Gondnokság...???


Csipkebokor # 2010.01.19. 20:41

Kedves Fórumozók!
Láttam hasonló problémákat, de mivel különböznek is, megírom az enyémet. Segítsetek, mit tehettünk.
20 éve elvált férjem mégrosszabb társaságba keveredett, lakását elvesztette, egy hajléktalan szálló állandó lakója lett. 2 hete agyvérzést kapott, kórházban van. Jobb oldala lebénult, nem tud írni, beszélni. Átteszik valami rehabilitációs központba, ahol állítólag megtanítják beszélni.
Nem tartottuk a kapcsolatot, lányommal sem tartotta. Most nemrég, még az agyvérzés előtt megkereste lányomat, aki most a kórházban meglátogatta.
Mi lesz vele, ha a rehab-ról kikerül? Egyenesen elhelyezik valami elfekvőbe? Segíthet lányom, hogy valami jobb helyre kerüljön? Vagy ha segít, mindent ráhárítanak?
Van egy nyaraló, aminek fele-fele arányban tulajdonosai. Éppen készültek eladni, hogy exférjem kis lakást vehessen.
Most nem lehet eladni? Gondnokság alá kell helyezni és a gondnokkal megbeszélni, hogy jobban jár az exférjem, ha rendes öregek otthonába kerül, mintha elfekvőben egy fél nyaralóval? Mennyi idő ez?
Lehet olyan megoldás, hogy mielőtt a rehab-ról elküldenék, a lányom magához veszi, gondját viseli, eladják a nyaralót, eltartási szerződést kötnek? Az agyvérzés után nincs igazán cselekvőképes állapotban, de a lányomon kívül senki hozzátartozója nincs, a nyaralóhoz sincs köze senkinek és az ellátásáról sem fog gondoskodni senki.
Lányomnak nincs módja arra, hogy élete végéig fizesse az öregek otthonát, ehhez szükséges a nyaraló ára. Ha bíróság gondnokot jelöl ki, az mint olvastam min. 3/4 év, utána sem lehet rögtön eladni, addig muszáj elfekvőben lennie?
Mi a leghumánusabb megoldás?
Kérem tanácsaitokat.
Csipkebokor

Csipkebokor # 2010.01.19. 21:01

Még folytatás az előzőhöz:
Lehet, hogy én vállalom a gondnokságot, majd lányom tartási szerződést köt vele, eladja a nyaralót és gondoskodik élete végéig az apjáról?
Talán úgy tűnök, mint aki ki akarja forgatni exférjét a maradék nyaralójából, de egyáltalán nem így van. Inkább szeretném, ha nem elfekvőben végezné. Nekem a nyugdíjam, lányomnak a fizetése kicsi ahhoz, hogy azokból beugrót vagy magas havi díjat tudjunk fizetni egy rendes öregek otthonához.
Csipkebokor

ObudaFan # 2010.01.20. 12:37

Gondnokság alá helyezni akkor fogják, ha az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége részben, vagy teljesen hiányzik. Ez tulajdonképpen független attól, hol lesz elhelyezve. Ha te vállalnád a gondnokságot, és a lányod tartási szerződést szeretne vele kötni, akkor ehhez eseti gondnok kirendelését kell kérni a gyámhatóságtól.

vizsla1 # 2010.02.01. 14:09

Tisztelt Mindenki!
Az alábbi problémám lenne: édesapám meghalt és mi, a gyerekei örökölnénk a lakását, viszont még benne lakik az édesanyja, akinek haszonélvezeti joga van a lakáson. A lakásnak nagyon nagy a rezsije, amit mi nem tudunk és nem is akarunk fizetni (nem lakunk ott), ezt mondtuk a nagymamámnak. Ő azt mondta, hogy nem költözik el, de nem is fog semmit fizetni, mivel az a mi feladatunk (eddig édesapám fizetett mindent, mert ő is ott lakott). Eltartási szerződés nincs, de ezt őt nem érdekli, ő azt mondta, hogy nem fog semmit fizetni, nem hajlandó megérteni, hogy a haszonélvezeti jog nem egyenlő az eltartási kötelezettséggel és azt sem, hogy édesapám eddig nem törvényi kötelezettségből, hanem merő jószándékból tartotta el. Az a gondunk, hogy csak készpénz vagyona van, amit folyamatosan "átjátszik" a lányának, így még csak behajtani sem lehet majd rajta a tartozást, mert az örökösökre (aki ugye a lánya lenne) csak a tartozást fogja hagyni, aki meg le fog erről mondani. A lánya sem együttműködő, ő is azt akarja, hogy mi tartsuk el (pedig tudtommal neki kellene, mint legközelebbi rokonának, nem?). Van annyi spórolt pénze (illetve még kapna tőlünk is a haszonélvezeti jog megváltásáért cserébe), amiből gond nélkül elélne egy öregek otthonába, de nem akar. Mit lehet ilyenkor tenni? A gondnokság ilyenkor járható út? Ha nem, akkor milyen fórumon lehet ezt jelezni? Lehet ezzel bármit is csinálni megelőzésképpen?
Segítségüket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.02.01. 18:54

Gondnokság alá helyezni azt lehet, aki nem (teljesen) cselekvőképes. Iyesmit nem írtál. Nem is kell, hogy fizessétek a rezsit, de nem árt a közműszolgáltatók felé jelezni, hogy ti biztosan nem kívántok velük szerződéses kapcsolatban lenni.

aket # 2010.03.06. 11:24

Tisztelt Mindenki!
Szeretném röviden vázolni a problémámat, illetőleg szeretném ha tudnának nekem tanácsot is adni. Idős apósomat idősek otthonába fogjuk helyezni (ő is akarja, beleegyezett).
Van egy ingatlana, amit nem szeretnénk ha esetleg "elvennék" tőle (egy kicsit bizonytalanok vagyunk ebben a témában), vagy esetleg aláíratnának vele olyan jellegű iratot ami az ingatlan eladásra vonatkozna. Mit tehetünk ebben az esetben? Nekünk is gondnokságot kell kérni ilyenkor (itt a férjemre/saját magamra gondolok)?
Ha igen, ezt megtehetjük, ha már az otthonban lakik, vagy mi a teendő?
Előre is köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2010.03.06. 15:20

Egy esetleges végrendelet azért nem lenne jó mert ír ma egyet holnap esetleg egy másikat...

Tehát próbáljátok rábírni hogy még életében ajándékozza nektek az ingatlant és akkor megnyugtatóan pont kerülhet a problémára. (Lakóingatlan esetében 18 M Ft-ig 5% az illeték és indokolt esetben részletfizetés kérhető.)

Ebben az esetben a gondnoksággal járó bírósági hercehurca elkerülhető lenne mely vélhetően senkinek sem hiányzik.

Ügyvéd és/vagy közjegyző elkészíti az ajándékozási szerződést és a földhivatalban is ő jár el.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.06. 17:13

Erre egyszer már valaszoltam. Keresd meg!

monalisa1 # 2010.03.06. 17:26

Én aztán nem... De akinek szüksége van rá az itt balra az "Adattár" rovatban találja a keresőt és ha ott beírja a "gondnokság" kifejezést 1-10 találat jelenik meg - azok közt bizonyára megtalálható kbs egy előző válasza.

ObudaFan # 2010.03.07. 11:19

Gondnokság alá azt lehet helyezni, akinek az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége legalábbis nagymértékben csökkent. Abból, hogy valakit idősek otthonába helyeznek el, ez még nem következik.

aket # 2010.03.07. 11:46

Tisztelt Mindenki!

Köszönöm a válaszokat!!!
Igen, az világos, hogy kit lehet gondnokság alá helyezni.
De a kérdésem továbbra is fönnáll: mi legyen az "elhagyott" ingatlannal??
Hogy előzhetjük meg, hogy azt, hogy esetleg "elvegyék"???
Csak az a megoldás van amit "monalisa1" írt???

Előre is köszönöm a válaszokat!!
Önök mit tennének???

monalisa1 # 2010.03.07. 14:07

Egy magára hagyott ingatlannál megvan annak veszélye hogy ami csak mozgatható széthordják...

Az ajándékozáson túl (5%) szerintem szóba jöhet az adásvétel (4 M Ft-ig 2% az illeték, azon felül 6%). Ezen kívül a tartási, életjáradéki, öröklési szerződés, elbirtoklás útján.

A Google keresőben mindegyikre találsz részletes leírást, valamint az okiratszerkesztő ügyvéd is elmagyarázza majd.

Az a lényeg hogy a bácsi hajlandó legyen mielőbb letudni a házzal járó teher/gond dolgát, és onnantól gondtalan élet az idesek otthonában.

Valamelyik variánsra nektek kell tudni rábeszélnetek...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.07. 15:15

Lisa, én nem egy ilyen kérdésre válaszoltam, hanem ennek a kérdezőnek erre a kérdésére. Vegye már a fáradságot, és keresgéljen, ahelyett, hogy hetente újra megkérdezi.

monalisa1 # 2010.03.07. 15:18

Köszönöm, értem.

aket # 2010.03.07. 16:26

Kedves Lisa!
Köszönöm a fáradozásodat, és a válaszaidat is. Úgy gondolom meg fogom fontolni. mégegyszer köszönöm!!!

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Az én kérdésemre biztos, hogy még nem válaszolhatott, mert én a tegnapi nap folyamán regisztráltam, és ez volt az első kérdésem amit lentebb látni lehet (így nem volt milyen "fáradságot" vennem...)
Azt gondolom nem ildomos ilyen hangnemben írogatni másoknak (én sem sértettem, bántottam senkit).

Reménysugár1963 # 2010.03.07. 16:45

Sziasztok!

Segítségeteket kérném az alábbi témában:

 • az én férjem 10 éve meghalt, amióta a volt sógornőm Anyósomat elfordította tőlem, s gyermekeimtől.(Akkor voltak 10 és 15 évesek.)
 • ha kórházban volt/van mindig idegenektől tudjuk meg, s megyünk látogatni, tehát mi nem haragszunk rá, de neki a sógornőm ezt beszélte be.
 • múlt év májusában elhoztuk ballagásra-mivel egyébként sógornőmnél van, mivel 3 agyvérzésen van tűl, de agyilag tiszta, s szépen lassan tud közlekedni-, s meglepően sírva egy furcsa kéréssel állt elő.
 • kérte, hogy segítsük beszerezni idősek otthonába! Mi erre hajlanánk is, csak egy a gond, hogy minden zárójelentése sógornőmnél van. Kértem jelentkezési lapot idősotthontól, ahonna elsőbbséget élvezne, mivel egyedül nem tudja magát ellátni, de a kérdés az, hogy ha kimennek az otthonból a sógornőmhöz anyósom esetében a környezettanulmányra, s ő nem engedi be őket -mármint a sógornőm-, akkor mit tudok tenni?
 • nálunk is sírva kérte, hogy segítsünk, mivel nem érzi jól magát ott ahol van, nem beszélnek vele, hallja, mikor teherként beszélnek róla, nem engedik ki az utcára sem, s ott sír, ahol senki sem látja. Szinte fogságban tartják!!!
 • apósom már előbb meghalt, mint a férjem (2000-ben), így az ő része a két gyermekemé lett az én haszonélvezeti jogommal. Van olyan érzésem, hogy csak a nyugdíj (pénz) miatt kell a mama, mivel a kórházban is majd elsüllyedtem szégyenemben, mikor mentünk látogatni, s egy lyukas hálóing, vagy póló volt rajta. Én vettem neki újat, hogy ne szégyenkezzen!

Arra is gondoltam, hogy mivel ennyire ellenszenvesek vagyunk sógornőm számára, lehet, hogy eltartási szerződést kötött anyósommal. Ekkor mi a helyzet, ha idősotthoni ellátást szeretne? Mi a jogy/jogunk? Ügyvédi úton ezt lehet-e rendezni?

Kérem a segítségeteket mit tehetek???????

Előre köszönöm!!!!!

monalisa1 # 2010.03.07. 17:58

Az anyósod dolgaiban bármit is tenni egyedül csak a lánya jogosult, azaz neked ehhez nincs jogosításod.

Próbálj semleges helyen leülni a sógornőddel és higgadtan átbeszélgetni a mamával kapcsolatos dolgokat.

Nem biztos hogy az otthonból érkező látogatókat be fogja engedni a lakásba... - aztán meg majd "kikap" a mama az elvágyódása miatt...

Nézd, bárhogy is volt és van, a 10 év alatt a sógornőd jól-rosszul de gondját viselte a beteg édesanyjának, és ezzel mégis csak letett valamit az asztalra.

Egy idős, rossz egészségü ember szinte mind panaszkodós...

Más. Nem tudom mennyi a néninek a nyugdíja de előfordulhat, hogy nem lesz elég a havi díjfizetésre az otthonban, ebben az esetben a legközelebbi hozzátartozó (= a lánya) kell hogy kiegészítse azt. Ha már így "a" nyugdíj kérdése általad szóba jött...

Valamint annyit még: minden idősek otthonába többszörös a túljelentkezés, ezért ha be is adják a felvételi kérelmet nem kevés a várakozási idő.

Sajnálom hogy nem tudtam jót írni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.07. 18:03

Az esetleges eltartási szerződést mire kötötte, a néninek volt saját lakása/háza és azt adta át a lányának?...

A földhivatalban, az ingatlan pontos helyrajzi száma ismeretében, a tulajdoni lap beszédes tud lenni...

aket # 2010.03.07. 18:49

"Reménysugár1963" részére annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy az idősek otthonába (ami alapítványi finanszírozású) nem biztos, hogy van sorban állás, túljelentkezés.
De: egyszeri belépési díjat kell fizetni, ami nem kevés összeg + havi költség fizetés (kb. 80 eFt) is kötelezi az időskorút.

"aket"

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.03.07. 19:02

Az nem derült ki, hogy az anyósodnak, van e saját ingatlana.

Reménysugár1963 # 2010.03.08. 11:18

Köszönöm MINDANNYIATOK SEGÍTSÉGÉT!

Én csak érdeklődési szinten kértem az információkat, illetve szerettem volna segíteni -mivel a lelkiismeretemre hallgatok-, de ezek szerint nem járok sikerrel. SAJNÁLOM ŐT, ANYÓSOMAT, mivel .....hadd ne írjam le mit mond a Lányára.

Egyébként van ingatlana, s a nyugdíja is elég lenne az ellátás fedezetére, s 1-2 hónap várakozási idő után bekerülne. Sógornőmmel nem tudok beszélni, mert még az e-mailjeimet is visszaküldözi OLVASATLANUL. Tehát esélyem/esélyünk sincs.

Akkor szerintetek semmi esélyünk nincs a Mamán segíteni??????

Köszönettel: Reménysugár1963

ObudaFan # 2010.03.08. 11:38

Igazából mi a kérdésed? Hogy milyen feltételekkel lehet őt idősek otthonában elhelyezni, azt úgy tudod megtudni, hogy megkérdezed a számotokra szimpatikus idősek otthonát, hogy ők milyen feltétellel fogadják.

monalisa1 # 2010.03.08. 14:26

Reménysugár1963

Ha a néni otthon "kiverekedi" ha törtik ha szakad ő mindenképp bemegy az otthonba - saját akaratából, ebben a lánya nem akadályozhatja meg. De az biztos hogy a költözésig "mosolyszünet" köztük. Valamint nem biztos hogy az eddigi gondozása nem csorbul...

Legjobb lenne ha a beköltözésig magatokhoz tudnátok venni - mintegy kiemelni otthonról, miközben nevében intéznéd a mielőbbi intézeti bekerülést.

Azonban továbbra sem tiszta ama életjáradéki szerződés - vagy hogy is nevezed, valamint az ingatlanvagyona és a nyugdíja dolga.

Ezek végett javaslom kérj konzultációt egy ügyvédtől.

Külön írom: ha a néni rászánja magát az el- és beköltözésre valamint az átmeneti elhelyezése/gondozása nálatok megoldható, akkor el kell menni érte egy jó nagy kocsival: összepakolni a és elhozni.

Lesz majd veszekedés a sógornőddel de 1-2 óra és már jöttök is...

Én másképp nem tudom a dolgot elképzelni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Reménysugár1963 # 2010.03.09. 17:02

Szia Monalisa1!

Anyósom nem tudja kiverekedni magát egyedül, hogy menni szeretne otthonba. A múlt héten egy Atyát (papot) küldtem hozzá látogatóba, hogy adja át jókívánságainkat, s rajta keresztül én is megtudjam, hogy hogy van a Mama? Az Atyától is az volt az első kérése, hogy segítsen neki bekerülni az otthonba, mert nem bírja az ottlétet!
Elhozni hozzám nem tudom, mert 51 m2-es lakásban élünk négyen, s amilyen a sógornőm feljelentene, hogy elraboltam.

 • a Mamának van egy kb. 4,5 milliót érő háza, valamint még földje.
 • nyugdíja elég lenne a fedezetre, mert én azt már leinformáltam, csak most mókuskerékben vagyunk, s nem tudjuk hogyan tovább.
 • engem nem a pénz vezérel, hanem az, hogy az élete utolsó idejét úgy élje le, ahogy ő szeretné, nem pedig fogságban.
 • én vallásos és túl leliismeretes vagyok ehhez. Attól függetlenül, hogy sógornőm olyan amilyen tiszteletben tartom, hogy kb. 4 éve ő gondozza (az, hogy hogyan már más kérdés).
 • eddig sem kértem sohasem segítséget tőle, holott a két Gyermekemnek az Édesapjuk halála után szükségük lett volna rá, hogy fűzze őket valami szál ahhoz a Családhoz is, de még csak el sem jött egyik ballagására sem. (Ennyit a keresztanyáról).
 • anyósom agyilag tiszta, s ő saját akarata szerint szeretne onnan eljönni, csak nem engedik.

Köszönöm válaszodat!

ObudaFan # 2010.03.09. 17:33

Az mit jelent, hogy nem engedik? Bezárják?