Eltartási szerződés és jogos örökség ????

monalisa1 # 2009.05.15. 14:30

Egy eltartási szerződés megtámadható, de bizonyítani kell, hogy az eltartott igazából nem szorult rá az eltartásra.

Kizárás esetén 25% kötelesrész jár.

Menjenek el közjegyzőhöz aki az eset részleteit megismerve bizonyára megtalálja a megfelelő megoldást.

"Lisa"
lakus hozzászóló

lilly_b_438 # 2009.05.15. 13:08

Üdv,kérdésem az alábbi lenne:adot egy pár,akik nem akarnak összeházasodni,végrendeletük van,miszerint az egyik a másikra hagy mindent és ugyanez forditva.Nem szeretnék,ha mindkettőjük családjában megtámadnák a végrendeletet,magyarul ki akarják zárni a hozzátartozókat esetleges haláluk esetén. Igy arra gondoltak,eltartási szerződést kötnének egymással.
Kérdésem,ez ki tudja-e zárni a későbbi rokonsági "juss "megtámadását?vagy mi zárhatja ki végleg a vér szerinti rokonokat? Köszönöm.

jovedek # 2009.03.14. 17:27

A leírtak alapján nem nevezhető eltartási szerződésnek, egyetértek a felbontásával.

xivem # 2009.03.14. 17:18

Köszönöm szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.13. 22:16

A szerződés részletes ismeret nélkül nem lehet megmondani, hogy milyen szerződésetek is van. (MInt mondtam, gyanús, hogy nem tartási.) Mindenesetre szerintem fel kellene bontani.

xivem # 2009.03.13. 18:56

Köszönöm a választ!

Igazából én arra voltam kíváncsi, Hogy csak én vagyok- e köteles ápolni, eltemettetni, még a volt férjem, az édesanyám halála után, leveteti a házról a haszonélvezetet, és azt az alsó épületet, amelyet az édesanyám pénzéből építettünk, ahol most él, teljesen a ő birtokába kerül. Haszonélvezet nélkül, egy értékesebb ingatlanhoz jut, mint ahogy most haszonélvezettel átváltotta tőlem. Mielőtt egy pénzsóvár nőnek képzelnének, csak szeretném megelőzni ,hogy úgy kijátcon mint ahogy, a vagyonmegosztásnál, gyerektartásnál tette

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.13. 10:08

Húha. Menjünk szépen sorjában:

• Először is ez nekem nem tűnik eltartási szerződésnek. Az még csak elmenne, hogy a jogosult nem ingatlant ruház át, hanem egyszeri pénzfizetést teljesít - de nem látom a tartás kötelezettségét. A haszonélevezet engedése, a gondozás, ápolás nem tartás!
  • Akár eltartási szerződés, akár nem, a kötelezetti oldalon ketten álltok a volt férjeddel, ezen a házasság felbontása és új házaasság kötése nem változtat. Se ki nem került belőle egyiktek sem, sem bele nem került az új házastárs.
  • A kötelezettek egyetemlegesen kötelezettek, a jogosult bármelyiktől követelheti a teljesítést, köteles is elfogadni azt bármelyiktől. Ha úgy jobban érted: nem kötelezheted az édesanyádat arra, hogy hozzád költözzön; a szerződésben ugyanis súlytalan az a körülmény, hogy éppenséggel hozzátartozók vagytok.

(Azt a részt, hogy a volt férjed jogtalanul gazdagodik a semmiért, nem nagyon tudom értelmezni, hiszen ha így lenne, akkor te ugyanúgy jogtalanul gazdagodsz a semmiért.)

Légy szíves, konkretizáld, pontosan mit is szeretnél elérni.

xivem # 2009.03.13. 09:55

Üdv mindenkinek!

Ki tud nekem segíteni? A problémám hogy a volt férjemmel együtt kötöttünk az édesanyámmal egy olyan szerződést, hogy ö ideadja a pénzét, ezért mi építünk a házhoz, egy alsóépületet, ahol élete végéig élhet, ha lebetegszik, ápoljuk,a fél házra a haszonélvezetet rátetettük.Senki nem gondolt arra,még az ügyvéd semmi van ha mi elválunk. Ez történ, elváltunk, átvette a volt férjem az én részemet, haszonélvezettel együtt. Anyámmal megromlott a kapcsolatunk, mivel kértem jöjjön velem, és kérje a volt férjemtől a haszonélvezet megváltását. Az anyám hiszékeny,van egy kis agy-érelmeszesedése,csak azt hajtogatja,onnan öt nem lehet kitenni,az a ő háza,és volt férjem, és a mostani felesége,azt mondják maradjon nyugodtan, majd ők ápolják ha beteg lesz, nekem viszont azt mondták,ha lebetegszik küldik hozzám,mert semmi kötelezettségük nincs. Mivel nincs írásban, és ők ilyet nem is írnak alá. Kérdésem! Hová forduljak hogy megakadályozzam, ha lebetegszik, az anyám, vagy meghal, még én köteles vagyok ápolni, eltemettetni, a volt férjemnek, semmi kötelezettsége, ráadásul jogtalanul gazdagodik, a semmiért.
A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.03.11. 12:32

De ha több ilyen személy van, és nem mindegyik köt tartási szerződést, akkor aligha.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.11. 11:51

Aggályos lehet, ha az eltartó olyan személy, akit egyébként törvény kötelez a tartásra.

ObudaFan # 2009.03.11. 10:49

Önmagában azzal nem. De ha erről tudnotok kellett, azzal már igen. Bővebben: http://members.chello.hu/…ulonbseg.pdf

Török Gábor # 2009.03.11. 06:17

Sziasztok!

Eltartási szerződés megkötése azonnal hatályba lép? Úgy értem, ha ténylegesen mi vagyunk Szüleink eltartója, ha valamelyik eltartott a szerződés megkötése után akár másnap elhalálozik igazából azzal sem tudnak mit kezdeni a többi reménybeli örökösök?
Köszönöm!
Gábor

monalisa1 # 2009.03.10. 13:53

Attól a pillanattól kezdve, hogy egy unoka a világra jött, onnantól jogalapot szerzett arra, hogy bizony esetben majdan ő örököljön a nagyszülő után. És mível jelen esetben kitagadásról nem lehet szó, így legfeljebb végrendeletileg kizárni lehet őt az örökségből.

A legalább a kötelesrész megöröklésénél közömbös, hogy az unoka tartotta-e a kapcsolatot a nagyszülővel vagy sem.

Az eltartási szerződés annyiban problémás, hogy az utóbb bármikor megtámadható azon a címen, hogy csupán színlelet szerződés volt (...) mondván az eltartott igazából nem szorult rá a tartásra, sem természetben sem anyagilag. Vagy ha rá is szorult a tartásra, a kezdeményezett ténylegesen nem tett eleget a szerződésben vállaltaknak.

Utóbb jó kis pereskedés kezdődhet, és nem egy esetben kezdődik is.

Monalisa
laikus hozzászóló

Török Gábor # 2009.03.10. 13:10

Miért kellene ennek az ingatlannak 5 tulajdonsának lenni, mikor ezek 3 an nem csinálnak semmit ez érdekében. 1,5 éve lassan, hogy nem hallottunk felőlük, de igazából jobb. Az legyen az örökség aki tesz ennek ügyében, köteles rész ide vagy oda.
Nem beszélve arról, hogy szüleim akaratát szeretnénk telejsíteni.
Ebből eltarási szerződés lesz a vége, és akkor nem tudnak semmivel zaklatni. Semmi bizonyítékuk, hogy ők segítettek volna ebben.
Minden esetre köszönöm a segítséget.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.09. 11:00

:)) Jaja, hagyni kéne az ügyvédet dolgozni.

Nem a 70m Ft után kell illetéket fizetni, hanem a tulajdoni hányadok alapján. A te esetedben az ingatlan értékének a fele lesz a kiindulási alap. Így számításaim szerint 1.940.000.-Ft-ot kell neked fizetned.

De 5 tulajdonos esetében már csak 1.300e Ft-ot.

ObudaFan # 2009.03.09. 10:27

Nem nagyon hiszem, hogy azt mondta volna, hogy ő idéztetni akarná a reménybeli örökösöket. Szerintem ő arra hajt, hogy egy egyezséget érjen el, ami nem lenne éppen rossz ötlet.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.09. 09:36
  1. Szerintem nem fognak kedvezményt adni annak, aki 70 milliós ingatlant szerez. Én legalábbis nem adnék. Annál is inkább nem, mert öröklési szerződés esetén az illetéket nem most kell megfizetni.
  2. Dehogy kell! Különben is ki "idézné" őket? Az ügyvéd senki nem ídézhet.
  3. Az öröklési szerződéssel történő vagyonszerzés után visszterhes illetéket kell fizetni. Az pedig lakásingatlan után 4 millióig 2%, az a fölötti részre 6%.

De ezt mind elmondták már, egyébként pedig van ügyvéded. A munkájába beleszólnunk nem illik, dolgozni helyette pedig nem akarunk.

Török Gábor # 2009.03.09. 09:30

Kedves Valaki!

1. A méltányossági kedvezményt ki veheti igénybe? Magam rokkantnyugdíjas vagyok, ezért nem tudom kifizetni a 70 milliós ingaltan után a kb. 4 millió forintot, mint illeték. Mennyi lehet ennek a méltányossági kedvezménynek a mértéke?
  2. Nem tudom kinek higyjek, de az ügyvédünk köti az ebet a karóhoz, hogy a reménybeli örökösket is be kell idéztetni, ha örökségi szerződést szeretnénk kötni a szüleinkkel. Ez most, hogy megy?
  3. Még amit biztonsra mondott, hogy e szerződés illetéke a "legolcsóbb", mely 2,5%. Ténylegesen ennyi?

Tudna nekem válaszolni a kérdésemire?
Köszönöm!
Gábor

monalisa1 # 2009.03.06. 20:12

Valamiért nem jön be a link.
http://illetek.lap.hu

És a megjelenő honlap bal oldalán elől, első menűsorban az ingatlan visszterhes vagyonátruházási illetéke...

monalisa1 # 2009.03.06. 20:04

http.//www.illetek.lap.hu

monalisa1 # 2009.03.06. 20:04

Immaculata írta jól az illetéket, tehát 4 M Ft-ig 2%, az azon felüli rész 6%.

Az adóhivataltól a nem túl gyorsan megérkező fizetési meghagyásra lehet kérni részletfizetést és/vagy méltányossági csökkentést, és fontos, hogy az ezek egyike-másika kérelmezésekor egyidejüleg kamatfizetésre mentességet is kell kérni.)

Az egész familly beidézése azért nem szükséges az ügyvédhez - bár bizonyos előrelátásról ad tanúbizonyságot -, mert a három gyermek nem szerződő fél, ergo akár nem is kell tudniuk a megállapodásról...

Ha az idős szülők sajnálatosan olyan gyenge/rossz egészségi állapotban vannak, a nővéred az ők otthoni ápolására az önkormányzattól hivatalosan "házi ápoló" státuszba mehet, ez egyrészt havi pár tízezer forint kereset neki, valamint a leendő nyugdíjába mint szolgálati évek beszámít.

A kérelem a háziorvosnál indul: formanyomtatvány kitöltése stb.

Török Gábor # 2009.03.06. 19:30

Akkor körülbelül már semmit nem értek.. Most én félre lettem vezetve vagy minden ügyvéd mást mondd? Nekem 2,5% ot mondott, melyet halálozás után kell kifizetni.
Ezek szerint ez a beidézés sem kötelező, hogy az összes reménybeli örököst be kell idéztetni?
Öröklési szerződésről van szó, nem tartási..
Köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.06. 19:22

Visszterhes illetéket kell fizetni, mint az ingatlan vételnél. 4m Ft-ig 2%, a fölött 6%.

Azért akarja velük az ügyvéd aláíratni, mert ezzel ők is hozzájárulnak az örökség ilyen módon történő elosztásához, vagyis előre lemondanak minden további követelésükről. Ha így akarja az ügyvéd, csinálja így.

Ha nem írják alá, attól még megköthetitek a szerződést.

Török Gábor # 2009.03.06. 19:04

Ezt nem teljesen értem. Nekem tegnap azt mondta az ügyvéd örökösödési szerződsénél, hogy a minden reménybeli örökösöket is beidézik, hogy az örökhagyó ilyen szerződést akar kötni.
Most én értettem félre valamit? Szükségük van Szüleinknek az eltartásra renget orvosi papír bizonyítja, hogy ugyan tudatában vannak minden lépésnek, de "megöregedtek", gondjukat kell viselni.

1. Ha így van, mi van, ha nem hajlandóak aláírni, hogy az örökhagyó velünk ilyen szerzősést akar kötni?
  2. Ha nem jelennek meg a beidézésen akkor új időpontot tűznek ki?
  3. Illetéke minden esetben 2,5%?

Köszönöm és bocsánat!
Gábor

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.06. 18:54

Haj, miért nem egy topicban írod le az összes körülményt, mert így nem kaphatsz teljes körű választ.

Ha öröklési szerződést akartok írni, akkor csak az lesz jelen a szerződéskötésnél, akire vonatkozik, a tartási-, vagy életjáradéki szerződő fél és az örökhagyó.
Ha tartási szerződést köttök, akkor valóban tartást kell biztosítani. Jól tudom, szólj, ha nem, hogy jelenleg az örökhagyó nyugdíja mellett az egyetlen jövedelemforrása a nővérednek az örökhagyó ápolása?

A rendszeres életjáradék fizetését számlával, csekkbefizetéssel kell tudnotok igazolni. Valamint azt is, hogy az örökhagyónak valóban szüksége volt a tartásra, vagy pedig egyszerűen a 3. rész örököseinek hagyatékát akartátok kijátszani.

Akárhogyis, ha rés támad a pajzson, hosszú, keserves pernek néztek elébe.

Azt elfelejtettem mondani, hogy egy ilyen szerződésnél csak az ingatlan kerül a tulajdonotokba, minden egyéb ingóság ugyanúgy bekerül a hagyatékba.