Gondnokság...???


Vicababa # 2009.03.02. 09:39

Sziasztok!!
Ne mbiztos hogy jó helyre írom a problémát, de teljesen kétségbe vagyok esve. A történet lényege hogy apukámat régebben kezelték pszichiátrián, meg az ideggondozóba is járt rendszeresen, végül több probléma miatt is, de főként a pszichés dolgok miatt leszázalékolták ha jól emlékszem 10 évvel ezelőtt...Az orvosa kb ebebn az időben nyugdíjba ment, apu ezután már nem ment oda többet. Nem vagyok orvos de a tünetei alapján bipoláris személyiségzavara lehet, egyszer teljesen depressziós, máskor teljesen fel van pörögve. Ezekkel az időszakokkal van a probléma, ilyenkor kifordul teljesen önmagából. Nme hagy aludni senkit, éjjel 2-3 órakor telefonálgat, a telefonszámlánk most 100 ezer FTnál tart, mindenféle dolgot kitalál, hogy majd abból pénzt keres, mindenféle számomra ismeretlen és ismerőst megatál hogy menjen neki vásárolni dolgokat...Magától nem akar orvoshoz fordulni, kijelentette hogy ő nem elmebeteg és ezzel a téma lezárva. Milyen lehetőségeim vannak hogy mégis orvoshoz kerüljön? Most éppen kórházban van, mivel nem fiygelt oda magára és egy nagyon erős fájdalomcsillapitót szedett 2 hónapig és kilukadt a gyomra.A sebész szerint ez még nemelegendő ok hogy pszichiátert hivjanak hozzá konzultálni. 2 évvel ezelőtt is volt kórházban, akkor úgy volt hogy átmegy a pszichiátriára de meggondolta magát. Ez a 22es csapdája hogy mivel nem akar megteheti hogy nem megy, de nincs olyan állapotban hogy döntsön magáról...Tudna nekem valaki segíteni?
Előre is köszönöm,
Vica

monalisa1 # 2009.03.02. 10:06

Édesapjával kapcsolatban a gyámhatósághoz kell fordulni, majd a gondnokság alá helyezésről a bíróság dönt egy igazságügyi pszichiáter szakorvos véleményezése alapján., sajnálatosan nem egyik napról a másikra való az eljárás.

De ha gondnokság alá is helyezik az Édesapját, a leírt problémák okán a kijelölt gondnoknak a nap 24 órájában álandóan mellette kell(ene) lennie: időben és mindig beszedje a gyógyszereit, valamint a telefont rendre kinni a kezéből stb.

Jobb lenne intézetben elhelyezni a bácsit ahol megfelelő a gondozás és a felügyelet.

Egyben javasolt ezen témában elolvasni az egyik-másik topicot, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Valamint a pszichiáter kezelőorvosával külön is beszélni, ő mit mond, javasol.

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.03.02. 10:18

Az a helyzet, hogy emiatt zárt intézetben még nem fogják őt elhelyezni véleményem szerint, ugyanakkor a gondnokság alá helyezés csak félmegoldás lesz. Viszont egyetértve az előttem szólóval: kezdeményezni kell.

monalisa1 # 2009.03.02. 10:28

Köszönöm a pontosítást.

Annyit tennék hozzá, hogy nem csak zárt intézetek vannak hanem akár önként is be lehet vonulni idősek "fizetős" otthonába., magas színvonalú az elhelyezés-, az ellátás- és állandó a nővéri felügyelet.

ObudaFan # 2009.03.02. 10:46

Igen, csak a kérdező leírásából azt látom, hogy itt az önkéntességgel komoly problémák lesznek. :)

Vicababa # 2009.03.02. 11:09

Sajnos igen, az önkéntességgel nagyon is azok vannak, és igazából én csak annyit szeretnék elérni hogy valahogyan orvoshoz kerülhessen...És félek elkezdeni ezt az eljárást ugyanis régebben amikokr igy elborult már közölte hogy ha bármmit csinálunk (akkor édesanyám még élt) akkor megöl bennünket...Tudom hogy nagyon nehéz az ügy, de én csak neki szeretnék jót, viszont félek a következményektől...Az egyetlen mód a gondnokság lenne? Sajnos nem tudom megoldani hogy 24 órán keresztül legyen mellette valaki, ráadásul senkire nem hallgat...

ObudaFan # 2009.03.02. 11:49

Igen, de ebben az esetben nem ti fogjátok elküldeni elmeorvos szakértőhöz, hanem a gyámhatóság.

Vicababa # 2009.03.02. 12:15

Tudnátok neekm valami közelebbit mondani erről? Eddig nem sok mindent találtam és az is zavaros..Mi enenk a menete és mit kell tennem pontosan? Köszönöm előre is

ObudaFan # 2009.03.02. 12:23

Egyelőre csak annyi a dolgod, hogy megkeresd a polgármesteri hivatalban a gyámügyekben eljáró előadót, és vázold neki a problémát.

Vicababa # 2009.03.02. 12:29

Köszönöm szépen...holnap még próbálok futni egy két kört a háziorvosnál és az ideggondozóban...addig amig még kórházban van...Köszönök minden segítséget

Bea11 # 2009.03.02. 17:04

A gyámhivatalba kell bemenned, nem a polgármesteri hivatal gyámügyi előadúját, mivel a gondnoksági ügyek a gyámhivatal hatáskörébe tartoznak, nem a jegyzői gyámhatóság hatáskörébe.

Bea11 # 2009.03.02. 17:10

Javítanám magam, mivel értelmetlen volt a mondatom első része. Szóval a gyámhivatalt kell keresni, nem a polgármesteri hivatal gyámügyi előadóját. Persze, ha az apukád lakóhelyén van gyámhivatal, akkor az valószínűleg a polgármesteri hivatal épületében működik, de nem biztos.

Csipke # 2009.03.03. 09:01

Kedves Vicababa,

a másik lehetőség a gyámhatóság mellett, ha ön indítja meg a gondnokság alá helyezési pert. Ez nyilván nem lesz túl népszerű lépés az édesapja szemében. A gyámhivatal is megindíthatja az eljárást, csak sokkal tovább tart (mármint mire elindul az eljárás). Ahogy vázolta a helyzetet, talán érdemes megfontolni, hogy a "gyorsabb",ámde "népszerűtlenebb" lépést választja az édesapja védelme érdekében

A helyzet az, hogy akarata ellenére senkit nem lehet orvoshoz vinni, csak ha magára vagy a környezetére veszélyes. Így, ha az édesapja önként nem megy orvoshoz, amit tehet, hogy ha úgy látja, akkor egy "zaklatottabb" esetnél hív hozzá háziorvost vagy mentőt. Ezt követően ők fogják eldönteni, hogy beviszik-e a pszichiátriára vagy sem. Ha úgy ítélik meg, hogy szükséges az orvosi felügyelet, akkor már nem fogják kérdezni, hogy akar-e menni vagy sem.

Az, hogy valakinek a belátási képessége milyen fokban korlátozott (cselekvőképességet korlátozó gondnokság) vagy esetleg teljesen hiányzik-e (cselekvőképességet kizáró gondnokság) orvosszakértői kérdés, a perben kirendelnek egy igazságügyi orvosszakértőt, aki ezt majd az édesapja vizsgálatával eldönti.

Azzal számoljon, hogy ha Ön indítja meg a pert, az jó esetben háromnegyed év (másodfokkal együtt) alatt zajlik le. Ha a gyámhatóságra "bízza" ez még tovább fog tartani.

Üdvözlettel,


Csipke

Vicababa # 2009.03.04. 08:56

Kedves Mindenki,

Köszönöm a segítséget.... Elég kilátástalannak látom a helyzetet, a mentők tuti nem fogják elvinni, sajnos ismeretségi körből tudom hogy alig akartak elvinni valakit aki sokkal rosszabb állapotban volt, szóval ebebn én nem bízok...És hát az akarat nagyon szép dolog és tisztelem is, csak éppen amre történik bármi is addigra én anyagilag és lelkileg teljesen tönkre megyek... Háromnegyed év meg kb pont elég arra hogy visszaessen a depresszív fázisba és akkor viszonylag kezelhetőbb...És ha engem nem akar pl gyámnak mert megharagszik rám? Akkor kit jelölnek ki? És annak mi a dolga? Egyáltalán hogy működik ez az egész? Akkor egy vadidegen ember veszi fel pl a nyugdíját? És nekem kell ahhoz a vadidegenhez menni hogy adja már oda hogy a számlákat be tudjam fizetni? vagy mi? Meg ha addósságokba veri magát apu, minden számla az én nevemen van, a lakásnak a fele de azon apunak van haszonélvezet. Akkor rajtam fognak behjatani mindent?Köszönöm előre is Vica aki nagyon kétségbeesett

ObudaFan # 2009.03.04. 09:09

Ha nincs olyan rokon, akit gyámként ki lehetne jelölni, akkor a gyámhatóság hivatásos gyámot fog rendelni. Ő is pontos elszámolást köteles készíteni arról, hogy mit mire költött, így ellenőrizhető, hogy a gondnokoltra legyen fordítva az a nyugdíj.

Csipke # 2009.03.04. 10:50

kedves Vicababa,

hűűű, de sokat kérdezett. Na lássuk sorjában:

Ha nem vállalja senki a gondnokságot (nem gyámság ez, hanem gondnokság, gyámot kiskorú kap, a "felnőtt" meg gondnokot), vagy édesapja kifejezetten tiltakozik minden rokona ellen, aki vállalná, akkor hivatásos gondnokot rendelnek ki.

A gondnok a gondnokolt vagyonkezelője és törvényes képviselője. Az, hogy meddig terjed a dolga, az attól függ, hogy milyen gondnokságot állapítanak meg (korlátozót-kizárót).

De nézzünk egy példát: ha cselekvőképességet általános jelleggel korlátozó gondnokság alá helyezik, akkor azt úgy tudja elképzelni, hogy édesapja úgy fog "funkcionálni" jogi értelemben, mint kvázi egy kamaszgyerek. A keresménye 50%/-ával fog rendelkezni édesapja, a másik 50%-kal a gondnok, és a jognyilatkozatai érvényességéhez - néhány kivételtől eltekintve - a gondnok hozzájárulása szükséges.

Ha például a kötelezettségeit (például a számláit) az édesapja a nála lévő 50%-ból nem teljesíti, majd a gondnok a nála lévő 50%-ból fizeti azt meg.

Addig, amíg nincs gondnokság alatt édesapja, addig "lazán" adósságba tudja magát verni, hiszen jogi értelemben véve teljesen cselekvőképes. Az édesapját majd csak az "fogja megvédeni. Az adósságait édesapján, pontosabban az ő vagyonán "hajtják be" (nyilván van jelentősége annak, hogy milyen "adósság" ez).

Előrebocsátom, hogy nem egy leányálom egy ilyen per nyilván (sem az indítónak, aki pedig az alperes lesz - édesapja - meg pláne), de a széles körű társadalmi ellenérzéssel szemben a gondnokság alá helyezés elsősorban a gondnokolt - jelen esetben - az édesapja érdekeit szolgálja, nem ellene irányul. Erre gondoljon Ön is, illetve ezt próbálja megértetni az édesapjával is.

Üdvözlettel,


Csipke

Vicababa # 2009.03.04. 12:43

Hát nagyon szépen köszönöm mégegyszer...nem túl egyszerű kérdés ez...Elvileg holnap hazaengedik a kórházból, megpróbálom rávenni valahgy hogy menjünk el az ideggondozóba...:SSSS

Recus # 2009.03.26. 10:12

Kedves Fórumozók,

elolvastam Vicababa történetét és a kapott kommenteket. Sajnos hasonló cipőben járok, ám vannak bizonyos részletek amelyek mások.
Van egy nagypapám, aki 82 éves. 2 éve kapott 1 súlyos agyvérzést amivel meg is kellett operálni. Szerencsére fizikai következmények nélkül (bénulás) felépült belőle, azonban szellemileg nagyon is sérült általa. A kórházi kezelést nem várta végig, az Ideggyógyászatról 2 nap után saját felelősségére hazament. Bár leírták a zárójában, hogy szükséges lenne a beteg kezelése még, nem egyezett bele. Az elmúlt 2 évben ez az állapot csak romlott, szinte az egész családdal összeveszett, majd mindenkit kitagadott, tartozásokat halmozott fel, lelakta és tönkretette a lakást ahol él, agresszív lett és kezelhetetlen. Az ügy odáig fajult, hogy a háziorvost sem engedte be, az alapvető higiéniát se tartotta be, nem evett, nem ivott nem fűtött, ugyanakkor segítséget sem volt hajlandó elfogadni. Mi megpróbáltunk a házi orvosánál segítséget kérni, de Vicababához hasonlóan azt a választ kaptuk, hogy jogában áll így élni, hisz nem cselekvőképtelen, semmire nem kötelezhető. A napokban elkószált otthonról, majd kórházban kötött ki a pszichiátrián, ahol közölték, hogy pszichésen teljesen zavarodott, kezelést igényel, nagyon rossz állapotban van. Egyelőre nem tudni meddig tartják bent, de fennáll az a lehetőség, hogy kiadják és akkor nem tudjuk mit tegyünk vele hisz 24 órában senki sem tud vigyázni rá.

A felmerült kérdések, amiket kérem segítsenek megválaszolni:

 • ha kiadják a kórházból, egy cselekvőképtelennek nyilvánított zárójelentéssel, azzal már el lehet menni, hogy keressünk számára megfelelő intézményt?
 • a gondnokság alá helyezést, cselekvőképtelenség esetén kötelező megindítani, vagy a családnak, vagy a gyámhatóságnak?
 • a pert, az Édesapámnak kell megindítani (Ő a közvetlen rokona), vagy unoka is megindíthatja? (nem él már a nagymama)
 • Aki megindítja a pert az lesz a gondnok?
 • Ha megindul egy ilyen eljárás, amíg nincs jogerős ítélet, addig mi történik a cselekvőképtelen személlyel? "Átmenetileg" a család köteles gondoskodni róla, vagy igénybe vehet addig is külső, hivatalos segítséget, mint szociális munkás, otthon, magánintézmény?
 • a lakás amiben lakik 100%-ban az én tulajdonom (unokája vagyok), viszont holtig tartó haszonélvezet van bejegyezve rá a nagypapám nevére. Amennyiben oda jut az ügy, hogy a családból nem kerül ki gondnok, hivatalból mi történik az ingatlannal? Felújíttathatom? Vagy engedélyek és hivatali jóváhagyások szükségesek, hogy a tulajdonomat rendbe tegyem? Cselekvőképtelenség esetén, mit jelent a haszonélvezeti jog?

Hirtelenjében ennyi jutott eszembe.

Ha valaki tudna segíteni a fentiekben, nagyon hálás lennék!

Köszönöm!
Recus

Tordesillas # 2009.03.26. 13:05

ha kiadják a kórházból, egy cselekvőképtelennek nyilvánított zárójelentéssel, azzal már el lehet menni, hogy keressünk számára megfelelő intézményt?
Már most lehet keresni a megfelelő intézményt, nem kell menni míg kiadják. A kórház nem nyílváníthat senkit cselekvőképtelennek, csak javasolhatja azt, amíről a bíróság dönt egy gondnokság alá helyezési perben.
AZ intézti elhelyezéshez olyan szakorvosi vélemény kellene, hogy folymatos, állandó ápolásra gondozásra szorul, vagy legalább napi 4 órát meghaladóra naponta és kérni kell a soron kívüli elhelyezést egyszerre több intézményben is.

a gondnokság alá helyezést, cselekvőképtelenség esetén kötelező megindítani, vagy a családnak, vagy a gyámhatóságnak?
A gondnokság alá helyezést a nagykorú személy házastársa, egyeneságbeli rokona, testvére, a gyámhatóság és az ügyész kérheti.
Ha a gondnokság alá helyezés szükségességéről a gyámhatóság tudomást szerez, a gondnokság alá helyezési eljárást meg kell indítania, ha ezt a fent meghatározott közeli hozzátartozó a gyámhatóságnak a perindítás szükségességéről való tájékoztatását követő 60 napon belül nem teszi meg.

Tordesillas # 2009.03.26. 13:13

a pert, az Édesapámnak kell megindítani (Ő a közvetlen rokona), vagy unoka is megindíthatja? (nem él már a nagymama)
Mindketten megindíthatják, ha unoka már elmúlt 18 éves.

Aki megindítja a pert az lesz a gondnok?
Nem feltétlen. A bíróság által gondnokság alá helyezett személy részére a gondnokot a gyámhatóság rendeli ki.
Gondnok lehet minden cselekvőképes, nagykorú személy. Gondnokul csak az rendelhető ki, aki a gondnoki tisztséget vállalja.
Gondnokká - ha ez az érdekeivel nem ellentétes - a gondnokság alá helyezett által még cselekvőképes állapotában közokiratban kijelölt vagy a gondnokság alá helyezést követően megnevezett személyt, ha ez nem lehetséges, akkor elsősorban együttélő házastársát kell kirendelni. Ha ilyen nincs, vagy a házastárs kirendelése veszélyeztetné a gondnokság alatt álló érdekeit, a gyámhatóság gondnokul olyan személyt rendel ki, aki a gondnokság ellátására az összes körülmények figyelembevételével alkalmasnak mutatkozik.
A gondnok kirendelésénél az arra alkalmas személyek közül a szülőket, illetve a szülők által - a haláluk esetére - közokiratban vagy végrendeletben megnevezett személyt, ilyenek hiányában más hozzátartozókat - akik szükség esetén a személyes gondoskodást is el tudják látni - előnyben kell részesíteni.
Ha a gondnok a fentiek szerint nem rendelhető ki, a gondnokolt számára hivatásos gondnokot kell kirendelni.
Nem lehet gondnokul kirendelni azt, akinek a személye ellen a gondnokság alá helyezett kifejezetten tiltakozik, kivéve a hivatásos gondnokot.

Recus # 2009.03.26. 13:22

Kedves Tordesillas,

köszönöm az eddigi válaszokat. Remélem a maradék kérdésben is tudsz segíteni, ha nem akkor akad olyan aki ért ehhez a részéhez!

Mégegyszer köszönöm!
Üdv,
Recus

Tordesillas # 2009.03.26. 13:23

Ha megindul egy ilyen eljárás, amíg nincs jogerős ítélet, addig mi történik a cselekvőképtelen személlyel? „Átmenetileg“ a család köteles gondoskodni róla, vagy igénybe vehet addig is külső, hivatalos segítséget, mint szociális munkás, otthon, magánintézmény?
Ha cselekvőképtelenséget kizáró gondnokság alá helyezés tűnik valószínűnek orvosi szakvélemény szerint és azonali intézkeés szükséges, akkor a gyámhatóság vagy a bíróság ideiglenes gondnokot rendelhet, aki a végleges gondnok kirendeléséig látja el a gondnoki tisztséget.Az ideiglenes gondnok dönthet az intézeti elhelyezésről a gondnokolt helyett, ha erre feljogosítják,de ez akkor sem megy egyik napról a másikra.
Próbálják minél tovább húzni, hogy kórházban maradhasson, aztán ha hazabocsátják kérni szociális étkeztetést, házi segítségnyújtást, átmeneti segélyt, lakhatási támogatást, fűtési támogatást, idősek napközi otthonát, gázártámogatást a részére. Meg lehet keresni a vöröskeresztet is, hátha tudnak valamit segíteni. Egyébként a családtagok is amennyire tudnak gondoskodjanak róla.Persze, ha a nagypapa mindent visszautasít, mindekit elzavar, akkor önveszélyesség miatt háziorvossal beutaltatni pszichiátriára pl.
Ha nincs ideiglenes gondnok, akkor a nagypapa hozzájárulása is kell intézeti elhelyezéséhez.

Tordesillas # 2009.03.26. 13:40

Szörnyű ez a fórummotor.Már egyszer beírtam egyetlen hatalmas hozzászólásban a kérdésekre a válaszokat, de eltűnt, most részkre szedve írom, így is fagyogat.
Kapkodva írok éppen ezért, bocsánat az elírásokért.

a lakás amiben lakik 100%-ban az én tulajdonom (unokája vagyok), viszont holtig tartó haszonélvezet van bejegyezve rá a nagypapám nevére. Amennyiben oda jut az ügy, hogy a családból nem kerül ki gondnok, hivatalból mi történik az ingatlannal? Felújíttathatom? Vagy engedélyek és hivatali jóváhagyások szükségesek, hogy a tulajdonomat rendbe tegyem? Cselekvőképtelenség esetén, mit jelent a haszonélvezeti jog?
Ha nagypapa intézetben lesz, akkor hasznosítani kell valahogy az ingatlant, pl. bérbeadással, és a bérleti díj a nagypapát illeti.Ezt vagy gyámhatósági fenntartásos betétkönyvbe kell befizetni vagy ha nem elég a nyugdíja az intézeti térítési díjra, akkor ebből ki kell pótolni és a maradékot befizetni a gyámhatósági fenntartásos betétkönyvbe.
Gondnok felé jelezni kell a felújítás szükségességét.
A haszonélvező jogának gyakorlásában a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni. Viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével; terhelik azok a kötelezettségek, amelyek a dolog használatával kapcsolatosak, és köteles viselni a dologhoz fűződő közterheket.
A fenntartási, állagmegóvási költségek terhelik a haszonélvezőt.
A felújítás ezen túlmutathat, ezt elvégezheti, de kell hozzá a gondnok és agyámhivatal hozzájáruása is.
A haszonélvezeti jogot a cselekvőképességet kizáró gondnokolt nevében, helyett a gondnok gyakorolja.

Recus # 2009.03.26. 14:14

Kedves Tordesillas,

köszönöm a kimerítő válaszokat.
1-2 dolgot tudnánk még pontosítani, csak, hogy jól értem-e?

 1. ha jelenleg a lakás olyan állapotban van, hogy azt kiadni nem lehet, mert: - nincs benne WC, nincs benne fűtés (el van zárva a gáz), nincs benne fürdőszoba, a vízvezetékek cserére szorulnak, ennek hiányában csak korlátozottan használható a víz az ingatlanban, 40 éve nem volt kifestve, nem volt takarítva, és még sorolhatnám -, mi a teendő? Mindenképpen fertőtleníteni kell, festeni, fürdőszobát/WC-t kialakítani a bérbeadás előtt.
 2. Amíg kórházban van, esetleg hosszabb ideig is, addig a lakással nem lehet semmit se kezdeni?
 3. Ha a felújításhoz hitelt veszek idénybe (jelzálog), ahhoz a beleegyezése szükséges?
 4. Szóval a cselekvőképtelenséget minden esetben a bíróság mondja ki, az eljárás végén a rendelkezésre álló meglévő orvosi szakvélemények és az igazságügyi szakértői vélemények figyelembe vételével?
 5. Lehet-e olyan verzió, hogy ha ki is adják a kórházból, a család nem indít eljárást, hanem maga próbálja megoldani a kérdést? (jól gondolom-e, hogy ez nem járható, mert gyorsan ki fog derülni, hogy a nyugdíját nem képes átvenni, nem a bejelentett lakcímén tartózkodik, stb.:o( )
 6. Tehát, ha a kórház úgy ítéli meg, hogy a nála kezelt, majd kiadott beteg 24 órás felügyeletet igényel, ön-és közveszélyes, akkor a kórház erről a tényről a gyámhatóságot hivatalból értesíti, majd megindul az eljárás, függetlenül a családtól?
 7. Ideiglenes gondnok csak akkor lehet, ha a gyámhatóságnál a peres eljárás megindult?
 8. Ideiglenes gondok családtag is lehet, vagy azt hivatalból a gyámhatóság rendeli ki?

Már kezdtem örülni, hogy van fény az a alagút végén, de újra elbizonytalanodtam:o(.

Bocs, a sok új kérdés és pontosítás miatt!

Köszönöm,
Recus

Tordesillas # 2009.03.26. 18:40

Recus

6. Elvileg értesítenie kell, és gyakorlatilag a tapasztalataim szerint meg is teszi. Ilyenkor a gyámhivatal beidézi a perindításra jogosult hivatal által ismert hozzátartozókat, tájékoztatja a perindítás szükségességéről, perindítási jogaikról, a gondnokság intézményéről, felvilágosítást kér a hivatal által nem ismert perindítására jogosult más hozzátartozókról (kik ők), a gondnokság alá helyezendő vagyonáról és nyilatkoztatja a meghallgatottakat, hogy indítanak-e pert vagy nem.
Ha senki nem indít 60 napon belül vagy nem nyilatkozik 60 napon belül, akkor a gyámhivatalnak hivatalból meg kell indítania a pert.
Célszerűbb ezért, ha hozzátartozó indítja meg, mert gyorsabban lefolyik a per. Nem kell ettől a pertől annyira félni, a perindító lesz a felperes, a gondnokság alá helyezendő az alperes, illetékmentes a per, költségmentes is, ha gondnokság alá helyezés a vége. A bíróság mindig rendel ki igazságügyi pszichiáter szakértőt, meghallgatja a gondnokság alá helyezendőt, rendel ki neki ügyvédet képviselőnek a perben. A gondnokság alá helyezés a gondnokság alá helyezendő érdekvédelmét szolgálja, célszerű lefolytatni.
5. lásd a 6. pontot. Ha értesítik a gyámhivatalt, akkor megindul a gyámhivatali, majd peres eljárás. Ha senki nem értesíti a gyámhivatalt, akkor nem tud róla, akkor nincs miben eljárnia.
4. Van cselekvőképességet érintő és nem érintő gondnokság, mindenféle típusát nem fogom részletezni.
A lényeg, hogy mindig a bíróság helyez valakit cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alá polgári perben, amit általában legfeljebb 5 évenként felül kell vizsgálni. A felólvizsgálat alól van kivétel, de most ez itt nem lényeges.
A perben nagy hangsúlyt kapnak a szakvélemények.
7. A peres eljárás a bíróság előtt indul. Az ideiglenes gondnokot a gyámhivatal rendelheti ki a perindítás előtt vagy azzal egy időben. Ha a perindítás előtt rendeli ki, akkor a pert a kirendeléstől számított 8 napon belül meg kell indítania. A bíróság hivatalból mindig felülvizsgálja az ideiglenes gondnokrendelést és azt vagy fenntartja vagy megszünteti, ha nem látja indokoltnak.
8. Mindig a gyámhatóság rendeli ki hivatalból, lehet családtag is, de inkább a hivatásos gondnok a gyakoribb.