat,és elosztjuk a vételárat.Mivel időközben bátyám nagyon rossz anyagi helyzetbe került,alkoholista és munkanélküli lett, valamint több családtagunk elhúnyt,minden hagyatéki költséget,temetést én álltam egyedül,és nagyobb összegeket kölcsönöztem a bátyámnak,ezekről papírt írt alá minden esetben,és úgy egyeztünk meg,hogy ha sikerül eladni a házat a neki járó összegből a rá eső költségeket,a kölcsönöket levonjuk,tehát ő ennyivel kevesebbet fog kapni.A házat még nem sikerült eladni.
Igen ám,de bátyám most ügyvédhez fordult,és ,mondván,nem akarja visszafizetni a kölcsönöket,és a temetésekhez(4 családtagot temettem el)összesen 200000 ft-tal hajlandó hozzájárulni.Ezzel szemben kölcsönökkel együtt kb. 1000000 forintot fizettem ki helyette,és minden költséget igazolni tudok.Az ügyvéd póthagyatéki eljárást kért.
A következő kérdések merültek fel bennem:
A hagyaték tárgya ilyen esetben az elajándékozott összeg,vagy az abból vett ingatlan lesz?
Ha az összeg,akkor a bátyámra eső részből,le lehet-e vonni azokat az összegeket,amiket én már kifizettem a bátyámnak,mintegy törlesztésképpen?
Ha az ingatlan,akkor a hagyatéki eljárás során hogyan tudom a jogos követeléseimet érvényesíteni?
Azzal semmi gondom,ha az ingatlan fele a nevére kerül,viszont a bátyám helyett(gondolom örökösként neki kellett volna állni a költségek felét),illetve neki kifizetett összegeket szeretném visszakapni.
Az egymillió forint ezekből áll össze:
kölcsönök,melyekről a bátyám papírt írt alá,de tanúk nem írták alá
temetések költsége
az elhúnyt családtagok rezsi,és egyéb tartozásai,mely kifizetésekről számlák,csekkek vannak a birtokomban

ObudaFan # 2009.02.26. 12:26

És mindennek mi köze van a póthagyatéki eljáráshoz?

Ha több leszármazó közösen örököl, mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette, feltéve hogy a hozzászámítást az örökhagyó kikötötte, vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta (osztályrabocsátás).

Egyebekben a követelésedet polgári perben érvényesítheted.

Pumita # 2009.02.26. 16:59

Hogyhogy mi köze?Pont arra lennék kiváncsi,hogy adott ügyben mit várhatok a póthagyatéki eljárástól,amit bátyám kérelmezett.Nincs más hagyaték,gyakorlatilag nem tudom,hogy most az akkor elajándékozott pénz,vagy az azon vett ház lesz az eljárás alapja.
Ez a hozzászámítás,meg osztályrabocsátás nekem kinai,bocs diplomás ember volnék,de nem nagyon értek a joghoz.Illetve nem tudom hogy ez a gyakorlatban a konkrét esetben a póthagyatéki eljárás keretében mit jelent.
Az hogy csak polgári peres eljárásban tudnám a követeléseimet érvényesíteni,elég lelombozó.Akkor mi a csuda az a hagyatéki hitelező?Én adott esetben nem lehetek az?

Pumita # 2009.02.26. 17:24

Időközben megfejtettem az osztályrabocsátást,ha jól értem, akkor mondjuk,ha a hagyaték értéke x,és én nevemen van a ház,akkor annak értékét kell hozzászámítani a hagyaték értékéhez vagyis x+Y,pl. ha x=10 milka,y=5 milka,akkor a hagyaték 15 milka,vagyis én már csak 2,5 milliónyit örökölnék.
Na hát én nem ezzel a tudással születtem,tehát nem ez történt a hagyatékin,és megörököltem az x összeg felét.
Akkor most mi várható a póthagyatékin?
Újra lejátszák a dolgot eszerint,és megváltoznak a tulajdonviszonyok a már megörökölt ingatlanon?Én azt gondoltam,hogy csak a fennmaradó, vagyis a hagyatékin be nem diktált részt fogják felosztani.
Illetve mi van olyankor,ha y nagyobb,mint x?
Vagyis pl.x=5 milka,és y=10 milka,akkor a hagyaték ugyanúgy 15 milka,de én ez esetben nem örökölnék semmit,plusz arra köteleznek,hogy fizessek a bátyámnak 2,5 millió ft-ot?Vagy hogy is van ez?

ObudaFan # 2009.02.26. 20:30

A póthagyatéki eljárás nem arról szól, hogy a már átadott hagyatékot új rend szerint adják át, hanem arról, hogy olyan vagyontárgyat, ami nem volt az eredeti hagyatéki eljárás alapja, a közjegyző átadja. Amit az örökhagyó már életében elajándékozott, az nem tartozik a hagyatékhoz, ezért arra sem hagyatéki, sem póthagyatéki eljárást nem kell lefolytatni.

Bocs, de amit írsz, az teljesen kaotikus.

Pumita # 2009.02.27. 08:44

S:O:S!!!!Valaki érti,amit írok?És tud válaszolni a kérdéseimre?Mivel apám életében elajándékozta ezt a pénzt és most póthagyatéki eljárást kért bátyám ügyvédje,tehát szeretném tudni mi vár rám.Azért marha jó,hogy egy ügyvéd számára kaotikusnak tűnik a szitu,akkor egy laikus mit szóljon?

Pumita # 2009.02.27. 08:47

Az első hozzászólásra válaszoljon légyszíves valaki,a többi nem érdekes csak ObudaFan bekavart itt az osztályrabocsátással.

ObudaFan # 2009.02.27. 09:01

Nem a szituáció a kaotikus, hanem az, amit írsz, ami sajnos valószínűleg abból fakad, hogy annyira belekavarodtál, hogy a kérdést sem tudod megfogalmazni. Amit írsz, az tulajdonképpen lehetetlen is, mert ha az örökhagyó elajándékozta a vagyontárgyat életében, akkor arra sem hagyatéki, sem póthagyatéki eljárást lefolytatni nem lehet. Szerintem a legjobb, amit tehetsz az, ha befáradsz a közjegyzőhöz, és megkérdezed, hogy egyáltalán milyen vagyonról fog szólni ez a póthagyatéki eljárás.

Pumita # 2009.02.27. 09:10

Tudom,hogy erről van szó.Részlet bátyám ügyvédjének leveléből:
"A hagyatéki eljárás során Ön nem tüntette fel,hogy rendelkezik x millió ft-tal,továbbá nem tárta a közjegyző elé a néhai akaratát.
A néhai akarata ellenére P.M.(bátyám),a mai napig nem kapta meg a neki járó x MFT-ot."
Mivelhogy házat vettünk belőle ,ami az én nevemen van,és a házat még nem sikerült eladni.
Ezért kértek póthagyatéki eljárást,ha ilyet nem lehet,akkor ezek szerint blöffölnek?

Pumita # 2009.02.27. 09:13

Ezt kérdeztem:
"A hagyaték tárgya ilyen esetben az elajándékozott összeg,vagy az abból vett ingatlan lesz?
Ha az összeg,akkor a bátyámra eső részből,le lehet-e vonni azokat az összegeket,amiket én már kifizettem a bátyámnak,mintegy törlesztésképpen?
Ha az ingatlan,akkor a hagyatéki eljárás során hogyan tudom a jogos követeléseimet érvényesíteni?"
Szerintem semmi gond a fogalmazással.

Pumita # 2009.02.27. 09:15

Lehet,hogy tényleg jobban járok,ha a közjegyzőt kérdezem meg.De azért ha valaki tudja a megfejtést szívesen veszem.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.27. 09:23

Nyilván ön a bátyja által használt kifejezést írta itt le. A leírásból nem az tűnik ki, hogy az ön bátyja jogász lenne. Az ön bátyja nyilván arra gondolt, hogy a hagyatéki eljárás alapján átadott vagyont újra el kívánja osztatni kettejük között. Az erre irányuló eljárás jogi megnevzését a budai kolléga már leírta.

Pumita # 2009.02.27. 09:28

A póthagyatéki eljárás kifejezést nem a bátyám,hanem bátyám ügyvédje használta.

ObudaFan # 2009.02.27. 09:31

Egy dolog még elképzelhető: hogy vitatja azt, hogy az ajándékozás megtörtént. Mert akkor a hagyaték tárgya lenne ez a vagyon.

Pumita # 2009.02.27. 09:40

Elképzelhető.És ez esetben a pénz vagy az azon vett ingatlan a hagyaték tárgya?(Az ingatlan most többet ér,mint amikor vettük)

ObudaFan # 2009.02.27. 09:54

Ha nem történt volna meg az ajándékozás, akkor az ingatlan. De az egyértelműen nem lesz a hagyaték tárgya, mert a halál időpontjában a közhiteles nyilvántartás szerint sem volt az örökhagyó tulajdona. Arról véleményem szerint csak polgári perben lehet vitatkozni, hogy egy semmis szerződéssel lett-e a tiéd.

Pumita # 2009.02.27. 10:02

Köszönöm a választ.Akkor lassan csak megfejtjük a történetet,vagy blöffölnek,és így akarnak kicsalni egy a bátyám számára előnyösebb megállapodást(mivel az ügyvéd azt írta bátyám visszavonja a póthagyatéki eljárás iránti kérelmét,ha elengedem neki a tartozásai nagyrészét) vagy pedig az ügyvéd rossz tanácsot adott a bátyámnak,és valóban kért póthagyatékit,de ezesetben a közjegyző azt fogja mondani,hogy csókolom ez polgári peres eljárásra tartozik,és nem rám.

ObudaFan # 2009.02.27. 10:20

Én azért a helyedben csak érdeklődnék aközjegyzőnél.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.27. 10:22

i

Pumita # 2009.02.27. 10:30

Rendben érdeklődni fogok.

Utepite # 2009.03.31. 12:07

Kedves Ügyvédek!

Testvérem és én örököltünk. Volt már hagyatéki tárgyalás, ahol úgy nyilatkoztunk, hogy fele-fele arányban kérjük a ránk eső hagyatékot, és a végzést tartalmazó bankban lévő pénzeket fel is vettük.

Most úgy néz ki, hogy - várhatóan pár év múlva - egy ingatlan is a hagyatéki leltárba fog kerülni. De nem is ez a lényeg.

A kérdésem az, lehet-e, hogy, bár a hagyatéki tárgyaláson fele-fele arányt kértünk, a póthagyatéki tárgyaláson ezen változtassunk, és csak a testvérem örökölhesse a teljes ingatlant, persze az én hozzájárulásommal?

Várva válaszukat:
Gergely

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.31. 12:20

Lehet, de az, hogy egy ingatlan csak "pár év múlva kerüljön a hagyatékba..." Ööö... izé, ez nagyon furcsa. Valami nem kerek.

monalisa1 # 2009.03.31. 12:48

Biztos valami isten háta mögötti faluban egy mindenki által rég elfelejtett földdarab - mely utóbb valahogy előkerült.

Utepite # 2009.03.31. 13:06

Kedves kbs!

Igen, igen, jól látod, hogy nem kerek, valószínű ezt ki is lehetett volna hagyni a kérdésből:) Csak a földhözragadt agyammal könnyebb volt a valós helyzettel kérdezni.

Köszönöm a választ, lényeg, hogy ezek szerint egy póthagyatéki tárgyaláson még változtathatunk a tesómmal, akár le is mondhatunk egymás javára a póthagyatéki tárgyaláson tárgyalt hagyatékról.

Gergely